Bovling Topu Nasıl Tutulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bowling her yaştan insanın keyif alabileceği bir spordur. Bowling topunu doğru tutmak daha iyi nişan almanızı sağlayacak ve bu da sonuçta oyununuzu geliştirecektir. Her sporda olduğu gibi, bowling tutuşunuzu geliştirmek zaman ve pratik gerektirecektir.

Adımlar

Temel Kavrama Yapmak

  1. adım 1 parmaklarınızı topun içine sokun.
    Parmaklarınızı topun içine sokun. Popüler 3 delikli bowling topunu kullanıyorsanız, baskın elinizin başparmağını daha büyük olan alt deliğe, orta ve yüzük parmaklarınızı ise üstteki iki bitişik deliğe yerleştirin.
  2. adım 2 topu tutmak için her iki elinizi de kullanın.
    Topu tutmak için her iki elinizi de kullanın. Topu baskın elinizde dinlendirin, ancak kulvara doğru hareket ederken topu alttan tutmak için serbest elinizin desteğini kullanın. Bu, topu sabitlemenizi sağlar ve bowling elinizin gerilmesini önler.
  3. adım 3 topu hafifçe kavrayın.
    Topu hafifçe kavrayın. Kavrayışınız çok sıkıysa topu yumuşak bir şekilde bırakamazsınız ve bu da hedefinizi olumsuz etkiler. Top parmaklarınızdan kolaylıkla kaymalıdır.
  4. adım 4 elinizin ne kadar esnediğini test edin.
    Elinizin ne kadar esnediğini test edin. Parmaklar deliklere rahatça yerleştirildikten sonra, bowling topu ile eliniz arasına bir kalemi hafifçe yerleştirebilmelisiniz. Kalem elinize ve topa hafifçe dokunabiliyorsa, tutuşunuz güvenlidir. Ellerinizi aşırı germeyin veya bowling toplarını çok sıkı kavramayın.

Birkaç Tutuş Tarzını Denemek

  1. adım 1 bowlingde yeniyseniz geleneksel tutuşu deneyin.
    Eğer bowling oynamaya yeni başladıysanız geleneksel tutuşu deneyin. Başparmağınızı parmak ekleminize kadar alt deliğe, orta ve yüzük parmaklarınızı da ikinci parmak eklemini geçecek şekilde bitişik iki deliğe yerleştirin Bu tutuş en yaygın tutuş şeklidir ve hem yeni başlayanlar hem de orta seviye bowling oyuncuları tarafından tercih edilir. Size top üzerinde en fazla kontrolü sağlar ve en güvenli hissi verir.
    • Bu tutuş topun daha fazla kontrol edilmesini sağlarken; kanca atmanızı engelleyebilir. Kanca, topun rampadan aşağı bir kavisle inmesi ve bowling pinlerine çarpma şansının daha yüksek olmasıdır. Bu tutuş, yeni başlayanlar veya özellikle bireylerin ellerine göre uyarlanmamış şirket içi topları kullananlar için en iyisidir.
  2. adım 2 eğer aşağıdaki özelliklere sahipseniz parmak ucu tutuşunu deneyin're a more advanced bowler.
    Daha gelişmiş bir bowling oyuncusuysanız parmak ucu tutuşunu deneyin. Başparmağınızı alt deliğe sonuna kadar sokun (geleneksel tutuşta olduğu gibi), ancak orta ve yüzük parmaklarınızı ilk boğuma kadar sokun Bu tutuş daha az güvenlidir ve daha fazla güç gerektirir. Ancak, aynı zamanda topu kancalama ve dolayısıyla tüm pinlere vurma şansınızı artırır.
    • Bu tutuş, ideal olarak ellerine tam oturan özel yapım bowling toplarına sahip olan daha deneyimli bowling oyuncuları için en iyisidir.
  3. adım 3 yarı parmak ucu tutuşunu şu durumlarda deneyin've mastered the previous grips.
    Önceki tutuşlarda ustalaştığınızda yarı parmak ucu tutuşunu deneyin. Başparmağınızı parmak boğumuna kadar alt deliğe, orta ve yüzük parmaklarınızı da birinci ve ikinci parmak boğumları arasındaki noktaya kadar bitişik deliklere yerleştirin. Bu tutuş size parmak ucu tutuşundan daha fazla güvenlik sağlar, ancak aynı zamanda topu tutmaya yetecek kadar esneklik de sağlar.
    • Bu tutuş, geleneksel tutuşu ve parmak ucu tutuşunu kolayca yapabilen ileri düzey bowling oyuncuları içindir.

