Tenis Topuna Nasıl Vurulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yeni Andre Agassi mi olmak istiyorsunuz? Sıkı durun, biraz zaman alabilir. Ancak gerçekçi hedefleriniz varsa, tenis eğlenceli olabilir ve öğrenmesi çok zor değildir. Yeni başlayanların uygulamaya başlayabileceği birkaç temel vuruş vardır: forehand, backhand ve baş üstü vuruşu. Elbette bu temel vuruşların varyasyonları ve bunları profesyonel seviyeye çıkarmanın yolları olsa da, her biri için en kolay yöntemi öğrenerek başlamak en iyisidir.

Adımlar

Forehand Vuruş

  1. 1Forehand vuruşunu ne zaman kullanacağınızı bilin. Her tenis vuruşunun belirli bir uygulaması ve kullanılması için en iyi zamanı vardır.
    • Vuruşların en temeli olarak kabul edilen forehand, raketinizi tuttuğunuz vücudunuzun aynı tarafında gerçekleştirilir.
    • Forehand vuruşlar en fazla gücü üretmenin yanı sıra topa topspin uygulayarak topu kortun içinde tutmaya yardımcı olmak için kullanılabilir.
  2. 2Uygun vücut pozisyonu alın. Forehand vuruşu yapmak için öncelikle doğru pozisyonu almanız gerekir.
    • Rakibiniz vuruşunu yaparken, ayrık adım atın.
    • Ayrık adım, rakibiniz topa vurmaya hazırlanırken yerden yaklaşık bir inç zıplayarak ve ayak parmaklarınızın üzerine inerek gerçekleştirilir.
  3. 3Raketinizi savurmaya hazırlanın. Başınızı düz ve omuzlarınızı fileye paralel tutun.
    • Top yaklaşırken omuzlarınızı fileye 90 derecelik bir açı yapacak şekilde yeniden konumlandırın ve karşı kolunuzu vücudunuz boyunca uzatın.
    • Top size doğru gelirken raket kolunuzu geriye doğru uzatın.
    • Ağırlığınızı arka bacağınıza verin ve bu ayağınızı yan çizgiye doğru yönlendirin.
  4. 4İyi bir tutuş elde edin. Forehand vuruşu yaparken raketinizi tutmanın en az üç farklı yolu vardır. En evrensel ve başlaması en kolay olanı Doğu Forehand Tutuşudur.
    • Bu tutuş için, işaret parmağınızı ve elinizin topuğunu üçüncü eğime (raketin sapında saat 3 pozisyonundaki girinti) ve elinizin topuğunu alt pabuca yerleştirin.
    • Bu tutuşu ayarlamanın kolay bir yolu, raketle tokalaştığınızı hayal etmektir.
  5. 5 Topa vurun. Temas ederken raketi düz ve yüzü fileye doğru açık tutun.
    • Topla temas ederken düz bir şekilde sallayın.
    • Güçlü bir düz vuruş yapmak için topa vururken hafif bir aşağı doğru hareket ekleyin.
    • Vuruşunuzun arkasındaki gücü oluşturmak için tüm vücudunuzu kullanın. Topa vurmadan hemen önce ayağınızı yerden kaldırın. Bu, atışınıza aktardığınız kinetik enerji zincirini başlatır. Topa vururken vücudunuzun üst kısmını topa doğru döndürerek vuruşunuzun gücünü artırın.
  6. 6Takip hareketinizi tamamlayın. Takip vuruşu forehand vuruşunda hayati bir bileşendir çünkü topun hızını ve dönüşünü etkiler. Aşağıda ayrıntılı olarak açıklandığı gibi, farklı etkiler yaratan çeşitli follow-through türleri vardır.
    • Önden bitiş öğrenmesi en kolay olanıdır ve atışlarınızın yönünü kontrol etmenize yardımcı olur. Raket kafası düz bir şekilde dışarı çıkar ve bükülmez.
    • Aşağı doğru bitiriş, topa bel hizasında sert bir şekilde vurduğunuzda ve vücudunuz boyunca karşı kalçanıza doğru aşağı doğru bir hareketle takip ettiğinizde ortaya çıkan güçlü bir takip vuruşudur.

