Beyzbol Topuna Nasıl Vurulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir beyzbol topuna vurmak, bir vuruş makinesi tarafından tekrar tekrar aynı şekilde atılsa bile, spordaki en zorlu görevlerden biridir. Daha da zor olanı, falsolu, hızlı ya da tamamen başka bir şey atabilecek canlı bir atıcıyla karşılaşmak zorunda kalmanızdır. Bununla birlikte, her vuruş yaptığınızda birkaç temel kavramı uygulayarak, topla bağlantı kurma ve güçlü bir vuruş yapma şansınızı büyük ölçüde artırabilirsiniz. Yine de bu kavramları bilmek yeterli değildir. Yerleşik hale gelene kadar pratik yapmanız gerekir.

Bilmeniz Gerekenler

  • Atıcının elinden çıktığı andan vuruş yaptığınız ana kadar topla göz temasını koruyun.
  • Vuruş yapacağınız zaman arka topuğunuzu kaldırın, arka ayak parmaklarınızın üzerinde durun ve ağırlığınızı ön bacağınıza verin.
  • Sallanmak için tüm vücudunuzu kullanın. Kalçanızı sallayın ve kollarınızla takip edin.
  • Topa vururken sopayı yere paralel tutun.

Adımlar

Pozisyon Alma

  1. adım 1 hamurun içinde durun's box.1 Vurucu kutusunda durun. Sağ elinizi kullanıyorsanız, atıcıya bakarken kale sahasının sol tarafındaki kutuda durun, böylece kale sahasının üçüncü kale tarafında olursunuz. Solaksanız, sağ tarafı, birinci kale tarafını tercih edin. Yüzünüzü kaleye dönün. Sopanızın ucuyla kalenin uzak tarafına dokunun. Kolunuzu tamamen uzatana kadar geri çekilin.
    • Kutunun her iki tarafında durmayı denemekten çekinmeyin. Bazı sağ elini kullanan vurucular kalenin sağ tarafında durmayı tercih ederken, sol elini kullanan vurucular için bunun tam tersi geçerlidir.
    • Kaleye çok yakın ya da çok uzak durmayın. Çok uzakta durmak, dış atışlara vurmayı çok daha zor hale getirecektir. Kaleyi kalabalıklaştırmak da aynı şeyi iç atışlar için yapacaktır.
    • Eğer yeni başlayan bir oyuncuysanız, kalenin tam karşısında durarak başlayın. Bu pozisyonda çok fazla pratik yaptıktan sonra, kutunun önüne doğru veya daha arkaya doğru hareket etmeyi deneyin, bu da belirli atışlara vurmayı kolaylaştırabilir. Örneğin kutunun arkasından vurmak, hızlı bir topa vurmanız için ekstra zaman sağlayacaktır.
  2. 2-Hangi gözünüzün baskın olduğunu belirleyin. Herhangi bir nesneyi (vuruş tee'si, diğer bir oyuncu, vb.) sizden yaklaşık 20 fit (6 metre) uzağa yerleştirin. Kolunuzu düz bir şekilde önünüze doğru uzatın. Her iki gözünüz açıkken, başparmağınızı kaldırarak nesnenin görünmesini engelleyin. Bir gözünüzü kapatın. Görüşünüz aynı kalırsa, o gözünüzü açın ve diğerini kapatın. Hangi gözünüz aniden nesneyi görebiliyorsa o gözünüz baskın gözünüzdür.
    • Sağ elini kullanan kişilerin genellikle baskın bir sağ gözü vardır. Solakların ise genellikle baskın bir sol gözü vardır.
    • Hangi gözün baskın olduğunu belirlemek, kalede benimseyeceğiniz en iyi duruşu seçmenize yardımcı olacaktır.
