Golf Sopası Nasıl Tutulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir golf sopasını tutmanın çeşitli yolları vardır, ancak seçtiğiniz teknik size rahat hissettiren teknik olmalıdır. Temelde sağlam olan bu tutuş şekillerinden herhangi biri, topa düz vurmanıza ve mesafenizi en üst düzeye çıkarmanıza veya kısa oyununuzda hassasiyeti artırmanıza yardımcı olacaktır. Doğru tutuş, başarılı bir oyuna sahip olmanın en önemli unsurlarından biridir. Sizin için en uygun tutuşu bulun ve becerinizi geliştirmeye başlayın.

Bilmeniz Gerekenler

  • Baskın elinizi sopanın alt kısmına, baskın olmayan elinizi de karşı tarafa yerleştirin.
  • Sizin için neyin daha rahat olduğuna bağlı olarak ellerinizi birbirine yaklaştırabilir veya parmaklarınızı birbirine kenetleyebilirsiniz.
  • Daha basit bir tutuş için sopayı düz bir şekilde havada tutmayı ve bir beyzbol sopası gibi kavramayı deneyin.

Adımlar

Kavrama Temellerinde Uzmanlaşma

  1. Baskın elinizi sopanın üzerine yerleştirin. Sağ elinizi kullanıyorsanız bu sağ elinizdir, sol elinizi kullanıyorsanız tam tersi. Şaftı tutamağa bağlandığı yerden kavrayın ve sopayı 45 derecelik bir açıyla yukarı kaldırın. Golf Öğretmeni Michael Metz, tutuşun özelliklerinin vücudunuza bağlı olarak biraz farklı olabileceğini, ancak 'her şey eşit olduğunda, sopayı tutmanın doğru yolunun yüzü hedefe bakacak şekilde olacağını' vurguluyor.
    • Bu, sopayı baskın elinizle nihai olarak tutacağınız yer değildir, ancak sopayı önce kapalı elinizle düzgün bir şekilde kavramanızı sağlar.
  2. Sopayı baskın olmayan elinize yerleştirin. Sağ elinizi kullanıyorsanız bu sol elinizdir, sol elinizi kullanıyorsanız tam tersidir. Kapalı elinizi rahat tutarak ve avuç içi size bakacak şekilde, sopanın sapını parmaklarınızın iç kısmına, ilk eklemlerinizle avuç içinizin birleştiği bölgeye yerleştirin.
    • Sopanın ucu serçe parmağınızın taban ekleminin hemen yanından uzanıyor olmalıdır.
  3. Kapalı elinizi sabitleyin. Baskın olmayan elinizin alttaki üç parmağını tutma yerinin etrafında kıvırın. Başparmağınızı sopanın üzerine düz bir şekilde yerleştirin. İşaret parmağınızı tutuşun etrafında kıvırırken başparmağınızı tutuşun karşı tarafına doğru döndürmek istiyorsunuz. Golf Öğretmeni Michael Metz'e göre, 'sopayı tuttuğunuzda sol elinizin işaret parmağı boğumunu ve orta parmak boğumunu görmek istersiniz.'
    • Tutuşunuzu düzgün bir şekilde sağlamlaştırdıysanız, alttaki üç parmağınızın alt tarafındaki her parçanın sopanın tutuşuyla temas ettiğini hissetmelisiniz.
    • Başparmağınızın tabanını, yağlı kısmını sopanın sapında hissedebildiğinizde ve işaret parmağınızın üzerine binmediğinde doğru bir tutuşa sahip olduğunuzu anlayacaksınız.
  4. Baskın elinizi yerleştirin. Sopanın başı on ikiyi gösteren bir saat hayal edin. Parmaklarınızı diğer elinizle yaptığınız gibi tutuşun üzerinde kıvırın. Golf Öğretmeni Michael Metz'e göre, 'sağ elinizin serçe parmağı ile sol elinizin işaret parmağını birbirine kenetleyin.' Başka bir deyişle, serçe parmağınızı baskın olmayan elinizin işaret parmağı ile orta parmağı arasındaki boşluğa sarın. Sağ başparmağınızı hayali saatinizde on bire doğru tutun ve sopanın sapına düz bir şekilde yerleştirin.
    • Size daha rahat veya doğal geliyorsa serçe parmağınızı işaret parmağınız ve orta parmağınızla da kenetleyebilirsiniz.

