Badmintonda Flick Serve Nasıl Vurulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yeni başlayan badminton oyuncuları bile muhtemelen servisin oyunun başında veya bir sayıdan sonra oyuncu tarafından atıldığını biliyordur. Ancak flick servis, rakibinizi hazırlıksız yakalayabileceğiniz ileri seviye bir servistir. Başarılı bir flick servis atabilmek için, rakibin son dakikaya kadar sadece alçak bir servis atacağınızı düşünmesini sağlamalısınız. Bir süredir badminton oynuyorsanız ve oyununuzu ilerletmeye hazır olduğunuzu düşünüyorsanız, flick servisi öğrenmek kesinlikle işinizi görebilir.

Adımlar

Fiske Servisini Anlamak

  1. adım 1 falsolu servisi ne zaman kullanacağınızı bilin.
    Flick servisi ne zaman kullanacağınızı bilin. Flick servis en iyi rakibiniz sizi sıkıştırdığında ve siz baskı altında olduğunuzda kullanılır. Özellikle çiftler oyunlarında işe yarar. Ancak rakibiniz servisin geldiğini anlarsa falsolu servisin sizi savunmasız bırakabileceğini unutmayın. Bu yüzden sadece ara sıra kullanmak en iyisidir.
    • Flick servis yeni başlayanlar için zor olabilir. En iyi orta ve ileri seviye badminton oyuncuları tarafından kullanılır.
    • Flick servisi forehand ya da backhand servis ile kullanabilirsiniz.
  2. adım 2 sürpriz unsurunu koruyun.
    Sürpriz unsurunu koruyun. Flick servisin etkinliği rakibinizi hazırlıksız yakalamanıza bağlıdır. Eğer bunu bekliyorlarsa, bu onlara saldırmak için ideal bir fırsat sunar. Niyetinizi anlamalarını önlemek için, falsolu servis hazırlığınızı tıpkı alçak servis hazırlığınız gibi yapmalısınız.
    • Falsolu servis atarken amaç, siz gerçekten vurana kadar rakibinizin alçak servis kullandığınızı düşünmesini sağlamaktır.
  3. adım 3 alçak serviste ustalaşın.
    Alçak serviste ustalaşın. Rakibinizin alçak servis attığınızı düşünmesini istediğiniz için, onları flick servisle şaşırtabilirsiniz, alçak serviste ustalaştığınızdan emin olmanız önemlidir. Mekiği fileyi zar zor geçecek ve kortun servis çizgisine mümkün olduğunca yakın düşecek şekilde vurmaya çalışın. Mekiği alçak ve servisi kısa tutarak rakibinizin hücum için geri vurmasını daha zor hale getirirsiniz.
    • Alçak servis atışına servis çizgisine dokunmadan olabildiğince yakın durarak başlayın. Ayaklarınız omuz genişliğinde açık olmalı ve baskın olmayan ayağınız fileye en yakın olacak şekilde önde olmalıdır. Mekiğe vurduğunuzda her iki ayağınız da yerde kalmalıdır.
    • Mekiği bel hizasında tutun ve raketinizi bileğiniz ve eliniz eğik olacak şekilde geriye doğru sallayın. Mekiği uyluğunuzun yakınına vurmak için raketi aşağı ve öne doğru hareket ettirin.
    • Bileğinizi çok fazla hareket ettirmeyin çünkü amaç vurmak yerine mekiği file üzerinden itmektir, bu yüzden hareketini kısa tutun.
    • Alçak servis attığınızda, mekik en azından servis çizgisine değmelidir. Değmezse servis sayılmaz.

