Kendi Balık Solucanlarınızı Nasıl Yetiştirirsiniz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Eğer hevesli bir olta balıkçısıysanız canlı yem satın almak cüzdanınızda ciddi bir yara açabilir. Daha tutumlu bir çözüm, kendi solucan yatağınızda ('kompost' olarak da bilinir) kendi solucanlarınızı yetiştirmektir. Sıradan bir köpük veya plastik kapta birkaç delik açmak, bir kat rendelenmiş kağıt koymak, birkaç santim saksı toprağı ile doldurmak ve biraz su eklemek kadar kolaydır. Sonuç, tercih ettiğiniz yem solucanlarının sürekli olarak yeni gruplar halinde üremesi için mükemmel olan nemli, besin açısından zengin, kapalı bir ortam olacaktır.

Adımlar

Solucan Yatağı Yapmak

  1. adım 1 solucan yatağınız için uygun bir yer seçin.
    Solucan yatağınız için uygun bir yer seçin. Bölgenizdeki hava koşullarına bağlı olarak solucan yatağınızı içeride ya da dışarıda kurma seçeneğiniz vardır. Dışarıda inşa etmek istiyorsanız, bol gölgeli bir yer seçin, tercihen yağmuru yönlendirmek için üstü kapalı bir yer seçin. İç mekanda tutmayı tercih ediyorsanız, garajınızda, bodrum katınızda, bahçe kulübenizde veya perdeli verandanızda küçük bir alan ayırın.
    • Kış aylarında donma tehlikesi olmayan bir yerde olması koşuluyla, açık hava solucan yatağını yıl boyunca kullanabilirsiniz.
    • Solucanları gerçek evinizin içinde yetiştirmek genellikle iyi bir fikir değildir. Yatağınız muhtemelen hoş olmayan bir koku yaymakla kalmaz, her zaman bir veya daha fazla solucanın kabın dışına çıkma ihtimali vardır.
    • Zamandan tasarruf etmek istiyorsanız, kendi solucan yatağınızı inşa etmek yerine bir solucan yatağı da satın alabilirsiniz.
  2. adım 2 yatağınız olarak kullanmak için basit bir köpük veya plastik kap seçin.
    Yatağınız olarak kullanmak için basit bir köpük veya plastik kap seçin. Kompakt bir köpük soğutucu bu amaç için idealdir, çünkü yalıtımlı duvarlar solucanlarınızı sıcaklıktaki şiddetli değişikliklere karşı koruyacaktır. Ancak, sıkıca kilitlenen bir kapağı olduğu sürece herhangi bir sıradan plastik veya poliüretan kap da kullanabilirsiniz.
    • Alet çantasını kullanmayı biliyorsanız, tercih ettiğiniz malzemeleri kullanarak istediğiniz özelliklere göre kendi özelleştirilmiş solucan yatağınızı inşa etmeyi düşünün.
    • Solucan yatağınızın tam boyutları önemli değildir. Önemli olan tek şey, solucanlarınızı rahatça barındıracak yeterli alana sahip kapalı bir alan sağlamanızdır.

    İpucu: Solucan yatağınız ne kadar küçük olursa, temizliği ve bakımı da o kadar kolay olacaktır. Özellikle küçük yatakların tek dezavantajı, kısıtlı oranları nedeniyle çok fazla solucan tutamayacak olmalarıdır.

