Tenis Forehand Vuruşu Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Forehand vuruşu başarılı bir tenis maçı için vazgeçilmez bir vuruştur. Genellikle oyuncuların öğrendiği ilk vuruştur çünkü forehand vuruşu çoğu insana doğal gelir. En iyi oyuncular, doğru forehand tekniklerini uygulayarak dip çizgiden puan kazanmalarına yardımcı olacak zorlu vuruşlar geliştirebilirler. Doğru teknikleri ve düzgün bir tenis forehand vuruşu yaparken sık yapılan hatalardan nasıl kaçınacağınızı öğrenin.

Adımlar

Forehand Vuruş

  1. adım 1 atış için hazırlanın.
    Atış için hazırlanın. Tutun Raket Diğer elinizle raketinizi boğazından tutarken baskın elinizle topa vurun. Top file üzerinden gelip kanadınıza yaklaşırken, dönerek ve raketi geri alarak omuzlarınızı açın. Bacaklarınızı omuz genişliğinde açık ve rahatça bükülü tutun. Buna hazır pozisyon denir.
  2. Arka vuruşunuzu düzleştirin. Baskın olmayan eliniz raketinizin boğazını terk ederken raket başınızı yaklaşık olarak başınızın hizasında tutun. Omzunuzu tam olarak döndürdüğünüzden ve raketi çok aşağı veya çok yukarı geri getirmediğinizden emin olun. Raketinizi geri alırken yumuşak, dairesel ve tutarlı bir hareket sağlamak için bileğinizi kilitleyin.
    • Geri dönüşünüz tutarsızsa forehand vuruşunuz düzensizleşebilir. Ekstra güç üretmek için daha uzun bir geri dönüş yapmayın. Özellikle baskı altındayken tutarlı olun.
    UZMAN İPUCU

    Peter Fryer

    Tenis Eğitmeni
    Peter Fryer, Kuzey İrlanda Derry'de yaşayan bir tenis yazarı ve antrenörüdür. Üniversiteyi bitirdikten kısa bir süre sonra profesyonel tenis öğretmenliği yeterliliğini tamamladı ve 13 yılı aşkın süredir tenis öğretmenliği yapıyor. Peter 2010 yılında Love Tennis Blog'u kurdu ve BBC ile ulusal medya kuruluşlarına katkıda bulunuyor.
    Peter Fryer Tenis Eğitmeni

    Raketi sıkıca tutun, ancak bileğinizde biraz esneklik bırakın. Tenis yazarı ve antrenör Peter Fryer şöyle diyor: 'Bileğinizde hareket varsa, atış teller üzerinde merkezlenmez ve top istenmeyen bir şekilde sekebilir. Ancak raketi çok sıkı tutarsanız top çarptığında darbeye hazır olmazsınız. Bu bağlantıyı kurduğunuzda bileğinizden ve vücudunuzdan geçen çok fazla güç vardır. Bileğiniz bükülecektir ama sıkıca bükülmesi gerekir.'

  3. İleri salınımınızı oluşturun. Topun yaklaşımını hesapladıktan ve kendinizi doğru pozisyona ayarladıktan sonra, dirseğinizi bükerek ve ön kolunuzu pronasyona getirerek raketi topun seviyesinin altına indirin. Temas noktasında serbest bırakılacak raket hızını oluşturun.
    • Gözlerinizi topa kilitleyin. Teması gerçekleştirene kadar başınızı dondurun ve vuruşunuzda herhangi bir aksama olmadığından emin olun.
    UZMAN İPUCU

    Peter Fryer

    Tenis Eğitmeni
    Peter Fryer, Kuzey İrlanda Derry'de yaşayan bir tenis yazarı ve antrenörüdür. Üniversiteyi bitirdikten kısa bir süre sonra profesyonel tenis öğretmenliği yeterliliğini tamamladı ve 13 yılı aşkın süredir tenis öğretmenliği yapıyor. Peter 2010 yılında Love Tennis Blog'u kurdu ve BBC ile ulusal medya kuruluşlarına katkıda bulunuyor.
    Peter Fryer Tenis Eğitmeni

