Ofspin Atmak İçin Topu Nasıl Tutmalısınız?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Offspin bowling, krikette topun vurucunun off tarafından bacak tarafına doğru döndürülmesi için kullanılan bir spin yöntemidir. Krikette en popüler spin yöntemidir ve iyi yapılırsa, bir vurucu için karşı koymak çok zor olabilir. Başarılı bir offspin atışının anahtarları tutuşta ve atışta yatar. Parmaklarınızı topun etrafına yerleştirin, topu bırakırken bileğinizi döndürün ve düzgün bir offspin vuruşu yapmak için doğru yere nişan alın.

Adımlar

Parmaklarınızı Konumlandırma

  1. adım 1 topu tutmadan önce atış elinizdeki teri temizleyin.
    Topu kavramadan önce atış elinizdeki teri temizleyin. İyi bir tutuş, başarılı bir offspin vuruşu yapmanın anahtarıdır. Parmaklarınızın topu doğru şekilde tutabildiğinden emin olmak için, topun elinizden kaymasına neden olabilecek ter ve kiri temizlemek üzere ellerinizi silin.
    • Ellerinizi silmek için bir havlu veya gömleğinizi kullanın.
  2. adım 2 topu dikişi yatay olacak şekilde tutun.
    Topu dikişi yatay olacak şekilde tutun. Bovling oynarken topu tutmanın standart yolu, dikişi elinizde dikey olarak ilerleyecek şekilde hizalamaktır. Offspin vuruş yapmak için, parmaklarınızı hizalamanıza yardımcı olması amacıyla topu dikiş yeri yatay olacak şekilde tutmanız gerekir.
    • Dikişin eşit şekilde hizalandığından emin olun, böylece parmaklarınızı konumlandırmanıza yardımcı olması için kullanabilirsiniz.
  3. adım 3 i̇şaret ve orta parmağınızın eklemlerini dikiş boyunca açın.
    İşaret ve orta parmağınızın eklemlerini dikiş boyunca açın. Bowling elinizdeki işaret ve orta parmağınızın üst boğumuyla topu kavrayın. Onları topun dikişi boyunca gerin, böylece şerit aralarında uzanır.
    • Orta ve işaret parmaklarınız, topu sıkıca tutabilmeniz için genişçe açılacaktır.

    İpucu: Topu parmak eklemleriniz arasında rahat ve güvenli bir şekilde konumlandırmak için zaman ayırın. Gevşek bir tutuş, kasenizi sararken topun elinizden kaymasına neden olacaktır.

  4. adım 4 topu yüzük parmağınıza/üçüncü parmağınıza yaslayın.
    Topu yüzük parmağınıza/üçüncü parmağınıza yaslayın. Desteklemek için topun yüzük parmağınıza hafifçe yaslanmasına izin verin. Parmaklarınız ve bileğiniz topun üzerinde spini üretecek olan şeydir. Yüzük parmağı parmaklarınız için yapısal destek görevi görür.
    • Avucunuzu topun etrafına sarmayın, aksi takdirde çanağınızda spin üretme kabiliyetinizi sınırlar.
  5. adım 5 başparmağınızı ve serçe parmağınızı yana doğru itin.
    Başparmağınızı ve serçe parmağınızı yana yatırın. Başparmağınız ve serçe parmağınız bir offspin vuruşunda yer almaz ve aslında vuruşunuzun önüne geçebilir. Onları yoldan uzak tutmak için topu tutarken yana doğru sıkıştırın.
    • Başparmağınızı ve serçe parmağınızı rahat tutun, böylece döndürmeniz gerektiğinde eliniz sertleşmez.

