Golfte 3 Tahtaya Nasıl Vurulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

3 tahta golfteki en zor atışlardan biri olarak bilinir, ancak oyununuzun değerli bir parçası olabilir. İyi bir atış güçlü bir duruşla başlar. Atışınızı iyi hedefleyin ve topu mesafe ve isabetle sürmek için sopanızı sabit bir tempoda sallayın. İlk başta 3 tahta ile vuruş yapmak zor görünebilir, ancak daha fazla pratik yaptıkça vuruşunuz gelişecektir.

Adımlar

Pozisyonunuzu Seçme

  1. adım 1 top vücudunuzun ortasının solunda olacak şekilde durun.
    Top vücudunuzun merkezinin solunda olacak şekilde durun. Topa vuruş yapacakmış gibi topun arkasında durun. Topu vücudunuzun merkezi ile aynı hizaya getirin. Top göğsünüzün sol kenarıyla hizalanacak şekilde yana doğru adım atın. Top biraz önünüzde olacaktır.
    • Konumlandırmak için topun boyutunu kullanın. Doğru yerleştirildiğinde, ön topuğunuzun 1 veya 2 top boyu sağında olacaktır.
  2. adım 2 sırtınızı düz tutarken belinizden hafifçe öne doğru eğilin.
    Sırtınızı düz tutarken belinizden hafifçe öne doğru eğilin. Topu tee'den sürerken kullandığınız yaklaşımın aynısını 3 tahta için de kullanın. Topun arkasındayken ona doğru öne eğilin. Sopayı serbestçe ileri ve geri hareket ettirebildiğinizden emin olmak için bir test vuruşu yapın.
    • Bir 3 tahta kullanma konusunda şüpheniz varsa, bunun sürücünüzden çok farklı olmadığını unutmayın. Topu daha uzağa sürmek için vuruşunuzu her iki sopa için de aynı tutun.
    • Sırtınızın kalçalarınızla aynı hizaya gelmesini önlemek için omuzlarınızı biraz kaldırın. Kendinizi rahatsız hissediyorsanız, güçlü ve kompakt bir salınım elde etmek için konumunuzu ayarlayın.
  3. adım 3 ağırlığınızı ayaklarınız arasında dengeleyin.
    Ağırlığınızı ayaklarınız arasında dengeleyin. Duruşunuzu güçlü hissetmek için bacaklarınızı omuz genişliğinde açın. Geri dönüş ve aşağı dönüş, 3 tahta vuruşunun önemli parçalarıdır. Duruşunuz güçlü ve dengeli değilse, salınımınız düzgün ve tutarlı olmayacak ve atışınızı mahvedecektir.
    • Dengenizi kontrol etmek için gerektiğinde alıştırma vuruşları yapın. Top hedefinizden uzaklaşıyorsa, vuruşunuzu yaparken dengenizi kontrol edin. Bazen küçük bir denge sorununu düzeltmek, 3'lü tahta ile büyük gelişmelere yol açar.
  4. adım 4 vücudunuzu hedef yönünde hafifçe eğin.
    Vücudunuzu hedef yönünde hafifçe eğin. Ayaklarınızı hiç hareket ettirmeden, yana doğru eğilmek için kalçalarınızı kullanın. Sırtınız artık kalçalarınızla tamamen eşit olmayacaktır. Bu şekilde öne doğru eğilmek vuruşunuzu biraz değiştirir. Sopanızın topu daha tutarlı bir şekilde uygun açıda yakalamasını sağlar.
    • Eğer kendinizi rahat hissetmiyorsanız, pozisyonunuzu tekrar kontrol edin. Çok fazla öne eğiliyor veya çok geride duruyor olabilirsiniz.
    • Asla geriye, toptan uzağa doğru eğilmeyin. Bunun topu havaya kaldırmanıza yardımcı olacağını düşünebilirsiniz, ancak sürüşünüzde mesafe ve isabet kaybetmenize neden olur.
  5. adım 5 dizlerinizi bükün ve omuzlarınızı geniş tutun.
    Dizlerinizi bükün ve omuzlarınızı geniş tutun. Bacaklarınızdaki üst kasların devreye girdiğini hissedene kadar dizlerinizi bükmeye devam edin. Omuzlarınızı yukarı kaldırın ve 3'lü sopayı kavrarken omuzlarınızı birbirinden ayırın. Doğru pozisyonda vücudunuz dengeli ama açık hissedecek, böylece sopayı tek ve kesintisiz bir hareketle sallayabileceksiniz.
    • Rahatsızlık duyduğunuz noktaları not edin. Örneğin çok fazla eğilmek bacaklarınızı yorar ve sırtınıza baskı yapar. Daha dik durun veya vuruşunuz için güçlü bir temel elde etmek üzere biraz daha yaklaşın.

