Güç Fade Vuruşu Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Power fade, yıllardır kullanılan ancak son zamanlarda Tiger Woods, Phil Mickelson ve Ernie Els gibi genç oyuncular tarafından ustalaşılan ve golf oyununda ön plana çıkarılan gelişmiş bir golf vuruşudur. İleri düzey oyuncular için power fade, kişinin atış cephaneliğine yepyeni bir unsur ekler... ancak power fade'i çoğu amatör golfçü tarafından vurulan balon-megaslice ile karıştırmayın.

Adımlar

Çekiminizi Ayarlama

  1. adım 1 ne olduğunu ve ne zaman kullanılacağını bilin.
    Ne olduğunu ve ne zaman kullanılacağını bilin. Power fade, topu kasıtlı olarak sürdüğünüzde ve top tee'den soldan sağa doğru kıvrıldığında kullanılır. Bunu kullanmak için ideal zaman, deliğin solunda sizi sağa dönmeye zorlayan bir sorun olduğu zamandır. Güçlü bir fade vuruşu, düz bir drive vuruşundan daha kolay olabilir.
    • Vuruş sırasında sopanın yüzü yanlışlıkla açık bırakıldığı için veya topu dilimlediğinizde, yanlışlıkla yüzünü kestiğiniz için aynı harekete sahip olabilir.
    • Ayrıca power fade vuruşunu, baş vuruşunuz zaten soldan sağa bir kavise sahipse ancak kavis sırasında top momentum kaybediyorsa da kullanabilirsiniz. Ayrıca power fade vuruşunu tepe vuruşundan tutarlı bir vuruş yapmak için de kullanabilirsiniz.
  2. adım 2 topa vurun ve ayaklarınızı konumlandırın.
    Topa vurun ve ayaklarınızı konumlandırın. Topu tee kutusunun sağına yerleştirin. Merkeze doğru kıvrılmadan önce vuruşunuzun sola doğru hareket etmesi için kendinize daha fazla alan bırakın. Tişörtünüzü normal duruşunuzun bir top genişliği ilerisine yerleştirin. Duruşunuzu soldaki sorunlu bölüm ile fairway'in merkezi arasında bir konuma hizalayın. Bu hizalama, atışınızın merkeze doğru hareket etmeden önce izleyeceği çizgi olacaktır.
    • Vücudunuz, ayaklarınız, kalçalarınız ve omuzlarınız topun başlamasını istediğiniz yönde, yani green'in soluna doğru olmalıdır. Sopanız, topun bitmesini istediğiniz yer olan pi'ye doğru hedeflenmelidir.
    • Tişörtünüzü alçak tutun. Topunuzun ekvatorunu sopanızın tatlı noktası ile hizalayın. Tişört yüksekliğini alçak tutmak, vuruşunuz boyunca salınımınızın düz kalmasını teşvik eder ve çekme kancasını engeller.
    • Başlığı duruşunuzun biraz ilerisine ve normalden daha alçak bir yere yerleştirmek sizi serbest bırakma hareketinizi tutmaya zorlar, bu da yüzün açık kalmasını sağlar.
  3. adım 3 sopanızın sol tarafını sıkıca kavrayın.
    Sopanızın sol tarafını sıkıca kavrayın. Sopanın yüzünün çarpma anında kapanmasını istemezsiniz. Sol tarafta güçlü bir tutuş oluşturmak için son üç parmağınızı kullanın. Bu tutuş, salınımınız darbeyi geçerken açık kalmasını sağlar.

