Softbolda Topa Nasıl Düzgün Vurulur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Softbol oynarken daha sık sahaya çıkmak ve sayı yapmak istiyorsanız, vuruş becerileriniz üzerinde çalışmak uzun bir yol kat etmenizi sağlayabilir. Sadece çitlere vurmaya çalışmanız gerekiyormuş gibi görünse de, temel becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacak birçok küçük teknik vardır. Topa en yüksek isabet ve güçle vurabilmeniz için size tüm vuruş süreci boyunca yol göstereceğiz!

Adımlar

Kavrama

  1. en iyi kontrol için sopayı parmaklarınızla gevşek bir şekilde tutun.En iyi kontrol için sopayı parmaklarınızla gevşek bir şekilde tutun. Sopanın sapını kavradığınızda, baskın olmayan elinizi sapın ucundan en fazla 2-3 parmak genişliğinde olacak şekilde konumlandırın. Baskın elinizi baskın olmayan elinizin hemen üzerine koyun, böylece ikinci eklem setiniz düz bir çizgi oluşturur. Tutuşunuzu avuç içinizden ziyade parmaklarınızın dibine yakın bir yerde biraz gevşek tutun, aksi takdirde ön kollarınızı gerer ve güçlü bir vuruş yapamazsınız.
    • Sopanızı omzunuza koymayı deneyin ve ellerinizin pozisyon almasına yardımcı olmak için dirseklerinizi gevşetin.
    • Sopayı sapın daha yukarısında tutmaktan kaçının, çünkü vuruşunuzdan daha fazla güç elde edemezsiniz.

Duruş

  1. dış köşelerdeki atışlara ulaşabilmek için kaleye doğru yaklaşın.Dış köşelerdeki atışlara ulaşabilmek için kaleye doğru yaklaşın. Baskın olmayan omzunuz atıcıya doğru bakacak şekilde kalenin yanındaki vurucu kutusuna adım atın. Ayaklarınızı kalçalarınızdan biraz daha geniş açın, böylece ayak parmaklarınız kaleye paralel olur. Ağırlığınızı ayak toplarınız üzerinde eşit olarak dengeleyin. Hazır pozisyona geçmek için dizlerinizi ve ayak bileklerinizi biraz bükün. Omurganızı düz tutun, ancak kalçanızı öne doğru eğerek hafifçe kaleye doğru eğilin.
    • Sopanızı kaleye doğru uzatın ve kalenin diğer tarafındaki ön köşeye dokunup dokunamadığınıza bakın. Eğer kolayca ulaşamıyorsanız, ulaşana kadar kaleye yaklaşın.
    • Size en rahat hissettirene bağlı olarak ayaklarınızı biraz daha geniş veya dar konumlandırabilirsiniz.
    • Çoğu antrenör kare bir duruşla başlamanızı tavsiye etse de, ön ayağınızı kaleden daha uzağa taşıyarak topu daha iyi görebilirsiniz. Ayrıca ön ayağınız kaleye daha yakın olacak şekilde kapalı bir duruş da kullanabilirsiniz. Her şey sizin neyi tercih ettiğinize ve kendinizi en rahat hissettiğinize bağlıdır.

Sopa pozisyonu

  1. duruşunuza başlarken dirseklerinizi aşağıda ve kollarınızı bükülü tutun.Duruşunuza başlarken dirseklerinizi aşağıda ve kollarınızı bükülü tutun. Sopanızı arka omzunuza yaslayın ve dirseklerinizi gevşetin, böylece herhangi bir gerginlik yaşamazsınız. Sopayı doğru konumlandırdığınızdan emin olmak için ön kollarınızla bir üçgen veya A şekli oluşturmaya çalışın. Ardından, elleriniz kulak hizasına gelene ve ön dirseğiniz 90 derecelik bir açı yapana kadar kollarınızı düz bir şekilde yukarı kaldırın. Ardından, sopanızı yere 45 derecelik bir açı yapacak şekilde yukarı doğru eğin. Ön omzunuzu rahat ve atıcıya dönük tuttuğunuzdan emin olun.
    • Arka dirseğinizi ön dirseğinizden daha yukarı kaldırmaktan kaçının çünkü bu, sopayı sallarken dengenizi bozacaktır.

