Ürünlere Tutarlı Bir Şekilde Nasıl Vurulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İnsanlar golfü düşündüklerinde, genellikle tişört kutusundan büyük vuruşları veya zor bir vuruşun dramını düşünürler. Ancak oyunun büyük bir kısmı bu anların arasında oynanır ve ütülerinizle iyi vuruşlar yapabilmek önemlidir. Tutarlı atışların anahtarı rahat bir tutuş ve duruş, yumuşak ve akıcı bir salınım ve oyununuza ince ayar yapmak için pratik yapmaktır.

Adımlar

Doğru Tutuşu Kullanmak

  1. adım 1 doğru boyutta kullanın...
    Doğru boyutta kullanın kulüpler. Doğru boyuttaki demir vuruşunuzda büyük bir fark yaratabilir. Ayrıca, sopanızın ve golf sopanızın uzunluğu, demirlerinizin doğru boyutundan farklı olacaktır. Vuruş stiliniz, beceri seviyeniz, duruşunuz ve boyunuz dahil olmak üzere sizin için doğru sopa boyutunu belirleyen çeşitli faktörler vardır.
    • Sopa kiralıyorsanız veya bir kulüp binasından satın alıyorsanız, doğru sopa boyutunuzu belirlemek için yardım isteyin.
  2. adım 2 sopayı baskın elinizle kavrayın.
    Sopayı baskın elinizle kavrayın. Sopanın başı yerde dururken, baskın elinizle sopayı tutma yerinin şafta bağlandığı yerden kavrayın. Parmaklarınız şaftın altında ve başparmağınız tutma yerinin üst kısmında duracak şekilde sopayı tutun. Sopayı sıkıca kavrayın, ancak çok sert değil.
    • Sopayı tutmak için eğilmeniz veya eğilmeniz gerekmemelidir. Eğer yaparsanız, sopanız çok kısa olabilir.
  3. adım 3 sopayı baskın olmayan elinizin avuç içine yerleştirin.
    Sopayı baskın olmayan elinizin avuç içine yerleştirin. Sağ elinizi kullanıyorsanız, sol elinizi sağ elinizin arkasına yerleştirin ve sopanın sapını sol elinizin avuç içine yerleştirin. Eğer solaksanız, tam tersini yapın. Baskın olmayan elinizin başparmağını sopanın tutma yerinin üzerine koyun. Rahat ve konforlu hissetmelisiniz.
  4. adım 4 serçe parmağınızı ve işaret parmağınızı birbirine kenetleyin.
    Serçe parmağınızı ve işaret parmağınızı birbirine kenetleyin. Baskın elinizin başparmağı sopanın sapı üzerinde düz dururken, baskın elinizin serçe parmağı ile baskın olmayan elinizin işaret parmağını birbirine kenetleyin. Parmaklarınızın geri kalanını sopanın etrafına sarın, bu sıkı ve güvenli bir tutuş sağlayacaktır.
    • Çok sert kavramayın! Gergin bir tutuş, vuruşunuzun akıcı ve pürüzsüz olmayacağı anlamına gelir.
  5. adım 5 alternatif olarak bir beyzbol tutuşu kullanmayı deneyin.
    Alternatif olarak bir beyzbol tutuşu kullanmayı deneyin. Standart golf tutuşu rahatsız ediyorsa veya sizin için işe yaramıyorsa, bir beyzbol tutuşu kullanmayı deneyebilirsiniz. Baskın elinizle sopanın sapıyla birleştiği yerden tutun. Ardından baskın olmayan elinizi baskın elinizin arkasına yerleştirin ve parmaklarınızı tutuşun etrafına sarın. Sanki bir beyzbol sopası tutuyormuşsunuz gibi hissedeceksiniz.
    • Bu tutuş aynı zamanda çocuklar veya golfe yeni başlayanlar için de iyidir.

