Spor Salonu Kaygısının Üstesinden Gelmek

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Spor salonunda kontrolsüz bir şekilde terliyorsunuz ve kalbiniz dakikada bir mil hızla atıyor - ama bunun nedeni egzersiz yapmanız değil, spor salonu kaygısı veya 'gymtimidation' olarak bilinen şeye sahip olmanız. Spor salonu kaygısı hepimizin başına gelir, ancak bir egzersiz rutini geliştirmeyi zaten olduğundan daha da zor hale getirebilir. Peki, sinirlerinizle nasıl başa çıkarsınız ve bunlara ne sebep olur? Bu makalede, spor salonu kaygısının ne olduğunu, yaygın tetikleyicileri ve kaygınızla nasıl başa çıkabileceğinizi keşfedeceğiz, böylece güvenle egzersiz yapabilirsiniz.

Bilmeniz Gerekenler

  • Spor salonuna giderken yanınıza bir arkadaş alarak spor salonu kaygısının üstesinden gelin: özellikle de spor salonuna sık sık gidiyorlarsa ve size ipleri gösterebiliyorlarsa, kendinizi daha rahat hissedeceksiniz.
  • Spor salonuna gitmeden önce rutininizi mümkün olduğunca belirleyin, böylece oraya vardığınızda çok bunalmış hissetmezsiniz.
  • Kaygınızı heyecana dönüştürmeye çalışın: spor salonuna gitmekten korkmak yerine, bunu heyecan verici yeni bir deneyim olarak görmeye çalışın.

Adımlar

Spor Salonu Kaygısı Nasıl Giderilir?

