Backhand Vuruş Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Backhand vuruşunda sorun mu yaşıyorsunuz? Backhand, baskın olmayan tarafınızdan yapılan bir vuruştur ve tenis oyunu üzerinde çalışanlar için çok korkutucu olabilir. Doğru tekniği kullanarak backhand vuruşunuzu mükemmelleştirme yolunda ilerleyebilirsiniz!

Adımlar

Çift El Backhand Vuruş

  1. adım 1 eğer daha rahat hissediyorsanız çift el backhand'iniz üzerinde çalışın.
    Eğer daha rahat hissediyorsanız çift el backhand'iniz üzerinde çalışın. Çoğu oyuncu antrenmanlarının çok erken dönemlerinde tek el ya da çift el backhand kullanmayı tercih eder. Bazıları backhand'lerinde iki el kullanmanın daha isabetli ve güçlü bir vuruşa yol açtığını düşünüyor.
  2. adım 2 hazır pozisyonundan başlayın.
    Hazır pozisyonundan başlayın. Ayaklarınız fileyi gösterecek ve dizleriniz bükülü olacak şekilde hazır pozisyonundan başlayın. Fileye bakarken raketi her iki elinizle kalça hizasında tutuyor olmalısınız.
  3. adım 3 ayrık adım atın.
    Ayrık adım atın. Çift el backhand vuruşu için pozisyon almanıza yardımcı olması için hazır pozisyonundan ayrık adım atın. Ayrık adım, bacaklarınıza yüklenmek için tenis kortundan yaklaşık bir inç (2,5 cm) uzakta küçük bir sıçramadır. Ağırlığınız her iki bacağınıza eşit olarak dağılmalı ve bacaklarınızı yay gibi hissetmelisiniz, böylece ihtiyacınız olan yöne doğru patlayıcı bir şekilde itebilirsiniz.
    • Ayrık adımınız rakibiniz topla temas etmeden hemen önce gerçekleşmelidir. Bu, topun nereye çarpacağını öğrenir öğrenmez topu kovalamaya hazır olmanızı sağlar.
  4. adım 4 pivotunuzu ve omuz dönüşünüzü yapın.
    Pivotunuzu ve omuz dönüşünüzü yapın. Bu, çift el backhand vuruşunun ilk adımıdır ve vuruşunuzu mükemmelleştirmek için çok önemlidir. Ayrık adımdan itibaren sağ ayağınızla ileri doğru bir adım atın, sol ayağınızın üzerinde dönün ve tüm ağırlığınızı sol ayağınıza verin. İleriye doğru adım attığınızda vücudunuz ve omuzlarınız yana doğru dönmeye başlayacaktır.
    • Şimdi tüm ağırlığınız arka ayağınızda olmalıdır. Bu, atışı yaparken güç ve hız üretmenize yardımcı olacaktır.
    • Vücudunuzu yana doğru çevirerek atışınızı yaparken bacaklarınızla yana ve yukarı doğru hareket edebilirsiniz.
    • Bu adım sırasında kollarınız geriye dönmemelidir. Doğrudan göğsünüzün önünde durmalıdırlar. Bu adım sırasında kollarınızı kullanmamanız çok önemlidir.
  5. adım 5 uygun tutuşa ayarlayın.
    Uygun tutuşa ayarlayın. Çift el backhand tutuşunda baskın (sağ elini kullananlar için sağ) eliniz için Kıtasal tutuş ve baskın olmayan (sol elini kullananlar için sol) eliniz için Semi-Western forehand tutuş kullanılır. Baskın olmayan eliniz baskın elinizin hemen üzerinde olacaktır. İdeal olarak bu, omuzlarınızı döndürürken ve çevirirken aynı anda gerçekleşmelidir.
