Av Tüfeği Nasıl Tutulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Av tüfeğini güvenli ve etkili bir şekilde kullanmak için iyi bir form şarttır. Bir av tüfeğini tutarken, kendi kollarınızın ve vücudunuzun bir uzantısı gibi hissetmek istersiniz. Atış yaparken nasıl düzgün tutacağınızı, omuzlayacağınızı ve duracağınızı öğrenmek sizi bir profesyonel gibi gösterecek ve isabet oranınızı artırmanıza yardımcı olacaktır. Sadece pratik yaparken güvende olmayı ve poligonda eğlenmeyi unutmayın!

Adımlar

Ellerinizi Yerleştirmek

  1. adım 1 tetik elinizin avuç içini dipçik bileğinin yan tarafına yerleştirin.
    Tetik elinizin avuç içini dipçik bileğinin yan tarafına yerleştirin. Dipçik bileği, silahın arka ucunun en dar kısmıdır. Avuç içiniz, silahı arka uçtan sabitlemeye yardımcı olmak için bu dar bileğe yerleştirilmelidir. Silahı doğrulturken, bu el gözünüzü namluyla aynı hizaya getirmek için yanağınızın hizasına kadar gelecektir, bu nedenle iyi ve rahat bir tutuş elde etmek önemlidir.
    • Eliniz tetik kabzasıyla neredeyse tokalaşıyormuş gibi hissetmelidir; ne çok gevşek ne de çok sıkı bir tokalaşma.
  2. adım 2 i̇şaret parmağınızı tetiğin üzerine koyun ve diğer parmaklarınızı sarın.
    İşaret parmağınızı tetiğin üzerine koyun ve diğer parmaklarınızı sarın. İşaret parmağınızın etli kısmını tetiğin üzerine koyun ve başparmağınızla kalan üç parmağınızı dipçiğin en küçük kısmının ('bilek' olarak da bilinir) etrafına sarın.
    • Bazı kundak bilekleri diğerlerinden daha kalındır, bu nedenle bir silah satın alırken rahat bir tutuşa sahip olduğunuzdan ve tetiğe ve emniyete kolayca ulaşabildiğinizden emin olun.
  3. adım 3 silahın el kundağını diğer elinizle kavrayın.
    Silahın el kundağını diğer elinizle kavrayın. Ön eliniz nişan almak için silahı bir yay şeklinde hareket ettirmenizi sağlayacak ve silahın ağırlığını taşımanıza yardımcı olacaktır. El kundağını açık avucunuzun üstüne yerleştirin ve parmaklarınızı sıkı bir tutuşla etrafına sarın. El kundağı avucunuzun biraz çaprazında durmalıdır, böylece işaret parmağınız namlu ile aynı hizada olur.
    • Sıkı bir tutuş kullanın, ne çok gevşek ne de çok sıkı.
    • İşaret parmağınızı uzatıp silahın namlusuyla aynı hizaya getirmek, nişan almayı daha doğal hissettirecektir (sanki parmağınızı hedefe doğrultuyormuşsunuz gibi).
  4. adım 4 ön elinizi, el kundağını doğal bir mesafede kavrayacak şekilde ayarlayın.
    Ön elinizi, el kundağını doğal bir mesafeden kavrayacak şekilde ayarlayın. Tüfeği kavramaya çalışırken kolunuzu germemeniz veya sıkmamanız önemlidir. Dirseğinizi gevşek ve rahat tutun ve tutuşunuzu vücudunuzdan daha uzağa veya daha yakına, doğal hissettiğiniz bir mesafeye ayarlayın.
    • Silahı tetiğe daha yakın kavramak nişanınızı daha hızlı almanızı sağlarken, daha geniş bir tutuş silahı daha kontrollü bir şekilde sabitlemenizi ve geri tepmeyi azaltmanızı sağlar.

