Kaburga Kası Gerilmesi Nasıl İyileştirilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir kaburga kasının gerilmesi, hareket etmeyi ve acı çekmeden derin nefes almayı zorlaştırabilir. Gerilme, kasın aşırı gerildiği, doğal olmayan bir şekilde çekildiği veya kısmen yırtıldığı anlamına gelir. Bir şeye uzandığınızda, bir kaza geçirdiğinizde, düştüğünüzde veya vücudunuzun üst kısmını kullanan sporlar yaptığınızda meydana gelebilir. Ayrıca kronik veya kısa süreli ancak inatçı bir öksürüğünüz varsa kaburga kaslarınızı zorlayabilirsiniz. Kendinizi normale dönmüş hissetmeniz 6 ila 12 hafta sürebilir, bu nedenle kaburganız tamamen iyileşene kadar fiziksel aktivitelerden uzak durun. Ağrı uyuyamayacağınız veya nefes almakta zorlanacağınız kadar kötüyse bir doktora görünün.

Adımlar

Ağrı Yönetimi

  1. adım 1 kaburganız iyileşene kadar kendinizi zorlamaktan veya ağır nesneler kaldırmaktan kaçının.
    Kaburganız iyileşene kadar kendinizi zorlamaktan veya ağır nesneler kaldırmaktan kaçının. Zaten yaralıyken çok fazla aktivite yapmak iyileşme sürenizi uzatabilir veya kasınızı yeniden zorlayabilir. Sakin olun ve mümkün olduğunca dinlenin. Ancak, uzun süre hareketsiz kalmak akciğerlerinizde sıvı birikmesine neden olabileceğinden tamamen yatak istirahatine geçmeyin.
    • İşiniz fiziksel emek gerektiriyorsa, doktorunuz size işten izin almanız için bir not verebilir. İşten birkaç günden fazla izin almayı göze alamıyorsanız, kaburga kasınız normale dönene kadar patronunuz size fiziksel olarak daha az yorucu bir iş ayarlayabilir.
    • İlk bir veya iki gün yatakta yatmayı tercih ederseniz, yatak yaralarını veya hareketsizlikten kaynaklanan komplikasyonları önlemek için her saat başı kalkıp en az 5 ila 10 dakika dolaşın.
    • İyileşme döneminiz boyunca mümkün olduğunca çok uyuyun, çünkü doku onarımının çoğu siz uyurken gerçekleşir.
  2. adım 2 gövdenizi yüksekte tutun ve vücudunuzu bükmekten veya bir şeylere uzanmaktan kaçının.
    Gövdenizi yüksekte tutun ve vücudunuzu bükmekten veya bir şeylere uzanmaktan kaçının. Gövdenizi ve kollarınızı hareket ettirmek gergin bir kaburga kasında acı verici olabilir. Gövdeniz hafifçe yukarıda olacak şekilde rahat bir pozisyonda yaslanın ve nefesinize odaklanmaya çalışın.
    • Çekilmiş bir kaburga kasının tamamen iyileşmesi 6 ila 12 hafta sürebilir, bu nedenle kasın daha fazla gerilmesini önlemek için mümkün olduğunca dinlenmeye çalışın.
    • Uyumaya gittiğinizde, gövdenizi hafifçe yükseltmek için başınızın altına 2 ila 3 yastık ve üst sırtınızın altına 1 yastık yerleştirin. Bu, herhangi bir şişliği hafifletmeye yardımcı olacak ve nefes almayı daha az ağrılı hale getirebilir.
  3. adım 3 kaburgalarınıza her seferinde 20 dakika boyunca soğuk bir paket uygulayın.
    Kaburgalarınıza her seferinde 20 dakika boyunca soğuk paket uygulayın. Bir torba buzu ince bir havluya sarın ve günde birkaç kez veya gerektiğinde 20 dakika boyunca kaburgalarınızın üzerinde tutun. Bir havluya sarılmış bir torba dondurulmuş sebze bile işinizi görecektir.