    • Bunu başarmak için Kıtasal Raketinizi önünüzde tutmak için sol elinizi kullanın. Tutuşu sağa doğru çevirin ve tel bölgesini yere dik, size bakacak şekilde yönlendirin. Sağ elinizi raketle tokalaşıyormuş gibi uzatın. İşaret parmağınızın alt boğumunu tutma yerinin düz tarafının sağındaki küçük, eğimli tarafına yerleştirin ve elinizi bunun etrafına doğru kapatın. Eğimli taraf, serçe parmağınızın altında avucunuzun topuğuna doğru işaret edecek şekilde avucunuz boyunca çapraz olarak gitmelidir.
    • Yarı Batılı ön el tutuşunu elde etmek için baskın olmayan elinizin alt boğumunu tutuşun sol alt eğimli yüzüne yerleştirecek ve elinizi tutuşun etrafına kapatacaksınız. Aynı eğimli yüz, serçe parmağınızın altındaki avucunuzun topuğuna doğru işaret etmek için avucunuz boyunca çapraz olarak işaret etmelidir.
  6. adım 6 geri salınımınızı tamamlayın.
    Geri salınımınızı tamamlayın. Pivot ve omuz dönüşü raketi geriye götürmeye başlar ancak tenis raketi tamamen geriye ve omuzlarınız tamamen yana gelene kadar omuzlarınızı döndürmeye ve kollarınızı hareket ettirmeye devam etmelisiniz.
    • Bu noktada omuzlarınızın üzerinden topa bakıyor olmalısınız.
  7. adım 7 arka ayağınızla iterken raketinizi bırakın ve üst vücudunuzu fileye doğru döndürün.
    Arka ayağınızla iterken raketinizi bırakın ve üst vücudunuzu fileye doğru döndürün. Bu üç şey aynı anda gerçekleşmelidir. Arka ayağınızla iterken topuğunuzu yerden kaldırarak raketinizin düşmesine izin verin. Aynı zamanda üst vücudunuz fileye doğru dönmelidir; topuğunuzu kaldırmanız üst vücudunuzu döndürmenize yardımcı olacaktır.
    • Bu adım hazırlıktan vuruşa geçiştir.
    • Aynı anda ön ayağınızla öne doğru küçük bir adım atma seçeneğiniz vardır ancak bu isteğe bağlıdır. Yeni başlayanlar için bu küçük adımı aynı anda öne doğru atmak iyi bir fikirdir.
    • Topun yerini ve yüksekliğini tahmin edebilmek için gözlerinizin topun üzerinde kaldığından emin olun.
  8. adım 8 temas için raketi ileri doğru sallayın.
    Temas için raketi ileri doğru sallayın. Kolunuzu ve raketinizi tenis topuyla temas noktasına doğru sallayın. Raketiniz temas noktasına doğru ilerlerken C şeklinde bir yol izleyecektir. Teması vücudunuzun önünde yapmalısınız.
    • Vuruşunuzu yaparken vücudunuzun üst kısmı fileye doğru geri dönecektir.
  9. adım 9 topla temas kurun.
    Topla temas kurun. Temas ederken gözleriniz tamamen topa odaklanmış olmalıdır. Gücü ve topspini en üst düzeye çıkarmanızı sağlamak için temasın vücudunuzun önünde ve bel hizasında yapıldığından emin olun. Telleriniz topun arkasında düz olmalı ve böylece doğrudan fileye bakmalıdır.
  10. adım 10 atışınızı takip edin.
    Atışınızı takip edin. Temas noktasından sonra raketi vuruş yaptığınız yöne doğru uzatmalı ve ardından üst vücudunuzu döndürmelisiniz. Dirseklerinizi büküp raketi omzunuzun üzerinden yukarı kaldırana kadar omuzlarınızı atış boyunca döndürmeye devam edin.
    • Raketin yavaşlamasının yumuşak olması için takip hareketinizin tek bir kolay hareket olmasını istersiniz.
    • Takip hareketinizin sonunda omuzlarınız fileye dönük olmalıdır.
    • Takip hareketiniz bittiğinde raketiniz sağ omzunuzun üzerinde olmalıdır.

