Yürüyüş Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Açık havada yürüyüş yapmaktan daha keyifli çok az şey vardır. Omuzlarınızı ısıtan güneş, etrafınızı saran doğa ve önünüzde inanılmaz bir manzara - patikalar gerçekten cennet olabilir. Ancak, yürüyüş doğru şekilde yapılmazsa tehlikeli de olabilir. Bir yürüyüş gezisine hazırlanmak ve patikaya çıktığınızda ne yapmanız gerektiğini bilmek son derece önemlidir.

Adımlar

Yürüyüşe Hazırlanmak

  1. adım 1 yerel bir rehber kitap satın alın.
    Yerel bir rehber kitap satın alın. Yürüyüş rehberleri, sizin için doğru yürüyüşü bulma konusunda çok önemlidir. Yerel rehber kitaplar, farklı mevsimlerde yürüyüş yaparken göreceğiniz kır çiçeklerinden tepenizde uçarken göreceğiniz kuş türlerine kadar çevrenizdeki doğal manzara hakkında her şeyi size anlatacaktır. Yerel bir yürüyüş rehberini yerel kitapçınızdan, açık hava macera mağazanızdan veya bölgesel parkınızın ziyaretçi merkezinden satın alabilmeniz gerekir. Bunları internetten de satın alabilirsiniz.
    • Bölgenizdeki yürüyüşler için çevrimiçi arama da yapabilirsiniz. Büyük olasılıkla, San Francisco gibi bir şehrin göbeğinde yaşıyor olsanız bile, evinizin hemen yakınında bazı harika yürüyüşleri detaylandıran bir sürü web sitesi bulacaksınız. (Eğer gerçekten SF'de yaşıyorsanız, gidip Marin Headlands'e bir göz atın!)
    UZMAN İPUCU

    Thomas Churchill

    Yürüyüş & Kamp; Sırt Çantasıyla Gezi Lideri
    Thomas Churchill, Stanford Oryantasyon Öncesi Gezi Lideri ve Macera Programı Rehberi olarak son beş yıldır Kaliforniya'da yürüyüş ve sırt çantalı gezilere liderlik etmektedir. Thomas son olarak Stanford Sierra Konferans Merkezi'nde 3 ay boyunca Yürüyüş Liderliği yapmış ve Kuzey Kaliforniya'nın Desolation Wilderness bölgesinde günlük yürüyüşlere liderlik etmiştir.
    Thomas Churchill Yürüyüş & Kamp; Sırt Çantalı Gezi Lideri

    Kağıt haritaların güvenli bir önlem olarak taşınması önemli olsa da, teknoloji yürüyüş için daha iyi hale geldi. Yürüyüş ve Sırt Çantası Rehberi Thomas Churchill şöyle diyor: 'Yeni bir rotada yürüyüşe çıkmadan önce uygulama mağazasından Topomaps+ ya da benzeri bir uygulamayı indirmenizi tavsiye ederim. Bu uygulama, herhangi bir parkurun ayrıntılı yürüyüş haritalarını indirmenize ve konumunuzu bu haritalarda çevrimdışı olarak görmenize olanak tanır.'