  3. adım 3 kabın üst ve alt kısmına bir dizi delik açın.
    Kabın üstüne ve altına bir dizi delik açın. Matkabınıza 1 inçlik (2,5 cm) bir delik testeresi takın ve kabın her bir duvarının üst kısmında bir delik açın. Ardından, bir 1⁄8-1⁄4 inç (0,32-0,64 cm) uç kullanın ve her delik arasında 2-3 inç (5,1-7,6 cm) boşluk bırakarak kabın dibinde her köşeye yakın 2-3 delik açın.
    • Aşağıdakilerden daha büyük bir uç kullanmaktan kaçının 3⁄8 (0,95 cm) veya daha küçük solucan türleri sıkışarak dışarı çıkabilir.
    • Kabın üst kısmındaki büyük delikler solucanlarınızın kapaklı kabın içinde nefes almasını sağlarken, alt kısımdaki daha küçük delikler fazla suyu ve atık ürünleri filtreleyecektir.
  4. adım 4 rendelenmiş kağıttan 1⁄2 inçlik (1,3 cm) bir ön yatak katmanı oluşturun.
    Bir tabaka oluşturun 1⁄2 (1,3 cm) boyutunda kıyılmış kağıttan bir ön yatak tabakası oluşturun. Gazete kağıdı, yazıcı kağıdı veya ince kartonları 1-2 inçlik (2,5-5,1 cm) parçalar halinde yırtın ve boş kabın dibine serpiştirin. Yatakları mümkün olduğunca eşit bir şekilde dağıtmaya çalışın, böylece fark edilebilir tümsekler veya çıplak noktalar kalmaz.
    • Bir kağıt öğütücü, eğer erişiminiz varsa, yatak malzemenizi hızlı bir şekilde ince, tutarlı boyutta şeritlere indirgeyebilir.
    • Renkli boyalarla basılmış hurda kağıtlardan uzak durun. Bunlar birçok solucan türü için zehirli olabilir.
  5. adım 5 yatak malzemenizi 3-8 inç (7,6-20,3 cm) saksı toprağı ile örtün.
    Yatak malzemenizi 3-8 inç (7,6-20,3 cm) saksı toprağı ile örtün. Ekleyeceğiniz toprağın tam miktarı kabınızın toplam boyutuna bağlı olacaktır. Kabın en az üçte biri dolana kadar toprağı eleyin, ardından güzel ve düz olacak şekilde yayın. Solucanların tünel açabilmesi için yeterli miktarda toprak olduğundan emin olun.
    • Her türlü iyi dengelenmiş organik saksı toprağı işe yarayacaktır.
    • Büyük toprak veya turba yosunu kümelerini elinizle parçalayın.
  6. adım 6 toprağı iyice nemlendirecek kadar su ekleyin.
    Toprağı iyice nemlendirecek kadar su ekleyin. Suyu kabın içine azar azar dökün, toprağı parmaklarınızla veya bir el malasıyla çevirin. İşiniz bittiğinde toprak nemli olmalı ama ıslak olmamalıdır. Kolayca topaklandığında iyi bir kıvama geldiğini anlayacaksınız.
    • Toprağın yüzeyinde birikmeye başlayacak kadar çok su eklememeye dikkat edin. Çok fazla su solucanlarınızı boğulma riskiyle karşı karşıya bırakabilir.
    • İlk sulamanın ardından, toprağı nemli tutmak için düzenli aralıklarla (en az birkaç günde bir) iyice ıslatmak isteyeceksiniz.

Solucanlarınız için Konforlu Koşulların Sağlanması

  1. adım 1 i̇stediğiniz yem solucanı türlerini stoklayın.
    İstediğiniz yem solucanı türlerini stoklayın. Kompost makineniz için solucan temin etmenin birkaç yolu vardır. En basit ve en ucuz seçenek, ne aradığınızı biliyorsanız onları kendi bahçenizden veya bahçenizden kazmaktır. Eğer bu mümkün değilse, yerel balıkçı dükkanınızdan satın alabilir veya internet üzerinden büyük boy yataklar için toplu sipariş verebilirsiniz.
    • Kırmızı solucanlar ve nightcrawler canlı yem olarak kullanılan en yaygın 2 solucan çeşididir.
    • Ne tür solucan satın alacağınızdan emin değilseniz, yakalamayı umduğunuz balığın beslenme alışkanlıklarını araştırın. Örneğin alabalık ve levrek, un kurdu gibi küçük, yönetilebilir yemlere çekilirken, yağlı kırmızı solucanlar ve gece sürüngenleri yayın balığı, walleye, levrek ve diğer büyük yüzücülerin favori yemidir.
  2. adım 2 yem solucanlarınızı yatağın yüzeyine eşit olarak yayın.
    Yem solucanlarınızı yatağın yüzeyine eşit olarak yayın. Solucanları yeni evleriyle tanıştırın ve alışmaya başlamalarını bekleyin. Tüm solucanlarınızı yerleştirdikten sonra, kapağı kabın üstüne yerleştirin ve sağlam olduğundan emin olmak için kontrol edin.
    • Solucanları bir kaptan diğerine aktarırken nazik olun. Dikkatli olmazsanız, onlara zarar verebilirsiniz.
    • İyi bir kural, her 1 fit kare (0,093 m) için yaklaşık 2 düzine solucan eklemektir.2) kullanılabilir yatak alanı.
  3. adım 3 solucan yatağınızın içindeki sıcaklığı her zaman donma noktasının üzerinde tutun.
    Solucan yatağınızın içindeki sıcaklığı her zaman donma noktasının üzerinde tutun. Minimum 50-80 °F (10-27 °C) sıcaklığı korumayı hedefleyin. Bu, özellikle soğuk günlerde veya gecelerde plastik kapları içeriye taşımanızı veya daha doğrudan güneş ışığı alacak şekilde yeniden konumlandırmanızı gerektirebilir. Isı lambaları, özellikle garaj ve bodrum gibi soğuk iç mekanlarda hazırda bulundurulması gereken bir diğer faydalı kaynaktır.
    • Yalıtımlı bir köpük kap kullanıyorsanız, yaz ve kış mevsimlerinin en yoğun olduğu zamanlarda bile solucan yatağınızın çok sıcak veya soğuk olması konusunda endişelenmenize gerek yoktur.
    • Solucanlar donma noktasının altındaki toprağı tahliye etmeye çalışacaktır ve 95 °F (35 ° C) veya daha sıcak olan toprakta büzüşüp ölebilirler.
    • Kabı serin bir yerde, buzdolabında, gölgede, bir ağacın altında veya bir bankın altında tutun.
  4. adım 4 solucanlarınızı beslemek için kabınıza düzenli olarak kompost malzemeleri ekleyin.
    Solucanlarınızı beslemek için kabınıza düzenli olarak kompost malzemeleri ekleyin. Solucanlar ihtiyaç duydukları besinlerin çoğunu topraktan alırlar, ancak daha şişman solucanlar daha iyi yem oluşturduğundan, onlara fazladan bir şeyler vermek isteyeceksiniz. Muz kabukları, kahve telvesi, yumurta kabukları, mısır unu ve ıslak yapraklar gibi maddeleri toprağın üst katmanına serpiştirerek diyetlerini destekleyin. Her 4-5 günde bir birkaç madde atmaya çalışın veya ürettikçe yeni kompost ekleyin.
    • Kendi solucanlarını yetiştirme deneyimi olan bazı balıkçılar, toprağın besinlerle dolu olmasını sağlamak için solucanlarınızı kaba eklemeden önce kompostu yatağınıza karıştırmanızı önerir.
    • Bir başka seçenek de yem solucanlarınızı dolgunlaştırmak için özel olarak formüle edilmiş hazır bir solucan yemi satın almaktır. Solucan yemi paketlerini herhangi bir yem ve mücadele dükkanında bulabilirsiniz.

