Gol Vuruşu Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Parkın dışına bir tane vurmak her vurucunun hayalidir. Takımınıza zafer ve garanti bir koşu getiren home run'lar sadece heyecan verici değil, aynı zamanda herhangi bir beyzbol veya softbol takımının hücumunun büyük bir parçasıdır. Çitler için sallanmak harika bir vuruşla başlar, ancak aynı anda dört üsse dokunma şansınızı artırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır.

Adımlar

Topa Sert Vurmak

  1. adım 1 sopayı her iki elinizle tutuşun alt kısmına yakın bir yerden kavrayın.
    Sopayı her iki elinizle tutuşun alt kısmına yakın bir yerden kavrayın. Baskın eliniz üstte olacaktır. Üst elinizin orta boğumları alt elinizin parmaklarının altıyla aynı hizada olmalıdır (parmağınızın avuç içi ile orta boğum arasındaki kısmı).
    • Sopayı alttan 1-2 inç (2,5-5,1 cm) yukarıda tutmaya 'boğulma' denir. Elleriniz ne kadar aşağıda olursa o kadar fazla güç elde edebilirsiniz, ancak yukarıya doğru boğmak sopanın hızını artırır. Sizin için rahat bir nokta bulun.
  2. adım 2 sopayı yukarıda ve önünüzde tutun.
    Sopayı yukarıda ve önünüzde tutun. Dirsekleriniz kabaca göğüs ucu hizasında olmalı ve sopa göğsünüzden 8-12 inç (20,3-30,5 cm) uzakta olmalıdır. Rahat olduğunuzdan, gevşediğinizden ve sopayı kolaylıkla sallayabildiğinizden emin olun.
    • Topa güçle inmek için sopayı yüksekte - omuz hizasında veya daha yüksekte - tutun.
  3. adım 3 bacaklarınızı omuz genişliğinden biraz daha fazla açın.
    Bacaklarınızı omuz genişliğinden biraz daha fazla açın. Ayak parmaklarınız kaleye doğru bakmalı ve bacaklarınız birbirinden ayrılmalıdır.
    • Ayaklarınız önünüze bakmalıdır. Ayak parmaklarınızı yana veya kaleye doğru açmayın.
  4. adım 4 ayak toplarınızın üzerinde dinlenin ve ağırlığınızı geride tutun.
    Ayak toplarınızın üzerinde dinlenin ve ağırlığınızı geride tutun. Ayağınızın topuğu, ayak parmaklarınız ile kemeriniz arasındaki küçük alandır. Ağırlığınızı ayak toplarınızda tutmak hızlı hareket etmenizi sağlar. Ağırlığınızın yaklaşık %60'ını arka ayağınıza, yakalayıcıya doğru verin.
    • Ön ayağınızı hızla kaldırabilmeli ve atıcının tümseğine doğru adım atabilmelisiniz.
  5. adım 5 dirseklerinizi ve dizlerinizi gevşetin.
    Dirseklerinizi ve dizlerinizi gevşetin. Dirseklerinizde ve dizlerinizde hafif bir bükülme olmasını istersiniz, böylece atış geldiğinde hızlı ve yumuşak bir şekilde hareket edebilirsiniz. Bu küçük bir noktadır, ancak hızlı bir atışa yetişmek istiyorsanız çok önemlidir.
  6. adım 6 gözlerinizi ve başınızı doğrudan atıcıya çevirin.
    Gözlerinizi ve başınızı doğrudan atıcıya çevirin. Size doğru geldiği süre boyunca atıcıyı ve topu görebilmeniz gerekir. Eğer yardımcı olacaksa, vücudunuzu açmak için ön ayağınızı hafifçe atıcıya doğru çevirin.
    • Vuruş yaptığınız süre boyunca gözünüz topta olsun.
  7. adım 7 adım atıyorsanız, adımınızı atıcıyla birlikte zamanlayın.
