Kriket Sopası Nasıl Tutulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Tutuş, kriket sopasını nasıl salladığınızı ve topla nasıl temas kurduğunuzu belirler. Ortodoks tutuş ideal olarak kabul edilse de, her oyuncunun kendisi için en uygun tutuşu bulması önemlidir. Alışılmışın dışında bir tutuş kullanan ve belki de gelmiş geçmiş en iyi vurucu olan Donald Bradman'ın da belirttiği gibi, 'Herhangi bir oyuncunun, bariz bir hata yapmadığı sürece, kendi doğal stilini geliştirmesine izin verilmelidir.'

Adımlar

Ortodoks Tutuşun Kullanımı

  1. adım 1 sopayı yere koyun.
    Sopayı yere koyun. Bir kriket sopasının topa vurmak için düz bir tarafı vardır ve arka tarafında ortadan aşağı doğru uzanan bir sırt veya omurga bulunur. Omurga yukarı bakmalıdır.
  2. adım 2 bir 'v' shape defined by the thumb and forefinger of both hands.
    Her iki elinizin baş ve işaret parmaklarıyla bir 'V' şekli oluşturun. Ellerinizi avuç içleriniz aşağı bakacak şekilde önünüzde tutun. Her iki elinizdeki parmaklarınız bir arada olmalı, ancak başparmaklarınız 'V' şeklini oluşturmak için yanlara doğru uzanmalıdır. 'V'ler baş aşağı olmalıdır - yani açık uç yere doğru olmalıdır. Sopaya uzanırken bu 'V' şeklini koruyun.
  3. adım 3 tutuşunuzu sopanın omurgası ile hizalayın.
    Tutuşunuzu sopanın omurgası ile hizalayın. Sapı kavrarken, iki 'V'nizi aşağıya (sopa sapına doğru) bakacak şekilde tutun, böylece her iki elinizdeki 'V'lerin bükülme noktası (başparmağınızın ve işaret parmağınızın tabanının birleştiği yer) sopa kanadının arka tarafındaki omurga ile aynı hizada olur.
    • Ellerinizi hafifçe eğerek baş ve işaret parmaklarınızın oluşturduğu 'V'lerin sopanın omurgası ile kenarı arasında kalan kısmıyla aynı hizaya gelmesini sağlarsanız, bu size topu keserken veya çekerken daha fazla güç verecek ve sopanın yüzünün açısını değiştirerek topu yerde tutmanıza yardımcı olacaktır.
    • Hem kesme hem de çekme vuruşları, topa çanağın yönüne dik bir yörüngede vurmak için yatay bir salınım kullanan çapraz sopa vuruşlarıdır. Kesme vuruşunda topa vurucunun baktığı yöne (dış tarafa) vurmak için daha kısa bir salınım kullanılır. Çekme vuruşunda ise daha uzun bir salınım kullanılarak top vurucunun baktığı yöne (bacak tarafına) doğru vurulur.
  4. adım 4 ellerinizin sapın ortasında olduğundan emin olun.
    Ellerinizin sapın ortasında olduğundan emin olun. Baskın (üst) eliniz sapın üst kısmına, diğer (alt) eliniz ise sopa kanadına daha yakın olmalıdır. Ellerinizi sapın ortasına koymak en iyi güç ve kontrol kombinasyonunu sağlar.
    • Yüksek bir tutuş (eller sapın ucuna doğru) daha fazla güç üretecektir. Bu, topu yönlendiren dikey vuruşlar (sopa dikey bir düzlemde topa doğru sallandığında) için iyidir.
    • Alçak bir tutuş veya sopayı 'boğmak' (eller sopanın kanadına doğru) size daha fazla kontrol sağlayacaktır. Bu, yatay veya çapraz vuruşlar için iyidir (beyzbolda olduğu gibi sopa yatay olarak sallandığında).
  5. adım 5 elleriniz arasında yaklaşık iki parmak mesafe bırakın.
    Elleriniz arasında yaklaşık iki parmak mesafe bırakın. Ellerinizi ne kadar yakın yerleştirirseniz, o kadar fazla güce ve daha az kontrole sahip olursunuz. Onları birbirinden uzaklaştırmak, güç pahasına size daha fazla kontrol sağlayacaktır.
  6. adım 6 üst elinizi sıkı ve alt elinizi rahat tutun.
    Üst elinizi sıkı ve alt elinizi rahat tutun. Alt elinizle bir civciv yavrusunu tuttuğunuzu düşünün; uygulayacağınız basınç miktarı budur. Tutuşunuzun gevşek olmasını istersiniz, böylece geri salınımınız sırasında alttaki üç parmağınız sopadan uzaklaşabilir ve sadece alt elinizin başparmağı ve işaret parmağı tarafından yönlendirilir. Bu, daha dolgun bir salınım sağlar.
  7. adım 7 ortodoks tutuş ile çeşitli vuruşlar yapın.
    Ortodoks tutuş ile çeşitli vuruşlar yapın. Bu tutuş çapraz vuruşlar yapmanızı sağlarken aynı zamanda dikey vuruşlar yaparken sopanın yüzünü topa kare şeklinde tutarak topun kenarlara çarpma tehlikesini en aza indirir.
    • Kenar atma, topa sopanın yüzü yerine kenarıyla vurulmasıdır. Bu bakışımlı vuruşlar genellikle kaleci ya da vurucunun arkasında yer alan saha oyuncuları (slips) tarafından yakalanır.