Topa Nişan Alma ve Vurma

  1. adım 1 top için hedef olarak önünüzde bir nokta seçin.
    Top için hedef olarak önünüzde bir nokta seçin. Seçtiğiniz hedef, topa 3'lü tahta ile ne kadar uzağa vurabileceğinize bağlıdır. Menzilinizi abartmayın. Maksimum menziliniz dahilinde bir nokta seçmeniz daha iyidir, böylece vuruşunuzda kendinizi aşırı zorlamazsınız. Kötü bir vuruş, daha kısa ve daha hatalı bir sürüş anlamına gelir.
    • Güç yerine isabete odaklanın. Vuruşunuzu bir kez ayarladığınızda, vuruşlarınız daha uzağa uçmaya başlayacaktır.
  2. adım 2 vücudunuzu düzleştirmeden geri salınıma başlayın.
    Geri salınıma vücudunuzu düzleştirmeden başlayın. Sırtınızı bükerek kendinizi öne doğru eğik tutun. Sopayı yukarı ve arka omzunuzun üzerine getirirken ağırlığınızı arka bacağınıza kaydırın. Vücudunuz yere sağlam bir şekilde basarken sopayı sabit bir hızda kaldırın ve topu ileri doğru sürmeye hazır olun.
    • Geriye doğru eğilmek, topu uzun bir mesafeye sürmek yerine havaya fırlatmanın kesin bir yoludur. Salınımınızı en üst düzeye çıkarmak için dengenizi koruyun.
  3. adım 3 sopayı sabit bir hızda ileri doğru sallayın.
    Sopayı sabit bir hızda ileri doğru sallayın. İniş salınımınızın dönüş salınımınızla aynı hızda olması gerekir. Birçok golfçü topa daha fazla güçle vurmak için iniş hareketini aceleye getirir. Maksimum güç ve isabet için salınımınızı her zaman tutarlı tutun.
    • İlk öğrendiğiniz zamanlarda topa düzgün vurmaya odaklanın. Vuruşunuzun tutarlılığından emin olduktan sonra sopanızın hızını artırın.
  4. adım 4 topun merkezinin biraz altını hedefleyin.
    Topun merkezinin biraz altını hedefleyin. Topu uzağa sürmek için, topun orta kısmına mümkün olduğunca yakın, kare şeklinde vurun. Biraz daha aşağıya nişan almak, fazla mesafeden ödün vermeden topu daha fazla havaya kaldırmanızı sağlar. Bu küçük ayarlamanın yanı sıra, topa tee'den sürerken yaptığınız gibi vurun.
    • Bir sürücü ile topun ortasını hedeflersiniz. Bir 3 ahşap sopa kafası, sürücünün kafası kadar düz değildir, bu nedenle daha fazla 'loft 'a sahiptir. Loft, sopanın topu daha yükseğe kaldırmasına neden olur.
  5. adım 5 sopanın kafasını yukarı kaldırmadan topa doğru süpürün.
    Başınızı yukarı kaldırmadan sopayı topun içinden geçirin. Neredeyse bir süpürgeyi itiyormuş gibi topu yere doğru itmeye çalışıyormuş gibi davranın. Sopayı öne doğru getirirken ağırlığınızı ön ayağınıza verin ve salınım hızınızı sabit tutun. Sopanın başını kaydırmadan topa doğru vurun.
    • Birçok golfçü topu havaya kaldırmak için sopayı kaldırma hatasına düşer ve bu da sahanın dışına çıkan kısa vuruşlara neden olur. Bundan kaçınmak için topun içine doğru vurun. İyi bir vuruşla, sopanın başındaki yükseklik topu havaya kaldıracaktır.
  6. adım 6 topa sopanın açık yüzü ile vurun.
    Topa sopanın açık yüzü ile vurun. Topa her zaman sopanın kafasının düz kısmı ile vurun. Orta kısmın topun merkezi ile birleşmesi gerekir. Bu gerçekleştiğinde, sopa topu güç ve isabetle kaldırır.
    • Topa sopanın başka bir kısmıyla vurmak kötü bir vuruşla sonuçlanır.
  7. adım 7 sopayı omuzlarınızın üzerine getirerek atışınızı takip edin.
    Sopayı omuzlarınızın üzerine getirerek atışınızı takip edin. Topa vurduğunuzda salınımınızı durdurmayın. Salınımınızın doğal kavisinde devam etmesine izin verin. Gövdenizi hedefinize bakacak şekilde döndürün. Sopayı, başı arkanızda kalacak şekilde ön omzunuzun üzerine getirin.
    • İyi bir takip olmadan atışınız biraz güç kaybeder. Topunuz hedeflediğiniz yerden saparsa, sopayı doğal bir şekilde tüm yol boyunca getirdiğinizden emin olun. İyi bir takip, vuruşunuzun geri kalanı kadar yumuşaktır.