    Eğer bir adım atarsanız, adımınızı atıcı ile zamanlayın. Ön ayakla adım atan bir vurucuysanız, adımınızı atıcının ayağı yere değdiğinde bitecek şekilde zamanlayın. Top bırakıldığında ön ayağınız yere basmalıdır.
  8. adım 8 ön topuğunuz yere değerken arka dizinizi topa doğru çevirin.
    Ön topuğunuz yere değerken arka dizinizi topa doğru çevirin. Bu, güçlü ve kuvvetli bir salınım başlatır. Salınımınıza başlarken ön ayağınız yere sağlam basmalıdır, aksi takdirde dengenizi ve gücünüzü kaybedersiniz.
  9. adım 9 gücünüzü bacaklarınızdan gövdenize aktararak salınımınızı kalçalarınızdan başlatın.
    Gücünüzü bacaklarınızdan gövdenize aktararak salınımınızı kalçalarınızdan başlatın. Sopanız topa yaklaşırken arka ayağınız parmak ucunda dönecek ve kalçalarınız atıcıya doğru dönecektir. Ağırlığınızın ön ayağınıza doğru aktarılmaya başladığını hissedeceksiniz. Kalçalarınız gücünüzü geliştirdiğiniz yerdir - topa doğru dönerken kalçalarınızı sıkıca sarılmış bir lastik bant gibi düşünün.
    • Ellerinizden önce kalçalarınızı döndürdüğünüzden emin olun. Şu atasözünü unutmayın: 'Kalçalarınız ellerinize öncülük eder.'
  10. adım 10 sopayı topa doğru yönlendirmek için alt kolunuzu kullanın.
    Sopayı topa yönlendirmek için alt kolunuzu kullanın. Sopayı topun üzerine koyan alt elinizdir, bu nedenle alt elinizi topun yörüngesiyle eşleştirmeye çalışın. Sopanın ucundaki topuzu alıp topla aynı yolda salladığınızı düşünün.
    • Alt eliniz de hız kazanmanıza yardımcı olur, ancak sopayı ileri doğru 'çekmeye' çalışmayın. Kalçalarınız sopayı ileri doğru iter ve elleriniz de yönlendirmeye yardımcı olur.
  11. adım 11 üst kolunuzun dirseğini göğsünüze yaklaştırın.
    Üst kolunuzun dirseğini göğsünüze yaklaştırın. Üst kolunuz salınımınızın hızlı ve kompakt olmasını sağlar. Salınımınızı kısaltmak için dirseğinizi göğsünüze doğru sokmaya başlayın ve sopayı topa doğru hızla sürün.
    • Dirseğinizi içeri sokarken ellerinizin arkasında kaldığından emin olun. Ellerinizin sopayı yönlendirmesini istiyorsunuz.
  12. adım 12 ellerinizi topa doğru sallayın, topa doğru değil.
    Ellerinizi topa doğru sallayın, topa doğru değil. Gerçek güç elde etmek için temas ettikten sonra durmadan topa doğru sallamaya devam etmek istersiniz. Temas kurduğunuzda, hemen arkasında vurmanız gereken iki top daha olduğunu hayal edin. Ağırlığınız öne doğru kayarken momentumunuz sopayı vücudunuzun etrafında dolaştıracaktır.
  13. adım 13 topa backspin ile vurun.
    Topa backspin ile vurun. Home run topları, daha uzun süre uçmalarına yardımcı olmak için backspine ihtiyaç duyar. Backspin elde etmenin iki iyi yolu vardır:
    • Topun iç tarafında kalın. Vuruşunuzu kompakt tutun ve topun vücudunuza daha yakın olan yarısına vurmayı düşünün.
    • Topun alt üçte ikisine doğru vurun. Bu, topu kaldırır ve sopadan geriye doğru döndürerek tribün koltuklarına doğru gitmesini sağlar. Topu neredeyse 'doğruyormuşsunuz' gibi hissedebilirsiniz, ancak işin püf noktası güç elde etmek için topun alt üçte ikisini yakalamaktır.

