Softbol Sopası Nasıl Tutulur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İçinde softballDoğru tutuş, başarılı bir tutuşun başlangıç noktasıdır. salıncak. Sağlam ama gevşek bir tutuş elde etmek için elin doğru konumlandırılması çok önemlidir. Geleneksel yöntem, baskın elinizi diğerinin üzerine, orta parmak eklemleriniz aynı hizada olacak şekilde yerleştirmeyi içerir. Ancak, her iki elinizi içe doğru döndürerek veya ellerinizi hafifçe üst üste bindirerek bu tutuşu değiştirebilirsiniz. Hangi tutuşu seçerseniz seçin, sopayı avuç içlerinizle değil parmaklarınızla tutmayı unutmayın.

Adımlar

Standart Tutuşa Ulaşma

  1. adım 1 baskın elinizi baskın olmayan elinizin üzerine, tutamağın üzerine yerleştirin.
    Baskın elinizi baskın olmayan elinizin üzerine sapın üzerine yerleştirin. Sopanızı sap üzerinde aşağıda tutun. Sağ elinizi kullanıyorsanız, sağ elinizi sapın daha yukarısına koyun ve sol elinizi sapın tabanına yakın bir yere yerleştirin. Solaksanız, sol elinizi sap boyunca sağ elinizin üzerinde tutun.
    • Softbol sopasının sapı, sopanın tabanına doğru olan ince kısımdır ve genellikle tutucu bir bantla sarılır.
  2. adım 2 sopayı konumlandırın's handle at the base of your fingers.
    Sopanın sapını parmaklarınızın tabanına yerleştirin. Baskın elinizi baskın olmayan elinizin üzerine koyarak, sapı parmaklarınızın tabanına hizalayın. Sapı alt parmak eklemlerinizle aynı hizada tutun.
    • Sapı, elinizin iç kısmında tipik olarak kabarcık veya nasır oluşturabileceğiniz yumuşak pedlere karşı tutun.
    • Bunu doğru yapıp yapmadığınızı kontrol etmek için, sanki birinin elini sıkıyormuşsunuz gibi sopayı önünüze doğru uzatın. Sopa bu şekilde parmaklarınızın dibinde rahatça durmalıdır.
    • Sopanızı tutuş şekliniz oyun stratejinize bağlıdır. Örneğin, daha fazla kontrol elde etmek için sopayı parmaklarınızda daha fazla tutabilir veya daha fazla güç elde etmek için elinizin daha derin kısmında tutabilirsiniz.
  3. adım 3 sopayı avuç içlerinizle tutmaktan kaçının.
    Sopayı avuç içlerinizle tutmaktan kaçının. Sopanın sapını parmaklarınızın dibinde tutmaya odaklanın. Avuç içlerinizde çok geride tutmayın. Avuç içlerinizle tutarsanız, bileklerinize daha fazla gerilim uygular ve hızlı bir şekilde sallanmanızı engellersiniz.
    • Sopayı çok geride tutarsanız başparmağınızın tabanını zedeleyebilirsiniz. Bu yaralanmayı önlemek için doğru el yerleşimini kullanın.
  4. adım 4 kapı çalma parmak eklemlerinizi her iki elinizin üzerinde hizalayın.
    Kapı çalma mafsallarınızı her iki elinizin üzerinde hizalayın. Kapı çalma eklemleri ortadakilerdir veya bir kapıyı çalmak için kullandıklarınızdır. Her iki eliniz de kapı kolunun üzerindeyken ellerinizi döndürerek bu eklemlerin baskın elinizden baskın olmayan elinize doğru hizalanmasını sağlayın.
    • Bu, standart softball tutuşunun ayırt edici özelliğidir.
    • Bu tutuş, siz vuruşunuzu yaparken üst bileğinizin doğal bir şekilde dönmesini teşvik eder.
    • Tutuşunuzu test etmek için sopayı omzunuzun üzerine koyun. Parmak eklemleriniz bu pozisyonda rahatça hizalanmalıdır.
  5. adım 5 sopayı parmaklarınızla hafifçe ama sıkıca kavrayın.
    Sopayı hafifçe ama parmaklarınızla sıkıca kavrayın. Softbol oynarken tutuşunuzu hafif ve gevşek tutun. Sopayı sıkıca tutmayın veya avuç içlerinizi sapa bastırmayın. Hızlı tepki verebilmek için bileklerinizi ve el kaslarınızı gevşek tutun.
    • Çok sert bir tutuşa sahipseniz, vuruşunuz daha yavaş olur ve darbe daha rahatsız edici olabilir.
    • Sopayı çok sıkı sıktığınızda kollarınızı kilitleyebilirsiniz.

