Bir Balık Nasıl Tutulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir balığı sudan çıkardığınızda, özellikle de serbest bırakmayı planlıyorsanız, onu doğru şekilde tutmayı bilmek önemlidir. Bir balığı yanlış tutmak onu travmatize edebilir ve hatta yaralayabilir, bu da zarar görmeden yüzüyor gibi görünse bile serbest bırakıldıktan sonra hayatta kalma olasılığını azaltır. Balığı her zaman ıslak tutun, vücudunu düz bir çizgide tutun ve bıraktıktan sonra sağlıklı durumda kalmasını sağlamak için büyük balıkları iki elinizle destekleyin.

Adımlar

Oltaya Takılan Balıkların Taşınması

  1. adım 1 balığı tutmadan önce ellerinizi ıslatın.
    Balığı tutmadan önce ellerinizi ıslatın. Çoğu balık nemli bir koruyucu mukus tabakasıyla kaplıdır ve çok fazla temas bu tabakaya zarar verebilir. Balığı tutarken ellerinizi ıslak tutmak hasarı önlemeye yardımcı olacaktır. Eldiven kullanıyorsanız, balığı tutmadan önce eldivenlerinizi suda ıslatın.
  2. adım 2 mümkünse balığı suyun altında tutun.
    Mümkünse balığı suyun altında tutun. Balığı sudan çıkarmak onu strese sokabilir ve potansiyel olarak yaralayabilir. Balığı serbest bırakmayı planlıyorsanız, hayatta kalması için en iyi seçenek, siz kancayı çıkarırken onu suda tutmaktır. Kancayı çıkarmak için suyun üzerine çıkarmanız gerekiyorsa, mümkün olduğunca suya yakın tutmaya çalışın.
  3. adım 3 balığı sudan çıkarırken nefesinizi tutun.
    Balığı suyun dışında tutarken nefesinizi tutun. Bu, balığı nefes alabileceği şekilde suyun dışında ne kadar süre güvenle tutabileceğinizi belirlemenize yardımcı olacaktır. Mükemmel bir ölçüm olmasa da, zamanı takip etmek ve balık boğulmadan önce suya geri döndürmeyi hatırladığınızdan emin olmak için uygun bir yol olabilir.
    • Nefesinizi tutmak istemiyorsanız, zamanı takip edin ve balığın 90 saniyeden fazla su dışında kalmadığından emin olun.
  4. adım 4 eliniz solungaç plakasının arkasında olacak şekilde balığı yatay olarak tutun.
    Eliniz solungaç plakasının arkasında olacak şekilde balığı yatay olarak tutun. Parmaklarınızı solungaç plakasının arkasına veya balığın başının her iki yanındaki kanatlara yerleştirmek genellikle güvenli bir tutuş sağlayacaktır. Balığın hayatta kalması için gerekli olan hassas organlar olan gerçek solungaçlara dokunmamaya veya parmaklarınızı sokmamaya çok dikkat edin.
    • Crappie, bluegill veya tilapia gibi daha küçük balıklar genellikle tek elle tutulabilir.
  5. adım 5 daha büyük balıkları iki elinizle destekleyin.
    Daha büyük balıkları iki elinizle destekleyin. Balık iki elle tutulabilecek kadar büyükse, bunu yapmak en iyisidir. Bu, balığın ağırlığının kemiklerine veya iç organlarına zarar vermesini önleyecektir. Büyük bir balığı tek elle tutmak çenesine veya solungaç plakasına tehlikeli miktarda baskı uygulayabilir. Bir elinizi solungaç plakasının arkasında, diğerini de karnının altında tutun.
    • Çoğu büyük ağızlı levrek, yayın balığı ve sazan en iyi iki elle tutulur.
  6. adım 6 balığı tutun's body in a straight horizontal line.
    Balığın vücudunu düz bir yatay çizgide tutun. Çenesinin veya omurgasının doğal olmayan bir açıyla bükülmesini önlemek için balığın vücudunu düz tutmak çok önemlidir. Bu nedenle, balığı tutarken çok fazla hareket ettirmemek en iyisidir. Dikey pozisyon çoğu balık için doğal olmadığından ve iç organlarda hasara neden olabileceğinden, balığı yatay tutmak daha güvenli kabul edilir.
    • Balığın vücudu hiçbir zaman başıyla 10°'den fazla açı yapmamalıdır.
  7. adım 7 sırt yüzgeçlerinin keskin kenarlarına dokunmaktan kaçının.
    Sırt yüzgeçlerinin keskin kenarlarına dokunmaktan kaçının. Birçok balığın sırt yüzgeçleri veya sırtlarındaki yüzgeçler, hazırlıklı değilseniz elinizi kesebilir. Küçük bir balığı tek elinizle tutuyorsanız, sırt yüzgecini avucunuzun altında yumuşatmak için elinizi balığın önünden arkasına doğru kaydırın, böylece balığın yanlarını güvenle kavrayabilirsiniz.

