Tabanca Nasıl Tutulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir tabancayı doğru şekilde tutmayı öğrenmek nişan alma yeteneğinizi geliştirecek ve atış poligonunda daha güvende olmanızı sağlayacaktır. Çoğu durumda iki elle kavrama önerilir, ancak silahı tek elle nasıl kavrayacağınızı bilmenin yardımcı olduğu durumlar da vardır. Ayrıca kaçınmanız gereken yaygın tutuş hataları konusunda da kendinizi bilinçlendirmelisiniz.

Adımlar

Tek Elle Tutuş

  1. 1Doğru formu bilin. Tek elle tutuş zor ve hatta doğru kullanılmazsa tehlikeli olabilir. Tabancayı sadece bir elinizle tuttuğunuzda otomatik olarak daha az dengeye sahip olursunuz, ancak baskın elinizin gücünü mümkün olduğunca güvenli bir şekilde dağıtırsanız, bu tutuş işe yarayabilir.
    • Tabancayı baskın olmayan elinizle tutun.adım 1 doğru formu öğrenin.
    • Baskın elinizle, başparmağınızı ve işaret parmağınızı ayırarak bir 'V' oluşturun. Tabancayı bu 'V 'nin ortasına yerleştirin, böylece ön ve arka nişangahlar baskın kolunuzla eşit şekilde hizalanır.adım 1 doğru formu öğrenin.
    • Orta, yüzük ve serçe parmaklarınızı tabancanın kabzasının etrafına sarın. Üç parmağınızla da eşit basınç uyguladığınızdan emin olun ve silahın kabzasını elinizin arkasına sıkıştırmak için yeterli basınç kullanın. Kabzanın diğer tarafını sarmak için başparmağınızı kullanın ve yerine sabitleyin.adım 1 doğru formu öğrenin.
    • Elinizin hafifçe titremesine neden olacak kadar basınç uygulayın. Titremenin durması için biraz gevşetin. Bu basınç miktarını unutmayın; bu tutuş stilinin işe yaraması için ihtiyacınız olan uygun basınç miktarı budur.adım 1 doğru tutuş şeklini öğrenin.
    • İşaret parmağınızı tetiğin üzerine yerleştirin. Parmağınızın ucu ile ikinci eklemi arasında kalan kısım tetik üzerindeki kısım olmalıdır. İşaret parmağınızın diğer parmakları rahatsız etmeden tetiği çekebildiğinden emin olmanız gerekir.adım 1 doğru formu bilin.
    • Parmaklarınızın yerleşimini ve uyguladığınız basınç miktarını hatırlayın. Tek elle kavramanın doğru yolu budur.adım 1 doğru tutuş şeklini öğrenin.
  2. 2Tek elle tutuşun artılarını ve eksilerini anlayın. Oldukça dengesiz bir tutuş tarzı olduğu için mümkünse tek elle tutuştan kaçınılmalıdır. Bu tutuşun birincil avantajı hızdır. Silahınızı aceleyle ateşlemeniz gerekiyorsa, bunu tek elle nasıl yapacağınızı bilmek, silah çekme sürenizden hayat kurtaran bir saniye kısaltabilir.
    • Geri tepmesi daha az olan bir tabanca kullanıyorsanız, bu tutuşu yapmanın çok daha kolay olacağını unutmayın.adım 2 tek elle tutuşun artılarını ve eksilerini anlayın.
    • Mümkün olduğunda iki elle tutuş kullanın. İki elle tutuşta, baskın olmayan eliniz ateş ederken baskın elinize destek ve denge sağlar.adım 2 tek elle tutuşun artılarını ve eksilerini anlayın.

