Voleybol Topuna Nasıl Vurulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Voleybol plajda veya spor salonunda harika bir oyundur. Topu file üzerinden geçirmenin birçok yolu vardır. Servis atma ve servis ya da voleybol topunu geri göndermenin her ikisi de belirli vücut hareketlerini içerir. Topu file üzerinden göndermeden önce ister ilk, ister ikinci veya üçüncü vuruş olsun, doğru teknik en iyi takım oyuncusu olmanızı sağlayacaktır.

Adımlar

El Üstü Servis

  1. adım 1 vücudunuzu doğru duruşa getirin.
    Vücudunuzu doğru duruşa getirin. El üstü servis atmak için ayaklarınız omuz genişliğinde açık olmalı ve vuruş elinizin karşısındaki ayağınız hafifçe önde durmalıdır. Kalçanız fileye doğru kare şeklinde olmalıdır.
    • Ağırlığınızın çoğu arka ayağınızda olmalıdır.
  2. Topu vuruş kolunuzun önüne doğru atın. El üstü servis, topu daha az baskın olan kolunuzla atmanızı gerektirir, böylece baskın kolunuzla vurabilirsiniz. Bu adım, topu vurulacak en iyi pozisyonda atabilmek için çok fazla pratik gerektirir. Topu vuruş kolunuzun önünde ve başınızın yaklaşık iki ila dört fit yukarısına atın.
    • Topu atarken tutarlı olmanız sizi iyi bir servis oyuncusu yapacaktır, bu nedenle sık sık pratik yaptığınızdan emin olun.
  3. Topa avucunuzun üst kısmıyla vurun. Parmaklarınızı iyice açın ve avuç içinizle topa temas edin. Topa merkezden temas edin ve top ağın üzerinden düz geçecek kadar yüksekteyken vurmaya çalışın.
    • Üstten atılan bir serviste topun yörüngesi düz olmalıdır.
    • Topa vurduktan sonra kolunuzun fileye doğru düz bir şekilde uzanması için takip ettiğinizden emin olun.

El Altından Servis Atma

  1. adım 1 ayaklarınız sendeleyerek durun.
    Ayaklarınız sendeleyerek durun. Servis atarken doğru duruşa sahip olmak atılması gereken önemli bir adımdır. El altından servis atarken, ayaklarınız vuruş kolunuzun ters ayağı önde olacak şekilde sendelemelidir. Bu, servis atarken size iyi ve sağlam bir temel sağlayacaktır.
    • Vücut ağırlığınızın çoğu arka ayağınızda olmalıdır.
    • Kalçalarınız file ile aynı hizada olmalıdır.
  2. adım 2 topu vuruş kolunuzun önünde konumlandırın.
    Topu vuruş kolunuzun önünde konumlandırın. Vuruş kolunuz, topu filenin üzerinden geçmeye zorlayacak olan kolunuzdur ve genellikle baskın kolunuzdur. Diğer kolunuzu kullanarak topu vücudunuzun önünde, vuruş kolunuzun hemen önündeki tarafta tutun.
  3. adım 3 topla temas kurun.
    Topla temas kurun. Topa vurmak için elinizi yumruk yapabilir ve yumruğunuzun başparmağınızla işaret parmağınızın birleştiği düz kısmıyla temas kurmaya çalışabilirsiniz. Topa vurmak için kolunuzu bir sarkaç gibi önce geriye sonra ileriye doğru sallayın. Topun file üzerinden dışarı ve yukarı hareket etmesini sağlamak için topla merkezin biraz altında temas kurmalısınız.
    • Gözünüzü temas etmek istediğiniz yerde topun üzerinde tutun.
    • Topa vururken ağırlığınızı arka ayağınızdan ön ayağınıza aktarın.
    • Topa vurmadan hemen önce tutan elinizi bırakmaya çalışın.
    • Vuruş yapan elinizin topa vurulurken topu takip etmesine izin verin ve düz bir şekilde ilerlediğinizden emin olun.
    • Topa avucunuzun altıyla da vurabilirsiniz.

Voleybol Topuna Vurmak

  1. adım 1 vücudunuzu çarpma pası için konumlandırın.
    Vücudunuzu çarpma pası için konumlandırın. Dominant olmayan elinizi yumruk yapın ve dominant elinizi bu yumruğun etrafına sarın. Her iki başparmağınız yan yana gelecek şekilde durmalısınız. Kollarınızı vücudunuzdan uzağa doğru uzatın ve ön kollarınızla bir tür platform oluşturun. Bacaklarınız birbirinden ayrılmış ve dizleriniz bükülmüş şekilde durmalısınız.
  2. Topa vurun. Vuruş, genellikle top file üzerinden takımınızın tarafına geçtikten sonra yapılan ilk vuruş türüdür. Topa vurmak için ön kollarınızı ve ellerinizi geriye doğru sallamak yerine topun ön kollarınız ve ellerinizle temas etmesine izin vermelisiniz. Bu size vuruş sırasında daha fazla kontrol sağlayacaktır.
    • Eğer top belinizin üstüne gelirse ön kollarınız ve yumruklarınızla topu bir takım arkadaşınıza çarptırabilirsiniz.
    • Eğer top belinizin altına gelirse, kazma hareketi yapmanız gerekecektir. Bacaklarınızı ve bazen belinizi bükerek topa vurabilir ve sahaya çarpmasını önleyebilirsiniz.
  3. Kollarınızla takip edin. Topla temas ettikten sonra kollarınızı pas verdiğiniz kişiye doğru hareket ettirmeye devam etmelisiniz. Bu, topa vurduktan sonra topun istenen yörüngeye sahip olmasını sağlayacaktır.