Baş pozisyonu

  1. topu daha kolay takip edebilmek için doğrudan atıcıya bakın.Topu daha kolay takip edebilmek için doğrudan atıcıya bakın. Başınızı doğrudan atıcıya doğru çevirin, böylece onu her iki gözünüzle de izleyebilirsiniz. Tutuşunuzu tekrar kontrol etmek veya kalelere bakmak cazip gelebilir, ancak topa hazırlanabilmek için sadece atıcıya odaklanın. Bu şekilde topu takip etmek ve vuruş bölgesinde nereye düşeceğini tahmin etmek daha kolay olur.

Yükle

  1. atıcı topu bırakırken ağırlığınızı arka ayağınıza kaydırın.Atıcı topu bırakırken ağırlığınızı arka ayağınıza kaydırın. Atıcı kurmayı bitirip topu bırakır bırakmaz, tüm ağırlığınızı arka ayağınıza verin çünkü gücünüzün çoğu buradan gelir. Arka ayağınızı yere sıkıca basılı tutun ve vuruşunuzdan daha fazla güç elde etmek için dizinizi biraz daha bükün.
    • Henüz sopayı savurmayın. Ağırlığınızı geriye doğru kaydırdığınız için sopayı ileri doğru hareket ettirmeye çalışmak dengenizi bozacaktır.

Adımlama

  1. sopayı daha hızlı sallamak için ön ayağınızla öne doğru adım atın.Sopayı daha hızlı sallamak için ön ayağınızla öne doğru adım atın. Ağırlığınızı arka ayağınıza verirken, ön ayağınızı yerden kaldırın. Ardından, ayak parmaklarınız hafifçe öne bakacak şekilde ön ayağınızın topunu tekrar yere koyun. Bazı insanlar ayak parmaklarını yerden neredeyse hiç kaldırmazken, diğerleri öne doğru daha büyük bir adım atar. Her şey sizin için neyin en iyi hissettirdiğine bağlıdır, bu nedenle neyin işe yaradığını görmek için birkaç salınım deneyin.
    • Buna 'ayak parmağı vuruşu' dendiğini de duyabilirsiniz.
    • Bu hareket, ileri doğru momentumunuzu başlatmanıza yardımcı olur, böylece daha hızlı sallayabilir ve vuruşunuzdan en fazla gücü elde edebilirsiniz.

Salıncak

  1. vuruşunuzu ellerinizle yönlendirin, böylece sopa daha hızlı ileri atılır.Vuruşunuzu ellerinizle yönlendirin, böylece sopa daha hızlı ileri atılır. Arka topuğunuzu kaldırın ve salınımınız boyunca ayak parmaklarınız ileriyi gösterecek şekilde ayağınızı döndürün. Kalçanızı topa doğru çevirin, böylece daha fazla güç elde edersiniz. Ön dirseğinizi atıcıya doğru çevirin ve kollarınızı kalenin üzerinde, sopa yakalayıcıya doğru dönene kadar sallayın. Bu noktada baskın eliniz, dirseğiniz ve arka uyluğunuz aynı hizada olacaktır.
    • Sopayı sallarken başınızı tamamen sabit tutun. Eğer salladığınız yerden yukarı ya da uzağa bakarsanız, topu ıskalayabilir ya da iyi temas kuramayabilirsiniz.
    • Arka omzunuzu ön omzunuzdan daha aşağıda olacak şekilde düşürmek sallanmanızı kolaylaştırabilir.

Temas

  1. sopanız omzunuza paralel olacak şekilde topa vurun.Sopanız omzunuza paralel olacak şekilde topa vurun. Topla kalenin hemen önünde temas kurmaya çalışın, böylece vuruşunuzun yolu omuzlarınızın üst kısımlarına paralel olur. Kollarınızın tamamen açılmaması için dirseklerinizde hafif bir bükülme bırakın, aksi takdirde vuruşunuzdan fazla güç elde edemezsiniz.
    • Ellerinizi sopanın önünde tutun, aksi takdirde atışa geniş vurursunuz ve fazla kontrol sahibi olamazsınız.