İki Elle Tutuş Türleri

  1. adım 1 başparmağınızı başparmağınızın üzerine koyarak tutmayı deneyin.1Başparmak üstü tutuşu deneyin. Başparmak üstü tutuş profesyonel spor atıcıları tarafından sıklıkla kullanılmasa da, yeni başlayanların çoğu daha fazla denge sağladığı ve atıcının geri tepme sırasında silahı kontrol etmesini kolaylaştırdığı için bunu ustalaşması en kolay tutuş tekniği olarak görür. Biraz daha az hızlı ve daha az hassastır, ancak bunu kullanırken yine de temelde iyi bir nişan alabilirsiniz.
    • Silahı baskın elinize sıkıca yerleştirin. Başparmağınızı ve işaret parmağınızı birbirinden ayırın. Silahın arka kayışını mümkün olduğunca yüksek tutarak silahı oluşan kıvrıma yerleştirin.
    • Orta, yüzük ve serçe parmaklarınızı tabancanın kabzasının etrafına sarın. Orta parmağınız tetik korkuluğunun hemen altında durmalıdır.
    • Şimdilik, işaret parmağınızı silah çerçevesinin karşı tarafı boyunca dinlendirin.
    • Başparmağınızı kabzanın etrafına sarın. Diğer taraftan orta parmağınızın üst tarafına dokunmalıdır.
    • Elinizin topuğu ile kabzanın sol tarafındaki parmaklarınızın ucu arasında bir boşluk olduğuna dikkat edin. Baskın olmayan veya destek elinizi alın ve bu boşluk artık görünmeyecek şekilde güçlü elinizin etrafına sarın.
    • Baskın olmayan elinizin başparmağını, baskın elinizin başparmağıyla üst üste gelecek şekilde konumlandırın.
    • Silahı ateşleme zamanı geldiğinde, işaret parmağınızı tetiğin üzerine yerleştirin. Parmağınızın ucu ile üst boğum arasındaki boşluk tetik üzerindeki tek kısım olmalıdır.
    • Başparmak-başparmak tekniğinde karşılaşılan en yaygın sorun, tabancayı 'kasma' veya çok sıkı kavrama eğilimidir. Bu, silahın geri tepme sırasında dengesizleşmesine neden olur ve dikkatli olmazsanız, elinizde bükülebilir.
  2. adım 2 düz başparmak tekniğini kullanın.2Düz başparmak tekniğini kullanın. İleri başparmak tekniği olarak da adlandırılan düz başparmak tekniği, başparmak üstü tutuşa çok benzer. Tek gerçek fark başparmaklarınızın yerleştirilmesidir. Bu tutuş daha hassas olma eğilimindedir ve daha hızlı bir çekişe izin verir, ancak yeni başlayanlar için ustalaşması biraz daha zor olabilir.
    • Başparmak üstü tutuşta olduğu gibi, düz başparmak tutuşu da baskın elinizde doğru yerleştirme ile başlar. Tabancayı başparmağınız ve işaret parmağınız arasındaki kıvrıma yerleştirin. Elinizi silahın kabzasında mümkün olduğunca yüksekte tuttuğunuzdan emin olun.
    • Orta, yüzük ve serçe parmaklarınızı silahın kabzasının etrafına sarın, böylece parmakların hepsi yan yana olur. Orta parmak da tetik korkuluğunun hemen altında durmalıdır. İşaret parmağınızı silah çerçevesinin karşı tarafında tutun.
    • Başparmağınızı kabzanın etrafına başparmak-parmak tekniğinde yaptığınız gibi sarın. Başparmağınızın ucu orta parmağınızın üst tarafına değmelidir.
    • Elinizin topuğu ile parmaklarınızın ucu arasında bir boşluk olacaktır. Bu boşluğu doldurmak için baskın olmayan elinizi kullanın. İşaret, orta, yüzük ve serçe parmaklarınızı baskın parmaklarınızın üzerine yerleştirerek baskın elinizin etrafını karşı taraftan sarın.
    • Baskın olmayan başparmağınızı, baskın başparmağın önünde hizalanacak şekilde hizalayın. Her iki başparmak da ileriyi göstermelidir. Baskın başparmağınızın bu noktada artık baskın orta parmağınıza dokunmayacağını unutmayın. Bunun yerine, baskın olmayan başparmağınızın yan tarafının üstünde duracaktır.
    • Silahınızı ateşlemeye karar verdiğinizde, işaret parmağınızın üst kısmını tetiğin üzerine yerleştirin ve çekin. İşaret parmağınızın sadece ucu ile üst boğumu arasındaki kısmı ile çekmelisiniz.
    • Düz bir başparmak tutuşuyla ateş etmenin zor olduğu bazı tabancalar olduğunu unutmayın.
      • Bir SIG ile, baskın başparmağın sürgü durdurucusuna binme ve boşken sürgünün kilitlenmesini önleme eğilimi vardır.
      • Bir Glock ile, atıcı kendini destek elinin topuğu ile sürgü durdurucusunu yukarı iterken ve sürgüyü zamanından önce kilitlerken bulabilir.
      • Bir Browning Hi-Power ile, baskın başparmak arkadaki sürgü durdurucuya baskı yapabilir ve baskın olmayan başparmak geri tepme sırasında sürgü durdurucunun önüne çarpabilir ve böylece kovanın dışarı atılmasını önleyebilir.
  • Bir SIG ile, baskın başparmak sürgü durdurucusuna binme ve boşken sürgünün kilitlenmesini önleme eğilimindedir.
  • Bir Glock ile, atıcı kendini destek elinin topuğu ile sürgü durdurucusunu yukarı iterken ve sürgüyü zamanından önce kilitlerken bulabilir.
  • Bir Browning Hi-Power ile, baskın başparmak arkadaki sürgü durdurucuya baskı yapabilir ve baskın olmayan başparmak geri tepme sırasında sürgü durdurucunun önüne çarpabilir, böylece kovanın dışarı atılmasını önleyebilir.

