Hibrit Sopalarla Nasıl Vuruş Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hibrit golf sopaları, düz metal kafaları ve daha kısa şaftları olan demir golf sopaları ile uzun şaftları ve büyük, şişkin kafaları olan ahşap sopalar arasındaki çaprazlamadır. Hibrit golf sopaları kullanabileceğiniz en çok yönlü golf sopalarından biridir. Bir golf sopasıyla, golf sahasının hemen her yerinden topa vurmak mümkündür; buna engebeli alanlar veya çim sahanın biçilmiş çimleri etrafında büyüyen kalın çimler gibi sorunlu noktalar da dahildir. Hibrit sopalarla vuruş yapmanın doğru yolunu bulmak zor olabilir, ancak dikkatli konumlandırma ve doğru aşağı doğru salınımla, kısa sürede onlarla vuruş yapacaksınız.

Adımlar

Salıncağınızı Ayarlama

  1. hibrit sopalarla vuruş adım 1.jpeg
    Ayaklarınızı omuz genişliğinden biraz daha geniş açın. Vuruş yaparken vücudunuzun rahatça dönmesine izin verecek kadar geniş bir duruş istersiniz. Topa doğru noktadan vuramayacağınız kadar dar bir duruş istemezsiniz.
    • Bu şekilde durmak sizi rahatsız ediyorsa veya topa yanlış vuruyorsanız, bunun yerine ayaklarınızı koltuk altı genişliğinde ayarlamayı deneyin.
    • Unutmayın, hibrit sopa ne kadar uzunsa ayaklarınızı o kadar geniş açmalısınız.
  2. hibrit sopalarla vuruş adım 2.jpeg
    Dizlerinizi hafifçe bükün. Bu aynı zamanda kalçalarınızda doğal bir bükülme yaratmalı ve size istediğiniz atletik, dengeli duruşu vermelidir. Dizlerinizi doğru şekilde büktüyseniz yerinizde zıplayabilmeniz gerekir.
  3. hibrit sopalarla vuruş adım 3.jpeg
    Topa sert zeminin veya fairway'in üstünden vuruyorsanız topu ön bacağınıza yaklaştırın. Topun çukurda veya fairway üzerinde durması hibrit sopayla vuruşu kolaylaştırır. Sadece topun pozisyonunu ayarlamak önemlidir, böylece yeterince yüksek bir açıyla vurabilirsiniz
    • Top hala duruşunuzun merkezine yakın olmalıdır, bu nedenle sadece yaklaşık 1-2 golf topuna eşit bir mesafe hareket ettirin.
  4. hibrit sopalarla vuruş adım 4.jpeg
    Sert zeminden vuruş yapıyorsanız topu duruşunuzun ortasına doğru hareket ettirin. Bu, hibrit bir sopayla vurmak için gereken aşağı doğru kavisi oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Topu, aşağı doğru sallanırken ellerinizin biraz arkasında olacak şekilde konumlandırın.
    • Eğer topa çukurun dışından yanlış vuruyorsanız, top merkezden çok uzakta olabilir. Çim, topa vurmadan önce sopa kafasını yavaşlatıyor olabilir.
  5. hibrit sopalarla vuruş adım 5.jpeg
    Temel pozisyonu oluşturmak için topa olabildiğince yakın durun. Toptan çok uzakta durmanın getirdiği düz kollardan ve dirsek kilitlenmesinden kaçınmak istersiniz. Hibrit sopanızı ayağınıza çarpmadan önünüzde serbestçe sallayabildiğinizden emin olun ve temel pozisyonunuzu alın.
  6. hibrit sopalarla vuruş adım 6.jpeg
    Temel pozisyonunuzdan 1 inç (2,5 cm) ila 2 inç (5,1 cm) geri adım atın. Hibrit sopalarla vuruş yapmak, uzunlukları nedeniyle toptan daha uzakta durmayı gerektirir. Hibrit sopanız ne kadar uzunsa, o kadar geride durmanız gerekir.
    • Hibrit sopanızın sahip olduğunuz herhangi bir uzun demir sopadan ne kadar daha uzun olduğuna bakabilir ve bu mesafeyi geri alabilirsiniz.
    • Birkaç deneme vuruşu yapın ve sopanın açısına ve vuruşun arkasındaki kuvvete dikkat edin. Rahat değilseniz veya vuruşunuz zayıf geliyorsa, gerektiği kadar ileri veya geri adım atın.
  7. hibrit sopalarla vuruş adım 7.jpeg
    Hibrit sopanın şaftını sıkıca kavrayın. Sıkı bir tutuş, tüm vuruşunuz boyunca kontrolü korumanıza yardımcı olacaktır. Hibrit sopa için uzun bir demir için kullandığınız tutuş şeklini kullanın. Referans olarak kullanabileceğiniz bir uzun demir sopanız yoksa, bunu 1-10 arası bir ölçekte 7 seviyeli bir tutuş olarak düşünün.
    • Ölüm tutuşu kullanmamaya dikkat edin! Kollarınızda çok fazla kas gerginliğinden kaçınmak istersiniz.

