Ping Pong Raketi Nasıl Tutulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Ping pong raketinin nasıl tutulacağını öğrenmek, masa tenisi sporunda ustalaşmanın ilk adımıdır. Neyse ki ping pong raketini tutmanın tek bir doğru yolu yoktur. Yeni başlayanlar için en iyisi olan popüler shakehand tutuşu ve çok yönlü ancak ustalaşması zor penhold tutuşu vardır. Denemesi ilginç olabilecek 'V', 'Seemiller' ve ters penhold gibi alternatif tutuş stilleri bile vardır, ancak nadir oldukları için pratik yapmak için kendinize güvenmeniz gerekebilir. Tüm bu stillerin güçlü ve zayıf yönleri vardır, bu nedenle sonunda size en iyi geleni seçebilirsiniz.

Adımlar

Sallama El Tutuşunu Kullanma

  1. adım 1 küreğin bıçağını başparmağınız ve işaret parmağınız arasındaki boşluğa yerleştirin.
    Küreğin bıçağını başparmağınız ve işaret parmağınız arasındaki boşluğa yerleştirin. Elinize bakarsanız başparmağınız ve işaret parmağınızın oluşturduğu 'V' şeklini göreceksiniz. Küreği elinize yerleştirin ve sağ iç alt kenarı bu 'V' içinde kalacak şekilde hareket ettirin.
  2. adım 2 orta, yüzük ve serçe parmaklarınızı sapın etrafına sarın.
    Orta, yüzük ve serçe parmaklarınızı sapın etrafına sarın. Bunlar, ping kürek sapını sallantılı bir tutuşla tutmak için kullandığınız tek parmaklardır. Bu parmaklar, birinin elini sıkarken nasıl görünüyorsa öyle görünmelidir.
    • Bu tutuşu hissetmek için raketi el sallama hareketiyle yukarı ve aşağı hareket ettirmeyi deneyin.
  3. adım 3 i̇şaret parmağınızı raketin dış kısmına yaslayın.
    İşaret parmağınızı küreğin dış kısmına dayayın. Yine birinin elini sıktığınızı düşünün. İşaret parmağınız genellikle içe kıvrılmak yerine dışa dönüktür. Bu, salladığınızda küreği dengelemenize yardımcı olacaktır.
    • Daha rahat hissediyorsanız, parmağınızın ucunun yan kenara dayanmasına izin verin.
  4. adım 4 daha fazla bilek esnekliği istiyorsanız başparmağınızı sapın ön tarafına doğru kıvırın.
    Daha fazla bilek esnekliği istiyorsanız başparmağınızı sapın ön tarafına doğru kıvırın. Buna sığ sallama el tutuşu denir ve muhtemelen yeni başlayanlar için en doğal tutuştur. Raket için yüksek hareket özgürlüğü için harikadır, bu da topu geri döndürmeyi kolaylaştıracaktır.
    • Bu tutuş genellikle oldukça doğal bir his olsa da, size doğru gelmiyorsa, bu başka bir şey denemek için bir işaret olabilir.
  5. adım 5 daha sıkı bir tutuş istiyorsanız başparmağınızı raketin ön yüzüne yaslayın.
    Daha sıkı bir tutuş istiyorsanız başparmağınızı raketin ön yüzüne yaslayın. Bu derin sallantılı tutuş bilek esnekliğini sınırlasa da, çok fazla güç gerektirmeyen hassas atışlar için işe yarar. Raketinizi bu şekilde tutmak, raketi bir yandan diğer yana geçirmeyi de kolaylaştıracaktır, bu nedenle hem forehand hem de backhand atışlar için harikadır.
    • Her ikisinden de faydalanmak için her zaman bu başparmak pozisyonu ile başparmağınızı sapın etrafına sarma arasında geçiş yapabilirsiniz!
  6. adım 6 tutuşunuzu gevşek tutun.
    Tutuşunuzu gevşek tutun. Elbette raketi oynarken elinizden fırlamayacak kadar sıkı kavramak istersiniz, ancak bir kişi raketi sizden sadece hafif bir dirençle alabilmelidir. Çok sıkı bir tutuş bilek esnekliğini çok fazla sınırlayarak topa vurmayı veya spin çekmeyi zorlaştıracaktır.
    • Raket kolunuzun doğal bir uzantısı gibi hissetmeli, elinizi hareket ettirdiğiniz kadar özgürce hareket etmelidir.
  7. adım 7 raketi, kenarı yere dik olacak şekilde tutun.
    Raketi, kenarı yere dik olacak şekilde tutun. Bileğinizin hafifçe aşağı doğru eğildiğini fark edeceksiniz. Siz oynadıkça raketin açısı değişecek olsa da bileğinizin bu pozisyonda kalmasını istersiniz.
    • Sallanırken bileklerinizin gevşek olmasından kaçının! Bu, topa yanlış vurmanıza yol açacaktır. Salınım yapmak için ön kolunuzun tamamına ihtiyacınız vardır ve bileklerinizi çok fazla hareket ettirirseniz yorulurlar.

