Sivrisinek Isırıkları Nasıl Hızlı İyileşir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Sivrisinekler, özellikle bahar ve yaz aylarında dışarıda geçirilen keyifli zamanları mahvedebilen bir baş belasıdır. Bunun dışında, dünyanın bazı bölgelerinde sivrisinekler sıtma ve dang humması gibi yaşamı tehdit eden hastalıklar taşırlar. Ancak çoğu durumda sivrisinek ısırığının en kötü yanı geride bıraktığı kaşıntılı, iltihaplı noktadır. Neyse ki, bu semptomlar genellikle ev ilaçları ve reçetesiz satılan ilaçlarla kolayca tedavi edilebilir.

Adımlar

Sivrisinek Isırıklarının Tedavisi

  1. adım 1 isırığı sabun ve soğuk suyla temizleyin.
    Isırığı sabun ve soğuk suyla temizleyin. Mümkün olan en kısa sürede ısırığı ve etrafındaki bölgeyi sabun ve suyla nazikçe yıkayın. Bu, kaşıntıyı yatıştırmaya ve enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilir. Sabunu durulayın ve bölgeyi temiz bir havluyla hafifçe kurulayın.
    • Ilık veya sıcak su yerine soğuk suyu tercih edin. Soğuk su şişliği azaltmaya ve kaşıntıyı yatıştırmaya yardımcı olabilir.
    • Kurularken ısırığı ovalamayın, çünkü bu ısırığı tahriş edebilir ve kaşıntıyı daha da kötüleştirebilir.
  2. adım 2 reçetesiz satılan bir hidrokortizon veya antihistaminik krem deneyin.
    Reçetesiz satılan bir hidrokortizon veya antihistaminik krem deneyin. İlaçlı kremler ve jeller sivrisinek ısırıklarını iyileştirmenin en ucuz yolu olmasa da en kolayı olabilir. Isırılan bölgeye biraz sürün ve ilacın cilt tarafından emilmesi için hafifçe ovalayın.
    • Hidrokortizonlu kremler şişme ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Benadryl gibi antihistaminik kremler kaşıntıyı hafifletebilir ve ısırığı kaşıma dürtüsünü en aza indirebilir.
    • Cildinizi tahriş etmediğinizden emin olmak için herhangi bir krem veya jel sürmeden önce cildin temiz olduğundan emin olun.
  3. adım 3 isırığı diş macunu ile temizleyin.
    Isırığı diş macunu ile temizleyin. Doğrudan sivrisinek ısırığının üzerine hafif bir diş macunu damlatmak kaşıntıyı ve ısırıkla ilişkili herhangi bir ağrıyı hafifletebilir. Diş macunu, ısırığın üzerine hemen sürüldüğünde en iyi sonucu verir.
    • Naneli diş macunları diğer tatlara göre daha iyi sonuç verme eğilimindedir. Nanedeki mentol aynı zamanda iltihabı yatıştırmaya ve şişliği azaltmaya yardımcı olan serinletici bir etkiye sahiptir.

    İpucu: Sivrisineklerin yoğun olduğu bir bölgede bulunacağınızı biliyorsanız, ısırılma ihtimaline karşı yanınızda seyahat boyu bir tüp diş macunu taşıyın.

