Macera Nasıl Yaşanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bütün gün titreyen bir ekran ve kumaş kaplı bir yarım duvarın panoramik manzarasıyla bir odacıkta sıkışıp kaldınız mı? Gençliğiniz elinizden kayıp gitmiş gibi mi hissediyorsunuz? Ya da sadece farklı bir şeye, herhangi bir şeye hazır mısınız? Bir macera yaşayın! Tatmin edici, ödüllendirici bir macera yaşamak için Everest Dağı'na tırmanmak ya da dünyayı tek başınıza dolaşmak zorunda değilsiniz (bunlar muhtemelen işinizi görecektir). Hayal gücünüzün rehberiniz olmasına izin verin, hazırlanın (ama aşırı hazırlanmayın), mükemmel zamanı beklemeyin ve sadece yapın!

Adımlar

Maceracı Benliğinizi Bulmak

  1. adım 1 macerayı kendiniz için tanımlayın.
    Macerayı kendiniz için tanımlayın. İnsanlar macerayı tehlikeli bir şey olarak düşünme eğilimindedir; eğer bu sizi duraksatıyorsa, belki de 'eğlenceli, benzersiz ve rutininizden uzaklaşan bir şey' olarak düşünün.
    • Neyin macera olarak nitelendirileceği size bağlıdır - bakış açılarınız, arzularınız, deneyimleriniz vb. Birinin macerası diğerinin rutini olabilir. Başkalarının bunu nasıl tanımlayacağı konusunda endişelenmeyin; eğer size macera gibi geliyorsa, maceradır.
  2. adım 2 i̇lham arayın.
    İlham arayın. Kendi maceralarınızı belirlemek size kalmış olsa bile, başkalarının macera dolu yaşamlarını incelemek kendi hedeflerinizi, arzularınızı ve sınırlarınızı netleştirmenize yardımcı olabilir.
    • Ünlü gerçek hayat macera kitaplarını ve hikayelerini okuyun. Bunları sadece anlatılan faaliyetler açısından değil, yazarın/maceracının dönüştürücü deneyimleri açısından da inceleyin.
    • Arkadaşlarınızla ve ailenizle konuşun. Sadece fikir ve ilham almakla kalmayıp, çok iyi tanıdığınızı düşündüğünüz birini daha iyi takdir edebilirsiniz. Kim bilir, sıkıcı büyük amcanız Stu geçmişte büyüleyici maceralar yaşamış olabilir.
    • Başkalarının macera olarak tanımladığı şeylerin de değiştiğini göreceksiniz. Temel atlama mı? Cep sözlüğü, seyahat programı ve dönüş uçuşu planlanmamış yabancı bir ülkeyi ziyaret etmek mi? Açık mikrofon gecesine gitmek ve stand-up'ta şansınızı denemek mi? Bir milli parkta kamp yapmak mı? İşinizi bırakmak mı? Eğer sizin de ilginizi çekiyorsa, onların macera fikirlerinden birini 'ödünç almakta' utanılacak bir şey yok.
  3. 3. adım hayal edin.
    Hayal edin. Ne hakkında hayal kuruyorsunuz? İstediğiniz her şeyi yapabilmenin hayalini kurduğunuzda hangi aktiviteleri yaparsınız? Biraz macera beyin fırtınası yapın ve bu noktada fikirlerinize pratiklik veya uygulanabilirlik sınırı koymayın.
    • Kafanızın içindeki 'gerçekçi ol' sesini duymazdan gelin. Bu sizi macera yaşamaktan alıkoyan şeyin bir parçasıdır.
    • Bir 'denenecekler' listesi hazırlayın. İsterseniz bunları en başarılabilirden en zorluya doğru sıralayın. Denedikçe onları işaretleyin.
  4. adım 4 neden söylediğinizi bilin
    Neden 'hayır' ya da 'şimdi değil' dediğinizi bilin. Yaşlandıkça 'sıkıcı' hale geldiğinizi düşünüyorsanız, telaşlı hayatınızda öngörülebilirliğin rahatlığını arzuluyor olabilirsiniz. Bunu çok yaygın olan başarısızlık korkusuyla karıştırdığınızda, maceracı olmayan bir yaşam için bir reçeteniz olur.
    • En kötü durum senaryosundan korktuğunuz için macera dolu hayallerinizi erteliyor veya takip etmekten kaçınıyor musunuz? Bununla yüzleşin ve her macera için bir 'en kötü durum listesi' yazın. Bunları yazdıktan sonra, ne kadar uzak olduklarını rasyonel bir şekilde düşünün. Gerekirse bunları işe giderken trafik kazası geçirme veya kanser olma riskinizle karşılaştırın.
  5. adım 5 don't fear your fear.
    Korkunuzdan korkmayın. Cesaret korkunun üstesinden gelmektir, onu ortadan kaldırmak değil. Korku, bir macerayı macera yapan şeyin bir parçasıdır.
    • Yalnızca maceraya atılma korkunuzda değil, macerada başarısız olma korkunuzda da ustalaşın. Yolculuğun varış noktasından daha önemli olduğuna dair bir söz vardır. Sörf yapmayı öğrenmenin zorluğunu üstlenmek, tahtanızın üzerinde kalıp kalamayacağınızdan ve büyük bir dalgaya binip binemeyeceğinizden daha önemli ve kişisel olarak ödüllendiricidir.