    • Aşırı soğuk cildinizi yakabileceğinden doğrudan kaburgalarınıza buz torbası veya buz torbası uygulamaktan kaçının.
    • Bölgeye kan akışını azaltan aşırı buzlanmayı önlemek için buzlama seansları arasında en az 60 dakika bekleyin.
  4. adım 4 kaslarınızı gevşetmek için 48 saat sonra ısı terapisi kullanın.
    Kaslarınızı gevşetmek için 48 saat sonra ısı terapisi kullanın. Kaslarınızın gevşemesine yardımcı olmak ve gövdenizdeki herhangi bir sertliği hafifletmek için kaburgalarınıza bir ısıtma yastığı veya sıcak havlu uygulayın. Bunu sadece ilk 2 ila 4 günden sonra yapın çünkü çok erken ısı uygulamak şişliği artırabilir.
    • Isı sadece ilk şişlik indiğinde kullanılmalıdır, bu da yaralanmanızın ciddiyetine bağlı olarak daha fazla veya daha az zaman alabilir.
    • Kızılötesi saunalar da gerilmiş kasların iyileşmesini hızlandırmak için harikadır.
  5. adım 5 ağrıyı hafifletmek için reçetesiz ağrı kesiciler alın.
    Ağrıyı hafifletmek için reçetesiz satılan ağrı kesicilerden alın. İbuprofen, naproksen veya asetaminofen gibi reçetesiz satılan ilaçlar, iltihaplı kaburga kaslarınızı ve etraflarındaki şişmiş olabilecek kasları rahatlatmaya yardımcı olabilir. Çoğu kişi her 4 ila 6 saatte bir 1 ila 2 kapsül almalıdır, ancak formüle bağlı olarak uygun dozajınızı bulmak için paket üzerindeki talimatları okuyun.
    • Aynı anda 2 farklı OTC ağrı kesici ilaç almayın.
    • Kan sulandırıcı veya antidepresan kullanıyorsanız ibuprofen veya alternatif bir ilaç alma konusunda doktorunuzla konuşun. Bu ilaçların ibuprofen ile kombine edilmesi gastrointestinal veya kanama sorunlarına neden olabilir.
    • Daha önce mide ülseri, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği veya karaciğer problemleriniz olduysa naproksen kullanmayın.
    • Karaciğer hastalığınız varsa veya daha önce olduysa asetaminofen almayın.
  6. adım 6 zorlanmanıza öksürük neden olduysa bir öksürük kesici kullanın.
    Zorlanmanıza öksürük neden olduysa bir öksürük kesici kullanın. Şiddetli veya inatçı bir öksürük bazen kaburgalarınızın etrafındaki kasları zorlayabilir veya yaralayabilir. Zorlanmanıza öksürük neden olduysa, zorlanmanızın daha da kötüleşmesini önlemeye yardımcı olması için öksürük kesici kullanmayı doktorunuzla konuşun.
    • Yaygın öksürük kesiciler arasında dekstrometorfan (Robitussin), benzonatat (Tessalon) ve kodein (reçeteli bir opioid) bulunur.
  7. adım 7 i̇lk 48 saatten sonra sıcak epsom tuzu banyosunda bekletin.
    İlk 48 saatten sonra sıcak Epsom tuzu banyosunda bekletin. Sıcak banyo suyunuza 2 bardak (256 gram) Epsom tuzu ekleyin ve 15 ila 20 dakika boyunca rahatlayın. Bu, ısı terapinizin bir parçasıdır, bu nedenle kaburga gerilmenizden sonra 2 günden daha erken yapmayın.
    • Epsom tuzları, kas fonksiyonlarınızı destekleyen bir mineral olan magnezyum içerir.
    • Alternatif olarak, büyük bir karıştırma kabını 1/2 fincan (64 gram) Epsom tuzu ve 16 fincan (3.800 mL) sıcak su ile doldurun. Bir havluyu içine batırın ve mümkün olduğunca çok tuzun çözünmesi için karıştırın. Havluyu çekilen kaburga kasınızın üzerine 15 ila 20 dakika boyunca veya havlu artık sıcak olmayana kadar koyun.