  4. adım 4 aloe vera losyonu veya jeli sürün.
    Aloe vera losyonu veya jeli sürün. Daha önce güneş yanığı geçirdiyseniz, aloe veranın yatıştırıcı etkisini zaten anlamışsınızdır. Aynı aloe vera losyonu veya jeli sivrisinek ısırıklarının kaşıntı ve iltihaplanmasını da hafifletebilir.
    • Doğal veya organik aloe vera jeli kullanıyorsanız, cildinize uygulamadan önce birkaç dakika buzdolabında bekletmek, iltihabı daha da azaltabilecek bir soğutma etkisi sağlar.
  5. adım 5 isırığı temizlemek ve şişliği azaltmak için ısırığın üzerine bal sürün.
    Isırığı temizlemek ve şişliği azaltmak için ısırığın üzerine bal sürün. Bal, ısırılan cildi temizlemek ve bakterilere karşı koruyucu bir bariyer sağlamak için çalışan antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bal aynı zamanda bir anti-enflamatuar olduğundan, ısırık çevresindeki iltihabı ve şişliği azaltmaya yardımcı olabilir.
    • Organik veya yerel bal çeşitleri, ilave şeker veya diğer kimyasallar içermediğinden rahatlama sağlamak için ticari baldan daha iyi sonuç verebilir.
    • Eğer hala dışarıdaysanız bal kullanmayın, çünkü diğer böcekleri çekebilir.
  6. adım 6 1 çay kaşığı (7 g) karbonat ve 1 fincan (240 ml) su ile bir macun yapın.
    1 çay kaşığı (7 g) karbonat ve 1 fincan (240 mL) su ile bir macun yapın. Bu macun iltihabı veya şişliği hafifletmek için fazla bir şey yapmayabilir, ancak kaşıntıyı durdurmaya yardımcı olabilir. Bu, ısırığa hemen yardımcı olmak için yapabileceğiniz bir şey olmasa da, içeri girdikten sonra yardımcı olabilir.
    • Isırılan cildi sabun ve suyla temizleyin ve kabartma tozu ve su macunu uygulamadan önce kurulayın.

    İpucu: Mutfağa baskın yapın! Bir dilim limon ya da soğan gibi asidik gıdaları doğrudan ısırığın üzerine koymak da kaşıntıyı azaltabilir.

  7. adım 7 şişme ve iltihaplanmayı önlemek için buz kullanın.
    Şişme ve iltihaplanmayı önlemek için buz kullanın. Isırılan bölgeye buz torbası veya soğuk, nemli bir bez koymak cildi sakinleştirebilir, böylece ısırık o kadar kızarmaz ve şişmez. Buzu cildinizde bir seferde 15 dakikadan uzun süre bırakmayın. Yanıklara neden olabileceğinden buzu doğrudan cildinize koymaktan kaçının.
    • Buz torbası veya soğuk kompres de kaşıntı hissini azaltabilir. Ancak bu etki sadece cildiniz soğutulduğu sürece devam eder. Buz torbasını veya soğuk kompresi çıkardığınızda ve cildinizin sıcaklığı normale döndüğünde, kaşıntı da muhtemelen geri dönecektir.
    • Mentol, cildinizin yüzey sıcaklığını düşürmeden benzer bir anti-enflamatuar etkiye sahiptir. İçinde mentol bulunan kremler veya merhemler iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.
  8. adım 8 daha şiddetli bir reaksiyonunuz varsa ağızdan bir antihistaminik alın.
    Daha şiddetli bir reaksiyonunuz varsa oral bir antihistaminik alın. Diphenhydramine (Benadryl), cetirizine (Zyrtec), loratadine (Claritin) ve fexofenadine (Allegra) gibi oral antihistaminikler, sivrisinek ısırıklarının şişmesini, iltihaplanmasını ve kaşıntısını hafifletmede doğrudan cildinize uyguladığınız ürünlerden daha etkili olabilir. Bu ilaçların çoğu reçetesiz olarak temin edilebilir.
    • Sivrisinek ısırıklarına karşı şiddetli reaksiyon geçmişiniz varsa, sivrisineklerin bulunabileceği dışarıda olmayı planlamadan birkaç saat önce ağızdan bir antihistaminik alın.
    • Çoğu oral antihistaminik 24 saatlik rahatlama sağlar. Ancak Benadryl, etkinliğini korumak için her 6 saatte bir alınmalıdır.
    • Doktorunuz tarafından aksi belirtilmedikçe, reçetesiz satılan bir oral antihistaminik kullanırken paket üzerindeki dozaj talimatlarına dikkatlice uyun.

Isırık Enfeksiyonunu Önleme

  1. adım 1 sivrisinek ısırıklarınızı kaşımaktan kaçının.
    Sivrisinek ısırıklarınızı kaşımaktan kaçının. Isırıklar, onları kaşıyarak içine bakteri bulaştırdığınızda enfekte olur. Enfeksiyonlar en çok küçük çocuklarda görülür, bu çocukların elleri ve tırnakları yetişkinlerden daha kirli olabilir - özellikle de dışarıda oynuyorlarsa.
    • Sivrisinek ısırığını kaşımanın sadece geçici bir rahatlama sağladığını unutmayın. Aynı zamanda, reaksiyondan sorumlu olan sivrisineğin tükürüğünün yayılmasına da yardımcı olabilir.