  1. adım 1 gitmeden önce spor salonu hakkında öğrenebildiğiniz kadar çok şey öğrenin.1Gitmeden önce spor salonu hakkında öğrenebildiğiniz kadar çok şey öğrenin. İnternetteki fotoğraflara bakın, spor gününüzden önceki günlerde binanın önünden geçin, tesisin web sitesinde gezinin - temel olarak, gitmeden önce spor salonu hakkında olabildiğince rahat olun, böylece ne bekleyeceğinizi bilirsiniz. Bu, midenizdeki kelebeklerin bir kısmını sakinleştirmeye yardımcı olabilir.
    • Bazı tesisler yeni veya müstakbel üyelere turlar düzenler. Spor salonunuzun web sitesine göz atın veya bir çalışanla konuşarak egzersiz yapmadan önce spor salonunu gezip gezemeyeceğinizi öğrenin.
    • Spor salonunu önceden araştırmak, spor salonuna gitmeden önce egzersiz rutininizi planlamanızı kolaylaştırabilir, bu da gerginliğin bir kısmını hafifletmenin bir başka yoludur.
    • Kalabalıkta egzersiz yapmaktan çekiniyorsanız, mümkünse yoğun saatlerden kaçının. İnsanlar genellikle sabah işe gitmeden önce, öğle tatillerinde, işten hemen sonra saat 5:00'te ve hafta sonları spor yapmayı sever. Mümkünse hafta içi normal çalışma saatlerinde, sabah 5'ten önce veya spor salonunuz 7/24 açıksa gece gitmeyi hedefleyin.
  2. adım 2 derin nefes alma pratiği yapın.2Derin nefes alma pratiği yapın. Bazı basit nefes alma teknikleri uygulayarak kaygınızı hafifletebilirsiniz. Derin nefes egzersizleri vücudunuzu sakinleştirmeye ve zihninizi müdahaleci veya tekrarlayan düşüncelerden uzaklaştırmaya yardımcı olabilir.
    • 4-7-8 nefes tekniğini deneyin: 4 saniye boyunca burnunuzdan nefes alın, 7 saniye boyunca nefesi tutun ve ardından 8 saniye boyunca ağzınızdan nefes verin.
  3. adım 3 yavaşça başlayın.3Yavaş başlayın. Bir günde 0'dan 100'e çıkmanıza gerek yok. İlk gününüzde 10 dakika, hatta 1 dakika gitmeyi taahhüt edin. Bir sonraki gidişinizde daha uzun süre kalmayı hedefleyin. Eninde sonunda ağırlık kaldırmaya başlamak istediğinizi bilseniz bile, spor salonundaki ilk gününüzde korkutucu veya yeni bir şey yapmak zorunda değilsiniz: durumu uzaktan inceleyebilir ve kendinizi daha rahat hissedene kadar daha az ürkütücü ekipmanlara bağlı kalabilirsiniz.
    • Spor salonunda 1 dakika kalmaya karar verirseniz, muhtemelen daha da uzun süre kalacaksınız. Ama kalmasanız bile sorun değil! Zaten kendinize ayrılmak için izin verdiniz.
  4. adım 4 kaygınızı heyecana dönüştürün.4Kaygınızı heyecana dönüştürün. Bazen bakış açınızda yapacağınız basit bir değişiklik büyük fark yaratabilir. Sinirden kalbinizin hızla çarptığını hissettiğinizde, kendinize 'Bugün spor salonuna gideceğim için çok heyecanlıyım!' deyin. Bakış açınızı kasıtlı olarak daha iyimser olacak şekilde değiştirmek, bu gergin kelebekleri eğlenceli bir heyecana dönüştürmeye yardımcı olabilir.
    • Unutmayın, spor yapmak bir öz-sevgi eylemidir. Spor salonuna gitmeyi bir öz bakım biçimi olarak çerçevelemek, bunu daha az sinir bozucu hale getirebilir.
    • Bonus olarak, endişenize/heyecanınıza verilen fizyolojik tepki size egzersiz yapmak için bolca enerji verecektir.