Doğru Duruşu Bulmak

  1. adım 1 ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde ayakta durun.
    Ayaklarınızı omuz genişliğinde açarak durun. Bu size iyi bir temel sağlayacak ve ağırlığınızı geri salınımınızda ve takip atışınızda kaydırmanıza izin verecektir. Duruşunuz çok dar olursa atışınız hedeften sapabilir. Çok geniş bir duruş, iyi bir dönüş elde etmenizi zorlaştıracaktır.
    • Sabit ama rahat bir pozisyonda durduğunuzdan emin olmak için ağırlığınızı kaydırmayı ve ileri geri sallanmayı deneyin.
  2. adım 2 tutuşunuzu bulurken sopanın başını topun yakınında yere yaslayın.
    Tutuşunuzu bulurken sopanın başını topun yanında yere yaslayın. Sopanızı rahat bir tutuşa ayarlarken, doğru bir pozisyon bulabilmek için sopayı yere koyun. Yerle aranızdaki boşluğu kontrol etmeden tutuşunuzu ayarlarsanız, atış için doğru konumlandırmayı yapamayabilirsiniz.
    • Ayrıca sopanın başını topa çok yakın tutmak da istemezsiniz. Yanlışlıkla topa dokunursanız, bu size bir vuruşa mal olabilir!
  3. adım 3 rahat bir duruş bulmak için dizlerinizi hafifçe bükün.
    Rahat bir duruş bulmak için dizlerinizi hafifçe bükün. Hafifçe bükülmüş dizler daha iyi ağırlık dağılımı, rahatlık ve vuruşunuz sırasında daha fazla dönüş sağlar. Vuruşunuz boyunca rahat olmanız önemlidir. Sert bir duruş kötü bir atışa yol açacaktır.
    • Çok fazla çömelmekten kaçının ve dizlerinizin ayak toplarınızla aynı hizada olup olmadığını kontrol edin.
  4. adım 4 ağırlığınızı topuklarınız ve ayak toplarınız üzerinde eşit olarak dengeleyin.
    Ağırlığınızı topuklarınız ve ayak toplarınız üzerinde eşit olarak dengeleyin. Ağırlığınızı her iki ayağınıza eşit olarak dağıtın, ancak ağırlığınızın geriye kaymasına izin vermeyin. Ağırlığınız ayak parmaklarınız ve topuklarınız arasında eşit olarak yayılmalıdır. Üst vücudunuzu etkili bir şekilde döndürmek için ayak topuklarınız üzerinde dönebilmelisiniz.
    • Ayak parmaklarınızı oynatarak ağırlık dağılımınızı kontrol edebilirsiniz. Eğer onları kaldıramıyorsanız, ağırlığınız çok ileride demektir. Ayağınızın ön kısmını kaldırabiliyorsanız, ağırlığınız topuklarınızda çok geride demektir.
  5. adım 5 sırtınızı düz tutarken kalçalarınızdan hafifçe öne doğru eğilin.
    Sırtınızı düz tutarken kalçalarınızdan hafifçe öne doğru eğilin. Omurganız, kollarınızın ve sopanın etrafında döneceği vücudunuzun bir parçasıdır. Başınız ve boynunuz omurganızla aynı açıda olacak şekilde düz bir dikey eksene sahip olmak ve üst sırtınızın yuvarlanmasını önlemek için çenenizin göğsünüzden yukarıda ve uzakta olmasını istersiniz. Omuzlarınız rahat olmalı ve kambur olmamalıdır.
    • Sırtınızdaki her küçük ekstra bükülme omuzlarınızı döndürme yeteneğinizi azaltır, bu yüzden sırtınızı düz tutun!
    • Belinizden ve sırtınızın alt kısmından bükülmediğinizden emin olun. Doğru hizalamada değilseniz salınımınızın dönüşü sizi yaralayabilir.
  6. adım 6 topu göğsünüzün orta çizgisinin biraz önünde hizalayın.
    Topu göğsünüzün orta çizgisinin biraz önünde hizalayın. Duruşunuzda golf topunun hizalanması, iyi bir atış yapmanın bir diğer önemli parçasıdır. Golf topunu göğsünüzün orta çizgisinden baskın olmayan kolunuza doğru bir top boyu uzağa yerleştirin. Bu, aşağı dönüşte daha iyi bir 'yakalama' sağlar.
    • Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız, topu gömleğinizin logosuyla aynı hizaya getirebilirsiniz.
  7. adım 7 ayaklarınızın ve omuzlarınızın doğru yönde olduğundan emin olmak için bir sopa kullanın.
    Ayaklarınızın ve omuzlarınızın doğru yöne dönük olduğundan emin olmak için bir sopa kullanın. Bu, nereye nişan aldığınızı görmenin hızlı ve kolay bir yoludur. Duruşunuza geçin ve ayak parmaklarınızın ucuna bir sopa yerleştirin. Sopa, topunuzun gitmesini istediğiniz yeri göstermelidir. Eğer göstermiyorsa, duruşunuzu ayarlayın.
    • Sopayı yere koyduktan sonra, nereyi gösterdiğini görmek için bir adım geri gitmek yardımcı olabilir.
    • Duruşunuzu hizalamak ve atışınızı hedeflemek için bir sopayı yere de bırakabilirsiniz.