    Forehand vuruşunun dört bölümü hazır olmak, dönmek, vurmak ve vuruş yapmaktır. Tenis yazarı ve antrenörü Peter Fryer şöyle diyor: 'İlk olarak, raket önünüzde, dizleriniz hafifçe bükülmüş ve ağırlığınız ayak toplarınızda olacak şekilde pozisyon alın. Top file üzerine geldiğinde vücudunuzu çevirin ve raketi arkanıza, neredeyse göbek deliğinize dik olacak şekilde alın. Ardından, raketi önünüzdeki topla buluşacak şekilde sallayın. Top yukarı ve omzunuzun üzerinden geçecek şekilde sallamaya devam edin.'

  4. Topa doğru sallayın.Topa vurun Top vücudunuzdan rahat bir mesafede ve vuruş menzilindeyken. Kolunuzu dışarı uzatın ve topla maksimum hızda temas ederken raketin yüzünü geride tutmak için bileğinizi kullanın.
    • Vuruşunuzun alçaktan yükseğe olan izini abartmayın çünkü atışlarınız istemeden kısa düşebilir ve rakibinize atak yapma fırsatı verebilir.
  5. Devam edin. Çarpışmanın ardından bileğinizi kırbaçlayarak ve ön kolunuzu pronasyona getirerek kolunuzu önünüze doğru uzatmaya devam edin. Raketinizin başını baskın olmayan elinizin yanına getirerek cam sileceği benzeri bir bitiş yaratın.
    • Kilitli ve dengeli kalın. Atışınızın nereye düşeceğini izlemek için çok erken yukarı bakmayın. Bunlar atışınızı etkileyebilir ve ters gitmesine neden olabilir.
  6. Vuruşunuzu değiştirmekten kaçının. Raket başınızı takip ederken yavaşlatmayın, aksi takdirde atışlarınız saha dışına çıkabilir. Takip mesafenizi kısaltmayın yoksa fileye çarpabilirsiniz.
    • Salınım yolunuzu, geri dönüşünüzden başlayarak, vuruşunuz boyunca ve takip hareketinizle sona erecek şekilde pürüzsüz ve sürekli tutun. Forehand vuruşunuzun hiçbir noktasında sarsıntılı hareketler olmamalıdır.
  7. Alçakta kalın ve başınızı hareket ettirmeyin. Başınızın hareketini kontrol etmek tutarlı bir vuruş yolu sağlar. Yukarı bakmayın veya çok erken ayağa kalkmayın. Odaklanmaya devam edin ve top rakibinizin raketinden ayrıldığı andan itibaren takip vuruşunuz bitene kadar gözlerinizi toptan ayırmayın.
    • Başınızı aşağıda tutun ve topun nereye gittiğini görmek için erkenden yukarı bakmayın. Takip vuruşunuzda tutarlı olun.