'O' Şeklindeki Tutuşu Denemek

  1. 1. adım ile başlayın...
    Ortodoks tutuşla başlayın, ardından düz taraf aşağı bakarken parmaklarınız tamamen sopanın altında olacak şekilde alt elinizi döndürün. Ortodoks tutuşta, düz taraf aşağı bakarken parmaklarınızın sadece uçları sopanın sapının altında duracaktır. 'O' şeklindeki tutuşta parmaklarınızın tamamı sopanın altında duracaktır.
    • Bu, alttaki elinizin baş ve işaret parmaklarının oluşturduğu 'V'yi - sağ eliniz altta ise saat yönünün tersine, sol eliniz ise saat yönünde - 'V' sopanın kenarına bakacak şekilde döndüreceğiniz anlamına gelir.
    • Sopanın düz tarafını aşağı doğru tutuyorsanız, bu, alt elinizin oluşturduğu 'V'nin artık aşağı doğru değil, yatay olarak yere bakacağı anlamına gelir.
  2. adım 2 sopayı kullanın 'o' shaped grip for more power on cross-batted shots.
    Çapraz vuruşlarda daha fazla güç için 'O' şeklindeki tutuşu kullanın. Bu tutuş ortodoks tutuştan daha doğaldır, ancak alttaki ele daha fazla etki ettiği için çizgi boyunca (topun yanından) sallanmaya neden olur, bu da dikey vuruşları zorlaştırır.
  3. adım 3 vurucuların genellikle kendileri için çok ağır olan sopaları kullanırken bu tekniği benimsediklerini bilin.
    Vurucuların genellikle kendileri için çok ağır olan sopaları kullanırken bu tekniği benimsediklerini bilin. Kendinizi dikey vuruşlarda sağlam temas kurmakta zorlanırken ya da topu sık sık kaleciye doğru geride bırakırken veya kayarken buluyorsanız, daha ortodoks bir tutuş kullanmanıza olanak tanıyan daha hafif bir sopa denemeniz gerekebilir.

Knott Tutuşunu Denemek

  1. adım 1 ortodoks tutuşla başlayın, ardından üst elinizi sapın etrafında döndürün.
    Ortodoks tutuşla başlayın, ardından üst elinizi sapın etrafında döndürün. Üst eliniz sol eliniz ise saat yönünde, sağ eliniz ise saat yönünün tersine döndürün. Üst elinizin arkası alt elinizin arkasıyla neredeyse aynı yöne bakana kadar döndürmeye devam edin.
    • Sopanın düz tarafını yere doğru tutuyorsanız, üst elinizin baş ve işaret parmaklarının oluşturduğu 'V' şimdi sağ taraf yukarı bakmalıdır - yani 'V' yukarı doğru açılmalıdır.
  2. adım 2 hızlı ve kısa atışlarda daha iyi vuruş yapmak için knott tutuşunu kullanın.
    Hızlı ve kısa vuruşları daha iyi yapmak için Knott tutuşunu kullanın. Bu tutuş Alan Knott tarafından hızlı bowling ve yüksek toplarla başa çıkmak için geliştirilmiştir. Topu kesmek için mükemmel olan son derece hızlı, kısa bir salınım sağlar.
    • Hızlı bowling - Hızlı bowling oyuncuları spin üretmenin aksine topa hızlı vurma konusunda uzmanlaşmıştır. Saatte 87 milin (140 kmph) üzerindeki hızlar genellikle hızlı bowling olarak kabul edilir. En hızlı bowling oyuncuları topu 96 mph (154 km/h) (155kmph) üzerinde atabilir.
    • Kısa bowling - Krikette top genellikle vurucuya ulaşmadan önce sektirilir. Hızlı bowling oyuncuları genellikle topu vurucunun çok yakınında sektirir, böylece top vurucuya ulaştığında göğüs ya da baş hizasına yükselir. Hızlı bir vuruş, vurucunun bel ve omuz yüksekliğinde vuruşlar yapmasına yardımcı olur.
  3. adım 3 knott tutuşunun güç üretmeyi zorlaştırdığını unutmayın.
    Knott tutuşunun güç üretmeyi zorlaştırdığını unutmayın. Bu tutuş kollarınızın uzamasını sınırladığı için güç yaratma kabiliyetini de sınırlar. Sınır vuruşları (topun oyun alanının dışına çıkması) yerine tekli veya ikili vuruşlar (iki vurucu sahanın diğer ucuna bir veya iki kez koşar) için en iyisidir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Krikette helikopter vuruşunu nasıl yapabilirim?
    Helikopter vuruşu yapmak için topun sapını sıkı bir şekilde kavramak gerekir. Bu vuruş en iyi Yorker vuruşlarında işe yarar (top vurucuya daha yakın atılır). Vurucu sopasını çoğunlukla düz, mid-on veya mid-off yönüne doğru sallamalıdır, böylece sopasını döndürerek topu ileri iter. Sopasını dairesel bir şekilde tam olarak savurmalı ve topu kendi dizine geri indirmelidir. Bu, topu daha uzun bir mesafeye taşımak için daha fazla güç ürettiğinden mükemmel bir kaldırılmış vuruştur. Eski Hindistan kaptanı M.S Dhoni bu tür vuruşlarda uzmanlaşmıştır.
  • Soru
    Topa vurmadan önce ve vurduktan sonra alt elin konumu nedir?
    Eğer solaksanız, atış yapmadan önce alt eliniz v şeklinde olmalıdır. Top geldiğinde, alt eliniz sağ elinize kıyasla daha sert olmalıdır. Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız, tam tersini yapın.
  • Soru
    Hızlı bir topa nasıl altı vurabilirim?
    Hızlı toplara altılı vuruş yapmak gerçekten kolaydır. Öncelikle toptan korkmamalısınız (ne kadar korkarsanız, top tarafından yaralanma şansınız o kadar artar). Topu görün ve ona odaklanın. Top yaklaştığında, tüm odağınızla topu görün. Sonra topa biraz daha fazla güçle vurun ve sopayı iyi takip edin.

İpuçları