Standart Tutuşun Değiştirilmesi

  1. adım 1 alt serçe parmağınızı topuzun etrafına veya altına sarmayı deneyin.
    Alt serçe parmağınızı topuzun etrafına veya altına sarmayı deneyin. Alttaki elinizi (baskın olmayan elinizi) sapın en alt kenarına doğru konumlandırın. Ardından serçe parmağınızı topuzun kavisli kısmının (yani sopanın alt ucu) etrafından kıvırın. Alternatif olarak, yüzük parmağınızı topuzun etrafında kıvırın ve serçe parmağınızı doğrudan topuzun altına yerleştirin.
    • Bu teknikle, sopayı etkili bir şekilde uzatırken daha fazla kontrol elde edersiniz. Daha uzun bir sopa ile daha fazla kaldıraç ve daha güçlü bir vuruş elde edersiniz.
  2. adım 2 kutu tutuş için parmak eklemlerinizi içe doğru döndürün.
    Kutu tutuş için parmak eklemlerinizi içe doğru döndürün. Ellerinizi sapın üzerinde üst üste tutun. Kapı vuruş eklemlerinizi hizalamak yerine, her iki elinizi de hafifçe döndürün, böylece bir elinizdeki kapı vuruş eklemleriniz diğer elinizdeki temel eklemlerinizle hizalanır.
    • Parmak eklemleriniz hayali bir merkez çizgisi üzerindeymiş gibi düşünün.
    • Kutu tutuşu, sopayı kapı vuruşu eklemlerinizin hizalandığı standart tutuştan daha sıkı kavramanızı sağlayabilir.
    • Düz bir vuruş yapamayacağınız ve bileklerinize baskı uygulayacağınız için ellerinizi çok fazla içe doğru döndürmekten kaçının.
  3. adım 3 üst elinizin 1 veya 2'sini üst üste getirin's fingers over your bottom hand.
    Üst elinizin 1 veya 2 parmağını alt elinizin üzerine bindirin. Bir elinizi diğerinin üzerine koymak yerine, üstteki baskın elinizi alttaki elinizi kaplayana kadar sapın üzerinde aşağı doğru kaydırın. Üst elinizdeki son 1 veya 2 parmağı (yani serçe ve yüzük parmaklarınızı) alt elinizdeki parmak eklemlerinin üzerine hafifçe yerleştirin. Üstteki 2 veya 3 parmağınızı sopanın etrafına sarın ve üstteki başparmağınızı üstteki işaret parmağınızın üzerine sokun.
    • Alt elinizdeki parmakları standart tutuşta olduğu gibi konumlandırın.
    • Parmak eklemleriniz artık her iki elinizde de aynı hizada olmayacaktır; üst elinizdeki orta parmak eklemlerinizi alt elinizdeki temel parmak eklemlerine daha yakın tutun.
    • Bu kısmi üst üste tutuş, tam üst üste tutuştan daha fazla kontrol ile daha fazla topspin sağlayabilir.
  4. adım 4 üstteki parmaklarınızdan 3 veya 4'ünü alttaki elinizin üzerine yerleştirerek tam bir üst üste binme deneyin.
    Üst parmaklarınızdan 3 veya 4'ünü alt elinizin üzerine yerleştirerek tam örtüşmeyi deneyin. Başlamak için kısmi örtüşme tutuşuna geçin. Üst elinizden 1 veya 2 parmağınızı alt elinizin üzerine koymak yerine 3 veya 4 parmağınızı kullanın. Serçe parmağınızı, yüzük ve orta parmağınızı kullanarak 3 parmaklı bir örtüşme deneyin. Ya da işaret parmağınızı da alt elinizin üzerine koyarak bu tutuşun en uç versiyonunu deneyin.
    • Daha ekstrem bir tutuş olarak bu, sopa kamçınızı artıracak ancak sopa üzerinde sahip olduğunuz kontrol miktarını azaltacaktır.
  5. adım 5 kendinizi en rahat hissettiğiniz tutuşu seçin.
    Size en rahat gelen tutuşu seçin. Başka bir oyuncu veya antrenör için işe yarayan bir teknik sizin için aynı derecede işe yaramayabilir. Neyi sevdiğinizi ve size en çok başarıyı neyin sağladığını görmek için antrenman sırasında farklı tutuş modifikasyonlarını deneyin. Sizin için en rahat ve verimli tutuşu bulmaya çalıştığınız sürece tutuşunuzu değiştirmenizde bir sakınca olmadığını unutmayın.
    • Kendinizi sakatlanmaya maruz bırakmadığınızdan emin olmak için tutuş değişikliklerinizi antrenörünüzle görüşün.
    • Tutuşunuzu değiştirmek için oyuna kadar beklemeyin; yeni bir tutuşu ilk kez denerken iyi oynayamayabilirsiniz.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Softbol sopasını ne kadar sıkı tutmalısınız?
    Sopayı sallarken hareket alanınız serbest olacak şekilde kavrayın. Sopayı çok sıkmamaya çalışın, aksi takdirde kollarınızı kilitleyebilirsiniz.
  • Soru
    Sopamda nasıl daha fazla güç elde edebilirim?
    Daha fazla güç elde etmek için sopayı elinizin daha derin kısmından kavrayın. Daha çok küçük toplara vuran biriyseniz, sopayı daha çok parmaklarınızla tutun; bu size daha fazla kontrol sağlar.
  • Soru
    Vuruş duruşumu nasıl düzeltebilirim?
    Sopanızı omzunuzun diğer tarafını gösterecek şekilde tutmayın, çünkü bu sadece vuruşunuzu uzatır. Ayrıca, sopanızı çok fazla arkanıza doğru tutmayın; bunun yerine düz bir şekilde geriye doğru tutun.

İpuçları

  • Doğal hissedene kadar tutuşunuzu tekrar tekrar uygulayın. Hissetmeye alışmak için saha dışında, evde dinlenirken pratik yapmayı deneyin.
  • Giyin vuruş eldivenleri İsterseniz daha fazla konfor için. Bunlar tutuşunuzu güçlendirmeye, darbenin acısını emmeye ve cildinizi nasır oluşumundan korumaya yardımcı olabilir.