    • Rahatlamayı teşvik etmek, ağrıyı ve iltihabı hafifletmek için banyonuza birkaç damla lavanta yağı eklemeyi deneyin.
  8. adım 8 her saat başı derin nefes egzersizleri yapın.
    Her saat başı derin nefes egzersizleri yapın. Yaralı kaburgalarınıza bir yastık tutun ve burnunuzdan olabildiğince yavaş ve derin nefes alın. Nefesinizi ağzınızdan yavaşça vermeden önce 3 ila 4 saniye tutun. Egzersizi tamamlamak için bu sırayı 5 ila 10 kez tekrarlayın.
    • Havayı tutmak için diyaframınızı kullanın; karnınızın alt kısmı her nefes alış ve verişte belirgin bir şekilde yükselip alçalmalıdır.
    • Gergin bir kaburga kasıyla nefes almak acı verebilir, ancak uzun süreli sığ nefes alma enfeksiyon veya zatürre gibi başka sorunlara neden olabilir.
    • Bazı insanlar bir tür derin nefes egzersizi olan Wim Hof yönteminin ağrı ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabileceğini düşünmektedir. Wim Hof ayrıca kaslarınızın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmak için susuz kalmamanızı, bol bol uyumanızı ve protein tüketmenizi önerir.
  9. adım 9 i̇yileşirken anti-enflamatuar gıdalara bağlı kalın.
    İyileşirken anti-enflamatuar gıdalara bağlı kalın. Anti-enflamatuar gıdalar daha hızlı iyileşmeyi teşvik edebilir ve vücudunuzdaki stresi azaltabilir. Çilek, yeşil yapraklı sebzeler, pancar, fasulye ve mercimek, tam tahıllar, avokado ve yeşil çay gibi antioksidanlar açısından zengin gıdaları deneyin. Zencefil ve zerdeçal gibi baharatlar da sağlıklı yağlar (balık, fındık ve bitkisel yağlarda bulunanlar gibi) gibi harika anti-enflamatuarlardır.
    • Kırmızı et, yağlı yiyecekler, işlenmiş gıdalar ve rafine karbonhidrat ve şeker bakımından zengin gıdalardan kaçının; bunlar iltihaplanmayı artırabilir ve iyileşme sürecini yavaşlatabilir.
    • Karbonhidratlarınızı fasulye ve mercimek, tatlı patates, nişastalı olmayan meyve ve sebzeler ve tam tahıllar gibi glisemik indeksi düşük gıdalardan alın. Beyaz patates ve ağartılmış undan yapılmış ekmek gibi nişastalı gıdalardan kaçının.
  10. 10. adım bir doktor randevusu ayarlayın's appointment if your pain is severe.
    Ağrınız şiddetliyse bir doktor randevusu ayarlayın. Ağrı dinlenemeyeceğiniz kadar kötüyse, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza görünün. Size kas gevşetici veya ağrı kesici reçete edebilirler, böylece çok ihtiyaç duyduğunuz dinlenmeyi sağlayabilir ve iyileşme sürecinizde daha rahat olabilirsiniz.
    • Ayrıca bazı invazif olmayan testler yapabilir ve size zorlanmanın ciddiyetini ve iyileşmenizin ne kadar süreceğini söyleyebilirler.
  11. adım 11 nefes almakta zorlanıyorsanız acil tıbbi yardım alın.
    Nefes almakta zorlanıyorsanız derhal tıbbi yardım alın. Tek bir nefes almak bile dayanılmaz derecede acı veriyorsa ve sadece sığ nefesler alabiliyorsanız, bir ambulans çağırın. Kaburga kasınızın tamamen yırtılmış veya kaburga kemiğinizin kırılmış olma ihtimali vardır.
    • Kendi başınıza hastaneye gitmeye çalışmayın; bir ambulans çağırın ya da sizi başka birinin götürmesini sağlayın.