Atışınızdaki Sorunları Giderme

  1. adım 1 topa her vuruşta aynı miktarda efor sarf ederek vurun.
    Topa her vuruşta aynı miktarda efor sarf ederek vurun. Tutarlılık 3'lü sopanın anahtarıdır. Onu diğer sopalarla aynı şekilde kullanırsınız. Sopa değiştirdiğinizde vuruşunuz değişirse, 3 tahta ile iyi bir vuruş yapamazsınız. Bu olduğunda, yavaşlayın ve birkaç deneme vuruşu yapın.
    • Bir sürücü veya başka bir sopayla yaptığınız gibi sabit, kendinden emin bir vuruş yapın. Daha sert vurmaya veya topu daha fazla kaldırmaya çalışmak gibi bir hata yapmayın. Her 3 tahta vuruşunu aynı şekilde yapın.
  2. adım 2 vuruşunuzu geliştirmek için topa vururken sığ bir çukur açın.
    Vuruşunuzu geliştirmek için topa vururken sığ bir çukur açın. Çukur açmak için sopanızla çime vurun. Aşağıya doğru hedef alın, sopanın başını çimden kaldırmaya çalışmadan topa doğru sallayın. Sopanız biraz toprak kaldıracaktır. Bunu yapmak, topla temas ederken sopanın başını kaldırmanızı engeller.
    • Dünyanın en iyi golfçülerinden bazıları 3'lü sopalarıyla arkalarında çukurlar bırakır. Çim parçasını yerine koymayı unutmadığınız sürece, çukur sorun olmaz.
  3. adım 3 topa temiz bir şekilde vurmakta zorlanıyorsanız bir tee yerleştirin.
    Topa temiz bir şekilde vurmakta zorlanıyorsanız bir tişört yerleştirin. Tişört bazı durumlarda, özellikle de fairway'in aşırı büyümüş bir bölümündeyseniz yardımcı olur. Topu çimlerin üzerinde zar zor yükselten bir tişört seçin. Ardından, 3'lü tahtayı normalde yaptığınız gibi sallayın. Tişört kullanmak, 3'lü tahta ile vurduğunuz alçaktan uçan veya zıplayan topların miktarını azaltmaya yardımcı olabilir.
    • Bazı golfçüler için tee kullanmak 3 tahta atışlarını çok daha kolay hale getirir. Diğerleri için ise tee kullanmak gereksizdir. Vuruşunuzda rahatsanız, top fairway üzerinde dururken vurun, böylece tee zamanlamanızı bozmaz.
  4. adım 4 topunuz sağa doğru kayıyorsa sola doğru hedef alın.
    Topunuz sağa doğru kayıyorsa sola doğru hedef alın. Atışınızın ne kadar sağa doğru uçtuğunu anlamak için önce 3 tahta ile pratik yapın. Ardından, hedefinizi buna göre ayarlayın. Yeni hedefinize doğru vurmak için kendinizi topun yanında yeniden konumlandırın. Gereken ayarlama miktarı golfçüden golfçüye değişir.
    • Dilimler 3'lü woods ile çok yaygındır. Birçok golfçünün topun hedefte kalmasını sağlamak için yaklaşık 1 ft (0,30 m) sola nişan alması gerekir. Topunuz çok fazla kavis yapıyorsa, büyük olasılıkla yaklaşımınızda, topa vururken sopayı kaldırmak gibi bir kusur vardır.
  5. adım 5 sağ omzunuzu indirin ve kaymaları azaltmak için tutuşunuzu döndürün.
    Sağ omzunuzu indirin ve dilimleri azaltmak için tutuşunuzu döndürün. Normal salınım duruşunuzu alın. Omzunuzu hafifçe indirdikten sonra sopanızı kavrayın. Sopanın üst kısmı yerine tutuşun yan kısımlarını tutun. Ellerinizi, sol elinizin ilk 3 parmak eklemini görebileceğiniz şekilde konumlandırın.
    • Bu tutuş normal tutuşunuzdan daha güçlü gelebilir. Sallanırken sopanın yüzünü çevirmenize yardımcı olur, böylece topa açık, düz kısımla vurursunuz.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Bir 3 ahşap 15 ila 18 derece arasında bir yüksekliğe sahiptir. Daha az loft, daha düz bir clubface anlamına gelir. Tişört kullanmadığınızda daha sığ 3'lü sopalar iyidir, ancak daha dik sopalar topu daha fazla kaldırır.
  • Pratik yapmak mükemmelleştirir! İlk denemenizde mükemmel vuruşu yapmayı beklemeyin. Vuruşunuzu iyi hissetmek için birkaç alıştırma vuruşu yapın.
  • Topu konumlandırmak için yardıma ihtiyacınız varsa, birkaç golf hizalama çubuğu alın. Topun yanına 1 çubuk yerleştirin, ardından ilk çubuğa dik bir çubuk daha yerleştirin. Kendinizi topun arkasında konumlandırmak için ikinci çubuğun ucunu kullanın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Golf topu
  • 3 odun
  • Tişört, isteğe bağlı