Ateşli Silah Nasıl Güvenle Kullanılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Ateşli silahlar tehlikeli aletlerdir, ancak aynı zamanda çok eğlenceli bir açık hava eğlence etkinliği, hatta bir aile etkinliği olabilirler. Herhangi bir ateşli silaha dokunmadan önce, her zaman uyulması gereken birkaç temel kural vardır. Birkaç 'ateşli silah güvenliğinin 10 kuralı' posteri ve deyiş ya da özlü söz olsa da, çoğu silah sahibi 10'dan fazla kural olduğuna inanır. Burada 15 kural listeledik, ancak bazıları uyulması gereken birden fazla spesifik şeyi detaylandırıyor.

Aşağıdaki kurallar genellikle öncelik sırasına göre (en yüksekten en düşüğe doğru) sıralanmıştır, ancak hepsi çok önemlidir ve her zaman uyulmalıdır. Güvenli ateşli silah kullanma teknikleri her seferinde tutarlı bir şekilde uygulanmalıdır: ateşli silahlar söz konusu olduğunda %99 güvenli olmak trajediye davetiye çıkarmaktır.

Adımlar

  1. adım 1 namluyu daima güvenli bir yöne doğrultun.1Namluyu her zaman güvenli bir yöne doğrultun.
    • Bu kural diğer tüm kuralların üstündedir. Bu çok basit bir kavramdır, eğer ateşli silah güvenli bir yöne doğrultulmuşsa, kasıtlı veya kazara boşalma kimseye zarar vermeyecektir. En güvenli yön seçilmelidir, böylece insanlar, hayvanlar ve cansız nesnelerin hepsi dikkate alınır.
    • Bu aynı zamanda ateşli silahı taşırken namlu yönünü ve açısını tam olarak kontrol edebildiğinizden emin olmayı da içerir, özellikle de yürüyorsanız veya başka bir şekilde seyahat ediyorsanız (ayağınızın takılması veya tökezlemeniz durumunda, bu da Kural 3'e yardımcı olur).
  2. adım 2 ateşli silahın her zaman dolu olduğunu varsayın.2Ateşli silahın her zaman dolu olduğunu varsayın.
    • Ateşli silahın boş olduğu bilinse bile, dolu bir silaha gösterilen saygı gösterilmelidir. Örneğin, üç kez kontrol etmiş ve boş olduğunu biliyor olsanız bile, yine de insanlara doğrultmayın (her zaman Kural 1'e uyun).
  3. adım 3 parmağınızı tetikten uzak tutun.3Parmağınızı tetikten uzak tutun.
    • Bu, bir tetik çekişinden kaynaklanan kazara boşalmaları önler. Tabancalarda genellikle tetiğin üzerinde tetik parmağınızı dayayabileceğiniz bir alan vardır (buna genellikle 'işaret noktası' denir). Tüfekler veya diğer silahlar için en iyisi tüm elinizi tetiğin olduğu bölgeden uzaklaştırmaktır. Silahı taşımanın başka pek çok güvenli yolu vardır.
    • Bununla birlikte, ateşli silahın güvenliğine güvenilmemesi gerektiği vurgulanmalıdır. İnsan hatasının bir soruna neden olma olasılığı çok daha yüksek olsa da, emniyet arızalanabilir ve tetiğin çekilmesi kazara boşalmaya neden olabilir.
    • Bazı tabancalarda hiç manuel emniyet yoktur. Bu durumda, genellikle tetiğe, arka kayışa (veya kabzaya) veya horoza entegre edilmiş emniyetleri vardır. Bu tür silahlar özellikle deneyimsiz kullanıcılar için tehlikelidir. Ancak eğitim ve güvenlik tekniklerinin agresif bir şekilde uygulanması, güvenliksiz bir ateşli silahın birçok tehlikesinin üstesinden gelebilir.
    • Ateş etmek için sıraya girdiğinizde, hedefi işaret edene kadar parmağınızı tetiğe koymayın. Ateş etmek istediğinizi düşündüğünüzde parmağınızı tetikte tutmanın doğal olduğunu hissedebileceğiniz için bu alışkanlığı kırmak zor olabilir.
  4. adım 4 hedefinizden ve menzilinizdeki her şeyden emin olun.4Hedefinizden ve menzilinizdeki her şeyden emin olun.
    • Bu çok önemlidir. Artık ateş edebileceğiniz noktaya ulaştığınıza göre, hedefinizin ne olduğundan ve arkasında ne olduğundan kesinlikle emin olmak istersiniz. Birçok durumda ateşlenen mermi hedefin içinden geçip diğer taraftan çıkabilir. Menzilin aşağısındaki her şeyi izlemek önemlidir. Mermiler amaçlanan veya amaçlanmayan bir hedefe çarpabilir ve sekebilir, sekebilir veya başka bir şekilde yön değiştirebilir.
    • Etrafınızda başkaları varken atış yapıyorsanız, ateş ederken kimsenin arkasında durmadığınızdan emin olun. Bu sadece güvensiz değil, aynı zamanda nezaketsiz bir davranıştır. Ateş eden herkes yan yana olmalıdır. Bu, kazara ateş edilmesini önler, ayrıca birisinin ateşli silahtan çıkan namlu ağzı patlamasıyla irkilmesini de engeller. .22 LR tabanca gibi küçük silahlar bile yetişkin bir insanın sıçramasına neden olabilecek bir patlama yapabilir. Ve namlunun önündeki veya yanlarındaki herhangi bir şey bunu hissedebilir. Daha büyük kalibreli ateşli silahlar sadece namlu ağzı patlaması nedeniyle baş ağrısına veya hasara neden olabilir.
  5. adım 5 ateşli silahı her zaman boş olarak birine verin.5Her zaman ateşli bir silahı birine boş olarak verin.
    • Birine ateşli bir silah verdiğinizde silahın boş olması gerekir. Şarjörü ve fişek yatağını kontrol edin. Ateşli silah hemen kullanılmayacaksa, aynı şekilde boşaltılmalıdır. Eğer birinden ateşli bir silah alırsanız, ateş etmeye niyetlenene kadar silahın dolu olmadığından emin olmak için şarjörü ve fişek yatağını kontrol etmelisiniz.
    • Kendinize ve etrafınızdakilere silahın dolu olmadığını bildirmenin iyi bir yolu sürgüyü, sürgüyü veya silindiri açık konumda kilitlemektir. Bu sayede tetik çekilse bile mermi ateşlenmeyecektir.
    • Ateşli silahın kullanım kılavuzunu kontrol edin. Genellikle ateşli silahı taşımanın veya boşaltmanın en güvenli yolundan bahsedecektir.
    • Ateşli silahı kullanmadığınızda veya taşırken, ateşli silahı her zaman boşaltmalısınız. Birçok yerde, sadece atış poligonuna veya tamirhaneye götürüp getirirken bile, uygun izinler olmadan bir araçta dolu bir ateşli silah taşımaya karşı yasalar vardır.
  6. adım 6 uygun mühimmat kullanın.6Uygun mühimmat kullanın.
    • Ateşli silahınız için uygun olmayan mühimmat kullanmak sadece ateşli silahınıza zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda ciddi yaralanmalara ve hatta ölüme neden olabilir. Ateşli silah, belirli bir kalibre veya ölçüye ve hatta muhtemelen belirli bir mühimmat yüküne göre özel olarak tasarlanmıştır. Aşırı doldurulmuş veya yanlış elle doldurulmuş fişekler veya kovanlar ateşli silah, atıcı ve ateşli silahın etrafındaki diğer kişiler için tehlike ve zarar oluşturabilir. Ateşli bir silahta, silahı etkisiz hale getiren uygunsuz bir patlama, birçok kişi tarafından 'kaBoom' veya kısaca 'kB!' olarak bilinir.
    • Örneğin: .40 S&W kalibrelik bir fişek .45 ACP şarjöre doldurulabilse de, daha küçük merminin silaha yerleştirilmesi, desteklenmeyen kovanın silahtan dışarı fırlamasına veya silahtan şarapnel fırlatarak parçalanmasına neden olur. Bazı tabancaların yeniden doldurulmuş veya elle doldurulmuş mühimmattan kaynaklanan kB'lere sahip olduğu bilinmektedir. Birkaç yaygın silah M1911 ve .40 S&W Glock'tur (her ikisinin de 'sıcak', aşırı doldurulmuş mühimmatla yaptığı bilinmektedir). Bu arızalar silahların iç tasarımından kaynaklanır ve telafi edilemez.
    • Üretilen mühimmat genellikle en iyisidir. Yükleri ve basınçları pahalı makinelerle birçok kez test etmişlerdir. Her zaman en tutarlı yüklemeleri yaparlar. Genel olarak, daha pahalı mühimmat daha tutarlıdır, ancak durum her zaman böyle değildir. Match sınıfı mühimmat, mümkün olduğunca tutarlı olması için özel olarak ölçülür ve tasarlanır. Ayrıca genellikle en pahalı mühimmattır.
    • Barut yükleri de dikkat edilmesi gereken önemli bir husustur. Hem 9x19mm (9mm Luger Parabellum) hem de .45 ACP (ve diğer kartuşlar) 'TAP' olarak bilinen mermilere veya şirketler tarafından başka takma adlara sahiptir, bunlar 'sıcak' mermiler olarak bilinir. Fazladan barut içerirler ve bu da daha yüksek hazne basınçlarına neden olur. Bir sonraki adım '+P 'dir ve 9x19mm fişekler '+P+' olarak da gelebilir. Her bir basamak daha yüksek hazne basınçlarına neden olur ve bu da mermiler için daha yüksek namlu çıkış hızları ile sonuçlanır. Ancak birçok tabanca, parçalara zarar vermeden güvenilir bir şekilde '+P' atış yapamaz. Çift kademeli geri tepme yayları, bir tabancanın 'sıcak' yükleri sorunsuz bir şekilde atabileceğinin iyi bir göstergesidir, ancak üreticiye sormak ve kılavuzu kontrol etmek, silahınıza zarar vermediğinizden veya kendinizi riske atmadığınızdan emin olmanın en iyi yoludur.
    • .223 Remington gibi tüfekler için ek hususlar da vardır. 5.56x45mm NATO mermileri .223 Remington mermileri ile tamamen aynı boyutlardadır. Bununla birlikte, genel kural şudur: eğer silah .223 olarak tanıtılıyorsa, içinden 5.56x45mm mühimmat atmayın. Farklı tipler veya gövde/şasi özellikleri vardır. Çoğu .223 tüfek, M16 veya diğer askeri tip tüfeklerde olduğu gibi Mil-Spec haznesi ile aynı olmayan SAAMI-spec haznesine sahiptir. SAAMI son derece hassas olacak şekilde tasarlanmıştır, ancak basınç direnci ve güvenilirlik için toleranslardan vazgeçen Mil-Spec kadar dayanıklı değildir. Mil-Spec hazneler .223 mermileri iyi bir şekilde (daha az isabetli olsa da) ateşleyebilir, ancak tersi DEĞİLDİR.
    • .308 Winchester ve 7.62x51mm NATO mermileri aynıdır. Dolayısıyla bu durumda herhangi bir önlem alınmasına gerek yoktur.
  7. adım 7 kulak ve göz koruması takın.7Kulak ve göz koruması kullanın.
    • Birçok küçük kalibreli tüfek için kulak koruması tamamen gerekli değildir, ancak şiddetle tavsiye edilir. Küçük kalibreli ateĢlerden çıkan ses acıya neden olmasa da iĢitme duyunuza zarar verme potansiyeline sahiptir. .22 LR'den daha büyük bir tüfekle atış yaparken, özellikle uzun süreli kullanım sırasında kulak koruması kullanmanız şiddetle tavsiye edilir. Atış yapıldıktan sonra kulaklarınızda çınlama olması, kulaklarınızın vurma sınırlarını aştığının ve muhtemelen kalıcı hasara neden olduğunun bir işaretidir.
    • Göz koruması şarttır. Silahınızda herhangi bir sorun olmadığından emin olsanız bile, silahınızın ateşlemeden dolayı ısınmasından veya mühimmat hatalarından kaynaklanan küçük sorunlar ortaya çıkabilir. Ayrıca uçan pirinçlerin (kullanılmış fişekler) gözünüze çarpması sorunu da vardır. Bir başka sorun da genellikle büyük kalibreli veya çok kısa (üç inçten az) namlulu tabancalarda ortaya çıkar; yanmamış barut havada uçuşabilir, hatta ateşlenen merminin arkasından sekerek size doğru gelebilir.
  8. adım 8 eğer silahınız't fire when the trigger is pulled, be cautious.8Eğer silahınız tetik çekildiğinde ateş almıyorsa, dikkatli olun.
    • Tetik çekildiğinde ve 'bum' sesi gelmediğinde, fişek yatağında mermi olduğundan emin olun. Eğer fişek yatağında fişek olmadığından kesinlikle eminseniz, sorunu çözün. Fişek yatağında bir fişek olduğunu düşünüyorsanız, silahı hedefe doğru tutun. Silahı tekrar ateşlemeyi deneyebilirsiniz (çift hareketli bir silahsa), bunu bir kez, belki iki kez deneyin ve hala bir şey olmazsa, silahı yaklaşık 20 saniye boyunca hedefe doğrultun. Mermi hala ateşlenmiyorsa, şarjörü dikkatlice çıkarın (mümkünse) ve mermiyi fişek yatağından dışarı atın. Sahte fişeği güvenli bir alana yerleştirin (insanlardan, değerli eşyalardan veya diğer mühimmattan uzakta).
    • Bu sorun genellikle sahte primerden kaynaklanır ve elle doldurulmuş mühimmatta imal edilmiş mühimmattan çok daha yaygındır (bkz. kural 6).
  9. adım 9 ateşli silahın's barrel, chamber, and action are clear of obstruction before firing.9Ateş etmeden önce silahın namlusunun, fişek yatağının ve mekanizmasının engellerden arındırılmış olduğundan emin olun.
    • Namluya sıkışan herhangi bir şey namlunuza ve/veya ateşli silahınıza büyük zarar verebilir; hatta bir kB'ye bile neden olabilir! Atım yatağındaki engeller merminin düzgün yüklenmemesine veya hiç yüklenmemesine neden olabilir. Ayrıca silahın güvenilirliğini büyük ölçüde azaltan çıkarma ve fırlatma sorunlarına da neden olabilir. Bir hareket engeli, ateşli silahın çekicinin mermiye (veya ateşleme iğnesine) çarpmasını engelleyebilir veya başka bir mermi ateşlemek için tekrar çekilmesini önleyebilir.
  10. adım 10 ateşli silahınızın bakımını düzgün bir şekilde yapın.10Ateşli silahınızın bakımını düzgün bir şekilde yapın.
    • Ateşli silah sahibi olurken bakım büyük önem taşır. Ateşli silah ne kadar eskiyse bakım o kadar önemli hale gelebilir. Genel olarak, ateşli silah her kullanımdan sonra temizlenmelidir. Bazı ateşli silah üreticileri silahı sökmeden önce göz koruması takılmasını önermektedir. Bu, silahı sahada sıyırırken yayların veya diğer bileşenlerin yanlışlıkla 'fırlatılmasından' kaynaklanan göz yaralanmalarını önlemeye yardımcı olabilir.
    • Tabancalar en azından 'sahada soyulmalı' (mümkünse), bir bez ve/veya fırça ve solvent ile temizlenmelidir. Namlu bir namlu fırçası ile fırçalanmalıdır. Muhtemelen fişek yatağında çok fazla karbon ve barut birikimi olacaktır, bu nedenle orada bir kazma ve daha fazla çözücü kullanılabilir. Bu yapıldıktan sonra, temiz bir bezle tekrar silin (tüm çözücüyü çıkarmak için). Her hareketli parça silah yağı ile yağlanmalıdır (yarı otomatik tabancaların ateşleme iğnesi hariç, yağ tarafından toplanan kir ve karbon ile yapışkan hale gelebilir). Namlunun dışı ve özellikle sürgü ray kılavuzları (sürgü ve çerçeve üzerinde) da yağlanmalıdır. Ancak çok fazla yağ kullanmak, bu bölgelerde barut ve karbon birikimini teşvik edebilir. İşiniz bittiğinde, fazla yağı temizlemek için dış kısımları temiz bir bezle silin ve yağın bir kısmını etrafta gezdirmek için sürgüyü birkaç kez geri çekin.
    • Tüfeklerin ve av tüfeklerinin temizlik için sahada soyulması genellikle biraz daha zor veya karmaşıktır. Alternatif olarak, çözücü içeren bir fırça, çok fazla veya hiç sökmeden mekanizmayı ve hazneyi temizlemek için kullanılabilir. Mümkün olduğunca temiz bir bezle silin. Namluyu en iyi şekilde temizlemek için namlu solventi kullanın veya bir delik yılanı da çok iyi çalışabilir. Tetik tertibatını yağlayın (kılavuza göre) ve silah yağı ile sürgüyü ve mekanizmayı yağlayın. Yağın içeri girmesi için sürgüyü birkaç kez ileri geri çekin. Fazla yağı temiz bir bezle silin.
    • Ateşli silah önemli bir süre ateşlenmeyecekse, depolamadan önce çok kapsamlı bir temizlik yapmak en iyisidir. Piyasada ateşli silahınızı yıllarca (gerekirse on yıllarca) korumak için tasarlanmış ürünler vardır, ancak bunlar sadece birkaç yıl (veya daha az) boyunca saklamak için önerilmez. En iyisi ateşli silahınızı düzgün bir şekilde temizlemek ve ardından yağlamaktır (belki de aşırı yağlamak). Her 6-8 ayda bir, ateşli silah çıkarılmalı ve tekrar yağlanmalıdır (toz birikmesi varsa belki de temizlenmelidir). Bol miktarda yağ ve iyi bir ilk temizlik ile ateşli silah mükemmel durumda kalmalıdır. Kuru bir alanda saklamak da yardımcı olacaktır, ancak yağ silahınızdaki nemi değiştirmeli ve korumalıdır. Ateşli silahı uzun bir süre kullanmadıktan sonra, kullanmadan önce temizlemek ve yeniden yağlamak en iyisidir.
  11. adım 11 ateşli silahın uygun şekilde modifiye edilmesi.11Ateşli silahın uygun şekilde modifiye edilmesi.
    • Birçok kişi silahınızı modifiye etmemenizi tavsiye etse de (bu, garantinizi ve silahınızın güvenilirliğini korumak için en büyük şansa sahiptir), bu uygun bir şekilde yapılabilir. Genellikle en iyisi tüm modifikasyonlarınızı fabrikanın yapmasıdır, ancak bu her zaman mümkün değildir. Silahınızın1 üretici sertifikasına sahip sertifikalı bir silah ustası bir sonraki en iyi seçim olacaktır. Bölgenizde çok fazla silah ustası yoksa veya hiçbiri silahınızın üreticisi tarafından onaylanmamışsa, muhtemelen en iyisi silahınızı modifiye ettirmemektir. Hiçbir modifikasyonu asla kendiniz yapmayın. Silahınızda yanlış yapılan değişiklikler silaha kalıcı olarak zarar verebilir ve ateşlendiğinde kB! gibi sorunlara neden olabilir.
  12. adım 12 ateşli silahın emniyet ve ateşleme özelliklerini öğrenin.12Ateşli silahın güvenlik ve ateşleme özelliklerini öğrenin.
    • Bir ateşli silahın nasıl güvenli bir şekilde kullanılacağını öğrenmek çok önemlidir. Şarjörü boşaltmayı (varsa), fişek yatağını boşaltmayı ve kontrol etmeyi, emniyeti devreye sokmayı (varsa), sıkışmaları gidermeyi, namluyu incelemeyi ve ateşli silahı sahada soymayı (varsa) öğrenin.
    • Ateşleme özellikleri de kullandığınız ateşli silahı tanımanın önemli bir bileşenidir. Ateşli silahın tepme miktarı gibi silahın belirli yönleri hakkında bilginiz yoksa, söz konusu ateşli silah konusunda bilgili birine sorun. Ateşli silahı sürekli olarak güvenli bir şekilde kullanabildiğinizden emin olun.
  13. adım 13 asla sert veya düz yüzeylere (su dahil) ateş etmeyin.13Asla sert veya düz yüzeylere (su dahil) ateş etmeyin.
    • Bazı nesneler ateş etmek için cazip görünse de, birçok metalik veya diğer sert ve/veya düz nesnelerin ateş edilmesi çok tehlikeli olabilir. Su da dahil olmak üzere bu nesneler, merminin beklenmedik ve tehlikeli yönlerde sekmesine veya sekmesine neden olabilir. Hatta atıcıya doğru veya yakınına geri sekebilirler.
    • Daha küçük, düşük hızlı mermiler (.22 LR gibi) sekme yetenekleriyle çok iyi bilinirler. Hafiflikleri ve düşük hızları nedeniyle tahta, taş ve hatta toprak gibi şeyler merminin sekmesine neden olabilir. Kural 4'e bakınız.
    • Sekmelerle ilgili iyi haberlerden biri, (düşük hızlı mermilerin bile) aşırı hızları ve yumuşak kurşun mermilerin vurulan nesnenin düzlemine nispeten paralel yollar izleme eğiliminde olmaları nedeniyle (genel olarak) mermilerin (bir top gibi) sekmedikleri gerçeğidir. Bu nedenle, atıcının durduğu yer genellikle sekme meydana geldiğinde bulunulabilecek en güvenli yerdir. Bunun istisnaları vardır, örneğin merminin dinamiğini değiştiren katı çekirdekli mermiler (kurşun çekirdeği olmayan), kauçuk merminin doğrudan geri sekmesine neden olabilir ve açılı sert nesneler merminin atıcıya doğru geri dönmesine neden olabilir.
  14. adım 14 dolu silahınızın kontrolünüzden çıkmasına asla izin vermeyin.14Dolu ateşli silahınızın kontrolünüzden çıkmasına asla izin vermeyin.
    • Dolu bir ateşli silahınız varsa, asla gözetimsiz bırakmayın. Bu, poligonda ve evinizdeyken geçerlidir. Durumundan veya kimin erişebileceğinden emin olamıyorsanız, en iyisi silahı boşaltmak, silahı bir sürgü kilidi ile kilitlemek (tabanca için) veya silahı sert bir çantaya veya bir kasaya kilitlemektir. Optimum güvenlik için, mühimmatı da kilitli olarak ayrı bir alanda tutun.
    • Ateşli silahların saklanmasıyla ilgili tüm eyalet ve yerel yasalara uyduğunuzdan emin olun. Bazı eyaletlerde ateşli silahların kilit altında tutulması zorunlu değildir, ancak çocukların veya başkalarının ateşli silahlarınıza veya mühimmatınıza erişebileceğini unutmayın.
  15. adım 15 ateşli silahlarla asla alkol veya uyuşturucu karıştırmayın.15Ateşli silahlara asla alkol veya uyuşturucu karıştırmayın.
    • En ufak bir alkol veya uyuşturucu (reçeteli ilaçlar bile) sıradan veya basit şeylere ilişkin muhakemenizi bozabilir veya değiştirebilir. Bu kombinasyon, ateşli silahlar söz konusu olduğunda kendiniz veya etrafınızdakiler için ölümcül bir doz olabilir. Hiçbir zaman, hiçbir koşulda, tamamen ayık değilken ateşli silah kullanmayın.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruYukarı doğru ateş etmek neden tehlikelidir? Yukarı çıkan her şey aşağı inmek zorundadır. Havaya atılan bir mermi yere geri düşer ve siz de dahil olmak üzere birine isabet edebilir.
  • Soru44'lük uzun namlulu bir tabancada geri tepme var mıdır? Evet, hemen hemen her tabancada olduğu gibi. Bahsedilen silahta bu çok belirgindir. Silahı tutmak için her iki elinizi de kullanmayı deneyin - ancak yerleşimlerine son derece dikkat edin.
  • SoruBir silahın teklemesi mümkün müdür? Evet, oldukça mümkündür.

Video

İpuçları

  • Ateşli silahın emniyetini nasıl kullanacağınızı bilin (varsa).
  • Birçok eyalette, mülkiyeti savunmak için birisine ateşli silahla ateş etmek yasal bir savunma değildir. Geçerli yasaları bilin.
  • Savunma amaçlı taşınan ateşli silahlar dışında, otomobilinizde, kampınızda veya evinizde sadece boş, indirilmiş, açık veya kilitli ateşli silahlar taşıyın.

Uyarılar

  • Dolu olsun ya da olmasın, ASLA bir ateşli silahın namlusuna bakmayın. İlk seferiniz son seferiniz olabilir.
  • Elinize almadan önce kullanacağınız silahın kullanma kılavuzunu okuyun.
  • Atış yaparken tüm eyalet ve yerel yasalara uyduğunuzdan emin olun. Ateşli silahlarla ilgili birçok yasanın eyaletten eyalete büyük ölçüde değiştiğini ve hatta ilçeler ve hatta şehirler arasında bile değişebileceğini unutmayın.
  • Ateşli silahla atış yaptıktan sonra ellerinizi iyice yıkayın. Güç kalıntısı, yağlayıcı ve hatta kurşun elinize yapışabilir ve tüm bunlar yutulduğunda potansiyel olarak zararlıdır.
  • Ateşli bir silahı pantolonunuzun kemerinde veya cebinizde taşımaya çalışmayın. Bu kendi ayağınızı havaya uçurmak için harika bir yoldur. Uygun bir kılıf ateşli silahı yerinde tutar ve nesneleri tetik korkuluğundan uzak tutar.
  • Ateşli silahlar çok tehlikeli ve hatta ölümcül olabilir. Sadece deneyimli ateşli silah kullanıcıları tarafından veya uzman bir ateşli silah eğitmeninin doğrudan gözetimi altında kullanılmalıdırlar.