Doktorunuzla Görüşme

  1. adım 1 doktorunuza yaralanmanın nasıl olduğunu düşündüğünüzü anlatın.
    Doktorunuza yaralanmanın nasıl olduğunu düşündüğünüzü anlatın. Spor yapıyorsanız veya yakın zamanda bir araba kazası geçirdiyseniz, bunu doktorunuza bildirin. Olayın nasıl gerçekleştiği, zorlanmanın ne kadar şiddetli olduğu konusunda onlara bir ipucu verebilir. Muhtemelen gövdenizin hassas kısımlarını muayene edecek ve dokunacaklardır, bu nedenle buna hazırlıklı olun.
    • Odun kesmekten boya yapmaya veya golf, tenis, kürek veya beyzbol gibi sporlar yapmaya kadar tekrarlayan herhangi bir hareket kaburga kasınızı zorlayabilir.
  2. adım 2 doktorunuzun hareket açıklığınızı test etmesine izin verin.
    Doktorunuzun hareket açıklığınızı test etmesine izin verin. Yaralanmanızın kapsamını anlamak için doktorunuz kollarınızı kaldırmanızı ve gövdenizi hareket ettirmenizi isteyebilir. Ağrı seviyenizi 1'den 10'a kadar bir ölçekte değerlendirmeniz gerekecektir (1 ağrı yok ve 10 dayanılmaz ağrı). Çok rahatsız edici olabilir, ancak her türlü ağrıda nefes almayı unutmayın.
    • Örneğin, gövdenizi bir yandan diğer yana döndürmeniz veya bükmeniz ya da kollarınızı kaldırıp vücudunuzun üzerinde çaprazlamanız istenebilir.
    • Doktorunuz zorlanmanızı 1 ila 3-1 arasında hafif zorlanma (2 ila 3 hafta iyileşme süresi), 2 hasarlı kas lifleri (2 ila 3 ay iyileşme süresi) ve 3 ameliyat gerektirebilecek tam bir kas yırtılması olarak değerlendirecektir.
    • Doktorunuz aşırı ağrı ve şişliği hafifletmek için kaburga bölgenize lidokain veya kortikosteroid enjekte etmeyi tercih edebilir.
  3. adım 3 doktorunuz önerirse bt taraması için randevu alın.
    Doktorunuz önerirse BT taraması yaptırmak için randevu alın. BT taraması doktora yaralı kaburga kaslarınızın bir görüntüsünü gösterebilir. Bu sayede burkulmanın ciddiyetini belirleyebilir ve bir tedavi yöntemi önerebilir. Doktorunuz bir hastane ortamında çalışıyorsa, CT taramasını aynı gün çekebilir.
    • İşlemden 3 saat önce herhangi bir şey içmekten veya yemekten kaçınmanız gerekebilir. Böyle bir durumda doktorunuz sizi önceden bilgilendirecektir.
    • Randevunuza bol, rahat, metal içermeyen giysiler giyin.
    • Hamileyseniz doktorunuza söyleyin; bunun yerine görüntü almak için ultrason veya MRI makinesi kullanacaklardır.
  4. adım 4 doktorunuz size reçete ederse bir kas gevşetici alın.
    Doktorunuz size bir kas gevşetici reçete ederse bir kas gevşetici alın. Kas gevşeticiler sinir sisteminizi baskılayarak spazmları ve akut, kısa süreli ağrıları hafifletebilir. Önerilen dozu (genellikle 1 veya 2 hap) yatmadan 30 dakika önce alın çünkü muhtemelen sizi yoracaklardır. Etkileri, reçetenin dozajına ve gücüne bağlı olarak 4 ila 6 saat arasında sürer.
    • Reçeteli kas gevşeticilere alternatif olarak, ağrılı kas spazmlarını kontrol etmeye yardımcı olmak için 250-500 mg magnezyum sitrat alabilirsiniz. Bunun sizin için güvenli veya etkili bir tedavi olup olmadığını doktorunuzla konuşun.
    • Kas gevşetici alırken alkol almayın çünkü bu kombinasyon herhangi bir yan etkiyi (özellikle uyuşukluk ve baş dönmesi) daha da kötüleştirebilir.
    • Kas gevşetici kullanırken araç veya ağır makine kullanmayın.
    • Kas gevşeticiler bağımlılık yapabilir, bu nedenle madde bağımlılığı geçmişiniz varsa doktorunuzla alternatifler hakkında konuşun.
  5. adım 5 doktorunuzdan sizi bir fizyoterapiste yönlendirmesini isteyin.
    Doktorunuzdan sizi bir fizyoterapiste yönlendirmesini isteyin. Bir fizyoterapist, rahatsızlığınızı hafifletmek ve iyileşmenizi hızlandırmak için egzersizler konusunda size rehberlik edebilir. Ayrıca, gününüze daha az ağrıyla devam edebilmeniz için uyku veya esneme ile ilgili sorularınızı da yanıtlayabilirler.
    • Fizik tedavinin kapsam dahilinde olup olmadığını ve kapsam dahilindeyse ne kadar olduğunu öğrenmek için sağlık planınıza başvurun. Kapsam dahilindeyse, yine de her seans için bir katkı payı ödemeniz gerekebilir.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Gelecekteki kas gerilmelerini önlemek için fiziksel aktivitede aşırıya kaçmayın ve spor yapmadan önce her zaman ısının.

Uyarılar

  • Ateşiniz çıkarsa veya sarı ya da yeşil mukuslu öksürüğünüz olursa hemen bir ambulans çağırın çünkü kaburganızda ve çevresindeki kaslarda meydana gelen hasar akciğerlerinizi etkiliyor olabilir.