Raketinizi Kavrama

  1. Ayarlayın kavrama. Biriyle tokalaştığınızı hayal edin ve aynı tekniği raketinizi tutmak için kullanın. Raketinizi dikey tutarken raketinizin bir kenarının sahayı göstermesine izin verin. Parmaklarınızı raketinizin popo ucundaki tutma yerinin etrafına sarın.
  2. Bileğinizi sapa doğru yerleştirin. Avuç içinizi raketin sapının hemen arkasına yerleştirin. Sağ elinizi kullanıyorsanız, raketi vücudunuzun sağ tarafına yerleştirin ve bileğiniz sapın ucunda hafifçe sağa gelecek şekilde kavrayın. İşaret parmağınız ve başparmağınız arasındaki boşluk sapın arkasına doğru ve yukarıda olmalıdır.
    • Solak bir oyuncuysanız raketi vücudunuzun solunda tutun. Avuç içiniz sapın biraz arkasında olacak şekilde raketi kavrayın. Bileğinizi sapın sol popo ucunda tutun. İşaret parmağınız ve başparmağınız arasındaki boşluk sapın arkasında ve üstünde olmalıdır.
    • Bu, yeni başlayanlar için en yaygın tutuş şeklidir ve Doğu Forehand Tutuşu olarak bilinir. En doğal ve çok yönlü tutuş olduğu için sağlam forehand vuruşlarında kullanılır; ancak slice gibi diğer tenis vuruşları için kullanılan Western ve Continental tutuşları da vardır.
  3. Doğu Forehand Tutuşunu kullanırken raket yüzünü kapatın. Güçlü vuruş yapmak istediğinizde, raket yüzünü geri dönüşünüzde kapatın. Geri dönüşünüz sırasında raket yüzünü kapatmak, topa güçle vurduğunuzda daha fazla topspin üretir. Filenin üstünden biraz daha yükseği hedefleyin.
  4. Hız ve spin ile vurmak için Yarı Batılı Tutuş kullanın. İşaret parmağınızın boğumunu ve alt avuç içinizi raket tutuşunuzun dördüncü eğimine yerleştirin. Kestirme bir yol da raketi yere düz bir şekilde koymaktır. Elinize aldığınızda omuzlarınız ve beliniz arasında doğal temas noktaları oluşturursunuz.
    • Raketinizin yüzünü yere doğru açarak geri dönüşünüzü kapalı olacak şekilde ayarlayın. Geri salınımınızı daha fazla kapattığınızda topa daha sert vurabilirsiniz. Daha fazla güç uygulayarak ve daha fazla spin yaratarak topun havalanmasını sağlayın. Yanlış yapılırsa, aslında forehand vuruşunuzun gücünü azaltmış olursunuz.
  5. Batı Forehand Tutuşu ile en fazla spini yaratın. İşaret parmağınızın boğumunu ve avucunuzun altını raket tutuşunuzun beşinci eğimine yerleştirin. Topla omuzlarınız civarında temas kurmalısınız.
  6. Raketinizi çok sıkı tutmayın. Uygun atış türünü oluşturmak için tutuşunuzu kolayca değiştirmek istersiniz. Örneğin, bir drop shot veya kısa slice vuruşu yapmak için Doğu Tutuşundan Kıta Tutuşuna geçebilirsiniz.

Topspin Oluşturma

  1. Tutuşunuzu seçin. Batı Tutuşu en fazla spini üretebilir. Batı Tutuşu için, işaret parmağınızın boğumunu ve avuç içinizin altını raket tutuşunun beşinci eğimine yerleştirin.
    UZMAN İPUCU

    Peter Fryer

    Tenis Eğitmeni
    Peter Fryer, Kuzey İrlanda Derry'de yaşayan bir tenis yazarı ve antrenörüdür. Üniversiteyi bitirdikten kısa bir süre sonra profesyonel tenis öğretmenliği yeterliliğini tamamladı ve 13 yılı aşkın süredir tenis öğretmenliği yapıyor. Peter 2010 yılında Love Tennis Blog'u kurdu ve BBC ile ulusal medya kuruluşlarına katkıda bulunuyor.
    Peter Fryer Tenis Eğitmeni

    Topspin öğrenmek uzun zaman alabilir. Tenis yazarı ve antrenör Peter Flyer şöyle diyor: 'Tenisin temellerini öğrendikten sonra topspin vuruşunuza güç katabilir. Ancak topspin daha gelişmiş bir vuruştur ve bu bilek hareketinde ustalaşmak uzun zaman alır. Bir gecede olacak bir şey değil.'