  5. adım 5 sosyal karşılaştırmayı motivasyon olarak kullanın.5Sosyal karşılaştırmayı motivasyon olarak kullanın. Spora ilk başladığınızda, Lou Ferrigno fiziğine sahip birinin yanında ağırlık kaldırmak göz korkutucu olabilir, ancak herkesin sıfır seviyesinde başladığını ve zamanla ve sıkı çalışmayla vücudunuz ve yetenekleriniz hakkında daha fazla güven duymaya başlayacağınızı unutmamak önemlidir. Kendinizi spor salonunda etrafınızdaki insanlarla kıyaslayarak cesaretinizin kırıldığını hissetmek yerine, bunu bir motivasyon aracı olarak kullanmaya çalışın: onlar yapabiliyorsa siz de yapabilirsiniz.
    • Daha fazla egzersiz yapmaya başladıktan sonra, şu anki halinizi eski halinizle kıyasladığınızda da kendinizi daha güvende hissedebilirsiniz: bir ayda, 6 ayda veya bir yılda ne kadar yol kat ettiğinize bir bakın!
  6. 6. adım arkadaşlarınızla egzersiz yapın.6Arkadaşlarınızla birlikte çalışın. Arkadaşlık sistemi, bunaltıcı yeni bir deneyimle yüzleşmek için harika bir yöntemdir. Sayıların gücü vardır, bu nedenle yeni insanlarla tanışabileceğiniz bir derse katılın ya da bir arkadaşınızı sizinle birlikte spor salonuna gelmesi için davet edin - belki de zaten spor salonuna giden bir arkadaşınızdan size ipleri göstermesini isteyebilirsiniz.
    • Bir arkadaşınızla spor yapmak sadece kendinizi daha güvende ve özgüvenli hissetmenizi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sizi spor yapma konusunda sorumlu da tutabilir: araştırmalar, arkadaşlarıyla spor yapan kişilerin yapmayanlara göre fiziksel olarak aktif kalma olasılıklarının daha yüksek olduğunu göstermektedir.
    • Eğer bir kadınsanız ve erkek egemen egzersizleri yapmaktan çekiniyorsanız, sadece kadınlara özel bir ders almayı veya kadınlara özel alanları olan bir spor salonuna gitmeyi düşünün.
  7. adım 7 bir antrenörünüz veya eğitmeniniz varsa, onlara ne beklemeniz gerektiğini sorun.7Eğer bir antrenörünüz veya eğitmeniniz varsa, onlara ne beklemeniz gerektiğini sorun. Birçok insan spor salonuna yalnız gider, ancak bir ders alıyorsanız veya kişisel bir eğitmen kullanıyorsanız, onlara oyun planının ne olduğunu önceden sorun. Muhtemelen size spor salonundaki gününüzden ne beklemeniz gerektiğini söylemekten mutluluk duyacaklardır, bu da onu çok daha az sinir bozucu hale getirebilir.
    • Tanıdığınız biriyle derse giriyorsanız, onlara dersten ne beklemeniz gerektiğini de sorabilirsiniz.
  8. adım 8 sadece egzersize başlayın.8Sadece egzersize başlayın. İronik bir şekilde, spor salonuna yapmak için geldiğiniz şey, spor salonu kaygınızın üstesinden gelmenin harika bir yoludur. Egzersiz yapmanın depresyon ve anksiyete duygularını hafiflettiği ve özgüveninizi artırdığı defalarca kanıtlanmıştır. Vücudunuzu hareket ettirmeye başlamak için kaygınızı yeterince görmezden gelmeyi başarabilirseniz, kaygınızın azalması muhtemeldir.
    • Mümkünse, en az korkutucu bulduğunuz egzersizle başlamayı düşünün - örneğin, daha önce hiç ağırlık kaldırmadıysanız ancak koşu bandını kullandıysanız, kendinize biraz daha güvenene kadar spor salonundaki ilk birkaç gününüzde bildiğiniz şeylere bağlı kalın.
    • Spor salonundayken neşeli ve/veya tanıdık müzikler ya da sevdiğiniz bir podcast'i dinleyin. Bu sizi odaklanmış, enerjik ve rahat tutmanın yanı sıra çevrenizdeki insanlardan gelen gürültüyü bastırmaya yardımcı olabilir, bu da bazı sosyal kaygıları ortadan kaldırabilir.