Tek Elle Backhand Vuruş

  1. adım 1 eğer daha rahat hissediyorsanız tek el backhand'iniz üzerinde çalışın.
    Kendinizi daha rahat hissediyorsanız tek el backhand vuruşunuz üzerinde çalışın. Tek elle backhand güzel bir vuruştur ancak son yıllarda daha az popüler hale gelmiştir. Bununla birlikte, Roger Federer gibi birçok oyuncu tarafından maçlarda güçlü bir silah olarak hala kullanılmaktadır.
  2. adım 2 hazır pozisyonundan başlayın.
    Hazır pozisyonundan başlayın. Ayaklarınız fileye doğru bakacak ve dizleriniz bükülü olacak şekilde hazır pozisyonundan başlayın. Fileye bakarken raketi her iki elinizle kalça hizasında tutuyor olmalısınız.
  3. adım 3 pivotunuzu ve omuz dönüşünüzü mükemmelleştirin.
    Pivotunuzu ve omuz dönüşünüzü mükemmelleştirin. Bu, tek elle backhand vuruşunun ilk adımıdır ve atışınızı mükemmelleştirmek için çok önemlidir. Hazır pozisyonundan başlayın ve sol ayağınızın üzerinde dönerek sağ ayağınızla öne doğru bir adım atın. İleriye doğru adım atarken vücudunuzu ve omuzlarınızı yanlara doğru çevirin, böylece artık fileye dik olacaklardır.
    • Tüm ağırlığınız şimdi arka ayağınızda olmalıdır. Bu, atışı yaparken güç ve hız üretmenize yardımcı olacaktır.
    • Vücudunuzu yana doğru çevirerek atışınızı yaparken bacaklarınızla yana ve yukarı doğru hareket edebilirsiniz.
  4. adım 4 uygun tutuşa ayarlayın.
    Doğru tutuşa göre ayarlayın. Tutuşunuzu, elde etmek istediğiniz uygulamaya göre seçin. Tek elle backhand vuruşunda topa topspin kazandırmak için genellikle Doğu backhand tutuşu kullanılır. Baskın elinizi gevşetin ve raketi uygun tutuşa döndürmek için vuruş yapmayan elinizi kullanın. Raketi bir kez daha baskın elinizle kavrayın. İdeal olarak bu, omuzlarınızı döndürürken ve çevirirken aynı anda gerçekleşmelidir.
    • Bunu başarmak için Doğu backhand Raketinizi önünüzde tutmak için sol elinizi kullanın. Tutuşu sağa doğru çevirin ve tel bölgesini yere dik, size bakacak şekilde yönlendirin. Sağ elinizi doğrudan tutuşun üzerinde düz tutun. Alt işaret parmağınız tamamen tutuşun üst yüzeyine dayanacak şekilde doğrudan aşağı indirin ve elinizi tutuşun etrafında kare şeklinde kapatın.
    • Alternatif bir tutuş da Extreme Eastern veya Semi-Western Backhand tutuşudur. Bu tutuş daha güçlü, daha gelişmiş oyuncular tarafından kullanılır ve yüksek toplara vurmak için iyidir ancak alçak toplara vurmak için iyi değildir.
    • Bir başka alternatif tutuş da raketi 45 derecelik bir açıyla tutan ve slice vuruşlar için iyi olan Continental tutuşudur.
    • Semi-Western backhand tutuşu, ağır topspin vuruşları için iyi ancak düz vuruşlar ve slice vuruşlar için kötü olan nadir bir backhand tutuşudur.
  5. adım 5 geri salınımınızı tamamlayın.
    Geri salınımınızı tamamlayın. Pivot ve omuz dönüşü raketi geriye götürmeye başlar ancak tenis raketi tamamen geriye ve omuzlarınız tamamen yana gelene kadar omuzlarınızı döndürmeye ve kollarınızı hareket ettirmeye devam etmelisiniz.