Oraya Çıkmak (ve Geri Dönmek)

  1. adım 1 planlanmamış durumlar için plan yapın.
    Plansızlıklar için plan yapın. Bir maceraya atılmak için mükemmel zamanı beklemeyin, çünkü mükemmel zaman asla gelmeyecektir. Bu sadece insanların gitmemek için uydurduğu bir bahanedir.
    • Rahat olduğunuzdan biraz daha az planlama yapın. Bavulunuzu normal şekilde hazırlayın, sonra kendinizi yarı boyutta bir bavul kullanarak yeniden hazırlamaya zorlayın. Aklınızda bir hedef olmadan ve GPS olmadan bir yolculuğa çıkın. Vasiyetinizi güncellemeden paraşütle atlamaya gidin.
    • Beklentilerinizi silin. Trapez kursuna gittiğinizde ya da afet yardım gönüllüsü olarak yurt dışına çıktığınızda neler olacağını bildiğinizi varsaymayın. Ne beklemeniz gerektiğini ne kadar bildiğinizi düşünürseniz düşünün, şaşıracaksınız. Bu belirsizliği kucaklayın.
  2. adım 2 diyelim ki
    'Evet' deyin. Bir fırsat sunulduğunda, onu değerlendirin. Bir dahaki sefere birisi sizden refleks olarak geri çevireceğiniz bir şey yapmanızı istediğinde, bunun yerine teklifi kabul edin. Yarış pistindeki NASCAR sürüş deneyimine gidin. Halk tiyatrosunun bir sonraki müzikaline kaydolun.
    • Ancak saçmalamayın. Birisi sizden banka soymasına ya da bir aylığına eş değiştirmesine yardım etmenizi isterse, bu biraz fazla macera olabilir. Sahip olabileceğiniz fiziksel sınırlamalara veya temel sorumluluklara göre sınırlar belirleyin, ancak çıtayı normalde olduğundan biraz daha ileriye koyun.
  3. adım 3 destek ağları arayın.
    Destek ağları arayın. Kimse maceranın tek başına olması gerektiğini söylemedi. Güney Amerika'yı sırt çantanızla dolaşın ya da bir arkadaşınızla beyaz su raftingi yapın.
    • Bir macera kulübüne katılın. Maceralarınız için fikir ve destek almanın yanı sıra dışarı çıkmak ve bir şeyler yapmak için faydalı bir akran baskısı da elde edeceksiniz.
    • Maceraya atıldığınızda, sevdiklerinizle iletişim halinde kalmanın yollarını bulun. Geçmiş maceracıların uzun süre 'karanlıkta kalmaları' sizin de kalmanız gerektiği anlamına gelmez. Maceranızın heyecanını biraz olsun yaşamalarına izin verin ve karşılığında maceraya devam etmeniz için size destek versinler.
  4. 4. adım hata yapın.
    Hata yapın. Başarısızlık korkunuz üzerindeki hakimiyetinizi eyleme geçirin. Başlangıçta iyi bir kayakçı olamayacağınızı varsayın. Fransa'yı ziyaret etmekten korkmayın çünkü o kendini beğenmiş Parislilerin berbat Fransızcanızla alay edeceğinden eminsiniz. Belki bazıları alay edecek, ama ne olmuş yani? Üstesinden gelin ve maceranıza devam edin.
  5. adım 5 seçin
    'Batabilecekken' 'yüzmeyi' seçin. İşler zorlaştığında 'yapamayacağımı biliyordum' dürtüsüne teslim olmayın. Zor olduğu için maceranızdan vazgeçmeyin - öyle olması gerekiyor.
    • Açık mikrofon komedi gecesinde sahneden yuhalanarak indirilirseniz, bir dahaki sefere geri dönün ve kalabalığın berbat yuhalama tekniğine bir eleştiri ile başlayın. (Kimse bunun 'Stand-Up Komedi Nasıl Yapılır' olduğunu söylemedi.)
  6. 6. adım maceranızı kutlayın.
    Maceranızı kutlayın. Boğaya binme girişiminiz ne kadar başarılı olursa olsun, başarınızla gurur duyun ve maceranızı başkalarına anlatırken hevesli olun.
    • Unutmayın, maceranın kendisi sonuçtan daha önemlidir.
    • Bir sonraki maceranızı planlayın. Şöhretinize güvenmeyin. Demir sıcakken dövün. 'Denenecekler' listenizdeki bir başka maddeyi, bir öncekinin ışıltısı hâlâ üzerinizdeyken gerçekleştirmeye hazırlanın.
    • Bir maceradan en iyi şekilde yararlanmanın en iyi yolu başka bir macera yaşamaktır.