Voleybol Topunu Yerleştirmek

  1. adım 1 elleriniz alnınızın biraz üzerinde olacak şekilde topun karşısında durun ve topu bekleyin.
    Elleriniz alnınızın biraz üzerinde olacak şekilde topa dönük durun ve topu bekleyin. Set genellikle top sahanın sizin tarafınıza geldikten sonra yapılan ikinci vuruştur. Bu tür bir vuruş, bir takım arkadaşınızın topu rakibinizin tarafına atmasını sağlar.
    • Parmaklarınız yayılmalı ve işaret parmaklarınız ve başparmaklarınız birbirine çok yakın ama değmeyecek şekilde bir üçgen şekli oluşturmalıdır.
  2. Topa temas edin. Top size geldiğinde ellerinizi başınızın üzerine getirin ve avuç içleriniz tavana bakacak şekilde bileklerinizi döndürün.
    • Parmaklarınızı açık ve üçgen şeklinde tutun, ancak top ellerinize geldiğinde aralarında daha fazla boşluk bırakmak için ayırın.
  3. Topu bir takım arkadaşınıza paslayın. Top ellerinize temas ettiğinde, hemen kollarınızı uzatın ve bileklerinizi kullanarak topu yukarıya ve bir takım arkadaşınıza doğru itin.
    • Takip için topu bıraktığınızda kollarınızı tamamen düzleştirin.

Voleybol Topuna Smaç Vurma

  1. Vücudunuzu smaç için hazırlamak üzere adımlar atın. Voleybolda smaç vuruşu, topu file üzerinden diğer takıma gönderen vuruştur. Vücudunuzu doğru pozisyona getirmek ve iyi bir smaç vuruşu için gerekli enerjiyi elde etmek için adımlar atmanız gerekir. Smaç vuruşunu yapmak için 3 veya 4 adım atabilirsiniz, ancak geleneksel yaklaşım 4 adım atmaktır.
    • Sağ ayağınızla küçük bir adım atın.
    • Sol ayağınızla topun yerleştiğini düşündüğünüz yere doğru daha büyük ve hızlı bir adım atın.
    • Sağ ayağınızla büyük bir adım atarak atlamak için en iyi kalkış pozisyonuna gelin.
    • Momentumunuzu güçlü bir sıçramaya aktarmak için sol ayağınızla hızlı ve küçük bir adım atın.
  2. Havaya doğru zıplayın. Yerden zıpladığınız nokta, topa havada ve vücudunuzun önünde vurabilmenizi sağlamak için önemlidir. Havada dikey olarak zıplamak ve zıplamanızın zirvesinde topa temas edebilmek istersiniz.
  3. Topu filenin üzerinden geçirin. Topa yaklaşırken kollarınızı geriye doğru sallayarak sıçrayışınızın tepe noktasında topla temas edin ve kollarınızı uzatın. Sağ ayağınızla büyük adımınızı atarken kollarınızı geriye doğru sallayın ve ardından zıplarken kollarınızı uzatın.
    • Her iki kolunuz da gergin haldeyken, kolunuzu dirsekten bükerek vuruş elinizi geri getirin. Eliniz açık ve rahat olmalıdır. Bu, kollarınızla bir yay şekli oluşturmalıdır.
    • Vuruş kolunuz topun üstünden sallanır ve topla yüksekte temas eder.
    • Topla temas ettiğinizde bileğinizi aşağı doğru çekerek topun file üzerinde aşağı doğru hareket etmesini sağlayın.

Bu Uzman Serisi ile Bir Profesyonel Gibi Voleybol Oynayın

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Vuruşlarım fena değil ama zıplamalarımın ve hareketlerimin doğru olmadığını düşünüyorum. Nasıl geliştirebilirim?
    İlk olarak, top olmadan, sadece ayak hareketleri üzerinde çalışın, sonra da zıplayarak fileye takılmamaya çalışın. Ayak hareketlerinizi mükemmelleştirdikten sonra vuruşunuz da gelişmeye başlayacaktır.
  • Soru
    Voleybol topuna elimin tersiyle vurabilir miyim?
    Teknik olarak yasal bir vuruştur, ancak elinizin tersiyle vurursanız üzerinde herhangi bir kontrolünüz olmayacaktır.
  • Soru
    Voleybol topunu nasıl ayarlarım?
    Ellerinizi 4 parmağınız önde olacak şekilde kalçalarınızın üzerine koyun. Sonra ellerinizi aynı şekilde tutun ve başınızın üzerine getirin. Başparmaklarınızı gözlerinizden uzakta tutun ve voleybol topunu avuç içlerinizle değil parmak uçlarınızla itin.

Video

İpuçları

  • Sahadaki becerilerinizi geliştirmek için her gün pratik yapın.
  • Pratik, pratik, pratik. Öğrenmeye değer her spor gibi (örneğin tenis), çok fazla pratik gerektirir ama eğlencelidir. Zaman zaman birlikte pratik yapabileceğiniz kimse yoksa, yüksek bir duvara çarparak ve vurarak ve sadece havaya kaldırarak pratik yapabilirsiniz. Parmaklar topu yukarı doğru yaylandırır.
  • Rakiplerinizin geri dönmesini zorlaştırmak için topa bir taraftan vurarak spin uygulayın.