  2. adım 2 küçük başlayın.
    Küçük başlayın. Eğer ilk kez yürüyüşe çıkıyorsanız, nispeten kolay bir yürüyüş seçmelisiniz. Yeteneklerinize göre yönetilebilir bir mesafede olan kısa günlük yürüyüşlere bakın. Doğaya nadiren çıkıyorsanız, bir veya iki millik düz bir parkurla yetinmek isteyebilirsiniz. Düzenli olarak egzersiz yapan diğer kişiler için, gidiş-dönüş beş millik kolay bir yürüyüş sizin tarzınız olabilir - bu gerçekten size kalmış. Sadece ilk seferinizde kendinizi çok zorlamayın.
  3. 3. adım yanınıza bolca...
    Bol miktarda su getirin. Güvenli bir şekilde nasıl yürüyüş yapılacağını öğrenirken bilmeniz gereken en önemli şeylerden biri, doğru miktarda su getirmeniz gerektiğidir. Susuz kalmamak gerçekten önemlidir, bu nedenle yürüyüşe çıkmadan önce iyi miktarda su için. İhtiyacınız olacağını düşündüğünüzden daha fazla su getirin - yeterince su getirmeyip susuz kalmaktansa fazladan su taşımak daha iyidir. Her iki saatlik yürüyüş için kişi başına en az bir litre su getirmek iyi bir kuraldır. Yürüyüş özellikle sıcak veya yorucu ise daha da fazlasını getirin.
  4. adım 4 sırt çantanızı hazırlayın.
    Sırt çantanızı hazırlayın. Yürüyüşünüzün uzunluğuna bağlı olarak farklı şeyler getirmeyi düşünebilirsiniz. Ancak genel olarak, her zaman bir çeşit enerji artırıcı atıştırmalık (iz karışımı ile asla yanlış gidemezsiniz), bir çeşit bıçak (İsviçre Ordu bıçakları harikadır), bir pusula ve harita, bir el feneri, kibrit veya çakmak ve ekstra bir kat giysi (havanın aniden değişmesi ihtimaline karşı) ve atıştırmalıklar getirmelisiniz
    • İlk yardım çantası, dürbün vb. getirmeyi de düşünebilirsiniz. Gereksiz eşyalarla kendinizi ağırlaştırmak istemediğinizi unutmayın. Yine de her zaman bol miktarda su getirin.
    • Koronavirüs pandemisi sırasında yürüyüşe çıkıyorsanız, yanınıza bir yüz maskesi aldığınızdan ve patikada diğer insanların yakınındayken taktığınızdan emin olun.
  5. adım 5 kendinizi güneşten koruyun.
    Kendinizi güneşten koruyun. Sırt çantanıza koyduğunuz diğer eşyaların yanı sıra, sizi güneşten koruyacak malzemeleri de yanınıza almanız gerekecektir. Buna güneş kremi, şapka ve güneş gözlüğü dahildir. Güneş zehirlenmesi veya cilt kanserine yakalanmak gülünecek bir şey değildir, bu nedenle kendinizi güneşin sert ışınlarından korumak için elinizden geleni yapın.
  6. adım 6 doğru ayakkabıları giyin.
    Doğru ayakkabıları giyin. İz sürmenizi kolaylaştıracak ayakkabılar giymek önemlidir. Parmak arası terlikleri atlayın ve size iyi bir kemer desteği sağlayan bağcıklı ayakkabıları tercih edin. Mümkünse, yürüyüş botları veya patika ayakkabıları giyin - engebeli arazide manevra yapmak için en iyisi bunlar olacaktır. Savaş botları da harikadır - bunlar engebeli arazide uzun süre giyilebilir ve yine de rahattır. Eğer kene mevsimindeyseniz, pantolonunuzun paçalarını çoraplarınızın içine sokun-- ısırılmak ve kenelerin size bulaşmasını istemezsiniz.
    • Daha önce hiç giymediğiniz yeni ayakkabılarınız varsa, yürüyüşe çıkmadan önce onları alıştırın. Bunu yapmazsanız, ayaklarınızda kötü kabarcıklar oluşabilir.
  7. adım 7 bazı arkadaşlarınızdan veya ailenizden sizinle gelmelerini isteyin.
    Birkaç arkadaşınızdan ya da ailenizden sizinle gelmelerini isteyin. Yürüyüşe yeni başlayanlar tek başlarına yola çıkmadan önce birlikte hareket etmeli veya daha deneyimli yürüyüşçülerle gitmelidir. Bunun nedeni, tek başınıza yürüyüş yaparken başınıza bir şey gelirse yardım almanın çok daha zor olmasıdır. Bir yürüyüş planlayın ve arkadaşlarınızdan hem eğlence için hem de güvenlik önlemi olarak size eşlik etmelerini isteyin.
    • Tek başınıza yürüyüş yapmaya karar verirseniz, nereye gittiğinizi ve ne zaman dönmeyi planladığınızı başka birine bildirin. Yürüyüşünüzü tamamladıktan sonra onlarla iletişime geçeceğinizi söyleyin. Onlarla gerçekten iletişime geçmeyi unutmayın, aksi takdirde acil servisleri arayabilirler.
  8. adım 8 acil bir durumda ne yapacağınızı bilin.
    Acil bir durumda ne yapacağınızı bilin. Yürüyüşünüzün mükemmel bir şekilde sorunsuz geçmesi muhtemel olsa da, beklenmedik durumlar için her zaman hazırlıklı olmalısınız. Yanınızda bir ilk yardım çantası taşıyın ve cep telefonunuzu yanınıza alın. Ancak ormanda telefonunuzun çekmeyebileceğine de hazırlıklı olun. Vahşi doğada nasıl hayatta kalınacağına dair kapsamlı bir rehber için tıklayın Burada.