  6. adım 6 ön ayağınızla adım atarken raketinizi bırakın ve vuruş kolunuzu düzeltin.
    Ön ayağınızla adım atarken raketinizi bırakın ve vuruş kolunuzu düzeltin. Vuruş kolunuzu düzeltirken raketinizin aşağı düşmesine izin verin. Aynı zamanda ön ayağınızla atışa doğru adım atın. Raketinizin düşmesi tenis topu üzerinde topspin etkisi yaratır ve tek elle backhand vuruşunuz için çok önemlidir.
    • Bu adım hazırlıktan vuruşa geçiştir.
    • Bu adımı tamamlarken vuruş yapmayan elinizi raketin üzerinde tutun.
    • Topun yerini ve yüksekliğini tahmin edebilmek için gözlerinizin topta kaldığından emin olun.
  7. adım 7 temas için raketi ileri doğru sallayın.
    Temas için raketi ileri doğru sallayın. Raketiniz yere düştükten ve vuruş kolunuz tamamen düz olduktan sonra vuruş yapmayan elinizle raketi bırakın. Kolunuzu ve raketi tenis topuyla temas noktasına doğru sallayın. Teması vücudunuzun önünde yapmalısınız.
    • Kolunuzun ve raketin omuzdan bir bütün olarak sallandığından emin olun. Bu şekilde kolunuzun rakete göre konumu siz sallanırken değişmez.
    • Raket, tenis topuyla temas etmeden hemen önce dizinize kadar gelmelidir. Bu, backhand vuruşunuzda istediğiniz topspini üretecektir.
    • Vuruşunuzu yaparken vücudunuzun üst kısmı fileye doğru hafifçe geriye dönecektir.
  8. adım 8 topla temas kurun.
    Topla temas kurun. Topla temas kurarken gözleriniz tamamen topa odaklanmış olmalıdır. Gücü ve topspini en üst düzeye çıkarmanızı sağlamak için temasın vücudunuzun önünde yapıldığından emin olun.
  9. adım 9 atışınızı takip edin.
    Atışınızı takip edin. Takip ederken kolunuz ve tenis raketi arasındaki ilişkiyi aynı tutun. Kol pozisyonunuzu aynı tutarak atış boyunca kolunuzu kaldırmaya ve omuzlarınızı döndürmeye devam edin.
    • Kolunuz ve raket arasındaki ilişki, eliniz başınızla aynı seviyeye gelene kadar değişmemelidir.
  10. adım 10 vuruş yapmayan kolunuzun siz devam ederken arkaya doğru düzleşmesine izin verin.
    Siz ilerlerken vuruş yapmayan kolunuzun arkada düzleşmesine izin verin. Vuruş yapmayan kolunuz sonuna kadar geriye ve arkanıza uzanmalıdır. Bu kol, siz devam ederken omuzlarınızın ve üst vücudunuzun ne kadar döneceğini kontrol eder.
    • Vuruş yapmayan kolunuzun arkanızda uzanmasına izin vermek, üst vücudunuzun dönüşünü sınırlayarak daha hızlı toparlanmanıza ve vuruşunuz sırasında dengede kalmanıza yardımcı olur.

Slice Backhand Vuruşu

  1. adım 1 top tek veya çift el backhand için çok alçak veya yüksek olduğunda slice backhandi deneyin.
    Top tek veya çift el backhand için çok alçak veya yüksek olduğunda slice backhand'i deneyin. Çok yüksek veya alçak backhand vuruşlarında düzgün bir topspin elde etmek çok zordur, bu nedenle bu durumlar için backhand slice'ı öğrenmek yararlıdır.
  2. adım 2 hazır pozisyonundan başlayın.
    Hazır pozisyonundan başlayın. Ayaklarınız fileye doğru bakacak ve dizleriniz bükülü olacak şekilde hazır pozisyonundan başlayın. Fileye bakarken raketi iki elinizle tutuyor olmalısınız.