Maceralar için Fırsatlar Bulmak

  1. adım 1 günlük hayatınızda maceracı olun.
    Günlük hayatınızda maceracı olun. Bu gibi aktiviteler bir kitaba veya filme layık olmayabilir, ancak eğlenceli, kolay ve hoş bir değişiklik olabilirler.
    • Yeni bir mutfak deneyin - Batı Afrika, Arjantin, Pakistan ya da daha önce hiç duymadığınız bir yer.
    • Evinizin bir odasını sevdiğiniz bir tema veya cesur bir renk paleti ile yeniden dekore edin. Her duvarda farklı bir pastel renk ve yemek odanızda Care Bears dekoru mu? İşte bu bir macera!
    • Perili bir eve gidin. Eğer bundan daha maceraperestseniz, bir gece kalabileceğiniz bir yer bulun.
    • Telefonunuzu kapatın ve bir hafta boyunca internetsiz kalın. Hatta bir gün bile. Günlük rutinlerinizi onlar olmadan tamamlayıp tamamlayamayacağınızı görün.
  2. adım 2 maceracı bir şekilde gerçekleştirin.
    Maceracı bir şekilde gerçekleştirin. Konfor alanınızdan çıkmak, özellikle de kalabalık önünde olma konusunda endişeleriniz varsa, macera yaşamanın bir yoludur.
    • Bir oryantal dans kursuna yazılın. O şeyi kullanın!
    • Bir komedi kulübünde açık mikrofon gecesine gidin ve sahneye çıkın.
    • Bir garaj grubu kurun ve birkaç konser verin. Elbette, belki lisede denediğinizde işe yaramamış olabilir, ama neden şimdi olmasın? Bu size garajınızı temizlemek için de iyi bir neden verir.
    • Yerel bir spor etkinliğinde milli marşı söylemeyi isteyin. Sesiniz ülkenizin hakkını veremeyecek kadar kötüyse, birkaç arkadaşınızı size katılması için ikna edin ve en iyi şarkıcıyı mikrofonun önüne koyun.
  3. 3. adım maceralar dünyasını gezin.
    Maceralar dünyasında seyahat edin. Evinizin yakınında ve gezegenin diğer ucunda sayısız macera sizi bekliyor.
    • Yabancı bir ülkede birkaç günlük bir tren yolculuğuna çıkın. Ve tüm seyahatinizi kabininizde geçirmeyin. Dışarı çıkın ve farklı bir kültürü deneyimleyin.
    • Uzak bir atanızın memleketini ziyaret edin. Güney İtalya? Kırsal Çin? Batı Virginia'da bir Appalachian saklanma yeri? Gidin ve aile tarihinizi ve farklı bir dünyayı deneyimleyin.