Farklı Tutuşlar Kullanmak

  1. 10 parmaklı (veya beyzbol) tutuşu deneyin. Bu tutuşu elde etmek için, baskın elinizi sopanın sapından aşağı doğru kaydırın, böylece iki elinizin parmakları arasında boşluk kalmaz. Serçe parmağınızı birbirine kenetlemek veya üst üste koymak yerine, sopayı bir beyzbol sopası gibi kavrarsınız.
    • Bu tutuş genellikle acemiler, küçük elli oyuncular ve artritli oyuncular tarafından kullanılır.
    • Beyzbol sopası tutuşu ayrıca size daha fazla kaldıraç gücü sağlayarak topa daha uzağa vurmanızı sağlayabilir.
    • Bu tutuşla o kadar isabetli bir atış yapamayabileceğinizi unutmayın.
    • Sallanırken kalçalarınızla yönlendirmeyi ve ellerinizle takip etmeyi unutmayın.
  2. Vardon tutuşunu deneyin. Vardon tutuşunu elde etmek için baskın elinizin serçe parmağını alın ve sol elinizin parmaklarının üstüne gelecek şekilde geriye doğru hareket ettirin. İşaret ve orta parmaklarınız arasındaki boşluğun üstüne oturmalıdır.
    • Vardon tutuşu en yaygın olanıdır ve geleneksel ders kitabı tutuşudur.
    • Özellikle büyük ellere sahip kişiler için tavsiye edilir ve bu oyuncular için birbirine kenetlenen tutuştan daha rahat olabilir.
    • Küçük elli oyuncular bunu zor bulabilir.
  3. Birbirine kenetlenen tutuşu deneyin. Golf Öğretmeni Michael Metz'e göre bu tutuşun amacı 'sopayı kavradığınızda [sağ başparmağınızı ve işaret parmağınızı bir araya getirdiğinizde oluşan çizginin] sağ omzunuzu gösterdiğini görmektir. [Bu, nötr ila güçlü bir tutuş olarak kabul edilir.' Birbirine kenetlenmiş tutuşa ulaşmak için baskın olmayan elinizin işaret ve orta parmaklarını ayırın. Baskın elinizin serçe parmağını bu boşluğa getirin, böylece iki eliniz birbirine kenetlenir.
    • Bu tutuş genellikle daha genç veya daha zayıf oyuncular için tavsiye edilir, ancak Tiger Woods gibi birçok golf ustası tarafından da kullanılır. Orta veya ortalama ellere sahip oyuncular için en iyi sonucu verir.
    • Birbirine kenetlenen tutuş gerginliği ve aşırı bilek hareketini azaltır, ancak bazı oyuncular bunu rahatsız edici bulur.