  3. adım 3 pivotunuzu ve omuz dönüşünüzü mükemmelleştirin.
    Pivotunuzu ve omuz dönüşünüzü mükemmelleştirin. Bu, tek elle backhand vuruşunun ilk adımıdır ve atışınızı mükemmelleştirmek için çok önemlidir. Hazır pozisyonundan başlayın ve sol ayağınızın üzerinde dönerek sağ ayağınızla öne doğru bir adım atın. İleriye doğru adım atarken vücudunuzu ve omuzlarınızı yanlara doğru çevirin, böylece artık fileye dik olacaklardır.
    • Tüm ağırlığınız şimdi arka ayağınızda olmalıdır. Bu, atışı yaparken güç ve hız üretmenize yardımcı olacaktır.
    • Vücudunuzu yana doğru çevirerek atışınızı yaparken bacaklarınızla yana ve yukarı doğru hareket edebilirsiniz.
  4. adım 4 uygun tutuşa ayarlayın.
    Uygun tutuşa göre ayarlayın. Tek elle backhand vuruş yapanlar topu kesmek için genellikle Continental backhand tutuş kullanacaktır. Baskın elinizi gevşetin ve raketi uygun tutuşa döndürmek için vuruş yapmayan elinizi kullanın. Raketi bir kez daha baskın elinizle kavrayın. İdeal olarak bu, omuzlarınızı döndürürken ve çevirirken aynı anda gerçekleşmelidir.
    • Bunu başarmak için Continental Raketinizi önünüzde tutmak için sol elinizi kullanın. Tutuşu sağa doğru çevirin ve tel bölgesini size bakacak şekilde yere dik olarak yönlendirin. Sağ elinizi raketle tokalaşıyormuş gibi uzatın. İşaret parmağınızın alt boğumunu tutma yerinin düz tarafının sağındaki küçük, eğimli tarafına yerleştirin ve elinizi bunun etrafına doğru kapatın. Eğimli taraf, serçe parmağınızın altında avucunuzun topuğuna doğru işaret etmek için avucunuz boyunca çapraz olarak gitmelidir.
  5. adım 5 geri salınımınızı tamamlayın.
    Geri salınımınızı tamamlayın. Pivot ve omuz dönüşü raketi geriye götürmeye başlar ancak tenis raketi başınızın arkasına gelene ve omuzlarınız tamamen yana yatana kadar omuzlarınızı döndürmeye ve kollarınızı hareket ettirmeye devam etmelisiniz. Bu geri salınım diğer geri vuruşlardan farklıdır çünkü raketi arka omzunuzun üzerinden başınızın arkasına getirirsiniz ve raket ile ön kolunuzun bir L şekli oluşturmasını istersiniz.
    • Kolunuz ve raketiniz arasındaki bu 90 derecelik açı veya L şekli, topa slice için doğru açıda vurmak için çok önemlidir.
  6. adım 6 ön ayağınızla adım atın ve ağırlığınızı ön ayağınıza aktarın.
    Ön ayağınızla adım atın ve ağırlığınızı ön ayağınıza aktarın. Bu adım, hazırlıktan salınıma geçiştir. Ön ayağınızla adım atmak ve ağırlığınızı arka ayağınızdan ön ayağınıza aktarmak istiyorsunuz. Bu adımı tamamlarken vuruş yapmayan elinizi raketin üzerinde ve kolunuzu başınızın arkasında L şeklinde aynı pozisyonda tutun.
    • Topun yerini ve yüksekliğini tahmin edebilmek için gözlerinizin topta kaldığından emin olun.
  7. adım 7 temas için raketi ileri doğru sallayın.
    Temas için raketi ileri doğru sallayın. Kolunuzu ve raketi tenis topuyla temas noktasına doğru sallayın. Raketi tenis topunun üzerine doğru sallarken kolunuz düzleşecektir. Backspin oluşturmak için topu aşağı doğru sallamanız gerekir. Teması vücudunuzun biraz önünde bel hizasında yapmalısınız.