Patikada

  1. adım 1 patika başında başlayın.
    Patika başında başlayın. Her parkur bir patika başı ile başlar - genellikle parkurun adını ve sonuna kadar olan mesafeyi (veya döngünün ne kadar uzun olduğunu) belirten bir işaret. Milli parklarda olduğu gibi diğer patika başlarında, parkurunuzun bağlandığı diğer tüm parkurların bir haritasının yanı sıra yürüyüş sırasında dikkat etmeniz gereken farklı şeyler de olacaktır.
    • Bir patika başı bulamıyorsanız, doğru yerde olmayabilirsiniz. Birinden yol tarifi isteyin. Diğer patikaların bir patika başı olmayabilir - bu durum patika rehberinizde belirtilecektir.
  2. adım 2 i̇z işaretlerini arayın.
    İz işaretlerini arayın. Yürüyüşe çıktığınızda kaçınılmaz olarak bir yol ayrımına rastlayacaksınız. İzinizin adını söyleyen iz işaretlerini takip edin. Eğer hiçbir işaret yoksa (ki bu nispeten nadirdir) haritanıza bakın ve cairn'leri arayın. Cairnler, yürüyüşçülere doğru yolu göstermek için korucuların yaptığı kaya yığınlarıdır.
    • İzlediğiniz patikadan ayrılan küçük patikalar görebilirsiniz. Bunları takip etmeyin; bunlar genellikle sizi keşfedilmemiş bölgelere götürecek geyik ve diğer orman canlılarının yollarıdır. Park korucuları ve patika bakım görevlileri genellikle düşmüş ağaç dallarını patika boyunca sürükleyerek bu tür sahte patikaları engeller.
  3. adım 3 tüm işaretlere uyun.
    Tüm işaretlere uyun. 'Patikada kalın' yazan bir işaret görürseniz - tahmin ettiğiniz gibi - patikada kalmalısınız. Büyük olasılıkla bu işaret, bölgede yeniden bitkilendirme yapıldığı için oradadır. Çok fazla insan patika dışındaki alanlarda yürüdüğünde, bitki örtüsüne ciddi zarar verebilirler.
    • Ayrıca büyük olasılıkla vahşi hayvanları beslemeyin yazan bir tabela göreceksiniz. Vahşi hayvanları beslemek hem size hem de hayvanlara zarar verebileceğinden bu gerçekten iyi bir tavsiyedir. Ne kadar sevimli görünürlerse görünsünler vahşi hayvanları beslemeyin.
  4. adım 4 mola verin ve su alın.
    Mola verin ve rehidrat alın. Yürüyüş bir yarış değil, kendi hızınızda yapabileceğiniz bir aktivitedir. Yorgun hissediyorsanız yavaşlamaktan korkmayın. Yürüyüşünüz boyunca su için ve ihtiyaç duyduğunuzda dinlenmek için oturun.
  5. adım 5 ayaklarınızın altında olabilecek yaratıklara dikkat edin.
    Ayaklarınızın altında olabilecek yaratıklara dikkat edin. Yürüyüş yaparken, en küçük böceklerden en büyük ayılara kadar birçok farklı canlının evinden geçtiğinizin farkında olun. Vahşi hayvanlara asla yaklaşmaya veya onlarla etkileşime girmeye çalışmayın çünkü onlar sadece vahşidir.
    • Özellikle yılanlara dikkat edin. Yılanların bulunduğu bilinen kayalık alanlarda yürürken dikkatli olun - bir yılanın üzerine basmak asla iyi bir şey değildir.
  6. adım 6 sadece fotoğraf çekin, sadece ayak izi bırakın.
    Sadece fotoğraf çekin, sadece ayak izi bırakın. Bu bize küçükken öğretilen bir sözdür ama hala doğrudur. Vahşi doğa, saygı duyulması gereken güzellikte bir yerdir. Çöplerinizi yere atmayın, müzik açarak veya avazınız çıktığı kadar konuşarak huzuru bozmayın. Patikadan ayrılırken yanınızda taş, bitki veya hayvan götürmeyin - eğer götürürseniz, etrafınızdaki güzel ekosistemleri bozmuş olursunuz. Gerçek bir yürüyüşçü olmak için doğaya saygı duymalısınız.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Yürüyüşte nasıl güvende olabilirim?
    Eğer yürüyüşe çıkıyorsanız, nereye gittiğinizi birine söyleyin. Eğer bir dağın tepesinde ya da bir mağaranın dibindeyseniz ve 111'i arayamıyorsanız, nereye gittiğinizi önceden birine söylemiş olmanız gerekir ki beklediğiniz zamanda geri dönmediğinizde kurtarma ekiplerini aramayı bilsinler. Kayıp yürüyüşçüleri bulmak için acil destek sistemi iyidir - LandSAR ve Sivil Savunma sizi kurtarmak için her türlü çabayı gösterecektir.
  • Soru
    Düşmeden bir dağa nasıl tırmanabilirsiniz?
    Araziye dikkat edin ve düz bir şekilde yukarı doğru yürümeyin, bunun yerine yol dikse zikzak çizin. Uygun yürüyüş botları giyin.
  • Soru
    Bir harita ve pusula işe yarar mı?
    Harita gideceğiniz rotayı içerdiği sürece işe yarayacaktır.

İpuçları

  • Daha önce hiç yürüyüş yapmadıysanız, aşırı zor bir patikada veya aşırı hava koşullarında yürüyüş yapmayın.
  • Patika başında bir yürüyüş günlüğü varsa, bunu imzalayın. Bu, park görevlilerine denemeye başladığınızı bildirecektir. Yürüyüşünüzü tamamladıktan sonra geri döndüğünüzü her zaman işaretleyin.
  • Kaybolma ihtimalinize karşı yanınıza bir GPS alın.

Uyarılar

  • Tüm iz işaretlerini ve tabelaları takip edin. Patikada kalın yoksa kaybolma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.