Flick Servise Hazırlanmak

  1. adım 1 raket üzerinde el sıkışma tutuşunu kullanın.
    Raket üzerinde el sıkışma tutuşunu kullanın. Kendinizi bir fiske servis için hazırlarken, raketinizde el sıkışma tutuşu olarak da bilinen temel badminton tutuşunu kullanın. Raketi oynamadığınız elinizle önünüzde tutun. Örneğin, sağ elini kullanan bir oyuncuysanız, raketi sol elinizde tutmalısınız. Raket telleri tavana veya yere doğru değil, yana doğru bakmalıdır.
    • Raketi çok sıkı tutmayın. Başparmağınız ve işaret parmağınız sapın etrafında bir V şekli oluşturacak şekilde rahat, gevşek bir tutuş istersiniz.
    • Raketi sapın alt kısmına yakın tuttuğunuzdan emin olun.
  2. adım 2 mekiği parmaklarınızla kavrayın.
    Mekiği parmaklarınızla kavrayın. Raketinizi doğru kavramak çok önemli olsa da, mekiği doğru şekilde tutmak da başarılı bir flick servis atmanın anahtarıdır. Mekiği tüylerinden tutun, ancak çok sıkı tutmamak için parmaklarınızla kavrayın. Raketin tellerine doğru yerleştirin.
    • Raketi oynamadığınız elinizle tuttuğunuz için mekiği baskın elinizle tutmalısınız.
  3. adım 3 alçak servis pozisyonunu alın.
    Alçak servis pozisyonunu alın. Başarılı bir fiske servis için rakibinizi alçak servis atmayı planladığınıza ikna etmelisiniz. Ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde durun. Baskın olmayan ayağınız önde, üzerinde durmadan servis çizgisine mümkün olduğunca yakın olmalıdır. Mekiği belinizde tuttuğunuzdan emin olun.
    • Bir takım arkadaşınızın, antrenörünüzün veya arkadaşınızın önünde falsolu servis atmaya hazırlanırken alçak servis pozisyonuna geçme alıştırması yapmak isteyebilirsiniz; böylece onlar da falsolu servis atmayı planladığınızı belli edecek herhangi bir hareketiniz olup olmadığına bakabilir. Rakibi uyaracak herhangi bir jest veya mimikten kurtulmaya çalışın.

Flick Servis Atışı Yapmak

  1. adım 1 nazik bir geri salınımla başlayın.
    Hafif bir geri salınımla başlayın. Servis için güç üretmek amacıyla ağırlığınızı baskın ayağınıza kaydırmalısınız. Ancak rakibinizi kandırmak için raketinizi normal bir alçak servis atarken yaptığınız gibi yavaş ve sabit bir hareketle geri getirmeniz önemlidir.
    • Raketi geriye doğru hareket ettirirken raket üzerindeki tutuşunuzu gevşek tuttuğunuzdan emin olun. Bu, hareketi yavaş ve nazik tutmanıza yardımcı olabilir.
  2. adım 2 mekiğe vurmak için bileğinizi kullanın.
    Mekiğe vurmak için bileğinizi kullanın. Mekiğe vurmak için raketi öne doğru getirdiğinizde, rakibinizin son ana kadar falsolu servisi fark etmemesi için hızınızı aniden artırmalısınız. Bileğiniz ve ön kolunuzla mekiği rakibinizin üzerinden geçirecek kadar güç üretin, böylece rakibinizin mekiğe geri vurma şansı kalmaz.
    • Mekiği savururken omuzlarınızı ve kalçanızı rakibinize bakacak şekilde döndürmelisiniz.
    • Mekiğe tam vurmak üzereyken raketi sıkıca kavramaya çalışın. Yeterince sıkı tuttuğunuzdan emin olmak için başparmağınızı sapın arkasına bastırın.
  3. adım 3 takip vuruşunu tamamlayın.
    Takip hareketini tamamlayın. Rakibinizin üzerinden kaldırmak amacıyla mekiği savurduktan sonra, vuruşunuzun devamını tamamladığınızdan emin olun. Devam vuruşunuz mekiğin çizgisini taklit etmelidir, böylece rakibinizin olası bir dönüşüne karşı savunmaya hazır olursunuz.
    • Takip vuruşundan sonra her iki kolunuzu da yukarıda tutun, böylece savunmaya hazır olursunuz.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Sonunda servis düşük bir servis mi olacak?
    Bu, servis atanın gücüne bağlıdır.
  • Soru
    İyi bir badminton oyuncusu olmak ne kadar sürer?
    Başlangıç noktanıza bağlıdır, ancak pratik yapmak mükemmelleştirir! Pratik yapmak için arkadaşlarınızla ve ailenizle oynayın, ardından bir takıma geçmeyi düşünün. Yavaş yavaş gelişeceksiniz.

Video

İpuçları

  • Çok fazla uğraşmazsanız falsolu servis atmak genellikle daha kolaydır. Alıştırma yaparken sadece fiske hareketini doğru yapmaya çalışın. Sonuçlar hakkında daha sonra endişelenin.
  • Servisi en başından itibaren çok güçlü bir şekilde atmaktan kaçının. Kollarınızı gerer ve vuruşunuzun daha az güçlü olmasına neden olursunuz. Bunun yerine, mekiği atmaya hazır olana kadar hareketinizi yumuşak ve rahat tutun.
  • Servis atışını köşeler yerine sahanın ortasına doğru yaparsanız genellikle daha kolay bir zaman geçirirsiniz. Çünkü servisi geniş ve uzağa göndermek için daha fazla güce ihtiyacınız olacaktır.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Badminton raketi
  • Badminton mekiği/kuşu