Bir Turna Nasıl Tutulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Turna balıkları, büyük boyutları nedeniyle bakması etkileyici bir balık türüdür. Bir turna balığının fotoğrafını çekmek veya ölçümlerini kaydetmek için onu güvenli bir şekilde tutmanız gerekecektir. Turna balığınız yaklaşık 2 kilogramdan (4,4 lb) büyükse, onu tutmak için solungaç boşluğu tutamağını kullanın. Turna balığınız yaklaşık 2 kilogramdan (4,4 lb) daha küçükse, boynundan tutun. Turna balığının boyutu ne olursa olsun, organlarını desteklemek için her zaman bir elinizi karnının altına koyun. Bu görkemli balığa yakın olmanın tadını çıkarın!

Adımlar

Büyük Turna Balığı Tutma

  1. adım 1 turna balığını bir iniş minderine yerleştirin.1 Turna balığını bir iniş matının üzerine yerleştirin. Bu size turna balığını yatırmak için düz bir yüzey sağlar. Bu, özellikle kayalık veya çamurlu bir yüzeydeyseniz kullanışlıdır. Büyük turna balıkları için en az 1 metre (3,3 ft) genişliğinde ve uzunluğunda bir iniş minderi kullanın, çünkü bu turna balığının düz durması için yer sağlar.
    • Eğer bir iniş matınız yoksa, turna balığını yakındaki en düz yüzeye yerleştirin.
  2. adım 2 parmak uçlarınızı solungaçlar ve plakalar arasında kaydırın.2Parmak uçlarınızı solungaçlar ve plakalar arasında kaydırın. Çok sayıda balık yakalarken, onları solungaçlarından tutmak yaygın bir uygulamadır. Ancak, solungaçlarında dişleri olduğu için turna balıklarında bu tutuşu kullanmamak önemlidir. Bunun yerine, solungaç kapağını geri çekin ve 3 veya 4 parmak ucunuzu solungaçlar ile solungaç plakası arasındaki boşluğa yerleştirin. Dişleri olmayan alanı net bir şekilde görebileceksiniz! Balığı tutmak için serbest elinizi kullanın.
    • Turna balığının başı sola dönükse, sol parmak uçlarınızı solungaçlar ile plakalar arasına yerleştirin. Alternatif olarak, baş sağa dönükse, sağ parmak uçlarınızı solungaçlar ve plakalar arasına yerleştirin.
    • Solungaç kapağı balığın ağzının altında bulunur.
    • Solungaç plakası solungaç boşluğunun çatısıdır.
  3. adım 3 turna balığının çenesini kontrol etmek için parmak uçlarınızı kendinize doğru sıkın.3Turna balığının çenesini kontrol etmek için parmak uçlarınızı kendinize doğru sıkın. Solungaç kapağındaki elinizin parmak uçlarını elinizin avuç içine olabildiğince yakın olacak şekilde bükün. Bu size turna balığının çenesini sıkıca kavramanızı ve ağırlığının büyük kısmını taşımanızı sağlar. Balığın çok fazla hareket etmesini engellemek için serbest elinizi kullanın.
    • Parmaklarınızın tamamını solungaç plakalarının içine sokmaktan kaçının, çünkü bu dişlerin yakınına oturmalarına neden olabilir. Bunun yerine, parmak uçlarınızı ikinci boğumunuza kadar balığın içine sokun.
  4. adım 4 fotoğraf çekerken veya suya geri koyarken karnını destekleyin.4Fotoğraf çekerken veya suya geri koyarken karnını destekleyin. Yaklaşık 2,5 kilogramdan (5,5 lb) daha büyük bir turna balığını kaldırırken, 1 elinizi karnının altına yerleştirmek özellikle önemlidir. Bu, organlarını desteklemeye yardımcı olur ve ayrıca balığı daha güvenli bir şekilde kavramanızı sağlar.
    • Balığı dikey tutmaktan kaçının, çünkü bu organlarına gereksiz baskı uygulayabilir.
    • Karnını desteklemek için yedek elinizi kullanın.

Küçük Turna Balığını Tutma

  1. adım 1 turna balığını bir iniş minderine yerleştirin.1Balığı bir iniş minderinin üzerine koyun. Bu, turna balığını yatırmak için düz ve kavrayıcı bir yüzey sağlar. Turna balığının suya geri kıvrılmasını önlemek için matın ortasına yerleştirin. İnternetten veya bir balıkçı dükkanından bir iniş matı satın alın.
    • Küçük turna balıkları 2 kilogramdan (4,4 lb) daha azdır. Sonuç olarak, herhangi bir normal boyutlu iniş matı bu büyüklükteki balıklar için uygundur.
  2. adım 2 boynu sıkıca tutarak kavrayın.2Sıkı bir tutuşla boynu kavrayın. Baskın elinizi turna balığının boynunun tam etrafına, ağzının hemen altına sarın. Bu tutuş küçük turna balıkları için en iyi seçenektir, çünkü daha büyük turna balıklarında kullanılan geleneksel solungaç tutuşu, küçük solungaç boşlukları nedeniyle bu balıklarda kullanılmamalıdır.
    • Balık özellikle kıvraksa, kendinize daha iyi bir tutuş sağlamak için bir çift eldiven takın.
  3. adım 3 organlarını desteklemek için turna balığını karnının ortasından tutun.3Organlarını desteklemek için turna balığını karnının ortasından tutun. Turna balığını dikey olarak tutmaktan kaçının, çünkü bu organlarına çok fazla baskı uygular. Bunun yerine, boştaki elinizle balığın karnını yukarı kaldırarak yatay bir konuma getirin. Bu aynı zamanda turna balığının hareket etmesini engellemeye de yardımcı olur.
    • Bu tutuş özellikle turna balığı ile fotoğraf çekmek için kullanışlıdır.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Turna balığı ile fotoğraf çekmek istiyorsanız, balığı güvenli bir şekilde tutmak için iki elinize de ihtiyacınız olacağından, bir arkadaşınızdan sizin için fotoğraf çekmesini isteyin.
  • Turna balığını tutmak için kullanılan tutamaklar ilk başta biraz garip gelebilir, ancak zamanla doğal gelecektir.

Uyarılar

  • Turna balığı biraz korkutucu görünse de, onlara saygılı davranmak önemlidir. Birçok ülkede hayvanlara eziyet etmek cezai bir suçtur, bu nedenle turna balıklarına nazik davranmaya dikkat edin.
  • Sıkıntıdan kaçınmak için turna balığını gereğinden uzun süre tutmaktan kaçının. Turna balığını uzun süre suyun dışında bırakmak strese girmesine neden olabileceğinden, balığın fotoğraflarını ve ölçümlerini mümkün olduğunca çabuk çekmeye çalışın. Balığın ayrıntılarını kaydettikten sonra, yavaşça suya geri koyun.