  2. Doğru duruş pozisyonunu alın. Rakibiniz topa kısa vurmadığı sürece yarı açık bir duruşa sahip olun. Eğer topa kısa vurulursa, öne doğru adım atarak nötr bir duruşa geçin. Yarı açık bir duruş için yana doğru hafif bir adım atın ve kalçanızı pelvik eklemde kilitleyene kadar omzunuzu döndürün.
    • Kilit pozisyonu, vuruş yapmayan elinizi sahaya paralel olarak kaldırarak dengeyi sağlar.
  3. Baskın elinizi gevşetin. Raketi dikey olarak tutarken elinizi bükün ve gevşetin. Popo başlığınız sahaya dönük olsun ve vücudunuz düz ancak dizleriniz bükülü olsun. Bükülmüş dizleriniz tüm vücut dönüşünüzü tamamlarken vücudunuzu döndürün.
  4. Vuruşunuzu başlatın. Baskın bacağınızı itin ve omzunuzu ve kalçanızı döndürün. Ağırlığınızı baskın bacağınızın üzerinde tutun ve dizlerinizi bükün. Kilit pozisyonunda dururken baskın ayağınız dışa dönük olmalıdır. Topu baskın olmayan omzunuzun üzerinden izlerken omzunuzu fileye dik tutun.
    • Baskın elinizi raketi dikey tutarken baskın olmayan kolunuzu sahaya paralel tutun.
  5. Vuruşunuzla bir C şekli oluşturun. Topa doğru C şeklinde bir salınım yolu oluştururken raketinizi düşürmeye başlayın. Omuzlarınızı gevşetin ve baskın bacağınızı itin. Raketinizi daha da düşürürken omzunuzu ve kalçanızı sahaya doğru açın.
    • Raketinizi bırakırken topu izleyin.
  6. Topa vurun. Raketinizi topun altında tutarak vücudunuzu fileye doğru yaklaştırın. Vücudunuzu öne doğru döndürün ve raket yüzünü topa doğru getirin. Topa vururken baskın bileğinizi tamamen geriye doğru bükün. Vuruşunuz boyunca iterken baskın bacağınızı düzleştirin.
    • Baskın olmayan bacağınız yerden hafifçe kalkmaya başlayacaktır. Başınızı sabit tutun ve çarpma anında topu izleyin.
  7. Devam edin. Baskın olmayan ayağınız yerden ayrılırken vücudunuzu düz tutun. Baskın elinizi temas boyunca uzatın. Vuruşunuzu omzunuzun üzerinden değil vücudunuzun üzerinden tamamlayın. Gözünüzü baskın omzunuzun üzerinden topta tutun.
    • Baskın olmayan ayağınız yere geri inecek ve baskın olmayan eliniz takipten sonra raketi yakalamalıdır. Vuruşu tamamlamak için vücudunuz tamamen dönerken baskın ayağınız dengenizi korumak için öne gelecektir.