Salınım İçin Doğru Tekniği Kullanmak

  1. adım 1 topa doğru mesafede durun.
    Topa doğru mesafede durun. Topla aranızdaki mesafe, vuruşunuzun düz mü yoksa dik mi olacağını belirler. Toptan uzaklaştıkça vuruşunuz düz olacaktır; bunun aksine, topa yaklaştıkça vuruşunuz dik olacaktır. Topa daha büyük bir yörünge çizmek istiyorsanız, tee'den daha uzakta durun.
    • Salınım düzleminizdeki fark ve sopa yüzünüzü döndürme dereceniz, salınımınızın şeklini belirler. Eğer tee'ye daha yakın duruyorsanız sopanızı aşağı doğru bastırın. Bu onun yörüngesini düşürecektir.
  2. adım 2 sola nişan alın ve normal dönüşünüzü ve inişinizi tamamlayın.
    Sola nişan alın ve normal dönüşünüzü ve inişinizi tamamlayın. Kurulumunuz topun hareketini belirler, bu nedenle dönüşünüzü ve inişinizi normalde yaptığınız gibi yapın. Topun dışındaki sol kadranı hedefleyin. Bu, topun orta çizgiye geri dönme şansınızı artırır.
    • Topa tüm gücünüzle vurmaya çalışmayın ve tekniğe odaklanın. Ne kadar sert ve hızlı sallanırsanız, topa kanca takmak gibi daha fazla hataya eğilimli olabilirsiniz.
  3. adım 3 geri salınımınızı vurgulayın.
    Geri salınımınızı vurgulayın. Atışınızın mesafesini artırmak amacıyla çok fazla tork yaratmak için omuzlarınızı hedef çizginize 90 derece tutun. Aşağı dönüşünüz sırasında omuzlarınız ve kalçalarınız arasında ayrılık yaratmak için geri dönüşünüzdeki dönüşü geliştirin, bu da daha yüksek hız için gereken torku yaratır. Geri salınımınızı tamamladıktan sonra önce alt bedeninizi gevşetin ve ardından sopanızı çarpma noktasına doğru savurun.
  4. adım 4 şaftı hafifçe öne eğerek alçalan bir vuruşa odaklanın.
    Şaftı hafifçe öne eğerek alçalan bir vuruşa odaklanın. Ortalama golfçüler, dıştan içe doğru vuruş yaparken genellikle topun üstünden geçerler ve bu da zayıf bir pull-slice oluşturur. Açık tutmak için sopa yüzeyini birkaç derece döndürerek içeriden vurun.
  5. adım 5 vücut hatlarınız boyunca sallayın.
    Vücut hatlarınız boyunca sallayın. Vücudunuz - ayaklarınız, beliniz, omuzlarınız - sola doğru kayarken sopanızın yüzü hedefinize doğru bakmalıdır. Sopa yüzünüzü olduğu yerde tutun ve topa sola doğru vurmaya çalışıyormuş gibi sallayın.
    • Sopanın yüzünü hedefe doğru düz tuttuğunuz için top sizin çizginize geri dönecektir. Kurulumunuz topun uçuşunu sağlar, vuruşunuzu değil.
  6. adım 6 bir megaslice'ı düzeltmek için bir elbise askısı kullanın.
    Bir megaslice'ı düzeltmek için bir elbise askısı kullanın. Yeni başlayan golfçüler genellikle vuruş sırasında sopa yüzleri açık olduğu için balon gibi bir megaslice oluştururlar. Bu sorunu, ön kolunuza değecek şekilde tutuşunuzun ön tarafında bir elbise askısı ile pratik yaparak düzeltin. Geri salınımınız sırasında ve vuruş boyunca askının bileğinize temas ettiğinden emin olun.
    • Sopanızın açık yüzü üzerinde çalışmadan slice vuruştan kurtulamazsınız. Uçuş yolu gibi diğer faktörler üzerinde ne kadar çalıştığınızın bir önemi yoktur.
    • Bileğinizi çukurlaştırmak, elbise askısının ön kolunuzdan uzaklaşmasına ve sopanızın yüzünün geri salınımınızın tepe noktasında öne bakmasına neden olur. Bu sorunu düzeltmek istiyorsunuz. Bileğinizi bükerek askının çarpışmadan önceki tüm hareket aralığı boyunca ön kolunuza temas etmesini sağlayın. Sopanın yüzü de gökyüzüne bakmalı ve geri salınımınızın tepe noktasında ön kolunuza paralel olmalıdır.
    • Bu alıştırmayı yaparken tekniğinize odaklanmak için yavaşça ilerleyin. Artık elbise askısına ihtiyacınız kalmayana kadar sürüş alanında istediğiniz kadar prova yapın.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Tekniğinizi bir sürüş poligonunda uygulayın. Güçlü bir fade vuruşu yapmayı öğrenme sürecine sürüş poligonuna giderek ve standart rutininizle ısınarak başlayın. Bunun gibi bir vuruşu öğrenmek ve ustalaşmak, çok kademeli bir öğrenme eğrisi ile uzun bir süreç olacaktır. Sadece talimatlarla topun uçuşunu, şeklini ve atış mekaniğini öğrenebilmeniz gerekir.
  • Darbe anında sopanızın yüzünü açık tuttuğunuzdan emin olun.

Uyarılar

  • Atışınızı ayarlamak, power fade vuruşunu gerçekleştirmek için çok önemlidir. Düzgün bir kurulum olmadan düzgün bir top uçuşuna sahip olamazsınız.
  • Her golf vuruşunda olduğu gibi; deneme yanılma ve hissetme, yeni vuruşunuzu öğrenmek ve manipüle etmek için ana araçlar olacaktır.
  • Sakatlanmaları önlemek için doğru tekniği kullanın.