Penhold Tutuşunu Denemek

  1. adım 1 tutma kolunu başparmağınız ve işaret parmağınız arasındaki boşluğa yerleştirin.
    Kolu başparmağınız ve işaret parmağınız arasındaki boşluğa yerleştirin. Başparmağınız ve işaret parmağınızın oluşturduğu 'V' şekline bakın. Sapı yukarı doğru açarak, kenarını bir kalem gibi 'V 'nin içine yerleştirin.
  2. adım 2 sapı başparmağınız ve işaret parmağınız arasında kavrayın.
    Sapı başparmağınız ve işaret parmağınız arasında tutun. Sapın etrafında bir halka oluşturun. Kürekle bir kalem veya kurşun kalem gibi yazdığınızı hayal edin ve kavrama hissini elde etmek için küreği kalem yazma hareketiyle hareket ettirmeyi deneyin.
  3. adım 3 daha fazla bilek esnekliği istiyorsanız kalan parmaklarınızı gevşek tutun.
    Daha fazla bilek esnekliği istiyorsanız kalan parmaklarınızı gevşek tutun. Çin penhold tutuşu için, orta, yüzük ve serçe parmaklarınızın uçlarıyla küreğin dış yüzünü hafifçe kavrayın. Parmaklarınızı rahat bir pozisyonda tutun.
    • Raketi bu şekilde tutmak size geniş bir hareket alanı sağlayacak ve topu bloklamayı ve itmeyi kolaylaştıracaktır.
    • Bu tutuş, raketin dış kısmını kullanarak backhand topspin veya topun döndürülmesini tutarlı bir şekilde kullanmayı zorlaştırır.
  4. adım 4 daha güçlü vuruşlar için orta, yüzük ve serçe parmaklarınızı düzeltin.
    Daha güçlü vuruşlar için orta, yüzük ve serçe parmaklarınızı düzeltin. Kore/Japon penhold tutuşu için, orta parmağınızın kenarı raketin dış yüzünü hafifçe kavramalı, yüzük ve serçe parmağınız bunun üzerine dizilmelidir. Parmaklarınızın sert bir şekilde düz olmasını istersiniz.
    • Raketi bu şekilde tutmak, masadan uzakta dururken bir topu kolayca iade etmenizi sağlayacaktır.
    • Düz parmaklar raket bıçağının hareketini kısıtlayarak topa ulaşmak için raket açısını değiştirmenizi zorlaştırabilir.

Raketi Diğer Şekillerde Tutmak

  1. 1. adım kullanın
    Yüksek güç ve top dönüşü için 'V' tutuşunu kullanın. Raketin bıçağını işaret ve orta parmağınız arasında tutarak bir 'V' şekli oluşturun. Başparmağınızı en rahat hissettiğiniz yere yerleştirin.
    • Bu tutuş geniş açılı atışlar için idealdir.
    • Penhold veya shakehand tutuşu kadar popüler olmadığını unutmayın, bu nedenle bu konuda uzmanlaşmış bir antrenör bulmak zor olabilir.
  2. adım 2 seemiller tutuşuyla etkili bir şekilde blok yapın.
    Seemiller tutuşuyla etkili bir şekilde blok yapın. Parmaklarınızı raketin sapının etrafına sarın ve işaret parmağınızı raketin arka yüzüne, alt kenarına olabildiğince yakın olacak şekilde yerleştirin. İşaret parmağınızla raket bıçağını diğer taraftan kavramak için başparmağınızı kullanın.
    • Bu stil için backhand bilek esnekliği sınırlı olduğundan, raketinizin forehand tarafını kullanarak backhand vuruşlar yapmak isteyebilirsiniz.
  3. adım 3 ters penhold tutuşu ile ağır topspin elde edin.
    Ters penhold tutuşuyla ağır topspin elde edin. Raket sapını başparmağınız ve işaret parmağınız arasında tutun ve diğer üç parmağınızı rahat tutarak raketin dış yüzüne yaslayın. Elinizdeki raketi hafifçe yukarı doğru eğin, böylece topa vurmak için raketin her iki tarafını da kullanabilirsiniz.
    • Bu tutuş diğer penhold tutuşlarına çok benzer. Aradaki fark, raketi tutuş açınıza ve oyun tarzınıza bağlıdır ve bu tutuşun Çin veya Kore/Japon penhold stilleriyle birleştirildiğini görmek alışılmadık bir durum değildir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Forehand ve backhand tutuşa sahip olmak yanlış mı?
    Hayır. Masa tenisi oyuncuları forehand veya backhand tutuş kullanmakta özgürdür. Ancak, en iyisi daha rahat olduğunuz bir tutuş kullanmaktır.

Video

İpuçları