    İpucu: Kaşıma dürtüsüne direnmekte zorlanıyorsanız, kaşımak yerine bölgeyi tokatlamayı deneyin. Hafif bir acı hissine neden olursanız, kaşıntı kısa sürede geçecektir.

  2. adım 2 kabarcıkları veya kırık deriyi su ve sabunla temizleyin.
    Kabarcıkları veya kırık deriyi sabun ve suyla temizleyin. Bakterileri ciltten temizlemek için yumuşak sabun ve ılık su yeterlidir. Sivrisinek ısırıklarınızı kanayacak kadar kaşırsanız, durun ve bölgeyi hemen yıkayın.
    • Cildinizde sivrisineğin ısırdığı yerde bir kabarcık oluşursa, cildinizi temizlerken kabarcığı patlatmamaya dikkat edin. Bu, cildinizin hassasiyetini artırabilir ve ayrıca ham bir bölgeyi bakterilere maruz bırakabilir.
  3. adım 3 kırık cildi gazlı bez veya bandajla kapatın.
    Kırık cildi gazlı bez veya bandajla kapatın. Bir sivrisinek ısırığını kaşıdıysanız veya bir kabarcığı patlattıysanız, artık açık havaya maruz kalmaması için bir bandaj veya küçük bir gazlı bez parçasıyla örtün. Bu enfeksiyon riskini azaltabilir.
    • Isırık daha geniş bir kızarıklık veya iltihaplanma alanı ile çevriliyse, kullandığınız gazlı bez veya bandajın iltihaplı cildi tamamen kapladığından emin olun. İltihaplı cilde doğrudan herhangi bir yapışkan malzeme uygulamayın.
  4. adım 4 topikal ilacı her 4 saatte bir yeniden uygulayın.
    Topikal ilaçları her 4 saatte bir tekrar uygulayın. İlaçlı bir krem veya losyon kullanıyorsanız, tekrar uygulanmazsa etkisini kaybedecek ve tekrar kaşınmaya başlayabilirsiniz. İlacı uygulamadan önce ısırılan bölgeyi yumuşak sabun ve ılık suyla yıkayın ve kurulayın.
    • İlaçlı kremi ısırığın etrafındaki deriye sürün, böylece ilaç iyice emilir. Ancak, özellikle bir kabarcık oluşmuşsa, ısırığın üzerine doğrudan sürmekten kaçının. Deriyi kırabilirsiniz. Kremi doğrudan ısırığın üzerine sürmek için parmağınızın ucuyla hafifçe vurmanız yeterlidir.
  5. adım 5 enfeksiyonun uyarı işaretlerini izleyin.
    Enfeksiyon uyarı işaretlerine dikkat edin. Genellikle kaşıma nedeniyle kırılan veya çiğ kalan deri enfekte olabilir. Bazen enfeksiyon belirtileri hemen ortaya çıkmayabilir. Daha geniş bir alana yayılan şişlik ve iltihapla çevrili bir ısırık için tetikte olun. Diğer enfeksiyon belirtileri arasında ısırık çevresinde irin veya drenaj, titreme veya 100 °F (38 °C) üzerinde ateş bulunur.
    • Bu enfeksiyon uyarı işaretlerinden herhangi birini fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede doktorunuzla görüşmek için randevu alın. Isırık enfekte olmuşsa, iyileşmesi için bir tur antibiyotik gerekecektir.
    • Doktoru görmeyi beklerken, enfekte ısırığı Bacitracin veya Neosporin gibi topikal bir antibiyotik kremle tedavi edin. Bazı antibiyotik merhemler kaşıntı ve ağrı için de rahatlama sağlar.

    İpucu: Isırığın yayıldığını düşünüyorsanız, iltihaplı derinin etrafına mürekkepli kalemle bir daire çizin. Eğer iltihaplı deri dairenizin dışına yayılırsa, ısırığın yayıldığına ve potansiyel olarak enfekte olduğuna dair kesin bir kanıtınız var demektir.

