Sundurma Salıncağı Nasıl Asılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Verandanızın bir salıncağı kaldırabileceğinden emin olduğunuzda, onu asabileceğiniz bir kiriş veya kiriş bulun. Bitmemiş tavanlı verandalarda bunu yapmak daha kolaydır. Bitmiş bir tavanınız varsa, tavanınıza bir sundurma salıncağı asmak için gereken nispeten zahmetli süreçten kaçınmak için prefabrik bir A-çerçeve sundurma salıncağı edinmeyi düşünebilirsiniz.

Adımlar

Malzemelerin Ölçülmesi ve Seçilmesi

  1. 1. adım salıncağınızı seçin.
    Salıncağınızı seçin. Çeşitli salıncak türleri mevcuttur. Örneğin, hasır bir sundurma salıncağı, metal bir sundurma salıncağı veya ahşap bir sundurma salıncağı seçebilirsiniz. Sundurma salıncaklarını gökkuşağı renklerinde alabilirsiniz, bu nedenle sundurmanıza uygun ve göze hoş gelen bir renk seçin.
    • Sundurma salıncağının farklı renk türleri veya malzemeleriyle ilişkili işlevsel bir fark yoktur. Salıncak seçiminiz tamamen kişisel tercihinize bağlıdır.
  2. adım 2 çelik zincirler veya halat arasında seçim yapın.
    Çelik zincirler veya halat arasında seçim yapın. Paslanmaz veya galvanizli çelik zincirler en yaygın seçenektir. Ancak, daha rustik bir görünüme sahip bir sundurma salıncağı tercih ediyorsanız, denizcilik sınıfı örgülü naylon halat veya polyester halat kullanabilirsiniz.
    • Halatlarınızın veya zincirlerinizin muhtemelen en az yedi fit uzunluğunda olması gerekecektir.
    • Halat kullanıyorsanız, en az ¾'' (19 milimetre) kalınlığında olduğundan emin olun.
    • Ne seçerseniz seçin, sundurma salıncağınızın her iki ucu için birer tane olmak üzere her birinden iki eşit uzunlukta aldığınızdan emin olun.
    • Salıncağınızı iple asmayı tercih ederseniz, iplerde yıpranma gibi aşınma belirtileri olup olmadığını düzenli olarak kontrol edin.
  3. adım 3 salıncağınıza geniş bir alan bırakın.
    Salıncağınıza geniş bir alan bırakın. Sundurma salıncağınızın yaklaşık dört fitlik bir alan boyunca uzanan bir yay boyunca hareket etmesini planlamalısınız. Başka bir deyişle, sundurma salıncağınızı önünde ve arkasında en az üç fit boşluk olan bir noktaya asın. Sundurma salıncağınızın en iyi nereye oturacağını belirlemek için bir ölçüm bandı kullanın.
    • Prefabrik bir A-çerçeve sundurma salıncağı asıyorsanız, sundurma tavanınızda kiriş ve kirişler aramanıza gerek kalmayacaktır, ancak yine de sundurmanızın A-çerçeveyi alacak kadar derin olduğundan emin olmanız gerekecektir. Satın almadan önce çerçevenin derinliği ile verandanızın derinliğini karşılaştırın.

Gerekli Donanımın Kurulması

  1. adım 1 salıncak kancalarını takın.
    Salıncak kancalarını takın. Sundurma salıncağınız salıncak kancalarıyla birlikte gelmediyse, birkaç tane takmanız gerekecektir. Salıncak kancasını takmanız gereken kesin konum, sundurma salıncağınızın tasarımına bağlıdır.
    • Genel olarak, kolçağın dikey yöndeki ön kısmının asıl oturma yerinin yatay yöndeki en ön kenarıyla kesiştiği noktayı bulmalısınız. Bir salıncak kancasını sundurma salıncağının yanından dışarı bakacak şekilde takın, ardından bir diğerini salıncağın karşı tarafındaki ilgili noktaya takın.
    • Sonraki iki salıncak kancasını, daha önce bağladığınız salıncak kancalarıyla aynı yükseklikte bulunan iki noktadan sundurma salıncağına yerleştirin, ancak bunları koltuğun arkaya doğru, koltuğun arkayla kesiştiği yere yerleştirin.
    • Salıncak kancalarını sundurma salıncağına vidalamadan önce pilot delikler açın. Pilot deliğinizi açmak için salıncak kancasının sivri ucundan biraz daha küçük çaplı bir matkap ucu kullanın. Bu, sundurma salıncağınızın parçalanmasını önleyebilecek önemli bir adımdır.
    • Hazır olduğunuzda, salıncak kancalarını sundurma salıncağına elle vidalayın.
  2. adım 2 bitmemiş sundurma tavanlarına vida gözleri açın.
    Bitmemiş sundurma tavanlarına vida gözleri açın. Vida gözü metal bir halkadır. İki vida gözü taktıktan sonra, salıncağın kollarına bağlı ipi veya zinciri bunun içine geçireceksiniz. Vida gözünüzü, sundurma salıncağınızı yerleştirmek istediğiniz yerdeki kalın bir kirişe veya kirişe çakın.
    • Bir vida gözünü destekleyebilecek kalın bir kiriş veya kiriş bulun (en az iki inç genişliğinde ve beş inç kalınlığında).
    • Sundurma salıncağınızı kurmak istediğiniz kiriş veya direği bulduktan sonra, sundurma salıncağını asmak istediğiniz noktada matkapla bir pilot delik açın. Bu, kirişinizin parçalanmasını önleyebilecek önemli bir adımdır.
    • Gözlü vidayı deliğin içine girebileceği kadar çevirin, ardından bir tornavidayı gözlü vidanın çemberinden geçirin, böylece merkezi noktası vidayı sürdüğünüz deliğin hemen altında olur.
    • Bir elinizi tornavidanın sapına koyun ve bir elinizi tornavidanın diğer ucuna yerleştirin. Tornavidayla gözlü vidayı sertçe iterek deliğine sıkıca sıkıştırın.
    • Başka bir vida gözünü başka bir kirişe veya kirişe, ilkinden kabaca sundurma salıncağının uzunluğuna eşit bir mesafeye takın.
    • Sundurma salıncağınızı asmak için seçtiğiniz halat veya zinciri alabilecek çapta bir sokete ve dört inçlik bir mile sahip vida gözleri kullanın.
  3. adım 3 bitmiş tavanlı evlerde mapa kullanın.
    Bitmiş tavanlı evlerde mapa kullanın. Bitmiş sundurma tavanları olan evlerde vida gözü kullanamazsınız. Bunun yerine bir mapa kullanacaksınız. Gözlü vidayı destekleyebilecek kirişlere ve kirişlere erişmek için sundurma salıncağının üzerindeki çatının bir kısmını kesin.
    • Kirişin içinden bir delik açın. Matkap ucu verandanızın tavanından düz bir şekilde çıkmalıdır.
    • Altı inçlik makine dişli bir mapayı sundurma tavanından yukarı doğru kaydırın ve diğer uçtaki (sundurma çatısındaki) bir arkadaşınızın bunu bir somunla sabitlemesini sağlayın.
    • Sundurma salıncağının uzunluğuna kabaca eşdeğer bir mesafede başka bir kirişe veya kirişe başka bir delikli cıvata takın.
    • İşiniz bittiğinde çatıyı onarın.
    • Bu teknik en çok eski evlerde yaygındır.