Sopayı Sallamak

  1. adım 1 topun arkasındaki sopa yüzeyinin merkezini hizalayın.
    Sopa yüzeyinin merkezini topun arkasında hizalayın. Sopanın topla birleştiği yer de önemlidir. Topun arkasında iyi bir tutuş ve pozisyon bulduktan sonra, golf topunun hemen arkasında sopa yüzeyinin geniş merkezini hizalayın. Rahat ve gevşemiş bir pozisyonda olduğunuzdan ve aşağı uzanmak zorunda kalmadığınızdan emin olun.
    • Vuruşunuzu yapmadan önce sopanızla topa dokunmamayı unutmayın!
  2. adım 2 sopayı yumuşak bir şekilde geri getirirken ön kolunuzu düz tutun.
    Sopayı yumuşak bir şekilde geri getirirken ön kolunuzu düz tutun. Golf, ham güçten ziyade iyi teknik kullanan bir spordur. Özellikle demir atışları, iyi ve temiz bir vuruş kullanmazsanız ters gidebilir. Aşırı güç kullanmayın veya topu yıkmaya çalışmayın. Bunun yerine, sopayı geri salınımınıza getirirken 'alçak ve yavaş' düşünün.
    • Ön kolunuzun sert ve düz olması gerekse de, salınımınızda akıcı hareket edebilmek için yine de rahat olmanız gerekir.
  3. adım 3 sopanın başınızın üzerine gelmesini sağlamak için sopayı bileklerinizden bükün.
    Sopanın başınızın üzerine gelmesini sağlamak için sopayı bileklerinizden bükün. Sopanın başınızın üzerinde daha fazla hareket etmesini sağlayarak salınımınıza daha geniş bir hareket aralığı eklemek için bileklerinizi kullanın. Ön kolunuzu düz tutarak bileklerinizin esnemesine izin verin, böylece sopa daha arkaya gidebilir. Bu, salınımınızda daha fazla tork ve momentum sağlar.
    • Bilek kırılması doğal ve rahat hissettirmelidir.
    • Bileklerinizde hareket kabiliyetiniz sınırlıysa veya bileklerinizi bükmek canınızı acıtıyorsa, vuruşunuzu değiştirmeniz gerekebilir.
  4. adım 4 sopanın daha uzağa gitmesini sağlamak için kalçanızı ve gövdenizi döndürün.
    Sopanın daha uzağa gitmesini sağlamak için kalçanızı ve gövdenizi döndürün. Salınımınızın gücünü artırmak için tüm vücudunuzun gücünü kullanmanız gerekir. Ağırlığınız ayak toplarınıza eşit olarak dağılmışken, sopanızın geri salınımını artırmak için kalçalarınızı ve omuzlarınızı geriye doğru döndürün. Her seferinde vücudunuzun bir bölümünü hareket ettirmek yerine yumuşak ve akıcı bir hareketle hareket edin.
    • Gözlerinizi golf topunun üzerinde tutarak başınızın hareket etmesini önleyin.
    • Ön kolunuz daha fazla dönüşe izin vermek için dirsekten hafifçe bükülebilir.
  5. adım 5 sopayı kollarınızla ve vücudunuzun dönüşüyle sallayın.
    Sopayı kollarınızla ve vücudunuzun dönüşüyle sallayın. Geri salınımınızın tepesinde çok uzun süre kalmayın. Gözleriniz topa odaklanmışken, tam uzanma ve dönüşe ulaşır ulaşmaz sopayı geri salınımınızın tepesinden aşağı doğru sallayın. Topla temas ettiğinizde ön kolunuz düz olmalıdır.
    • Geri salınımınızın tepesinde duraklamak vücudunuzun gerilmesine neden olur ve kötü bir vuruşa yol açar.
  6. adım 6 salınımınızı takip edin.
    Vuruşunuzu takip edin. Demir ile yapılan iyi bir golf vuruşu, sopanın yüzü topa çarptığında sona ermez! Sopa ön omzunuzun üzerine gelene kadar salınımınızı sonuna kadar sürdürün. Sonuna kadar eşit ve tutarlı bir salınım, sopa yüzeyini aynı düzlemde tutacak ve topun sağa kaymasını veya sola çengel atmasını önleyecektir.
    • Salınımınız tamamlanana kadar başınızı aşağıda ve gözlerinizi topta tutun.
  7. adım 7 vuruşunuzla çimde küçük bir çukur açın.
    Vuruşunuzla çimde küçük bir çukur açın. Demirler golf topuyla alçalan bir yolda temas edecek şekilde tasarlandığından, doğru bir vuruş, demirin topa vurduktan sonra hala aşağı doğru hareket ettiği ve çimi hafifçe kazacağı anlamına gelir. Sopa yine de topa ilk vuruşu yapmalıdır, ancak devamında küçük bir sıyrık iyi bir demir vuruşunun işaretidir.
    • Çimden büyük bir parça koparılmamalıdır. Sopanızla yere vurmak sopanız için kötüdür ve bir sakatlanmaya yol açabilir.