Yakaladıktan Sonra Balığı Serbest Bırakma

  1. adım 1 kancayı çıkarmak için pense kullanın.
    Kancayı çıkarmak için pense kullanın. Balığın dişleri varsa bu genellikle sizin için daha güvenlidir ve genellikle elle yapmaktan daha hassas ve verimli olabilir. Kancayı tutmak için uzun saplı olta pensesi veya forseps kullanın. Dikeni bir tel kesici ile kesebilir ya da pensenizle düzleştirebilirsiniz. Kancayı misinaya bağlandığı yerden tutun, ardından kancanın ucu dışarı çıkacak şekilde dikkatlice döndürün.
    • Eğer büyük bir balıkla uğraşıyorsanız ve size yardım edecek kimse yoksa, oturun ve kancayı çıkarmak için 1 elinizi kullanırken balığın vücudunu dizlerinizin üzerinde destekleyin.
  2. adım 2 derin yutulmuş kancalardaki misinayı kesin.
    Derin yutulmuş kancalardaki misinayı kesin. Balığın boğazının derinliklerinde olan kancaları çıkarmaya çalışmak yerine, misinayı kesin ve kancayı çıkarmadan balığı serbest bırakın. Bu büyük olasılıkla balığa daha az zarar verecektir. Bir kancayı kaybetmek anlamına gelse bile, yerel ekosisteme bir iyilik yapmış olacaksınız.
  3. adım 3 balıkları eve götürürken bağırsak kancalı veya solungaç kancalı balıkları seçin.
    Balıkları eve götürürken bağırsak veya solungaç kancalı balıkları tercih edin. Bazı balıkları serbest bırakmayı ve diğerlerini yakalamayı planlıyorsanız, en insancıl seçenek, kancaları boğazlarının derinliklerine batmış veya solungaçtan kancalanmış balıkları tutmaktır. Misina kesilse bile, bu balıklar büyük olasılıkla enfeksiyona ve ölüme yol açabilecek yaralanmalara maruz kalacaktır. Hayatta kalma şansı daha yüksek olan balıklar yerine bu balıkları tutmak balıklar ve su için daha iyi olacaktır.
    • Balıklar ısırdığında onları hızlı bir şekilde sararak bağırsaklarından yakalanmalarını önlemeye yardımcı olabilirsiniz. Balık oltaya takıldıktan sonra ne kadar uzun süre mücadele etmek zorunda kalırsa, kancanızı yutması o kadar olasıdır, bu da kancayı çıkarmayı zorlaştıracaktır.
    • Yem ve yapay koku kullanmaktan kaçının, bunlar da balıkların kancaları yutmasına neden olabilir.
  4. adım 4 balığı bırakmadan önce hızlı akıntılardan uzaklaşın.
    Balığı bırakmadan önce hızlı akıntılardan uzaklaşın. Eğer çok hızlı akan bir sudaysanız, balığı bıraktıktan sonra yeniden canlanması için daha iyi bir şans vermek amacıyla daha yavaş akıntılara doğru ilerlemek isteyebilirsiniz. Ancak, daha yavaş sulara ulaşmak birkaç dakika sürecekse, balığın suya daha geç değil daha erken girmesi daha iyi olacaktır.
  5. adım 5 balığı akıntıya bakacak şekilde suya yerleştirin.
    Balığı akıntıya bakacak şekilde suya yerleştirin. Bu, özellikle balık birkaç dakikadır suyun dışındaysa veya sersemlemiş ya da tepkisiz görünüyorsa önemlidir. Balığı akıntıya doğru çevirmek, onu canlandırmaya yardımcı olabilecek oksijenli su akışı sağlayacaktır.
  6. adım 6 yüzerek uzaklaşana kadar sudaki balığı tutun.
    Yüzerek uzaklaşana kadar sudaki balığı tutun. Balığın suya yeniden alışması için birkaç dakikaya ihtiyacı olabilir ve hazır olmadan bırakmak zararlı olabilir. Kendi kendine yüzmeye başlayana kadar yanlarından veya solungaç plakasından tutun.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Yakalamayı umduğunuz balık için uygun donanıma sahip olduğunuzdan emin olun. Büyük bir balığı zayıf bir misinayla çekmeye çalışmak, balığın bitkin düşene kadar mücadele etmesine izin vermeyi gerektirecektir, bu da onu serbest bırakıldığında savunmasız bırakabilir.
  • Yüzme keselerinin genişlemesine neden olabileceğinden balıkları çok derinlerden yukarı çekmekten kaçının. Genişlemiş bir yüzme kesesi, balığın ağzından çıkan akciğer benzeri bir kabarcık olarak görünecektir ve balığın serbest bırakıldıktan sonra uygun derinliğe dönmesini zorlaştırabilir.