Av Tüfeğini Omuzlamak

  1. adım 1 dipçiği yanağınıza doğru kaldırın.
    Dipçiği yanağınıza doğru kaldırın. Gözlerinizi namlu ile aynı hizada tutmak için silahın kundağının (veya 'tarağının') elmacık kemiğinizin altındaki çıkıntıya hafifçe dokunmasına izin verin. Boynunuzu aşağı doğru eğmekten ve gerginliğe neden olmaktan kaçınmak için omuzlarınızı biraz kaldırmanız gerekecektir.
  2. adım 2 silahın kabzasını omuz cebinize sıkıştırın.
    Silahın kabzasını omuz cebinize sıkıştırın. Silahın düz arka ucunun ('dipçik') omuz ve göğüs kaslarınız arasındaki boşluğa yerleştirilmesi gerekir. Geri tepme sırasında silahı sabit tutmak için omzunuza doğru sıkıca tutun (neredeyse kolunuzun bir uzantısı gibi). Dipçik plakasının alt kısmı omzunuzla aynı hizada veya omzunuzun üst kısmında durmalıdır.
    • Doğru omuzlandığında, geri tepme sırasında dipçik neredeyse hiç hareket etmeyecektir.
    • Dipçiği koltuk altınıza sıkıştırmaktan kaçının, çünkü bu sadece gözlerinizi namluyla aynı hizaya getirmek için boynunuzu aşağı doğru eğmek zorunda kalmanıza neden olacaktır. Ayrıca atış talimi yaptığınız bir günün ardından omzunuzu aşırı derecede ağrıtacaktır!
  3. adım 3 başınızı doğal olarak dik tutun.
    Başınızı doğal olarak dik tutun. İyi bir nişan almak ve yaralanma veya atış sonrası ağrılardan kaçınmak için boynunuzu ve başınızı rahat bir pozisyonda tutmak önemlidir. Boynunuz rahat bir şekilde konumlandırılmalı, nişangaha bakmak için aşağı veya yana doğru eğilmemelidir.
    • Dipçiği yanağınızın yanına getirmek için omuzlarınızı biraz kaldırın ve gözünüzü namlu ile aynı hizada tutmak için başınızı eğmekten kaçının.
    • Boynunuzu hafifçe öne doğru tutun ancak gerginliğe neden olacak kadar değil.

Duruşu Üstlenmek

  1. adım 1 ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde durun ve dizlerinizi hafifçe bükün.
    Ayaklarınızı omuz genişliğinde açın ve dizlerinizi hafifçe bükün. Av tüfekleri ayakta durarak ateşlenir, ancak silahı geniş bir kavisle hareket ettirmek ve geri tepme için kendinizi sabitlemek için iyi bir dengeye sahip olmak isteyeceksiniz. Ayaklarınızı omuz genişliğinde açın ve iyi bir denge merkezine sahip olmak için dizlerinizi biraz bükün.
  2. adım 2 bir ayağınızı hafifçe öne doğru atın ve biraz eğilin.
    Bir ayağınızı hafifçe öne doğru atın ve biraz eğilin. Sağ elinizle atış yapıyorsanız, sol ayağınızı biraz öne koyup hafifçe içine doğru eğilmek isteyeceksiniz (ve sol elinizle atış yapıyorsanız tam tersi). Sağ ayağınız öndeyken, ayak parmaklarınızı hedefin yaklaşık 45 derece sağına doğrultun. Sol ayağınız öndeyse, ayak parmaklarınız hedefin 45 derece solunu gösterecektir.
    • Ağırlığınızın yaklaşık %60'ı ön ayağınızın üzerinde olacak şekilde eğilin.
    • Arka bacağınızı hafifçe bükülü tutmayı unutmayın çünkü bu, kalçanızın gerektiğinde sağa ve sola dönme kabiliyetini destekleyecektir.
  3. adım 3 ağırlığınızı ayak toplarınıza verin.
    Ağırlığınızı ayak toplarınızın üzerine verin. Tüm ayağınızı yere basılı tutun ve tabancaya doğru eğilmenize ve dengede kalmanıza yardımcı olması için ağırlığınızın çoğunu ayak toplarınıza aktarın. Bu aynı zamanda hareketli hedefleri karşılamak için hızlı bir şekilde dönmenize ve hareket etmenize yardımcı olacaktır.
    • Topuklarınıza ağırlık vermekten kaçının çünkü bu kadar hızlı dönemezsiniz ve geri tepme sırasında dengenizi kaybedebilirsiniz.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Dengeye yardımcı olması için omuzlarınızı aşağı yukarı kare şeklinde tutun.
  • Silahın kabzasını pazularınıza veya orta omzunuza dayamayın. Acı çekersiniz!

Uyarılar

  • Poligonda değilseniz asla dolu bir tüfeği tutarak pratik yapmayın. Ateş etmeyi planlamadığınız zamanlarda tüm mermileri çıkarın ve emniyeti açık tutun.