Tutuşun Serbest Bırakılması

  1. adım 1 parmaklarınızı rahatça konumlandırın.
    Parmaklarınızı rahatça konumlandırın. Başparmağınızı başparmak deliğine yerleştirin ve hangi tutuşu seçerseniz seçin, parmak eklemine kadar gitmesi gerektiğini unutmayın. Başparmağınız başparmak deliğinin kenarlarını hafifçe kavramalı, aslında parmak deliklerinden daha hafif olmalıdır.
  2. adım 2 tutuşunuzu gevşetin.
    Tutuşunuzu gevşetin. Gevşek bir tutuş, parmaklarınızın toptan rahatça çıkmasını sağlayacak ve bu da hedefinizi geliştirecektir. Elleriniz her zaman topla aynı yönde olmalı ve dirseğiniz bowling elinizi takip etmelidir.
    • Topu bırakmadan önce, tutuşunuzun rahat ve tutarlı olduğundan emin olmak için vuruşunuzu birkaç kez uygulayın.
  3. adım 3 topu itme hareketi ile bırakın.
    Topu bir itme hareketiyle serbest bırakın. Ellerinizi ve sol ayağınızı aynı anda ileri doğru hareket ettirerek topu göğüs hizasına getirin. Ardından topu geriye doğru sallayın ve bu momentumu ileri doğru bir salınım oluşturmak için kullanın. İleri salınımınızı tamamlamadan hemen önce başparmağınızı başparmak deliğinden serbest bırakın. Bu serbest bırakma dönüşe izin verir ve topunuzun lobutlara yaklaştığında kancalanmasına neden olur.
    • Başparmağınız topu bıraktığı anda, top bowling lobutlarına doğru bakıyor olmalıdır.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

  • Şirket içi bowling topları, belirli bir bowling oyuncusunun tutuşuna uyacak şekilde değil, topun ağırlığına göre delinir. Top ne kadar ağır olursa, onunla lobutları düşürme şansınız o kadar yüksek olsa da, daha hafif bir ev topunun daha ağır bir topa göre doğal tutuşunuza daha yakın delindiğini görebilirsiniz. Çok ağır olmadığı sürece her zaman parmaklarınıza doğru şekilde uyan bir top seçin.
  • Bowling oynamanın ciddi olduğunuz bir şey olduğuna karar verirseniz, sizin için uygun şekilde delinmiş özel yapım bir bowling topu almayı düşünün, bu rahatlığınızı ve hedefinizi geliştirecek ve sonuç olarak oyununuzu geliştirecektir. Uluslararası Bowling Pro Shop ve Eğitmenler Birliği (IBPSIA) tarafından sertifikalandırılmış bir top delme teknisyeni bulmayı unutmayın.

Uyarılar

  • Matkap deliklerini parmaklarınızla mümkün olduğunca sıkmaktan kaçının. Bunu yapmak eninde sonunda topu vuruşunuz sırasında farklı zamanlarda bırakmanıza neden olacaktır.
  • Topu almadan önce her zaman topun dönüş rampasında tamamen durmasını bekleyin. Bu, parmaklarınızın bowling topları arasında sıkışmasını ve yaralanmaya neden olmasını önleyecektir.