  3. adım 3 duruşunuzu seçin.3Duruşunuzu seçin. Nötr, açık ve kapalı duruşlar arasında seçim yapın. Kararınızı kısmen hangisinin baskın gözünüzü topun üzerinde tutmanızı kolaylaştıracağına dayandırın. Ayrıca ayaklarınızın her bir pozisyondaki yerleşiminin vuruşunuzu nasıl etkilediğini de göz önünde bulundurun. Ek olarak, atıcının hızlı veya yavaş atış yapmasına göre duruşunuzu ayarlamanız gerekebilir. Hangisini seçerseniz seçin, dizlerinizi biraz bükün. Ayaklarınızı omuz genişliğinde veya birkaç santim daha geniş açarak ayak parmaklarınızı kaleye doğru tutun.
    • Nötr duruş ('eşit duruş' olarak da adlandırılır): Her iki ayak da kaleden eşit uzaklıkta olacak şekilde yerleştirilir. Bu en popüler duruştur, çünkü başınızı omzunuzun üzerinden herhangi bir zorlanma olmadan çevirmenize izin verir, böylece atıcıya bakabilir ve her iki gözünüzü de topun üzerinde tutabilirsiniz.
    • Açık duruş: Atıcıya en yakın ayak hafifçe geriye doğru hareket ettirilir, böylece vücudunuzun ön kısmı atıcıya biraz daha 'açık' olur. Bu en az popüler olan duruştur çünkü sizi vuruş pozisyonundan çıkarır, böylece atış sırasında pozisyona geri dönmek için ekstra adımlar atmanıza neden olur.
    • Kapalı duruş: Atıcıya en yakın ayak biraz öne doğru yerleştirilir. Bu duruş, sopanızla kalenin daha büyük bir kısmını kaplamanızı sağlar. Ancak, her iki gözünüzü de atıcıda tutmak için başınızı çevirmek daha zor olabilir.
    • Ön ayağınızı kaleye doğru yönlendirmek rahatsız edici oluyorsa, ayak parmaklarınız atıcıya doğru 45 derece daha fazla bakacak şekilde ayarlamayı deneyin.
  4. adım 4 sopanızı doğru şekilde tutun.4Sopanızı doğru şekilde tutun. Sopayı avuçlarınız yerine parmaklarınızın ortasıyla kavrayın. Sağ elinizi kullanıyorsanız, sopayı sol parmaklarınızla en alttan bir veya iki inç yukarıda tutun. Ardından sağ parmaklarınızı sol parmaklarınızın üzerine yerleştirin. Kollarınızı az önce vuruş yapmış gibi önünüze doğru uzatın. Sol elinizin avuç içinin aşağıya ve sağ elinizin avuç içinin yukarıya baktığından emin olun. Eğer solaksanız, tersini yapın.
    • Sopayı güvenli bir şekilde tutun, ancak aynı zamanda kaslarınızın gevşemesi için tutuşunuzu yeterince gevşek tutun.
    • Tutuşunuzu, her iki elinizin ikinci parmak eklemleri mükemmel bir çizgi oluşturacak şekilde ayarlayın.
  5. 5Sopayı kaldırın. Omuzlarınızı atıcıya doğru düz bir çizgi halinde tutun. Her iki dirseğinizi de bükün. Arka dirseğinizi arka omzunuzla aynı hizaya gelene ve doğrudan arkanızı gösterene kadar yukarı ve geriye doğru çekin. Her iki dirseğinizi de kendinizden yaklaşık altı ila sekiz inç (15 ila 20 cm) uzakta tutun. Sopayı arka omzunuzun üzerinden 45 derece açıyla geçirin.
    • Sopayı omzunuza dayamak veya yatay olarak tutmak vuruşunuzu zayıflatacaktır.
    • Sopayı dikey tutmak daha güçlü bir vuruş sağlayabilir ancak yeni başlayanlar için rahatsız edici olabilir.
    • Doğru sopa boyutunu kullandığınızdan emin olun. Çok ağır bir sopa kullanıyorsanız, bölge boyunca vuruş yapamazsınız.