Yaygın Hataların Düzeltilmesi

  1. adım 1 mümkün olduğunca çok pratik yapın.
    Mümkün olduğunca çok pratik yapın. Forehand vuruşunuzu tekrarlayarak mükemmelleştirin. Aynı hareketi tekrar tekrar taklit etmeye çalışın. Driller kullanarak bir alışkanlık yaratmak istiyorsunuz, böylece bir oyunun baskısı söz konusu olduğunda kaslarınız aynı hareketleri yapabilecektir.
  2. adım 2 doğru vuruşunuzu görselleştirin.
    Doğru vuruşunuzu gözünüzde canlandırın. Her şeyi basit tutun ve çok fazla bilgi ile kafanızı karıştırmayın. Düzgün bir vuruş yolunu gözünüzde canlandırın. Forehand vuruşunuzu sadece tekrarlayarak geliştirebilirsiniz. Görselleştirme, vücudunuzun forehand vuruşunuzun isabetini, topspinini ve gücünü en üst düzeye çıkaran doğru hareketleri yeniden üretmesine yardımcı olabilir.
  3. Vuruşunuzu basitleştirin. En iyi profesyonellerin kendine has özelliklerini kopyalamaya çalışmayın. Önce temel bilgilerde ustalaşın ve ardından size doğal gelen kolay ve basit bir vuruş yapın. Güç ve topspin, temelleri değiştirmeye çalışmadan kendiliğinden gelecektir.
  4. Ayak hareketlerine odaklanın. İdeal dengenizi korumak için mükemmel zamanlama ve hareket sağlamak üzere ayaklarınızı hareket ettirmelisiniz. Topu almak için doğru şekilde hazırlanın. Zamanında hazırlanmak size topa nereden vuracağınız konusunda seçenekler sunacaktır.
    • Doğru kurulum, baskın olmayan bacağınızın diğerinin önünde olması ve her iki dizinizin de bükülü olmasıdır. Vücudunuz forehand vuruşunuzu yapmaya hazırlanırken kalçalarınız ve omuzlarınız açık olmalıdır.
  5. Doğru vuruşları seçin. Forehand'i bir silah olarak kullanın ve vuruşlarınızı stratejik olarak en uygun yerlere yapın. Sabırlı olun ve vuruşlarınızın yerini ve hızını değiştirin. Rakibinizin tahmin yürütmesini sağlayın.
    • Örneğin, rakibiniz doğrudan önünüzdeyse, forehand vuruşunuzu kortun karşısına doğru yapmak isteyebilirsiniz, böylece rakibiniz vuruşu almak için koşmak zorunda kalır. Biri vuruş yapmak için koşmak zorunda kaldığında, dengesi bozulurken nişan alması ve güç üretmesi gerektiğinden zorluk seviyesi artar. Doğru vuruş rakibinizin zayıflığından faydalanmaya bağlıdır. Örneğin, rakibinizin zayıf bir backhand'i varsa, bundan yararlanmayı hedefleyin.
  6. Kendinizi doğru konumlandırın. Topa vücudunuza çok yakın veya çok uzaktayken vurmayın. Topa yana doğru veya önünüzdeyken vurmaktan kaçının. Top kalçanıza yakınken rahat bir mesafeden vurun.
  7. Topa kapalı bir raket yüzü ile vurmaktan kaçının. Temas ederken raket yüzünüzü açın. Topspin oluşturmak için raketiniz ve top arasında bir fırçalama etkisi yaratın. Vuruş açınızın alçaktan yükseğe doğru hareket ettiğinden emin olun.
  8. Ağırlığınızı aktardığınızdan ve takip ettiğinizden emin olun. Topspin için baskın omzunuzun üzerinden takip edin. Hazırlık sırasında dizlerinizi bükerek ve topa vurmak için vücudunuzu açıp döndürürken dizlerinizi düzleştirerek ağırlığınızı ileri ve yukarı yönde aktarın.
  9. adım 9 doğru kort için doğru tutuşu kullanın.
    Doğru kort için doğru tutuşu kullanın. Kortunuz topunuza yüksek bir sıçrama yaratıyorsa, Batı veya Yarı Batı Tutuşu idealdir. Bu, topa daha yüksek bir temas noktasından vurmanızı sağlar. Kort düşük bir sıçrama üretiyorsa, kıtasal bir tutuş idealdir. Doğu Tutuşu düz ve düz vuruşlar için idealdir.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Forehandimi mükemmelleştiremezsem bir oyunu nasıl kazanabilirim?
    Kendinizden daha az yetenekli bir rakibe karşı oynayın ve forehand'inize konsantre olun.

Video

İpuçları

  • Her oyuncu farklıdır. İki oyuncu aynı antrenör tarafından eğitilse bile, yine de farklı vuruşlar yapacaklardır. Favori oyuncunuza göre vuruşunuzda farklılıklar varsa hayal kırıklığına uğramayın. Önemli olan mekanik ve sonuçtur.