Sivrisinek Isırıklarından Kaçınma

  1. adım 1 sivrisineklerin en aktif olduğu şafak vakti ve alacakaranlıkta içeride kalın.
    Sivrisineklerin en aktif olduğu şafak vakti ve alacakaranlıkta içeride kalın. Bazı bölgelerde sivrisinekler gün boyunca ve hatta gece boyunca aktif olsalar da, en çok gün doğumu ve gün batımı saatlerinde aktiftirler. Bu saatlerde, diğer önlemleri alıyor olsanız bile ısırılma olasılığınız çok daha yüksektir.
    • Dışarıdaysanız, sivrisineklerin size ulaşmakta daha zorlanacağı perdeli alanlarda kalmaya çalışın. Örneğin, gün batımını perdeli bir verandadan izleyebilirsiniz.
  2. adım 2 dışarıdayken koruyucu giysiler giyin.
    Dışarıdayken koruyucu giysiler giyin. Uzun kollu gömlek, uzun pantolon ve şapka sivrisineklere karşı iyi bir koruma sağlar. Dışarısı sıcak olsa bile, sizi aşırı ısıtmayacak daha hafif giysiler giyebilirsiniz.
    • Beyaz veya açık renkli giysiler giymek, cildinizi açıkta bırakan daha az giysi giymenize kıyasla sizi daha serin tutabilir. Bol giysiler de fazla terlemenizi engelleyecektir.

    İpucu: Uzun bir kamp gezisi gibi açık havada çok fazla zaman geçirmeyi planlıyorsanız, böcek kovucu ile işlenmiş dış mekan kıyafetlerine yatırım yapmayı düşünebilirsiniz. Bu giysilerin etkinliğinin her yıkamada azaldığını unutmayın.

  3. adım 3 uzun süre dışarıda kalacağınız zaman böcek kovucu kullanın.
    Uzun süre dışarıda kalacağınız zaman bir böcek kovucu kullanın. Aktif bileşen olarak DEET içeren ticari böcek kovucular sivrisinekleri kovmak ve sizden uzak tutmak için iyi çalışır. Giysilerinizin yanı sıra cildinize de püskürtebilirsiniz.
    • Etiket üzerindeki talimatları dikkatle izleyin. Böcek kovucuyu uyguladıktan sonra ve yemekten önce ellerinizi yıkayın, çünkü yutulması halinde zararlı olabilir.
  4. adım 4 evinizin etrafındaki durgun suyu ortadan kaldırın.
    Evinizin etrafındaki durgun suyu ortadan kaldırın. Sivrisinekler yumurtalarını durgun su birikintilerinin içine ve çevresine bırakırlar. Su birikintisi veya havuz oluşmuşsa ve bekletiliyorsa, sivrisinek istilasına maruz kalabilirsiniz. Suyu elinizden geldiğince boşaltın, suyun birikmemesi için mümkün olan yerlerde drenaj sağlayın.
    • Dışarıda su toplayan kaplarınız varsa, herhangi bir yağıştan sonra bunları boşaltın. Su tutmak için kullanılan dış mekan kapları, sivrisineklerin bunlara erişmesini önlemek için sıkı bir kapakla kapatılmalıdır.
    • Vazolar, evcil hayvan su kapları ve kuş banyoları gibi kapları haftada bir kez boşaltın ve fırçalayarak temizleyin.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

Uyarılar

  • Bazı insanlar sivrisinek ısırıklarına karşı diğerlerinden daha ciddi reaksiyonlar gösterir. Boğaz şişmesi veya nefes darlığı gibi anafilaksi belirtileri yaşarsanız, derhal acil tıbbi yardım alın.
  • Isırık bölgesinde şiddetli şişlik yaşarsanız doktorunuza görünün. Bu arada, bölgeye bir seferde 15 dakikadan fazla olmamak kaydıyla buz torbası koyarak şişliği en aza indirebilirsiniz. Buz yanıklarını önlemek için buz torbasının etrafına ince bir havlu veya başka bir bez sarın.
  • Bir sivrisinek tarafından ısırıldıysanız ve ısırıktan sonraki 2 ila 14 gün içinde ateş, vücut ağrıları veya mide bulantısı gibi grip benzeri semptomlar geliştirirseniz, derhal doktorunuza görünün. Sivrisinek kaynaklı bir hastalığa yakalanmış olabilirsiniz. Bu hastalıkların çoğu hayatı tehdit edici olabilir.