Sayı Koşuları için Antrenman

  1. adım 1 doğru sopayı seçin.
    Doğru sopayı seçin. Sopa seçmenin pek çok farklı yolu olsa da, en önemli kriter rahatlıktır. Sopayı sallarken her şeyden önce kendinizi doğal hissetmelisiniz. Doğru sopayı bulmak için baskın elinizi alıp sopayı yere paralel tutmalısınız. Hafif ağır ve tutması zor hissettirmelidir. Bu ağırlıktan 1/3 ons daha hafif bir sopa seçin.
    • Alışverişe nereden başlayacağınıza dair iyi bir fikir edinmek için bu vücut tipine göre sopa uzunlukları tablosuna göz atın.
  2. adım 2 vuruşunuzu rahatlatın.
    Vuruşunuzu rahatlatın. Bu, topa hızlı bir şekilde daha fazla güç kazandırmak için yapabileceğiniz en iyi şeydir. Kollarınızın ve dizlerinizin gergin değil, hafifçe bükülmüş ve gevşek olmasını istersiniz. Topa sert vurmak için sarsıntılı hareketlerden kaçınarak doğal ve yumuşak bir şekilde sallanmaya çalışın.
    • Unutmayın, iyi mekanikler ve yumuşak bir salınım, salınımınıza olabildiğince fazla güç uygulamaya çalışmaktan daha önemlidir.
  3. adım 3 tee'den vuruş yapın.
    Tişörtün üzerinden vurun. Bir küçükler ligi aracı olarak bilinmesine rağmen, tişört, vuruş mekaniğinizi geliştirmek ve topun alt 2/3'üne vurmak için harika bir yoldur. Her gün 20-30 tekrar yaparak sadece topa nasıl vurduğunuzu değil, nereye vurduğunuzu da çalışın.
    • Topa vurabileceğiniz en iyi yüksekliği ve mesafeyi elde etmek için topun alt üçte ikisine vurmaya odaklanın. Mesafeleri karşılaştırarak ne zaman iyi vurduğunuzu anlayabilirsiniz.
  4. adım 4 güçlenmek için ağırlık kaldırın.
    Güçlenmek için ağırlık kaldırın. Daha küçük oyuncular bile iyi mekaniklerle topa vurabilirken, daha güçlü olduğunuzda topa daha uzağa vurmak daha kolaydır. Ancak unutmayın ki sopayı sallamak için sadece kollarınız değil tüm vücudunuz gereklidir. Odaklanılması gereken alanlar şunlardır:
    • Karın ve Göbek: Güçlü bir karın bölgesi, enerjiyi bacaklarınızdan gövdenize aktarmanıza yardımcı olur ve sopanın hızı ve gücü için gereklidir. Her antrenmana mekik, crunch, plank ve sağlık topu atışlarını dahil edin.
    • Bacaklar: Gücünüzün çoğu bacaklarınızdan gelir, bu nedenle en dramatik kazanımları genellikle squat, leg press ve box jump egzersizleriyle elde edebilirsiniz.
    • Kollar: Elbette topa sert vurmak için güçlü kollara sahip olmalısınız. Alıştırma vuruşları ve tişörtten vuruş yapmak her antrenmanın bir parçası olmalıdır, ancak aynı zamanda ev koşuları için gereken sopa hızını kazanmak için halter sıraları, bench press ve önkol buklelerini de dahil edebilirsiniz.
  5. adım 5 hataları bulmak için vuruşunuzu videoya kaydedin.
    Hataları bulmak için vuruşunuzu videoya kaydedin. Bu, vuruşunuzdaki sorunları teşhis etmenin ve daha fazla güç elde etmenin en iyi yollarından biridir. Bir kamera kurun ve bir atıcıdan 10-20 ve bir tee'den 10-20 vuruş yapın. Dikkat edilmesi gereken birkaç yaygın sorun vardır:
    • Vuruşunuzdan önce ellerinizi veya ellerinizi bırakmak.
    • Vuruştan önce ve vuruş sırasında vücudunuzun alt kısmını sık sık hareket ettirmek.
    • Kalçanızı çevirmeyi unutmak.
    • Ayakları kaleden uzağa açmak.
  6. adım 6 çeşitli atıcılara vuruş alıştırması yapın.
    Çeşitli atıcılara karşı vuruş alıştırması yapın. Sayı vuruşu yapmanın en iyi yolu pratik yapmaya devam etmektir. Farklı atışlara alışmak, mekaniğinizi geliştirmek ve sopayla güç kazanmak için çok çalışmanız gerekir. Pratik yapmak mükemmelleştirir, bu nedenle atışlara vurmak için elinizden geldiğince çok şans yakalayın. Hatalarınızı gösterecek veya formunuzu düzeltecek bir koç veya güvenilir bir arkadaşınızın olması genellikle yardımcı olur.