Tehlikeli Kavrama Tipleri

  1. adım 1 çay dökmekten kaçının.1Çay kırmaktan kaçının. Fincan ve tabak tutuşu olarak da bilinen tea-cupping, biraz popüler bir iki elle tutuş tekniğidir, ancak aynı zamanda oldukça dengesiz bir tekniktir. Kullanılması tavsiye edilmez. Baskın olmayan eliniz baskın elinize yeterince destek sağlamaz ve sonuç olarak, hedefinizin çarpık olması ve silahın geri tepme sırasında geri fırlaması daha olasıdır.
    • Çay fincanı tutuşunda, baskın el diğer iki elle tutuşlarda olduğu gibi silahın üzerinde durur. Baskın olmayan el, baskın elin altında durur, esasen onu alttan 'çukurlaştırır'. Baskın olmayan başparmak genellikle orta ve yüzük parmaklarının etrafında bir yerde konumlandırılır.
  2. adım 2 başparmaklarınızı çapraz yapmayın.2Başparmaklarınızı çapraz yapmayın. Hiçbir deneyimli atıcı kasıtlı olarak başparmaklarını çapraz yapmazken, yeni başlayanlar bu hatayı düşünmeden yapabilir. Başparmaklarınızı çapraz yaptığınızda, başparmaklarınızı yaralanma riskine sokarsınız. Silahı ateşlediğinizde tabancanın sürgüsü geri hareket eder. Silahı bu şekilde tuttuğunuzda, başparmaklarınızı sürgünün yoluna yerleştirirsiniz ve sürgünün tam güçle başparmaklara çarpmasına neden olursunuz.
    • Başparmakları çapraz olan bir atıcı her iki elini de silahın kabzasının her iki tarafından tutar. Parmaklar kabzanın önünde üst üste gelir ve başparmaklar kabzanın arkasından birbirinin üzerinden geçer.