Offspin Topu Göndermek

  1. adım 1 kütüklerin solunda çapraz olarak sıralanın.
    Kütüklerin solunda çapraz olarak sıralanın. Topu etkili bir şekilde çevirmek için, atış yapmadan önce kendinizi doğru şekilde konumlandırmanız önemlidir. Kütüklerinizin solunda bir başlangıç pozisyonu alın, böylece atışınızı hizalamaya yardımcı olmak için onlara çapraz olarak durursunuz.
    • Atışınızı hizalarken topu offspin için doğru pozisyonda tutun.
  2. adım 2 bowling çizgisine doğru yaklaşık 5 adım koşarak başlayın.
    Bowling sahasına doğru yaklaşık 5 adım koşarak başlayın. Koşarak başlamak, atışınızın spinini artıracak ekstra kuvvet oluşturmak için ivme kazanmanıza yardımcı olacaktır. Kendinizi sıraya dizdiğinizde, koşarak başlamak için yeterli alan bırakın.
    • Yavaş bir tempoda başlayın ve çizgiye yaklaştıkça hızınızı artırın.
    • Kekeleyerek adım atmaktan veya tereddüt etmekten kaçının, aksi takdirde çanağınızın zamanlamasını bozabilir.
  3. adım 3 kâsenizi karşı kütüklerin sol dış tarafına hedefleyin.
    Çanağınızı karşı kütüklerin sol dış tarafına yöneltin. Dış kütük ya da vurucudan en uzak kütük hedef bölgenizdir. Bowling sahasına doğru koşmaya başlarken, topun vurucuya doğru dönmesini sağlamak için topu off-stump'ın hemen dışına atmayı hedefleyin.

    İpucu: Kütüklere çok yakın hedef alırsanız, vurucu topu saha dışına çıkarabilir. Kütüklerin yaklaşık 1 ayak (0,30 m) solundaki sabit bir noktaya odaklanın.

  4. adım 4 bowling çizgisine ulaştığınızda bowling kolunuzu öne doğru sallayın.
    Bowling sahasına ulaştığınızda bowling kolunuzu öne doğru sallayın. Çizgiye doğru koşarken, topunuzu göndermek için yeterli güç oluşturmanız gerekir. Güç oluşturmak için bowling kolunuzu başınızın üzerinde sallayın.
    • Topu iyi kavradığınızdan emin olun, böylece siz topu bırakmak istemeden önce elinizden kaymaz.
  5. adım 5 topa spin vermek için bileğinizi ve işaret parmağınızı çevirin.
    Topa spin vermek için bileğinizi ve işaret parmağınızı çevirin. Topu döndürmek ve spin vermesini sağlamak için bileğinizi üstten öne doğru yuvarlayın. Bileğinizi çevirme işlemi, bowling kolunuzun serbest bırakma noktasına ulaşmasıyla aynı anda yapılmalıdır.
    • Zamanlama, başarılı bir offspin atışının anahtarıdır.
    • Kolunuzu sarsıntılı hareketlerle sallamayın. Kase yumuşak bir şekilde fırlatılmalıdır.
  6. adım 6 topu dönüşünüzün en üst noktasında bırakın.
    Topu dönüşünüzün en üst noktasında bırakın. Bowling kolunuzu sallarken, bileğinizi ve işaret parmağınızı döndürürken, topu bırakmak için elinizi hafifçe açın. Top atışınızın en üst kısmına gelene kadar bekleyin, böylece top hedeflediğiniz yere gider.
    • Topu çok erken bırakırsanız, top doğrudan havaya uçacaktır. Serbest bırakmak için çok uzun süre beklerseniz, amaçlanan hedefe ulaşmadan önce yerde sekecektir.
  7. adım 7 daha fazla tork eklemek için topu bırakırken işaret ve orta parmağınızı sallayın.
    Daha fazla tork eklemek için topu bırakırken işaret ve orta parmağınızı hafifçe vurun. Kâseye daha fazla dönüş eklemek için bileğinizi ve işaret parmağınızı çevirip topu bırakırken işaret ve orta parmağınızla topa son saniye fiskesi vurun. Fiske hızlı ve kısa olmalıdır, böylece topun yolunu değiştirmez.
    • Eğer çok sert bir fiske vurursanız, topun yerde sekmesi ve saha dışına çıkması muhtemeldir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Nasıl googly atabilirim?
    Googly, bir leg spinner tarafından atılır. Bacak spinörü bir off break topu bıraktığında veya basitçe bir bacak spinörü off spin yaptığında, bu bir googly'dir.
  • Soru
    Kaleyi nasıl alırım ve off spin ve leg spin'i nasıl yaparım?
    İkisini aynı anda yapamazsınız ve kaleyi almak %95 beceri ve %5 şanstır. Vurucunun veya vurucu kadının zayıf bölgelerini düşünmeniz ve seçmeniz gerekecek. Bölgeyi seçin, atış yapmak istediğiniz hızı ve yüksekliği seçin ve işte ilk kalenizi aldınız!
  • Soru
    Kavrama küreğim dönmüyorsa ne yapabilirim?
    Daha yavaş bowling oynamayı deneyin.

İpuçları