Voleybol Filesi Nasıl Asılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İster içeride ister dışarıda oynansın, voleybol kolay bir kurulum sürecine sahip eğlenceli ve enerjik bir oyundur. Daha önce hiç voleybol sahası kurmamış olsanız bile, bir kez alıştığınızda bunu yapmak çok kolaydır. İki direğiniz, bir ağınız ve bir voleybol anteniniz olduğu sürece, voleybol ağınızı herhangi bir sahaya asabilirsiniz. Siz farkına bile varmadan voleybol ağınız kurulmuş ve kullanıma hazır olacak!

Adımlar

İç Mekan Direklerinin Sabitlenmesi

  1. adım 1 zemin plakalarını bir alyan anahtarı ile sökün.
    Zemin plakalarını bir Alyan anahtarı ile sökün. Çoğu voleybol filesi zemin plakaları aracılığıyla zemine sabitlenir. Her bir zemin plakasındaki delikleri bulun, alyen anahtarınızı yerleştirin ve plakayı gevşetene kadar anahtarı çevirin.
    • Alyan anahtarını çoğu spor malzemeleri mağazasından veya internetten satın alabilirsiniz.
  2. adım 2 direkleri zemine yerleştirin.
    Direkleri zemine yerleştirin. Direği yukarı kaldırın ve deliğe sokun, bunu yaparken dik tutun. Direği yere indirdiğinizde yerine oturmalı ve tutmadan dik durmalıdır.
    • Bu işlemi her iki direk için de tekrarlayın.
    • Direk zemine sabitlenmezse, delik kirli veya tıkalı olabilir. Direği çıkarın ve engel olup olmadığını kontrol edin, gerekirse toz veya kalıntıları temizleyin.
  3. adım 3 voleybol direklerini gereken yüksekliğe ayarlayın.
    Voleybol direklerini gereken yüksekliğe ayarlayın. Yüksekliğini yükseltmek veya alçaltmak için voleybol direklerini ayakların altından döndürün. Direkleri doğal olarak çıkabileceklerinden daha yükseğe çıkarmanız gerekiyorsa veya direklerinizin ayarlanabilir ayakları yoksa, alt kısma voleybol direği ara parçaları yerleştirin. Aşağıdaki voleybol takımları için düzenlenmiş file yükseklikleri şunlardır:
    • Eşli, ayakta engelli veya erkek voleybolu: 7 ft 11 inç (2,41 metre).
    • Kadın voleybolu: 7 ft 4 inç (2,23 metre)
    • Oturarak veya tekerlekli sandalye voleybolu: 4 ft 11 inç (1,5 metre)
    • Büyükler voleybolu: 7 ft 2 inç (2,1 metre)
    • Çocuk voleybolu: 6 ft 6 inç (1,98 metre) -7 ft 4 inç (2,23 metre)
  4. adım 4 ağ ipini her iki direğe takın.
    Ağ ipini her iki direğe de takın. Her bir voleybol direğinin alt yarısındaki direk kancasını bulun. Ağ halatının her iki tarafını direk kancasına bir düğümle bağlayın ve halatı voleybol direğinin yan tarafında asılı duran metal konektörlü bir kayış olan vinç lider kayışından geçirin.
  5. adım 5 fileyi sabitlemek için vinci sıkın.
    Fileyi sabitlemek için vinci sıkın. Direğin yan tarafından çıkan kolu vinci tutun ve filenin merkezi istenen yüksekliğe ulaşana kadar çevirin. Merkez yüksekliği erkekler, kadınlar, karma veya diğer voleybol grupları için yönetmelik gerekliliklerine uygun olmalıdır.
    • İstediğiniz file yüksekliğine ulaşamazsanız, vinci daha fazla sıkmayı veya direk yüksekliğini tekrar ayarlamayı deneyin.
  6. adım 6 file kayışlarını takın ve sıkın.
    File kayışlarını takın ve sıkın. Voleybol filesinde 2 ek file kayışı bulunmalıdır: 1 tanesi ortada ve 1 tanesi altta. File kayışlarını tutun ve kayışlar yatay ve yere paralel olana kadar her bir direğin üzerindeki kancalara sabitleyin.
  7. adım 7 i̇pleri uç direklere bağlayın.
    Halatları uç direklere bağlayın. Ağ kayışlarından veya ağ ipinden fazla ip fark ederseniz, iplerin üzerinden geçirin ve yerine bağlayın. Bu, voleybol oynarken takılmaları ve iplerin neden olduğu yaralanmaları önleyecektir.
    • Daha sonra ipleri çıkarmayı kolaylaştırmak için ipleri gevşek düğümlerle yerinde tutun.
  8. adım 8 faulleri daha kolay tespit etmek için voleybol antenlerini fileye takın.
    Faulleri daha kolay tespit etmek için voleybol antenlerini fileye takın. Voleybol antenleri saha dışı çizgileri işaretler ve gözlemcilerin faulleri belirlemesine yardımcı olur. Voleybol antenini filenin üst kısmına yerleştirin ve üreticiye bağlı olarak bir klips veya başka bir nesne ile yerine sabitleyin.
    • Oynamak için gerekli olmasa da, voleybol antenleri oyunun adil olmasını sağlayabilir.