Spor salonu kaygısı nedir?

  1. spor salonu kaygısı, spor salonuna gitme konusundaki gerginliği ifade eder.Spor salonu kaygısı, spor salonuna gitme konusundaki gerginliği ifade eder. Spor salonunda yeniyseniz (veya genel olarak egzersiz yapıyorsanız), ilk kez bir spor salonuna girmek garip ve gizemli bir ülkeye girmek gibi gelebilir. Nereye gideceğinizi veya ekipmanı nasıl kullanacağınızı bilmiyormuş gibi hissetmek göz korkutucu olabilir, özellikle de vücudunuz hakkında kendinize güvenmiyorsanız. Spor salonuna giderken (hatta sadece bunu düşünürken bile) kalbinizin hızlı atması veya kontrol edilemeyen endişeler gibi anksiyete belirtileri yaşayabilirsiniz.
    • Herkesin sizi izlediğini ve hatta yargıladığını hissedebilirsiniz. Spor salonu forma girmenize yardımcı olmak için olsa da, spor salonu kaygınız varsa, paradoksal olarak orada olmak için yeterince 'formda' olmadığınızı hissedebilirsiniz.

Spor Salonu Kaygısının Yaygın Tetikleyicileri

  1. 1. adım siz're a beginner.1Siz bir acemisiniz. Yeni bir şeye başlamak neredeyse her zaman ürkütücüdür. Spor hayatına veya genel olarak egzersiz yapmaya yeni başladıysanız, spor salonundaki ilk gününüzde ne olacağını bilmediğiniz için biraz endişe duymanız muhtemeldir: hangi ekipmanı kullanmanız gerekiyor? Nasıl kullanacaksınız? Ya her şeyi berbat ederseniz ve herkes size gülerse? (Mantıksal olarak gülmeyeceklerini biliyor olabilirsiniz, ancak bu her zaman yardımcı olmaz).
    • Yeni başlayan biri olmak genellikle zordur, ancak egzersiz yapmaya eşlik eden toplumsal baskı - fit olma ve belirli bir vücut tipine uyma baskısı - endişenizi on kat artırabilir.
  2. 2. adım't feel like you belong.2Ait olduğunuzu hissetmiyorsunuz. Yıl ortasında yeni bir okula nakil olmak zorunda kaldıysanız, spor salonuna ilk kez gitmek 'yeni çocuk' gibi hissettiğiniz tatsız anıları geri getirebilir. Herkesin zaten bir grubu varmış ve siz asla uyum sağlayamayacakmışsınız gibi hissedebilirsiniz.
    • Sadece spor salonundaki insanların yabancı olması değil; aynı zamanda onların 'spor salonu kültürüne' sağlam bir şekilde yerleşmiş olduklarını ve sizin... şey, olmadığınızı (henüz!) hissedebilirsiniz.
  3. 3. adım siz've just switched gyms.3Spor salonunuzu değiştirdiniz. Spor salonu hayatına yabancı olmasanız bile, yeni bir spor salonu yeni bir spor salonudur. Değişime adapte olmak her zaman zordur: yeni ekipmanlar, yeni bir düzen, yeni insanlar, yeni politikalar vardır. Yakın zamanda farklı bir spor salonuna geçtiyseniz, yeni kalabalığa uyum sağlayamamaktan veya burada işlerin eski uğrak yerinizden farklı işleyebileceğinden endişe edebilirsiniz.
    • Ya tuvalete gitmeniz gerekir ve tuvaleti bulamazsanız? Antrenmanlarınızı serinletici bir smoothie ile bitirmeye alışkınsınız, ama ya bu spor salonunda smoothie barı yoksa? Bunlar kendi başlarına küçük endişeler olabilir, ancak yepyeni bir rutin belirlemek inanılmaz derecede sinir bozucu olabilir.
  4. adım 4 i̇nsanların önünde üstünüzü değiştirmek zorundasınız.4İnsanların önünde üstünüzü değiştirmek zorundasınız. Halka açık bir soyunma odasında üstünüzü değiştirmeniz gerekiyorsa, özellikle de vücudunuzla barışık değilseniz, bu çok fazla strese neden olabilir. Bazı insanlar spor salonuna gitmeden önce evde üstlerini değiştirir, ancak spor salonuna doğrudan işten geliyorsanız, bu bir seçenek olmayabilir.
  5. adım 5 sosyal karşılaştırma.5Sosyal karşılaştırma. Birçok insan kendini başkalarıyla kıyaslamakla mücadele eder ve spor salonu bunu yapmak için gerçekten kolay bir yerdir. Spor salonunda yeniyseniz ve oraya ait olup olmadığınızdan emin değilseniz ve belki de vücudunuz veya yetenekleriniz konusunda kendinize güvenmiyorsanız, kendinizi köşede ağırlık kaldıran Arnold Schwarzenegger görünümlü adamla haksız bir şekilde karşılaştırırken bulabilirsiniz.
    • Kendinizi spor salonu tutkunlarıyla kıyaslamak sadece cesaret kırıcı olmakla kalmaz, aynı zamanda spor salonundaki diğer insanların da sizi kıyasladığından endişelenebilirsiniz. Bu gerçekten kafanızı karıştırabilir!
  6. 6. adım spor salonu çok kalabalık.6Spor salonu çok kalabalık. Kalabalıklar karşısında gerginseniz, spor salonuna en yoğun saatlerde gitmek kalbinizin göğsünüzden fırlayacakmış gibi hissetmenize neden olabilir. Yabancılardan oluşan bir kalabalığın içinde sıkışıp kalmak kendi başına yeterince bunaltıcı olabilir, ancak onların arasında egzersiz yapmak zorunda kalmak sizi gerçekten endişelendirebilir.
  7. adım 7 siz're a woman trying to use male-dominated equipment.7Erkek egemen ekipmanı kullanmaya çalışan bir kadınsınız. Egzersiz yapmak sadece erkekler için değildir, ancak kadınlar üzerinde sadece belirli şekillerde egzersiz yapmaları veya belirli ekipmanları erkeklere bırakmaları için hala çok fazla toplumsal baskı vardır. Eğer kuvvet antrenmanı yapmak isteyen bir kadınsanız, spor salonuna gittiğinizde sadece erkeklerin bu aletleri kullandığını görmek gözünüzü korkutabilir.
    • Kimse bir şey söylemese bile, erkek egemen bir ekipmanı kullanan tek kadın olmak sizi rahatsız edebilir.

Son Düşünceler

  1. spor salonu kaygısı yaygındır ve genellikle zamanla geçer.Spor salonu kaygısı yaygındır ve genellikle zamanla geçer. Anksiyete yaşayan tek kişi sizmişsiniz gibi hissetmek kolaydır, kendini belirsiz hisseden veya ait değilmiş gibi hisseden tek kişi sizmişsiniz gibi hissetmek kolaydır ve bu utanç anksiyeteyi daha da kötüleştirebilir. Ancak unutmayın, yanınızda deadlifting yapan iri yarı kaslı yıldız bile muhtemelen bir noktada spor salonu kaygısı yaşamıştır.
    • Zamanla gerginliğinizin üstesinden gelmekle kalmayacaksınız, aynı zamanda çevrenizdeki herkese spor salonunda çalışan normal bir insan gibi görüneceksiniz.
    • 'Başarana kadar numara yap' klişesinin bir nedeni var. Başaracaksınız, söz veriyoruz.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları