Garajınıza Bir Kayık Nasıl Asılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir kayığı kullanmadığınız zamanlarda dış etkenlerden korumak istiyorsanız, iç mekanda saklayın. Büyük, hacimli bir deniz taşıtını saklamak için ideal yer garajınızdır. Asmak, onu güvenli ve temiz tutmanın harika bir yoludur. Bunu yapmanın en kolay yolu, garaj duvarındaki destek kirişlerine bir askı vidalamaktır. Bu, kanoyu gözden uzak bir noktada tutmanıza olanak sağlayacaktır. Bir duvar askısı için yeriniz yoksa, bunun yerine kayığı tavandan asın. Kanoyu daha erişilebilir hale getirir, böylece depodayken temizleyebilirsiniz. Kayığınızı kış boyunca koruyun, böylece bir dahaki sefere suya çıkmaya hazır olduğunuzda mükemmel durumda olur.

Adımlar

Duvar Askılarının Takılması

  1. adım 1 ahşap kirişleri bulun...
    Bir saplama bulucu ile duvardaki ahşap destek kirişlerini bulun. Saplama bulucu, duvarları çerçeveleyen ahşap kirişlere doğrultulduğunda bip sesi çıkaran elektronik bir cihazdır. Bu kirişler her duvar boyunca eşit olarak yayılmıştır. Kayığı asmayı planladığınız yere gidin ve saplamaları kontrol edin. Yerlerini bir kalemle işaretleyin, böylece daha sonra duvar askısını sabitlemek için kullanabilirsiniz.
    • Stabilite için, duvar askısının saplamalara bağlanması gerekir. Alçıpan üzerine monte edilemez, aksi takdirde dışarı çıkar ve garajınızda çirkin bir delik bırakır.
  2. adım 2 askıların nereye yerleştirileceğini belirlemek için kayığın uzunluğunu ölçün.
    Askıların nereye yerleştirileceğini belirlemek için kayığın uzunluğunu ölçün. Ortadaki koltuktan önce ve sonra su geçirmez bölmeler olan kayığın perdeleri arasına bir mezura gerin. Bunlar, kayığın uçlarından yaklaşık ¼ yol kadardır. Ölçümü aldıktan sonra, mevcut alanınızla ve garajınızdaki çivilerin konumuyla karşılaştırın. Kayığın kullanmayı planladığınız alana sığacağından emin olun.
    • Kayığın orta kısmı en ağır olanıdır, bu nedenle askıları uçlar yerine altına yerleştirin. Bu, kayığınızın zarar görmesini önlemeye yardımcı olacaktır.
  3. adım 3 askıları duvara yerleştirin ve yerlerini işaretleyin.
    Askıları duvara yerleştirin ve yerlerini işaretleyin. Gerekirse askıları kurşun kalemle çizin. En önemli kısım vidaların nereye gideceğini not etmektir. Askılardaki vida deliklerini arayın, ardından bu noktaları duvarlarda işaretleyin. Çivilerle aynı hizada olduklarından emin olun.
    • Delmeye başlamadan önce işaretlerin doğru noktada olup olmadığını iki kez kontrol edin. Kayığın uzunluğuna göre aralıklı olduklarından emin olun.
  4. adım 4 kol askılarını çelik vidalarla duvara vidalayın.
    Kol askılarını çelik vidalarla duvara vidalayın. Kol askıları genellikle garajınızın duvarlarındaki saplamalara bağlamak için kullanabileceğiniz vidalarla birlikte gelir. Vida satın almanız gerekiyorsa, aşağıdakilerden birini kullanmayı deneyin 7⁄32 (0,56 cm) genişliğinde ve 3 inç (7,6 cm) uzunluğundadır. Askıları duvara doğru tutun, vidaları deliklere yerleştirin ve ardından akülü tornavida ile sabitleyin.
    • Vidaları sabitlerken kademeli olarak çalışın. Başları duvarla aynı hizada olacak şekilde sıkın. Aşırı sıkmak dişlere veya duvara zarar verebilir.
    • Kol askılarına dokunun ve hareket ettirmeye çalışın. Gevşek hissediyorlarsa, kayığı destekleyemeyebilirler. Vidaları gerektiği gibi sıkın.
  5. adım 5 kayığı asma kollarının üstüne yerleştirin.
    Kayığı asma kollarının üstüne yerleştirin. Kayığı kaldırın ve yan çevirin. Kayığın alt kenarını duvara doğru çevirin. Askı kollarının sabit olduğundan ve doğru konumlandırıldığından emin olun. Her şeyin yolunda olduğundan emin olduktan sonra, kalan askıları takabilmek için kayığı kendi haline bırakın.
    • Kayığı şimdi monte etmek, göz kancalarını nereye yerleştireceğiniz konusunda size daha iyi bir fikir verecektir. Ayrıca kayığın genişliğini ölçebilir ve kancaları konumlandırmak için kullanabilirsiniz.
  6. adım 6 kanonun 1 ila 2 inç (2,5 ila 5,1 cm) üzerinde pilot delikler açın.
    Kanonun 1 ila 2 inç (2,5 ila 5,1 cm) yukarısına pilot delikler açın. Kullanmayı planladığınız askılardan biraz daha küçük bir matkap ucu seçin. Gözlü vidalar kullanacaksanız 3⁄8 (0,95 cm) genişliğinde bir 1⁄4 inç (0,64 cm) genişliğinde matkap ucu. Ahşabın içine yaklaşık 3 inç (7,6 cm) delik açın. Sol tarafta 1 delik ve sağ tarafta başka bir delik veya toplam 2 delik açın.
    • Pilot delikleri kol askılarının hemen üzerindeki saplamalara açın. Askılardan çok uzakta olurlarsa, kayığı yerine bağlamada o kadar etkili olmayacaklardır.
  7. adım 7 askı kollarından yaklaşık 1 inç (2,5 cm) uzaklıkta bir çift pilot delik daha açın.
    Askı kollarından yaklaşık 1 inç (2,5 cm) uzaklıkta bir çift pilot delik daha açın. Bu delikleri askı kolunun alt kenarına yakın ve kayığın altına yerleştirin. Bunları mümkün olduğunca üst deliklerle aynı hizada tutmaya çalışın. Bu delikler, kayığın askıdan düşme olasılığını azaltmak için kayığı duvara bağlamak için kullanılacaktır.
    • Bu delikleri kol askılarının yakınında tutun, böylece perdelere yakın olurlar. Bu size kayığın en ağır kısmını bağlamak için bolca fırsat verecektir.
  8. adım 8 deliklerin her birine gözlü kancaları elinizle saat yönünde çevirerek takın.
    Göz kancalarını her bir deliğe saat yönünde elle çevirerek takın. Göz kancalarının pilot deliklere uyan dişli uçları vardır. Bunları ahşaba tamamen girene kadar çevirin ve sabitleyin. Kancaların karşı uçlarında, kayığı sabitlemek için kullanabileceğiniz kordonlar için bir bağlantı noktası sağlayan halkalar bulunur.
  9. adım 9 kanoyu bir çift bungee kordonu ile montaja sabitleyin.
    Kanoyu bir çift bungee kordonu ile bağlantıya sabitleyin. Her iki ucunda kancaları olan bir çift elastik kordon seçin. Kordonları alt göz kancalarına bağlayın, ardından bunları karşılık gelen üst kancalara takın. Kordonların kayığa karşı sıkı olduğundan emin olun, böylece birisi çarptığında kol askılarından düşmesi mümkün olmaz.
    • Kayık sizin için yeterince güvenli değilse, daha fazla kordon kullanın. Karabinaları bir miktar ipe bağlamayı ve kayığın uçlarının etrafına sarmayı deneyin. Halatı kayığa karşı sıkı tutmak için karabinaları göz kancalarına mandallayın.

Tavan Askısı Kullanmak

  1. adım 1 kanonuzun uzunluğunu ve genişliğini ölçüm bandıyla ölçün.
    Kanonuzun uzunluğunu ve genişliğini ölçüm bandıyla ölçün. Ortadaki oturaktan hemen önce ve sonra su geçirmez bölmeler olan kayığın perdeleri arasındaki mesafeyi ölçün. Ardından, genişlik için kayığın en geniş olduğu orta kısmını ölçün. En geniş kısım koltuğun olduğu yer olacaktır. Bu ölçümler, kanoyu askıya almak için kullanılan desteklerin aralanması için gereklidir.
    • Bölmeler, kayığın uçlarından yaklaşık ¼ yol uzaklıktadır. Kanonun orta kısmı en ağır kısımdır, bu nedenle ek desteğe ihtiyaç duyar. Ölçüm yaparken kayığın toplam uzunluğunu kullanırsanız, süspansiyon sistemi sadece burun ve kuyruğu destekleyecektir.
  2. adım 2 tavandaki kirişlerin yerini belirlemek için bir saplama bulucu kullanın.
    Tavandaki kirişlerin yerini belirlemek için bir saplama bulucu kullanın. Askı sistemi, stabilite için bu ahşap destek kirişlerine cıvatalanmalıdır. Bir basamaklı tabure kullanarak, kayığı asmayı planladığınız yere tırmanın ve saplama bulucunun bip sesini dinleyin. Çivilerin yerlerini kurşun kalemle işaretleyin.
    • Kanoyu asmak için kullanılan donanım asla çıplak alçıpan üzerine yerleştirilmemelidir. Kayığın ağırlığı vidaları doğrudan duvardan sökebilir. Destekleri bulmak sadece daha sağlam bir asma sistemi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda garajınızı hasardan korur!
    • Saplama bulucuları çevrimiçi olarak veya çoğu donanım mağazasında mevcuttur. Alışveriş yaparken, kayığınızı asmak için gereken diğer araçları da alın.
  3. adım 3 kayığa göre montaj noktalarını işaretleyin's length and width.
    Kurulum noktalarını kanonun uzunluğuna ve genişliğine göre işaretleyin. Bir basamaklı tabureye geri çıkın ve kanoyu nereye asacağınızı belirlemek için bir mezura kullanın. Önce bölme uzunluğunu kullanın. Ardından, genişliğe ve en yakın kirişlerin konumuna göre yan yana ölçün. Asma sistemi toplam 4 nokta gerektirir, bu da solda 2 ve sağda 2 anlamına gelir.
    • Kirişler ölçümlerinizle tam olarak aynı hizada olmayabilir, ancak bu sorun değildir. En yakın olanlarla çalışın. Kurulum noktaları kayığın genişliğine kıyasla biraz daha aralıklı olabilir, ancak bu hiçbir şeyi etkilemeyecektir.
    • Montaj noktalarını kirişler boyunca ortalamayı unutmayın. Vidaları alçıpana takmaya çalışırsanız, tutmazlar.
  4. adım 4 elektrikli matkapla işaretli noktalardan pilot delikler açın.
    Elektrikli matkapla işaretli noktalara pilot delikler açın. Delikler her zaman takmayı planladığınız askılardan biraz daha küçük olmalıdır. Temel bir asma sistemi için bir 1⁄4 inç (0,64 cm) matkap ucu. Yaklaşık olarak delin 11⁄2 'lik (3,8 cm) bir matkap ucunu her işarette kirişlerin içine sokun.
    • Matkap ucunu garajınızın tavanını oluşturan malzemenin türüne göre ayarlayın. Çoğu garaj için standart, ahşap için güvenli bir matkap ucu kullanın. Eğer taş deliyorsanız, bunun yerine bir duvarcı ucu seçin.
  5. adım 5 göz kancalarını elinizle pilot deliklere vidalayın.
    Gözlü kancaları pilot deliklere elle vidalayın. Gözlü kanca, bir ucunda vida gibi dişli olan ve diğer ucunda halka bulunan bir askı türüdür. Açtığınız deliklerden bir boy daha geniş gözlü kancalar seçin. Kullanmayı deneyin 3⁄8 (0,95 cm) vidalar için 1⁄4 (0,64 cm) genişliğinde pilot delikler açın. Ardından, bir vidanın dişli ucunu bir pilot deliğe yerleştirin ve ahşabın içine sıkıca girene kadar saat yönünde çevirin.
    • Her vidanın dişli ucunun uzunluğunu pilot deliklerinizin derinliğiyle eşleştirin. Örneğin, bir 11⁄2 (3,8 cm) uzunluğundaki vidayı aynı derinlikte bir pilot delik için kullanın.
    • Kanca ucunun uzunluğu çok önemli değildir, bu nedenle mevcut olan herhangi bir boyutu seçebilirsiniz.
  6. adım 6 sol ve sağ kancaların arasından bağlama kayışları geçirin.
    Sol ve sağ kancaların arasından bağlama kayışları geçirin. Bağlama kayışlarının kullanımı çok kolaydır çünkü gözlü vidalara takılan plastik kancaları vardır. Bir kayışın ucunu soldaki bir gözlü vidaya ve sağdakine karşılık gelen bir vidaya asın. Aynı işlemi diğer vida çifti için de yapın. Bu size kayığı tutmaya hazır bir U şeklinde asılı bir çift kayış bırakacaktır.
    • Bağlama kayışları çevrimiçi olarak ve çoğu donanım mağazasında mevcuttur.
    • Kayığı yükseltip alçaltmanıza olanak tanıyan bir asma sistemi arıyorsanız, bir tavan vinci satın alın veya kendiniz bir tane yapın. Bunu yapmanın bir yolu, göz kancalarına metal kasnaklar takmak ve ardından kayığı kasnakların altına yerleştirilen kancalara bağlamaktır.
  7. adım 7 kayığı bağlama kayışlarının üzerine kaldırın.
    Kayığı bağlama kayışlarının üzerine kaldırın. Kaldırın ve arkadan kayışların arasından kaydırın. İlk kayış yaklaşık olarak 1⁄4 inç (0,64 cm) mesafede, ilk perde ile aynı hizada olacaktır. Arka kayış şu şekilde olacaktır 1⁄4 inç (0,64 cm) olmalıdır ve arka bölme ile hizalanmalıdır. Kayığın iyi desteklendiğinden ve sabitlendiğinden emin olun.
    • Kanoyu çıkarmaya hazır olduğunuzda, kayışların arasından geri kaydırabilirsiniz. Bu arada, kayışlar temizlik için alt tarafa ve iç kısma kolayca erişmenizi sağlar.