Dış Mekan Voleybol Direklerinin Kurulumu

  1. adım 1 voleybol direklerinizin yerini ölçün ve işaretleyin.
    Voleybol direklerinizin yerini ölçün ve işaretleyin. Açık bir kum sahada oynuyorsanız, direkleriniz sahanın ortasında olmalıdır. Sahanın her iki tarafındaki voleybol direklerinin yerini kazıklarla veya başka bir küçük nesneyle işaretleyin.
    • Açık bir alanda oynuyorsanız, uzunluk yaklaşık 60 fit (18 m) ve genişlik 30 fit (9,1 m) olmalıdır. Voleybol direklerini her iki tarafın ortasına yerleştirin.
    • Takılmaları veya saha yaralanmalarını önlemek için voleybol ağınızı düz bir zemine kurun
  2. adım 2 fileyi sahanın ortasına açın.
    Fileyi sahanın ortasına açın. Fileyi sahanın ortasını tamamen kaplayacak şekilde yerleştirin. Çalışırken kurmak için direklerinizi filenin her iki tarafına yerleştirin.
    • Her açık hava voleybol filesinin farklı olduğunu unutmayın; doğru şekilde kurduğunuzdan emin olmak için çalışırken özel talimatları okuyun.
  3. adım 3 direk yüksekliğini istediğiniz ayara getirin.
    Direk yüksekliğini istediğiniz ayara getirin. Her direkte, yüksekliğini yükseltmenizi veya alçaltmanızı sağlayan bir düğme veya anahtar olup olmadığını kontrol edin. Tercihinize bağlı olarak her iki direğin yüksekliğini istediğiniz uzunluğa veya aşağıdaki voleybol filesi yüksekliklerinden birine ayarlayın.
    • Eşli, ayakta engelli veya erkek voleybolu: 7 ft 11 inç (2,41 metre).
    • Kadın voleybolu: 7 ft 4 inç (2,23 metre)
    • Oturarak veya tekerlekli sandalye voleybolu: 4 ft 11 inç (1,5 metre)
    • Büyükler voleybolu: 7 ft 2 inç (2,1 metre)
    • Çocuk voleybolu: 6 ft 6 inç (1,98 metre) -7 ft 4 inç (2,23 metre)
  4. adım 4 döner klipsi bağlayın ve gergi halatlarını uzatın.
    Döner klipsi bağlayın ve gergi halatlarını uzatın. Döner klipsin üst kısmını açın ve üst ağ kancasından geçirin. Her bir kılavuzu yaklaşık 8-10 fit (2,4-3,0 m) aralıklarla yerleştirerek klipse bağlı kılavuzları sahadan dışarı ve uzağa doğru uzatın.
    • Döner klips, 2 güçlü ve kalın halat olması gereken gergi halatlarına takılan metalik kancadır.
  5. adım 5 zemin kazıklarını gergi halatının içinden geçirin.
    Zemin kazıklarını gergi halatının içinden geçirin. Her bir gergi halatının ucunda bir halka olmalıdır. Ellerinizi ya da bir tokmak kullanarak zemin kazıklarını gergi halatının uç halkalarından geçirin ve toprağa saplayın.
    • Daha fazla destek için zemin kazıklarını sahaya doğru bir açıyla yerleştirin.
  6. adım 6 direği dik konuma getirin.
    Direği dik konuma getirin. Direği tutun ve destek olarak gergi iplerini kullanarak dik konuma getirin. Direk devrilirse veya halatlar gevşerse, zemin kazıklarını çıkarın ve direkten daha uzağa yeniden yerleştirin.
    • Direkleri daha fazla desteklemek ve oyun sırasında dik tutmak için, her bir gergi halatını sıkılaşana kadar aşağı çekin.

Uzman Soru ve Cevapları

İpuçları

  • Voleybol ağlarını tek başına kurmak zordur. Direkleri tutarken veya yüksekliği ayarlarken bir arkadaşınızı ekstra el olarak kullanın.
  • Herhangi bir voleybol filesi parçası eksik görünüyorsa, üreticiyle iletişime geçin ve talimatları veya değiştirilmesini isteyin.
  • Bunu nasıl yapacağınızı bilmek en iyisidir, böylece bir antrenman veya oyundan önce kolayca kurabilir ve ısınmaya başlayabilirsiniz. Bunu her oyundan veya antrenmandan önce yapın.