Uzatma

  1. topla teması uzatmak için sopayı atıcıya doğru tutun.Topla teması uzatmak için sopayı atıcıya doğru tutun. Sopayla ne kadar uzun süre temas ederseniz topunuz o kadar uzağa gidecektir. Kollarınızı tamamen düzleştirin ve bileklerinizi vuruş yönünüze doğru hızla döndürün, böylece sopa öne doğru savrulur ve atıcıya doğru geri döner. Kollarınızı tamamen uzatırsanız, büyük olasılıkla yerden toplara vuracak veya topla kötü temas edeceksiniz.

Takip

  1. vuruşunuzda en yüksek gücü elde etmek için sopayı başınızın arkasına doğru sallayın.Vuruşunuza en fazla gücü katmak için sopayı başınızın arkasında yukarı doğru sallayın. Topa temas ettiğinizde gücünüzü salınımınıza vermeyi bırakmayın. Bunun yerine, kollarınızı vücudunuzun ön tarafına getirin ve sopayı arkanızda sallayın. Sopanızla sırtınızı tokatlamaktan kaçının çünkü bu daha zayıf bir vuruşa neden olabilir.
    • Bazı oyuncular takip hareketinin sonunda sopayı arka elleriyle bırakır. Her şey sizin için en iyi hissin ne olduğuna bağlıdır.
    • Topa vurabileceğiniz en uzağa ve en sert şekilde vurduğunuzdan emin olmak için vuruşunuzu, uzatmanızı ve takip hareketinizi tek bir akıcı hareketle tamamlayın.

Vuruş bölgesi

  1. sadece bölge içinde kale sahasını geçen toplara vurun.Sadece bölge içinde kale sahasını geçen toplara vurun. Hızlı atış softbolunda vuruş bölgesi, kale sahasının hemen üzerinde, koltuk altlarınız ile dizlerinizin üst kısmı arasındaki alandır. Yavaş atış oynuyorsanız, vuruş bölgesi hala kale sahasının tam üzerindedir, ancak arka omzunuzun üst kısmı ile ön diziniz arasındaki alandır. Vuruş bölgesinin dışına atılan herhangi bir atışı savurmaktan kaçının çünkü top olarak adlandırılacaktır.
    • Vuruş bölgesinin boyutu, oyunu yöneten hakeme bağlı olarak biraz değişebilir. Hakemlerin nelere top ve vuruş dediğine dikkat edin, böylece bölgenin neresi olduğuna dair bir fikir edinebilirsiniz.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruSoftbolda nasıl ıska geçmezsiniz? Vuruş yaparken çok dikkatli olun. Atıcı sizi daha önce belirli bir atışla oyun dışı bıraktıysa, ileride de aynı atışı bekleyin.
  • SoruSoftbolda topu nasıl tokatlarsınız? Diğer takımın savunma pozisyonunu yakından takip edin. Sola veya sağa kaymışlarsa, topu bırakabileceğiniz bazı boşluklar olabilir.
  • SoruBirisi topa havada vurduğunda donup kalmalı mıyım? Top havaya atılırsa, kalenizin yakınında kalın. Dış sahaya vurulduysa ve yakalanacak gibi görünüyorsa, bir sonraki kalenin yarısına kadar gidin ve yakalanıp yakalanmadığını görmek için bekleyin. Yakalanırsa, üssünüze geri çekilin. Yakalanmazsa, bir sonraki kaleye veya ötesine devam edin. Top derine vurulduysa, hemen üssünüze dönün ve bir sonraki üsse güvenli bir şekilde gidebileceğinizi düşünüyorsanız etiketleyin. Koçunuz bu süre zarfında ne yapacağınıza karar vermenize yardımcı olmak için sizinle konuşuyor olmalıdır.

İpuçları

  • Bir oyun sırasında güvertedeyseniz ve vuruş sırası sizdeyse, atıcıyı izleyin ve zamanlamanız üzerinde çalışabilmek için onlar atarken sallanma alıştırması yapın.
  • Vuruşlarınızı mümkün olduğunca çok çalışın, böylece kendinizi geliştirmeye devam edebilirsiniz.