Salınım

  1. adım 1 topu izleyin.1Topu izleyin. Başınızı ön omzunuzun üzerinden atıcıya doğru çevirin. Başınızı bir tarafa eğmeden sabit ve düz tutun. Atıcının elinden çıktığı andan sopayla temas ettiğiniz ana kadar her iki gözünüzle topa odaklanın.
    • Nasıl yapılacağını çalışın beyzbol sopası sallamak bir oyunda vuruş yapmadan önce olabildiğince çok çalışın. Her küçük adımı düşünmek zorunda kalmadan, vuruş doğal bir şekilde gerçekleşene kadar antrenman yapın. Bu şekilde, bir sonraki adımda ne yapacağınızı planlamak yerine tüm dikkatinizle topa konsantre olmak için daha donanımlı olursunuz.
  2. 2Yük ve adım. Atıcıya doğrultulmuş bir tabancanın horozu olduğunuzu hayal edin. Şimdi top yaklaşırken ateş etmek için horozun kurulduğunu hayal edin. Arka diziniz ve omzunuz aynı hizaya gelene kadar vücudunuzun ağırlığını arka bacağınıza verin (bu 'yükleme 'dir). Şimdi ön ayağınızı kaldırın ve atıcıya doğru kısa bir adım atın (bu 'adım').
    • Adımınızı kısa tutun, böylece sallanmaya başladığınızda vücudunuzun ağırlığı arka bacağınızdan ön bacağınıza daha kolay geçebilir.
  3. 3Ön bacağınızı sabit tutun. Ön ayağınızı yerine yerleştirin ve salınımınız boyunca orada tutun. Düz tutmak rahatsız edici olursa dizinizi biraz bükün. Bu bacağınızı, salınımınızın yarattığı ileri doğru momentumla öne doğru dökülmenizi önlemek için kullanın.
    • Salınımınız sırasında ön ayağınızı hareket ettirmek daha yavaş bir sopa sallamanıza neden olacaktır.
    • Dengesiz bir ön bacağa sahip olmak, başınızı sabit tutmanızı da zorlaştıracaktır.
  4. 4Arka topuğunuzu kaldırın. Vuruşunuza başlarken arka ayak parmaklarınızın üzerinde durun. Salınımınıza daha fazla güç katmak için vücudunuzun ağırlığının ön bacağınıza, topun yönüne doğru kaymasına izin verin. Salınımınızın tüm momentumunun doğrudan topa yönelik olduğundan emin olun.
    • Ayaklarınızın pozisyonu sonuçta bir üçgen oluşturmalı, başınız da bunun noktası olmalıdır. Başınız ve her bir ayağınız arasındaki kenarlar nispeten eşit olmalıdır. Bu size neredeyse mükemmel bir denge sağlar.
  5. 5Kalçalarınızla sallayın. Sopayı sallamak için sadece kollarınızı değil, tüm vücudunuzu kullanın. Vuruşunuza başlarken arka kalçanızla ilerleyin ve ardından kollarınız ve ellerinizle devam edin. Dirseklerinizi bükün ve olabildiğince yanlarınıza yakın tutun.
    • Sopayı sallarken arka ayak parmaklarınız üzerinde dönün, böylece ayak parmaklarınız atıcıya doğru bakar.
    • Sopayı vücudunuza ne kadar yakın tutarsanız, vuruşunuzla o kadar fazla güç sağlayabilirsiniz.
  6. 6 Topa vurun. Sopanızı başlangıç pozisyonundan aşağı indirirken yere paralel tutmayı hedefleyin. Aynı zamanda, topun yörünge düzlemiyle aynı hizaya getirin. Hareketlerinizi, arka kalçanızın ve omzunuzun üst gövdenizin atıcıya tam olarak dönük olduğu noktaya kadar öne doğru sallandığı anda topa vuracak şekilde zamanlayın.
    • Topa sopanızın 'tatlı noktası' olan, sopanın üst kısmından yaklaşık beş ila yedi inç uzağa vurmayı hedefleyin.
    • Sopayı yere paralel ve topla aynı seviyede tutmak, sopanın tatlı noktasını ıskalasanız bile topa vurmanızı daha iyi sağlayacaktır.
  7. adım 7 topa doğru sallayın.7Topun içinden sallayın. Vuruşunuzun en güçlü olduğu anda topa vurmayı hedefleyin. Bunu 'topun içinden' ('içinden geçerek' de denir) sallayarak sağlayın. Sopayı topla temas edecek kadar uzağa sallamak yerine, salınımınıza güç eklemeyi bırakmadan önce gerçekten vurana kadar bekleyin. Ardından sopanın göğsünüzün önünden geçerken yavaşlamasına izin verin.
    • Salınımınız çeneniz ön omzunuza bakacak şekilde başlamalıdır. Başınızı hareket ettirmeden, salıncağınızı takip ederken çeneniz salıncağınızın sonunda arka omzunuza bakmalıdır.
    • Bitiş çizgisini geçen bir sprinteri düşünün. Yavaşlamazlar ve tam bitiş çizgisinde durmazlar. Doğruca son sürat koşarlar. Ancak o zaman yavaş yavaş yavaşlarlar ve sonunda bitiş çizgisini geçtikten sonra dururlar.