Tutarlı Bir Vuruş için Pratik Yapmak

  1. adım 1 demirlerinizi sürüş alanında kullanın.
    Demirlerinizi atış poligonunda kullanın. Sürücünüzle poligona çıkıp birkaç golf topunu parçalamak çok eğlenceli (ve belki de biraz katartik) olsa da, ütülerinizle atışlarınızı mükemmelleştirmek için zaman ayırmak da önemlidir. Tutuşunuzda veya duruşunuzda yapacağınız küçük değişikliklerin daha iyi sonuçlar verdiğini görebilirsiniz. Demir atışlarınızı geliştirmenin en iyi yolu pratik yapmaktır!
    • Nişan alma alıştırması yapmak için atış poligonundaki mesafe işaretlerini ve direkleri kullanın.
  2. adım 2 vuruşunuzu sıkılaştırmak için hizalama çubuklarını kullanın.
    Vuruşunuzu sıkılaştırmak için hizalama çubukları kullanın. Hizalama çubukları veya çubukları, vuruşunuzun formunu iyileştirmek için harika bir araçtır. Bunları kullanmanın yaygın bir yolu, yere birbirine paralel iki çubuk yerleştirmektir. Çubukları topun gitmesini istediğiniz yere doğrultun ve aralarına bir golf topu yerleştirin. Bu, vuruşunuzun takip etmesi gereken bir şerit oluşturur.
    • Hedeflemek için menzilin aşağısında bir hedef seçin. Demirlerinizle pratik yaparken, hizalama çubukları vuruşunuzdaki herhangi bir sapmayı görmenizi sağlayabilir.
  3. adım 3 vuruşunuzu geliştirmek için bir egzersiz bandı kullanın.
    Vuruşunuzu geliştirmek için bir egzersiz bandı kullanın. Tutarsız demir vuruşları genellikle salınım sırasında dirseklerinizi dışarı çıkarmanızdan veya vücudunuza çok yakın tutmanızdan kaynaklanır. Direnç bantları kullanarak bu hatayı düzeltebilir ve vuruşunuzu güçlendirebilirsiniz. Bandı bir sırt çantası gibi takın, her iki başparmağınızı da bandın içinden geçirin ve sopayı düzgün bir şekilde kavrayın. İyi bir formla sallanırken, kollarınızı düz tutarak karşı koymanız gereken bantlardan hafif bir içe doğru çekme hissedeceksiniz.
    • Direnç, kollarınızı düz tutmak için zorlanmanıza neden olacak kadar büyük olmamalıdır.
    • Bantlar takılıyken bir süre çalıştıktan sonra, vuruşunuzda bir gelişme fark edip etmediğinizi görmek için bantları çıkarın.
    • Bantları çok uzun süre takmayın, aksi takdirde sırtınızda, boynunuzda ve omuzlarınızda gerginlik oluşabilir.
  4. adım 4 kalkış hızınızı artırmak için bir tahta blok alıştırması yapın.
    Kalkış hızınızı geliştirmek için bir tahta blok alıştırması yapın. Takeaway, sopayı geriye doğru getirmeye başladığınız backswing'in ilk kısmıdır. Sopanızla golf duruşunuza geçin, bir tahta blok veya bir kitap alın ve sopanızın hemen arkasına, blok ile sopa arasında boşluk kalmayacak şekilde yere yerleştirin. Ardından sopanızın başıyla nesneyi geriye doğru itin.
    • Kalkış hızınızı artırmak için bu egzersizi 100 defaya kadar yapın.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Demirlerime neden istikrarlı bir şekilde vuramıyorum?
    Doğru duruşu kullanmıyor ya da boyunuza göre yanlış uzunlukta bir demir kullanıyor olabilirsiniz. Bir başka yaygın sorun da topla temasın zayıf olmasıdır. Örneğin, topun ortası yerine üst kısmına vuruyor olabilirsiniz.
  • Soru
    Neden tüm demir atışlarım aynı mesafeye gidiyor?
    Sopanın yüksekliğini doğru kullanmıyorsanız bu olabilir. Sopayı topu yukarı doğru 'kepçelemek' için kullanmak yerine aşağı doğru güçlü bir vuruş kullanmaya odaklanın, bu sopaya yapay bir yükseklik katar ve topu ne kadar uzağa gönderebileceğini sınırlar.
  • Soru
    Sopamın yüzü darbe anında neden açık?
    Bu, salınım sırasında bileklerinizi aşırı uzattığınızda meydana gelir. Bu sorunu önlemek için iniş sırasında öndeki bileğinizi düz veya hafifçe bükülü tutun.

İpuçları