Ek Hususlar

  1. adım 1 tutuşunuzu sıkı tutun.1Tutuşunuzu sıkı tutun. Genel bir kural olarak, tetiği kontrol etme yeteneğinizi korurken tabancayı mümkün olduğunca güçlü bir şekilde kavrarsanız daha iyi atış yaparsınız. Yine de sadece ellerinizle kavramanız önemlidir.
    • Tabancayı kavradığınızda, omuzlarınızın ve kollarınızın ne yaptığına dikkat edin. Eğer gergin hissediyorlarsa, onları gevşetmeniz gerekir. Elleriniz, vücudunuzun kavrama gerginliğini hissettiğiniz tek kısmı olmalıdır.
    • Kollarınız atış pozisyonuna gelmeden önce silahı kavrarsanız kollarınızdaki gerginliği daha kolay önleyebilirsiniz. Kollarınızı ancak silahı güvenli bir şekilde kavradıktan sonra öne doğru itin.
    • Çok rahat bir tabanca tutuşu tabancanın çok fazla geri tepmesine neden olur, ancak çok sert bir tutuş görüş hizalamanızı bozabilir veya ellerinizin çok çabuk zayıflamasına neden olabilir.
  2. adım 2 bileğinizi ayarlayın.2Bileğinizi ayarlayın. Bileklerinizi, baskın olmayan elinizin topuğu silahın üzerinde mümkün olduğunca yüksek ve düz olacak şekilde konumlandırın. Bunu yaparak tabancayı daha iyi destekleyebilir ve kontrol edebilirsiniz.
    • Genel bir kural olarak, her iki elinizin de silahın üzerinde olabildiğince yukarıda olmasını istersiniz. Silahın geri tepmesi sırasında devrilmesini önlemek için ağırlık merkezini veya pivot noktasını sabitlemeniz gerekir. Eğer tutuşunuzu çok aşağıda tutarsanız, silahı bu noktada sabitleyemezsiniz.
  3. adım 3 silahı ateşlerken izometrik gerilim uygulayın.3Silahı ateşlerken izometrik gerilim uygulayın. Bu teknik itme-çekme yöntemi olarak da bilinir. Baskın veya ateş eden elinizle ileri baskı uygularken, baskın olmayan veya ateş etmeyen elinizi kullanarak arka baskıyı çekmelisiniz.
    • Bu teknik karşılaşacağınız geri tepme miktarını azaltır ve nişan alma yeteneğinizi geliştirebilir.
    • Destekleyici (baskın olmayan) kol, dirsek aşağı çekilerek bükülmelidir. Ateş eden (baskın) kol, dirsek ve bilek kilitli olacak şekilde tamamen uzatılmalıdır.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru Bir tutuş stilinde, bir sorunun atıcıların 'kas yapması' veya tutuşu çok sıkı tutması olduğunu söylüyorsunuz. Makalenin sonunda, 'Tutuşunuzu sıkı tutun. Genel bir kural olarak, tabancayı mümkün olduğunca güçlü tutarsanız daha iyi atış yaparsınız.' Neden karışık bilgi? Tabancayı çok sıkı tutmak istersiniz, ancak titremeye veya sarsılmaya başlayacak kadar sert sıkmayın.
  • Soru Ben acemi bir atıcıyım. Geçen gün bir Sig P226 Legion ile atış yapıyordum. Ateş ederken başparmağımın 2 katı kabzadaki şarjör bırakma mekanizmasına çarptı. Bundan kaçınmak için nasıl tutmalıyım? #2) Atışlar sola çekiliyor. Neden? Silahı kabzaya vurarak tutun, böylece geri tepme elinizi şarjörü çıkaracağı yere doğru savurur. Silahı sıkı tutun ve geri tepmeyi dengelemek için dirseklerinizi kilitli tutun. Elinizdeki hafif bir sarsıntı nedeniyle silah sola doğru çekilebilir. Silahı ateşlediğinizde, 'odak dışı' atışlardan kaçınmak için tetiği çekerken nefes almaya odaklanın.
  • SoruAteş ederken duruşunuz nasıl olmalı? Herhangi bir tabancayla atış yaparken, dengeli bir 'atletik' duruşta durmak istersiniz. Bunu bir ayağınız önde (hakim elin karşısında) durarak yaparsınız. Aynı zamanda omuzlarınızı rahat ve sırtınızı düz tutmak istersiniz. Ateş etmek için kollarınızı uzatırken dirseklerinizi kilitlemeyin, geri tepmeyi absorbe etmek için dirseklerinizde küçük bir bükülme bırakın.

İpuçları

Uyarılar

  • Dolu olmadığını bilseniz bile her silaha doluymuş gibi davranın.
  • İçinde mermi olsun ya da olmasın, silahı asla başka bir insana ya da hayvana doğrultmayın.
  • Silah güvenliği kesinlikle çok önemlidir. Tüm tabancaları ve genel olarak tüm ateşli silahları uygun miktarda saygı ve korkuyla kullanın. Bunu yapmak yaşam ve ölüm arasındaki fark anlamına gelebilir.