    İpucu: Yatağınızdaki her 1 pound (16 oz) solucan için yaklaşık 1 pound (16 oz) kompost malzemesi kullanın.

  5. adım 5 solucan yatağınızdaki toprağın yarısını birkaç ayda bir değiştirin.
    Solucan yatağınızdaki toprağın yarısını birkaç ayda bir değiştirin. Kompostunuzdaki malzemeler kabın üstündeki deliklere yaklaştıkça, solucanların o yöne göç etmesini teşvik etmek için kompostlanmış yiyeceklerinizi 1-2 hafta boyunca yatağın bir tarafına yerleştirmeye başlayın. Yatağın kullanılmayan yarısındaki toprağı kepçeyle alın ve taze saksı toprağı ve rendelenmiş kağıtla orijinal seviyesine kadar yeniden doldurun.
    • Solucanların kendiliğinden hareket etmesini beklemek istemiyorsanız, onları kabın bir tarafına dikkatlice çekmek için toprağı elle veya küçük bir tırmıkla da tarayabilirsiniz.
    • Çıkardığınız besin açısından zengin toprağı bahçenizde veya çiçek tarhlarınızda kullanarak geri dönüştürün.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Solucanlar nasıl çoğalır?
    Çiftleşme sırasında solucanlar başları zıt yönleri gösterecek şekilde birleşir. Sperm bir solucandan diğerine geçer ve keselerde depolanır, solucan üzerinde bir koza oluşur, daha sonra yumurta ve sperm kozaya bırakılır.
  • Soru
    Solucanlar ne kadar hızlı çoğalır?
    Yaklaşık 30 gün içinde çoğalmaya başlamalıdırlar. Ne kadar çok solucanınız olursa, o kadar çok bebek olacaktır.
  • Soru
    Solucanlar için eski bir derin dondurucu kullanabilir miyim?
    Evet, kullanabilirsiniz. Dondurucular yalıtılmış olduğundan, sıcak havalarda daha serin kalma eğilimindedirler (gölgeli bir alanda tutulurlarsa).

Video

İpuçları

  • Genel bir kural olarak solucanlar doğrudan güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Ancak solucanlarınızın yatağın üstünden sürünerek kaçmaya çalıştığını fark ederseniz, doğrudan başınızın üzerine yapay bir ışık kaynağı yerleştirmek bu davranışı engellemeye yardımcı olacaktır.
  • Baş edebileceğinizden daha fazla solucan elde ederseniz, bunları bahçeyle uğraşmayı seven arkadaşlarınızla ve aile üyelerinizle paylaşın ya da fazladan para kazanmak için fazlasını bir yem dükkanına satın.
  • Solucan yatağınızı poliüretan, ahşap veya hatta bir sonraki balık avı gezinizde tüm kabı yanınıza almayı planlıyorsanız metal gibi dayanıklı bir malzemeden yapın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Kapaklı köpük veya plastik kap
  • 1 inç (2,5 cm) delik testeresi eklentisine sahip elektrikli matkap ve 1⁄8-1⁄4 inç (0,32-0,64 cm) matkap ucu
  • Gazete kağıdı, yazıcı kağıdı, ince karton veya benzer yatak malzemeleri
  • Organik saksı toprağı
  • Su
  • Tercih edilen yem solucanları
  • Kompost malzemeleri
  • El malası
  • Turba yosunu (isteğe bağlı)
  • Isı lambası (isteğe bağlı)
  • Küçük tırmık (isteğe bağlı)