    • İnternette dünya üzerinde bulabileceğiniz en güzel yer fotoğrafını arayın... ve oraya gidin. Fotoğrafın çıktısını alın ve gerçeğiyle karşılaştırın.
  4. adım 4 maceralarınıza biraz hareket katın.
    Maceralarınıza biraz hareket katın. Kore barbeküsünü denemek ya da plastik bir konteyneri kazmak size macerayı çağrıştırmıyorsa, bunu bir adım öteye taşıyın.
    • Paraşütle atlayın. Evet, klasiklerden biri ama yine de oldukça heyecan verici.
    • Uçurum dalışı yapın. Bir diğer yaygın seçenek ama en azından güzel bir sahilde olduğunuz anlamına geliyor.
    • Bir triatlon için antrenman yapın ve katılın. Eğer bu sizin fiziksel kapasitenizi aşıyorsa, daha küçükten başlayın. Eğer 5 km'lik bir koşu sizin için bir macera ise, bunun için gidin ve gurur duyun.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Okulla çok meşgulken nasıl macera yaşayabilirim? Saat 5'te kalkıp 5'te dönüyorum. Ödevler vs. dışında yapabileceğim pek bir şey yok. Peter Pan her zaman en sevdiğim kitap olmuştur ve maceraları beni çok depresyona sokuyor çünkü onlara asla sahip olamayacağımı biliyorum. Yardım edebilir misiniz?
    Bu kadar genç yaşta yapacak çok işiniz olduğunu öğrendiğimiz için üzgünüz. Birçok öğrenci sizinle aynı durumda ve hafta içi çok az zamanları var. Hafta sonu için plan yapmanızı ve bir öğleden sonrayı ya da sabahı maceraya ayırmanızı öneririz. Okulla hiçbir ilgisi olmayan, hayal gücünüzü serbest bırakan tamamen farklı bir şey yapın. Okul çalışmalarınız bundan fayda sağlayacaktır.
  • Soru
    Bir macera için nasıl zaman ve para bulabilirim?
    Televizyonu ve sosyal medyayı kesin. Günlük rutininize öncelik vererek ve gereksiz şeyleri keserek, gerçekten ne kadar zamanınız olduğuna şaşıracaksınız. Paraya gelince, Google'a 'ucuza nasıl seyahat edilir' yazın. Tonlarca seçenek var.
  • Soru
    Arkadaşlarımdan hiçbiri gitmek istemiyorsa maceraya atılacak kişileri nasıl bulabilirim?
    Seyahat ve maceraya adanmış bir kulübe katılabilir veya gerçekten kimseyi bulamıyorsanız, kendi başınıza bir maceraya çıkabilirsiniz (sadece dikkatli olun ve birisinin nereye gittiğinizi bildiğinden emin olun).

İpuçları