Vurulacak Doğru Atışı Bulmak

  1. adım 1 sürahiyi bulun's release point.
    Atıcının serbest bırakma noktasını bulun. Bu, atıcının topu bıraktığı noktadır ve genellikle kolunun en yüksek olduğu zamandır. Softbol için top genellikle atıcının kalçasının hemen yanından serbest bırakılır. Top serbest bırakıldıktan kısa bir süre sonra vuruşunuza başlayın.
    • Bu, vuruşunuzu zamanlamanın en iyi yoludur. Topun ne zaman bırakıldığını bilirseniz, vuruşunuza ne zaman başlayacağınızı da bilirsiniz.
  2. adım 2 bir atıcıyı izleyin's wrist to determine how the ball is thrown.
    Topun nasıl atıldığını belirlemek için atıcının bileğini izleyin. Tutuş dışında, ki bunu söylemek genellikle imkansızdır, bir atıcının takip ettiği yol genellikle bir atışın hareketini belirler. Bu durum softbol atıcıları için de geçerlidir, ancak atıcıların bilekleri aşağı değil yukarı doğru hareket eder.
    • Eğer atıcı bileğini aşağı doğru kırarsa, o zaman sadece dikey olarak hareket eden bir hızlı top veya değişim atışı yapıyor demektir. Bu atışlar genellikle daha hızlıdır, bu yüzden daha erken savurun.
    • Eğer atıcı bileğini yana doğru çekerse, muhtemelen bir change-up veya slider atıyordur ve atışı bir yandan diğer yana hareket etmeye zorluyordur. Bu atışlar genellikle daha yavaştır, bu nedenle vuruşunuzu yarım saniye bekletin.
    • Atıcı bileklerini hareket ettirmiyorsa, tahmin edilemeyen bir knuckleball atışı yapıyor demektir. Bunlar genellikle yavaş ve tahmin edilmesi zordur
  3. adım 3 sahanın iç ve orta kısmındaki atışları arayın.
    Kalenin iç ve orta kısmındaki atışları arayın. Top vücudunuza daha yakın atıldığında tüm gücünüzü topun arkasına aktarabilirsiniz. Vuruşunuzu yaparken vücudunuz dönecek ve topu içeriden yakalayarak 'çekecek' ve sopanın 'tatlı noktası' ile temas sağlayacaktır.
  4. adım 4 alçak atışların parkın dışına vurulmasının daha kolay olduğunu bilin.
    Alçak atışların parkın dışına vurulmasının daha kolay olduğunu bilin. İstatistikçilere göre, bir home run vuruşu yapmak için en uygun yükseklik yerden 2 ila 3 fit yüksekliktir, genellikle dizleriniz ve beliniz arasındadır. Herkesin kendi tercihleri olsa da, alçak atışların altına girmek ve parkın dışına çıkmak daha kolaydır.

Uzman Soru-Cevapları

  • Soru
    Sayı vuruşu yapmak zor mu?
    Evet, ama kesinlikle mümkün! Sayı vuruşu yapmak istiyorsanız, sadece topa vurmaya çalıştığınızdan daha abartılı bir yüke veya momentuma sahip olmanız gerekir. Bu şekilde, daha patlayıcı bir vuruşa sahip olacaksınız, böylece topa daha fazla kuvvet uygulayabileceksiniz.
  • Soru
    Solaksam ve atıcılar bana dışarıdan atıyorsa ne yapabilirim?
    Sağ ya da sol elini kullanan herhangi bir vurucu dış atışa vurabilir ve topu karşı sahaya atabilir. Karşı sahaya da en az güç alanınıza olduğu kadar vuruş yapma olasılığınız vardır. Sadece top o kadar uzağa gitmeyebilir.
  • Soru
    Ya karşımda iyi bir atıcı varsa?
    Eğer karşınızdaki iyi bir atıcıysa, topun nereye bırakıldığına bakın. Topun hızını ve nereye vurmanız gerektiğini görmek için bir vuruş alana kadar bekleyin. Sopanızı olabildiğince sert sallamaktan ve devam etmekten korkmayın.

Video

İpuçları

  • Sopa hızı kritiktir, ne kadar hızlı sallarsanız topa o kadar sert vurursunuz.
  • Topa geri spin vermek, topun havada daha uzun süre kalmasına ve daha uzağa gitmesine neden olacaktır.
  • Kaleden daha uzakta durun. Sopanın ortasından veya ucuna yakın bir yerden daha sert vurabilirsiniz.

Uyarılar

  • Her zaman önce temas kurmayı hedefleyin - güç daha sonra gelecektir.
  • Topu havaya kaldırarak ya da yükseğe vurarak sayı vuruşu yapabilirsiniz ancak en iyisi önce vuruş yapmaktır.
  • Vuruş yaparken ağrı hissederseniz, sakatlanmaları önlemek için ara verin ve bir atletik antrenöre görünün.