Farklı Vuruşlar için Kavrama Gücüyle Oynamak

  1. Güçlü ve zayıf tutuşlarla denemeler yapın. Zayıf tutuş, ellerin sopa sapı üzerinde hedefinize doğru daha fazla döndürülmesi anlamına gelir. Baskın elinizde sadece işaret parmağınızın boğumunu görebiliyorsanız, zayıf bir tutuşa sahipsiniz demektir. Güçlü tutuş ise tam tersi, sopanızın hedefinizden daha uzağa doğru dönmesi anlamına gelir.
    • Zayıf bir tutuş, topa yükseklik ve backspin katmanın yanı sıra bir kancayla da mücadele edebilir. Aynı zamanda topun kaymasına neden olabilir ve doğru salınım formunun elde edilmesini zorlaştırabilir.
    • Güçlü bir tutuş çok rahat olabilir ve iyi alçak vuruşlarla sonuçlanabilir, ancak golfçüyü kancaya yatkın hale de getirebilir.
  2. adım 2 kısa oyun için tutuşunuzu zayıflatın.
    Kısa oyun için tutuşunuzu zayıflatın. Daha gevşek bir tutuş, burada ihtiyacınız olmayan daha fazla hassasiyet ve gevşek mesafe kazanmanızı sağlayacaktır. Sopayı normalde tuttuğunuz gibi tutun ve işaret parmaklarınız ile başparmaklarınızın oluşturduğu kıvrımların nereyi gösterdiğine dikkat edin. Bu kırışıklıklar çenenizin solunu, hedefinize daha yakın bir noktayı göstermelidir.
    • Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız, kırışıklıklar çenenizin solunu göstermelidir.
    • Eğer solaksanız, kırışıklıklar çenenizin sağını göstermelidir.
    • Kırışıklıklar 'V' şeklinde de olabilir. Kısa oyununuzda 'V' noktasının hedefinize daha yakın olmasını istersiniz.
  3. Putting için bileklerinizi aşağı doğru açın. Green üzerindeyken bileklerinizdeki hareketi en aza indirmek istersiniz. Putter'ınızın sapını baskın elinizde geriye doğru hareket ettirin, böylece avucunuzun yaşam çizgisine dayanır. Diğer elinizle de aynı şekilde kavrayın. Ardından bileklerinizi aşağı doğru açın.
    • Golf sopanızı beyzbol tutuşuyla tutun. Burada bilek hareketine ihtiyacınız yoktur veya bunu istemezsiniz. Golf sopanızı 10 parmak tutuşuyla tutmak ve bileklerinizi aşağı doğru açmak, bileklerinizi kilitli tutmanıza yardımcı olur.
    • Golf sopanız kollarınızın bir uzantısı olmalı ve bir sarkaç gibi sallanmalıdır.

Video

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    60 yaşındayım ve oldukça küçüğüm ve golf oynamayı denemek istiyorum. Golf sahasına gidiyorum ve ellerim küçük. Benim için en iyi tutuş şekli hangisidir?
    Küçük ellerle beyzbol tutuşu kullanın. Basit tutun, 60 yaşında top uçuşu, omuz dönüşü ve rahat tutuş geliştirene kadar tüm atışlar için bir tee kullanın. Metodolojiye takılmayın, 60 yaşında golf vuruşu için vücut toleransınız sınırlı bir omuz ve kalça dönüşüdür. Sağlam el/göz koordinasyonu ve his en önemlileridir.
  • Soru
    Golf oynarken topu dilimlemeyi nasıl durdurabilirim?
    Sopanın başını topun arkasına yaslayın, ardından tutuşunuzu gevşetip yeniden uygulayın; topa çizgide vuracaksınız. Gözlük kullanıyorsanız, bifokal ve geçişli gözlük camlarının çizgileri bozduğunu unutmayın. Topla temastan önce bileklerinizin dönmesine izin vermek, sopa kafasının topa vuruş açısını değiştirecek ve kancaya veya dilime neden olacaktır. Ağaçların etrafından dolaşmak için kasıtlı olarak nasıl hook ve slice yapılacağına dair bir YouTube videosu, sopa yüzü kare olarak ayarlandığında neler olduğunu göstermektedir.

İpuçları

  • Topa sürekli olarak sağlam bir şekilde vuramıyorsanız, tutuşunuzu güçlendirmeniz gerekebilir. Bunu sopanızı tutuş şeklinizi değiştirmeden yapabilirsiniz. Topa vururken sopanın yüzünü yaklaşık 30 derece döndürün, ardından sopayı normalde tuttuğunuz gibi kavrayın. Bu sizi ellerinizi ve kollarınızı çarpma anında daha güçlü bir pozisyona döndürmeye zorlayacaktır.
  • Güçlü bir tutuş, atış mesafesini uzatmaya ve kesik atış eğilimini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Zayıf (baskın olmayan) elinizi arka ayağınıza doğru döndürerek, sopanın yüzünün çarpma anında kapanmasını önlemek için parmak eklemlerinizi ortaya çıkararak elde edilir.
  • Kanca vuruş eğiliminin üstesinden gelmek için zayıf bir tutuş kullanılabilir. Bu, zayıf (baskın olmayan) elin öne doğru döndürülmesiyle elde edilir.