Bir Draw veya Fade Nasıl Vurulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Golf sahasında draw veya fade vuruş yapabilmek, oyununuzu büyük ölçüde geliştirmek istiyorsanız sahip olmanız gereken önemli bir beceridir. Daha da iyisi, draw vuruşu yapmak sürüşlerinizin ortalama mesafesini artıracaktır. Aksi belirtilmediği sürece, bu eğitimde her iki vuruşun da yalnızca bir sürücüyle nasıl yapılacağına dair bilgiler yer almaktadır. Bir sürücü ile draw veya fade vuruşlarının nasıl yapılacağı hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin.

Bilmeniz Gerekenler

  • Draw vuruşu yapmak için güçlü bir tutuş kullanın ve hedefinizin sağına nişan alın, salınımınızı alçak ve yuvarlak tutarken hedefinize hayali bir çizgi çizin.
  • İnişte kolunuzu düzleştirin ve topa vururken sopanın ucunu topuğun önünde tutun.
  • Sola doğru nişan alarak ve topa hafif açık bir yüzle vurarak fade vuruşu yapmak için daha zayıf bir tutuş kullanın.
  • Salınımınızı eşit tutun ve topun merkezini sürücünüzün tatlı noktasıyla aynı hizaya getirerek topa alçaktan vurun.

Adımlar

Beraberlik Vuruşu

  1. adım 1 güçlü bir tutuş kullanın.
    Güçlü bir tutuş kullanın. Draw vuruşu yapmak, sağ elini kullanan bir oyuncu için topun sağdan sola doğru hafifçe kavis yapacağı şekilde vurmak anlamına gelir. Güçlü bir tutuş kullanmak bunu yapmanıza yardımcı olacaktır. Zayıf tutuşlar fades'e neden olurken, güçlü tutuşlar draw'u teşvik eder. Draw vuruşu yapmak için:
    • Sol elinizi bileğiniz vücudunuza dönük olacak şekilde tutuşun üst kısmına yerleştirin, böylece bazı eklemler görünecektir.
    • Sağ elinizi sol elinizin altına, sol başparmağınızı kapatacak şekilde, sağ elinizin kıvrımı sağ omzunuza doğru açılı olacak şekilde yerleştirin. Avuç içleriniz birbirine bakmalıdır.
    • Not: Sağ elinizi sopanın üzerinde yuvarlamak tutuşu 'zayıflatır', kaymaya veya solmaya neden olur. Sağ elinizin eklemlerini görebiliyorsanız, tutuşunuzu zayıflatıyor ve çekişi zorlaştırıyorsunuz demektir.
  2. adım 2 hedefinizin sağına nişan alın.
    Hedefinizin sağına nişan alın. Ayaklarınızı ve omuzlarınızı hedefinizin biraz sağına bakacak şekilde yönlendirin, ancak atışınızı hedefe doğru yapın. Buna kapalı sopa yüzü denir.
    • Topa vurduğunuzda, top ilk hedefinin sağından başlamalı ve yaklaştıkça sola doğru kıvrılmalıdır.
    • Bazı golfçüler ön omuzlarını düşürmeyi tercih eder ve topun daha fazla yukarı doğru gitmesinin çekişe katkıda bulunduğuna inanır.
  3. adım 3 yuvarlak bir vuruşla atış yapmak için hayali bir çizgi çizin.
    Yuvarlak bir vuruşla atış yapmak için hayali bir çizgi çizin. Bu ne anlama geliyor? Ayaklarınızı ve omuzlarınızı ayarladığınızda, hem ayaklarınızın hem de omuzlarınızın işaret ettiği hayali bir çizgi çizin. Kalkışta, salınımınızı alçakta ve bu hayali çizginin iç tarafında tutun. Dikey bir salınımdan ziyade yuvarlak bir salınım yapmaya çalışın.
  4. adım 4 aşağı inerken sağ kolunuzu hemen düzleştirin.
    Aşağı inerken sağ kolunuzu hemen düzleştirin. Sopanız aşağı inmeye başladığında, sağ kolunuzu düzleştirmeye çalışın. Bu, iyi bir sopa başı hızı yaratacak ve topun uçuşunda sağdan sola bir yolu teşvik edecektir.
    • Bunu yaparken, sağ omzunuzu mümkün olduğunca uzun süre geride tutun. Bu, düz bir sağ kolla birlikte sopanın yüzünün zamanında kapanmasına yardımcı olarak bir çekiş yaratacaktır.
  5. adım 5 sopanın ayak ucunu sopanın topuğunun önünde tutun.
    Sopanın ayak ucunu sopanın topuğunun önünde tutun. Topa vururken, sopanın ayak ucunun topuğun önünde olduğundan emin olmaya çalışın; takip vuruşunuza devam ederken, sopanın ayak ucu topuğun önünde temas kurduğunuzdan daha uzağa gitmelidir.
    • Bunu yapmak için, topla temas ettiğinizde sağ kol sol kolun üzerinden geçecektir. Bu, imza niteliğindeki çekiş kavisini oluşturacaktır.

Fade Vuruşu

  1. adım 1 tutuşunuzu zayıflatın.
    Tutuşunuzu zayıflatın. Eğer sağ elini kullanan bir golfçüyseniz, tutuşunuzu biraz sola kaydırın. Sol elinizdeki parmak eklemlerinizin tutuşunuzda görünmediğinden, ancak sağ el parmak eklemlerinizin göründüğünden emin olun. Bunu abartmayın. Tutuşunuzu çok fazla sola kaydırırsanız fade kolayca slice'a dönüşebilir.
    • Sol elinizin mümkün olduğunca uzun süre sağ elinizin üzerinde olduğundan emin olun. Sopanızın yüzünü atış yolunuza kare şeklinde, hatta açık tutun.
  2. adım 2 hafifçe sola doğru hedef alın.
    Hafifçe sola doğru hedefleyin. Fade, topun soldan başlayıp yavaşça merkeze doğru geri kaymasıdır. Fade vuruşunuzun bir slice'a dönüşmediğinden emin olmak için ayaklarınız ve omuzlarınızla hedefin hafifçe soluna nişan alın.
  3. adım 3 hafif açık bir yüzle vurun.
    Hafif açık bir yüzle vurun. Vuruş sırasında topa, sopanın ayak ucu hafifçe arkaya doğru eğilecek ve topuk ayak ucunun önünde olacak şekilde vurun. Bu, fade ile aradığınız soldan sağa hareketi teşvik edecektir.
  4. adım 4 don't over swing.
    Fazla savurmayın. Açık bir salınımla gerçekten sert salınım yapmak eğimi teşvik eder. Bu yüzden topu öldürmeyin. Ellerinizin ters dönmemesi için eşit şekilde sallayın.
  5. adım 5 topu alçaktan vurun ve topun merkezini sürücünüzün tatlı noktasıyla aynı hizaya getirin.
    Topu alçaktan vurun ve topun merkezini sürücünüzün tatlı noktasıyla hizalayın. Topun yüksekliğinin alçak olması, vuruş sırasında daha düz vuruş yapmanıza yardımcı olacaktır.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

  • Topu öldürmeyin. Güzel ve dengeli bir vuruş hem draw hem de fade vuruşlarını kolaylaştıracaktır.