Topa Vuruş

  1. hibrit sopalarla vuruş adım 8.jpeg
    Topa doğru sallanırken kollarınızla üçgen şeklini koruyun. Hibrit sopanızı önünüzde tuttuğunuzda, elleriniz sopanın şaftında bir araya gelirken kollarınız doğal bir üçgen oluşturmalıdır. Göğsünüzü ve omuzlarınızı döndürürken ve atışı ayarlamak için geri sallanırken kollarınızı birbirine yaklaştırmadan bu üçgen şeklini korumanız gerekir. Bileklerinizi düz tutun ama sertleştirmeyin.
  2. hibrit sopalarla vuruş adım 9.jpeg
    Geri salınımı bitirirken vücudunuzu döndürmeye devam edin. Hibrit sopanız bel hizasındayken bileklerinizin doğal bir şekilde bükülmesine izin verin. Bu kısımda acele etmeyin. Topa vurmak için hazırlanırken kontrollü bir hareket istersiniz.
    • Tüm bu hareketi mümkün olduğunca yumuşak tutmaya çalışın. Hibrit sopanızın dönüşü ve inişi tek bir akıcı hareket olmalıdır, böylece vuruş boyunca maksimum ivmeye sahip olursunuz.
  3. hibrit sopalarla vuruş adım 10.jpeg
    Topa doğru aşağı doğru sallayın. Topu arkasından yerden kaldırmaya çalışarak havaya kaldırmaya çalışmayın. Bunu yaparsanız muhtemelen çok uzağa gitmeyecektir ve hibrit sopanın şekli nedeniyle zaten ekstra kaldırmaya ihtiyacınız yoktur. Bunun yerine, aşağı doğru sallanırken topa yerden önce vurmayı hedefleyin.
    • Eğer top sert zeminde duruyorsa, daha fazla kepçe vuruşu kullanmanızda sakınca yoktur çünkü topun altında zaten boşluk vardır ve vuruştan önce sopayı yere saplama olasılığınız daha düşüktür.
  4. hibrit sopalarla vuruş adım 11.jpeg
    Topa merkezinden veya ekvator çizgisinden vurmaya çalışın. Uzun ve güçlü bir golf vuruşu yapmanın püf noktası, topa doğru pozisyonda vurmaktır. Hibrit sopalar için, sopanın topu kaldırıp yere doğru devam etmesini sağlayacak kadar yükseğe vurmak istersiniz.
    • Bunu, sopayı yere doğru hedeflemek, ancak oraya giderken topa havada vurmak olarak düşünün.
  5. hibrit sopalarla vuruş adım 12.jpeg
    Sopanızın açtığı çukurun sığ olduğundan emin olun. Divot, topa vurduktan sonra sopanın yerden sıyırdığı çim parçasıdır. Hibrit sopalarla vuruş yapıyorsanız bunlar iyi bir şeydir, ancak çok derin bir çukur istemezsiniz çünkü bu, çok büyük bir açıyla aşağı doğru sallandığınız anlamına gelir.
  6. hibrit sopalarla vuruş adım 13.jpeg
    Vuruşunuzu takip edin. Topa vurduktan sonra kısa çekmeyin. Vuruşunuz hızlı ve akıcı olmalı, başından sonuna kadar tam bir yay oluşturmalıdır.
    • Bu kısmı fazla düşünmeyin. Birçok salınım takibi, salınımın doğal hareketiyle devam eder.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Herhangi bir sopayla vuruş yapmak için vücudunuzun gevşek ve gerilimsiz olmasını istersiniz. Acı çekiyorsanız veya garip bir açıda olduğunuzu hissediyorsanız, daha rahat olana kadar duruşunuzu ayarlayın.