Montajın Tamamlanması

  1. adım 1 salıncağı asın.
    Salıncağı asın. Ön salıncak kancasına bir ip veya zincir bağlayın, ardından sundurma tavanınızdaki ilgili delikli cıvata veya vida gözünden geçirin. Halatınızın veya zincirinizin ucunu, halatınızın veya zincirinizin diğer ucunu bağladığınız sundurma salıncağının aynı tarafındaki ikinci salıncak kancasına bağlayın.
    • Örneğin, sundurma salıncağınıza bakıyorsanız ve onu asmaya çalışıyorsanız, zinciri sol ön salıncak kancasına bağlayın, halkadan geçirin, ardından halkadan geçen ucu salıncağın sol arka tarafında bulunan salıncak kancasına bağlayın.
    • Karşı tarafta da aynı işlemi tekrarlayın.
    • Sundurma salıncağınız ağırsa, tavana bağlamadan önce bir arkadaşınızdan salıncağı asmak istediğiniz yüksekliğe kadar kaldırmasına yardım edin.
  2. adım 2 salıncağınızı test edin.
    Salıncağınızı test edin. Onu itin. İleri geri düzgün bir şekilde hareket ediyorsa, sundurma salıncağınızı asmayı başarmışsınız demektir. Bir ucun diğeriyle tam olarak eşit olmadığını fark ederseniz, bu da dengesiz bir görünüme neden olur, zincirin bir veya diğer taraftaki konumunu ayarlayın.
    • Örneğin, sundurma salıncağınızın sağ tarafı sol tarafa göre daha alçaksa, sağ taraftaki iki salıncak vidasını birbirine bağlayan zincirin uzunluğunu kısaltmanız gerekecektir.
    • Alternatif olarak, daha alçakta durması için sol taraftaki iki salıncak vidası arasındaki zincir uzunluğunu uzatabilirsiniz.
  3. adım 3 konfor yaylarını takın.
    Konfor yaylarını takın. Ekstra yumuşak bir sundurma salıncağı deneyimi için, her bir halkaya veya vida gözüne konfor yayları takın, ardından zincirinizi konfor yayının ucuna takın. Konfor yayları sundurma salıncağınızda biraz zıplama sağlar ve hareketini daha akıcı hale getirir.

Uzman Soru-Cevapları

  • Soru
    Sundurma salıncağı için halat mı yoksa zincir mi daha iyidir?
    Benim için kazanan paslanmaz çelik zincir olmalı, çünkü dışarıda olacak ve eşyalar eninde sonunda çürüyüp dökülmeye meyilli. Ayrıca paslanmaz çelik bir göz kancasına yatırım yapmak da iyi bir fikirdir.
  • Soru
    Vida gözlerini elle nasıl takarsınız?
    Bu gözlü kancalar oldukça sağlamdır - bazen üç buçuk inç kalınlığında olabilirler. Elinizle çevirmekte zorlanıyorsanız, gözün içine bir parça tahta veya çelik çubuk gibi bir şey koymayı ve çevirmek için bunu kullanmayı deneyin.
  • Soru
    Bir sundurma salıncağını asmak için minimum kiriş boyutu nedir?
    Bu, sallanacak kişilerin ağırlığına bağlıdır, ancak genellikle 2' x 8' kiriş ile güvende olursunuz.

İpuçları

  • Çabadan tasarruf etmek ama yine de verandanızın keyfini rahatça çıkarmak için bir planör alın. Planör, asılı bir sundurma salıncağının nazik ileri geri hareketini taklit eden, ancak sizi gerçekten asma zahmetinden kurtaran bir sallanan sandalyedir.

Uyarılar

  • Sundurma salıncağınız ağırsa, bir arkadaşınızdan salıncağı asmak istediğiniz yüksekliğe kadar kaldırmasına yardım edin.
  • Kirişlerinizi mapa veya vida gözleriyle sabitlemeden önce her zaman kirişlerinizde pilot delikler açın. Bu, kirişinizin parçalanmasını önleyebilecek önemli bir adımdır.