Pratik yapmak

  1. 1Önce dengeye odaklanın. Baştan sona dengede kalarak hareketten harekete nasıl akıcı bir şekilde geçeceğinizi öğrenerek başlayın. Gerçek bir topa vurmayı daha sonra düşünün. Şimdilik, duruş, yüklenme, adım atma ve vuruşunuzu etkili bir şekilde nasıl yapacağınızı öğrenmek için dört sayılık bir alıştırma yapın. Hataları daha iyi tespit etmek için yavaş sayarak başlayın. Her adımda ustalaştıkça sayımı hızlandırın, böylece daha doğal ve akıcı hale gelir.
    • İlk olarak, duruşunuzu benimseyin.
    • 'Bir' deyince yükleyin.
    • 'İki' deyince adımlarınızı ileri atın.
    • 'Üç' deyince gözlerinizi hayali topa dikin.
    • 'Dört' deyince sallanın.
  2. 2Kalçalarınızı sıkın. Vuruşunuzun kollarınız ya da elleriniz tarafından değil, arka kalçanız tarafından yönlendirilmesi gerektiğini unutmayın. Tüm konsantrasyonunuzu kalçalarınıza vermek için bazı dört sayılık alıştırmalarınız sırasında sopayı yanlış tutun. Sopayı kabzasından tutmak için iki elinizi kullanmak yerine, sopanın alt kısmını bir elinizle ve üst kısmını diğer elinizle tutun.
    • Sopayı omuz hizasına kadar garip bir şekilde çekmek yerine, duruşunuz, yükünüz ve adımınız sırasında arka kalçanızın arkasına çekin.
  3. adım 3 bir vuruş tişörtü kullanın.3Bir vuruş tee'si kullanın. Atışları kabul etmeden önce, sabit bir tee ile antrenman yapın. Hareket halindeki bir topla bağlantı kurma konusunda endişelenmeden önce bir topa maksimum güçle nasıl vuracağınızı öğrenin. Bu süreyi hareketlerinizi mükemmelleştirmek ve takip etmek için kullanın.
    • Farklı atışlara vurmaya alışmak için tee'yi kale boyunca farklı noktalara yerleştirin.
  4. 4Daha hafif toplarla antrenman yapın. Formunuza güvendikten sonra, canlı toplara vurmaya başlayın. Ancak doğrudan beyzbol toplarına geçmek yerine, daha az ağır bir topla başlayın. Tenis topları, whiffle topları veya alıştırma beyzbol toplarını deneyin, çünkü bunlar hafiflikleri nedeniyle daha yavaş hızlarda hareket ederler. İzlemesi daha kolay olan bu daha yavaş topları takip etmek için gözlerinizi eğitin.
    • Daha sonra, canlı bir atıcı ya da atış makinesi tarafından atılan gerçek beyzbol toplarına geçin.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruDirseğimi aşağı indirmeli miyim? Duruşunuzu alırken neyi rahat hissediyorsanız onu yapın. Bir atış beklerken dirseğinizi indirirseniz, vuruşunuza başlarken otomatik olarak kaldıracaksınız.
  • SoruEğer sopa fırlatılırsa, bu her zaman oyun dışı kalmayla mı sonuçlanır? Hayır, ancak bir hakem sopanın çok uzağa fırlatıldığına karar verebilir ve vurucuyu oyun dışı bırakabilir (veya oyuncuya sadece bir uyarı verebilir).
  • SoruSopayı sallarken arka omzumu düşürmeli miyim? Hayır, çünkü arka omzunuzu düşürürseniz vuruşunuz büyük olasılıkla bir pop up veya fly ball ile sonuçlanacaktır.

Video

İpuçları

Uyarılar

  • Her zaman koruyucu ekipman (özellikle kask) kullanın.