    • Geri salınımınızda kolunuz ve raketiniz bir L şekli oluşturdu. İleri doğru sallanırken dirseğiniz, kolunuz raketle birlikte bir V şekli oluşturana kadar tamamen düzelecektir.
  8. adım 8 topla temas kurun.
    Topla temas kurun. Temas kurarken gözleriniz tamamen topa odaklanmış olmalıdır. Temasa doğru sallanırken dirseğiniz, kolunuz ve raketinizin L şeklinden kolunuz ve raketiniz arasında bir V şekline doğru düzelecektir. Temas sırasında telleriniz ya fileye dönük ya da hafif açık bir açıda olmalıdır.
    • Gücü ve backspin'i en üst düzeye çıkarmanızı sağlamak için temasın vücudunuzun biraz önünde bel hizasında yapıldığından emin olun.
    • Aşağı doğru salınım ve raketin hafif açık açısının kombinasyonu topta backspin yaratacaktır.
  9. adım 9 atışınızı takip edin.
    Atışınızı takip edin. Temas noktasından sonra kolunuzun ve raketinizin vuruş yaptığınız yöne doğru uzanmasına izin verin. İleriye doğru uzandıktan sonra kolunuzun yukarı çıkmasına, yavaşlamasına ve durmasına izin verin. Siz devam ederken kolunuz ve raketiniz aynı pozisyonda kalmalıdır.
    • Bu garip gelebilir çünkü temas noktasından sonra yukarı kaldırmadan önce raketi atış için topla buluşmak üzere aşağı indiriyordunuz ancak aslında raketi yavaşlatmak doğal olarak gerçekleşecektir.
    • Takip atışınızı bitirdiğinizde raketinizin telleri gökyüzüne doğru bakmalıdır.
    • Temas sırasında temas noktanıza bakın ve takip hareketinizi tamamlarken gözleriniz aynı noktada kalmalıdır.
  10. adım 10 takip ederken vuruş yapmayan kolunuzun arkaya doğru düzleşmesine izin verin.
    Takip ederken vuruş yapmayan kolunuzun arkaya doğru düzleşmesine izin verin. Vuruş yapmayan kolunuz sonuna kadar geriye ve arkanıza uzanmalıdır. Bu kol, siz ilerlerken omuzlarınızın ve üst vücudunuzun ne kadar döneceğini kontrol eder. Takip sırasında vücudunuzun yana doğru kalmasını istersiniz.
    • Vuruş yapmayan kolunuzun arkanızda uzanmasına izin vermek, üst vücudunuzun dönüşünü sınırlayarak daha hızlı toparlanmanıza ve atışınız sırasında dengede kalmanıza yardımcı olur.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • İlk seferde yapamazsanız cesaretiniz kırılmasın ve backhand vuruşunuzu çalışmak için sahada olmanıza gerek olmadığını bilin. Sadece raketinizi alın, tutuşunuzu kontrol edin ve güzel bir akıcı hareket üzerinde çalışın.
  • Bu talimatlar sağ elini kullananlar için geliştirilmiştir, bu nedenle sol elinizi kullanıyorsanız talimatlarda belirtilen el ve ayakları değiştirmeniz yeterlidir.
  • Artık nasıl backhand vuruş yapacağınızı bildiğinize göre, her oynadığınızda backhand çalışmanız önemlidir. Unutmayın, daha iyi olmanızın tek yolu pratik yapmaktır. Bir şeyi nasıl yapmanız gerektiğini bilmek ve onu gerçekten yapmak iki farklı şeydir. Backhandinizi mükemmelleştirmek için çok çalışın.

Uyarılar

  • Sakatlanmaları önlemek için tenis oynamadan önce daima esneme hareketleri yapın.
  • Bunu yaparken kafanıza vurmamaya dikkat edin.