Önceden Yapılmış Bir Askının Takılması

  1. adım 1 kanoyu yerleştirmeyi planladığınız yere uyan bir askı satın alın.
    Kanoyu yerleştirmeyi planladığınız yere uyan bir askı satın alın. En yaygın ve ucuz askılar duvara monte edilenlerdir. Ancak, kayığı asmak isterseniz satın alabileceğiniz tavan askıları da vardır. Askıları seçerken, depolama alanınızı aklınızda bulundurun. Doğru askı türünü aldığınızdan emin olun.
    • Askı sistemleri çevrimiçi olarak mevcuttur. Bazı donanım mağazalarında mevcut olabilir. Spor mağazalarını da kontrol edin.
  2. adım 2 askıları takmadan önce kayığın uzunluğunu ölçün.
    Askıları takmadan önce kanonun uzunluğunu ölçün. Kanolar farklı boyutlarda olabilir, bu nedenle sizinkinde su geçirmez perdelerin nerede olduğunu bulun. Uçlardan yaklaşık ¼ oranında uzanırlar ve merkezi bölmeyi çevrelerler. Aralarındaki mesafeyi belirlemek için bir mezura kullanın. Askı sistemi için bağlantıları perdelerin yakınına kurmayı planlayın.
    • Kanonun orta kısmı en ağır olanıdır. Bunları perdelerin yakınına yerleştirerek, asma sistemi kanonun ağırlığını daha iyi destekleyebilir.
  3. adım 3 askıların duvardaki konumunu kurşun kalemle işaretleyin.
    Askıların duvardaki konumunu kurşun kalemle işaretleyin. Askıları yerleştirmek için kayığın uzunluk ölçümünü kullanın. Bir uçtan başlayın ve askı aparatını duvara doğru tutun. Vida deliklerinin yerini not ederek bir kalemle ana hatlarını çizin. Ölçün ve bunu karşı montaj parçasıyla tekrarlayın.
    • Takmaya çalışmadan önce montaj braketlerinin doğru konumlandırıldığından emin olun.
  4. adım 4 bağlantıları çelik vidalarla duvara vidalayın.
    Bağlantıları çelik vidalarla duvara vidalayın. Bağlantıları duvara doğru tutun ve çizdiğiniz taslakla hizalayın. Ardından vidaları yerleştirin ve garajınıza çakmak için akülü bir tornavida kullanın. Vidaları, başları kabaca duvarı çevreleyen duvarla aynı hizada olacak şekilde sıkın. Direnç hissettiğinizde ve artık kolaylıkla saat yönünde çeviremediğinizde durun.
    • Satın aldığınız montaj sistemi vidalarla birlikte gelecektir, bu nedenle herhangi bir vida satın almanıza gerek kalmayacaktır.
    • Donanımın, satın aldığınız montaj sistemine bağlı olarak değişeceğini unutmayın. Bir parçanın nasıl takılacağı konusunda emin değilseniz, üreticinin talimatlarına bakın.
  5. adım 5 kayığı bağlantıların üzerine yerleştirin.
    Kayığı bağlantıların üzerine yerleştirin. Kayığı kaldırın ve bağlantıların üzerine kaydırın. Duvara montaj aparatı kullanıyorsanız, kayığı alt yüzeyi duvara bakacak şekilde yan çevirin. Bir tavan montajı kullanıyorsanız, montajlara takılan kayışları arayın. Kayığı asabilmeniz için önce bağlanmaları gerekir.
    • Tavan bağlantılarında genellikle kancalardan ve makaralardan sarkan kayışlar bulunur. Kayışlar, kayığı asmak için içinden kaydırdığınız halkalar oluşturur.
  6. adım 6 askı sistemi varsa kayışları bağlantıya bağlayın.
    Askı sistemi varsa kayışları bağlantıya bağlayın. Duvar askıları genellikle kayığı yerinde tutmak için askılara bağlanan birkaç kayış içerir. Kayışlar genellikle montaj parçasının uçlarındaki metal halkalara takılır. Kayışların kayığa karşı sıkı olduğundan emin olun, böylece depodayken devrilmeyecektir.
    • Tavan montajları için, kayıkları yükseltmek ve indirmek için kullanılan kasnakların etrafına kayışları sarmanız gerekebilir. Tam kurulum, montaj sistemine bağlı olarak çok değişebilir, bu nedenle daha fazla bilgi için üreticinin talimatlarını kontrol edin.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Kanolar için kullanılan askı sistemleri, kanolar ve diğer hafif deniz taşıtları için de kullanılabilir. Ayrıca bisikletler, merdivenler ve garajda saklayabileceğiniz diğer uzun şeyler için de kullanışlı olabilirler!
  • Bir kanonun ağırlık dağılımı, onu bir ucundan asmaya çalışırsanız sorunlara neden olabilir. Bunun yerine, alttan desteklemek için düz kayışlar veya yumuşak askılar kullanın, böylece depolama sırasında deforme olmasını önleyin.
  • Kendi montaj aparatınızı yapmaya hazır değilseniz, her zaman bir tane satın alabilirsiniz. Kayığınızı duvara veya tavana asmak için farklı tipte askılar mevcuttur.

Uyarılar

  • Bir kayık asarken garajınızın zarar görmesini önlemek için duvardaki saplamaların ve kirişlerin konumuna dikkat edin. Askıları çıplak alçıpan yerine bu destek kirişlerine takın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

Duvar Askısı Kullanma

  • Saplama bulucu
  • Ölçüm bandı
  • Kurşun Kalem
  • 4 7⁄32 inç × 3 inç (0,56 cm × 7,62 cm) çelik vidalar
  • Akülü tornavida
  • Matkap
  • 1⁄4 inç (0,64 cm) genişliğinde matkap ucu
  • 4 3⁄8 inç (0,95 cm) genişliğinde delikli kancalar
  • 2 bungee kordonu

Tavan Askısı Kullanımı

  • Saplama bulucu
  • Ölçüm bandı
  • Kurşun Kalem
  • Basamaklı tabure
  • Matkap
  • 1⁄4 inç (0,64 cm) genişliğinde matkap ucu
  • 4 3⁄8 inç (0,95 cm) genişliğinde delikli kancalar
  • 2 bağlama kayışı

Önceden Yapılmış Bir Askının Takılması

  • Montaj sistemi
  • Vidalar
  • Montaj braketleri
  • Bağlama kayışları veya kordonları
  • Ölçüm bandı
  • Akülü tornavida