Backhand Vuruş

  1. 1Ne zaman backhand kullanacağınızı bilin. Backhand vuruşlar, elin arkası önde olacak şekilde raketin vücut etrafında sallanmasıdır. Vuruşunuz forehand vuruşa göre daha az güce sahip olacaktır, ancak backhand vuruşlar yine de faydalı vuruşlardır.
    • Ters vuruşlar özellikle top sizin ve savurduğunuz elin karşı tarafında olduğunda kullanışlıdır.
    • Geri vuruşlarda ustalaşmak daha zordur, özellikle de yeni başlayanlar ve daha az el ve kol gücüne sahip genç oyuncular için. Denemeden önce aşağıda ayrıntıları verilen iki elli backhand ile pratik yapmayı deneyin tek elle ters vuruşlar.
  2. 2Hazır pozisyonuna geçin. Rakibinizin topa vurması için hazırlanırken ayaklarınızı fileye doğru çevirin ve dizlerinizi bükün; fileye bakarken raketi iki elinizle tutun.
    • Rakibiniz topa vurmadan hemen önce kortun yaklaşık bir santim dışına zıplayarak bir adım atın. Ağırlığınızı her iki bacağınıza eşit olarak dağıtın.
    • Ayrık adım attıktan sonra sol ayağınızı döndürün, sağ ayağınızla öne doğru bir adım atın ve omuzlarınızı çevirin. Şimdi tüm ağırlığınız arka ayağınızda olmalıdır, bu da atışınızı yaparken güç ve hız üretmenize yardımcı olacaktır.
  3. 3Tutuşunuzu bulun. Tek elle ya da çift elle tutuş kullanabilirsiniz. İki elli backhand, iki tutuşun bir kombinasyonunu kullanır.
    • Baskın eliniz için (sağ elini kullananlar için sağ) Continental tutuş kullanın. Tutuşu sağa doğru çevirin ve sağ elinizi raketle tokalaşıyormuş gibi dışarı doğru tutun.
    • Baskın olmayan eliniz için Yarı Batılı tutuş kullanın. Yarı Batılı tutuşu elde etmek için, baskın olmayan elinizin alt boğumunu 8. eğime yerleştirin, avucunuzun çaprazından elinizin topuğuna ve serçe parmağınızın altına doğru işaret edin.
  4. 4Raketi sallayın ve topa vurun. Kolunuzu ve raketi vücudunuzun önündeki tenis topuna temas edecek şekilde sallayın.
  5. 5Topu takip edin. Tek bir yumuşak hareketle raketi topa vurduğunuz yönde atış boyunca uzatın ve ardından üst vücudunuzu atış boyunca ve fileye doğru döndürün. Bitirdiğinizde raketiniz sağ omzunuzun üzerinde durmalıdır.

Baş Üstü Vuruş

  1. 1Baş üstü vuruşunu ne zaman kullanacağınızı bilin. Baş üstü vuruşu önemli bir vuruştur, ancak forehand ve backhand vuruşlarına göre daha az kullanılır. Bir topa vurulduğunda veya top başınızın üzerinden sektiğinde, bu vuruşu kullanmak için doğru zaman gelmiş demektir.
  2. 2Hazır olun. Atışın başınızın üzerinden geçtiğini görür görmez raket dışındaki elinizi kullanarak topu işaret edin. Bu kulağa komik veya gereksiz gelebilir, ancak bunu yapmak, özellikle yeni başlayan bir oyuncuyken topu takip etmenize yardımcı olacaktır.
    • Topla birlikte hareket edin ve kendinizi topun altında konumlandırın.
    • Raketinizi erken geri getirin, böylece topa vurmak için daha fazla zamanınız olur.
  3. 3Topu başınızın üstünden yere doğru sallayın. Tıpkı serviste olduğu gibi, topa vücudunuzun bir ayak kadar önünden vurmaya çalışın. Çok sert sallanmanıza gerek yok; aslında yavaş bir salınım topu daha iyi yerleştirmenize yardımcı olacaktır.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruTenis topuna nasıl hızlı ve sert vurabilirim? En fazla gücü istiyorsanız, forehand vuruşu yapmayı deneyin. Forehand vuruş için sıraya giremiyorsanız, backhand tutuş kullanın, ancak bu o kadar güçlü olmayacaktır.

Video

İpuçları

  • Bazı tenis kortlarında vuruş pratiği yapabilmeniz için belirlenmiş bir vuruş duvarı vardır.
  • Bu temel vuruşlarda ustalaştıktan sonra daha ileri seviye slice forehand ve backhand vuruşlarına geçebilirsiniz.
  • Gözlerinizi toptan ayırmayın. Gözlerinizi toptan ayırdığınızda başınız kayar ve raketin yüzü de kayar, bu da sizi pozisyonunuzdan çıkarır.