Beton Üzerinde Gölgelik Çadır Nasıl Tutulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

En sevdiğiniz gölgelik çadırınızı çimlere sabitlemek kolay bir iştir. Ancak çadırınızı beton üzerine kurmanız gerekiyorsa, tentenin uçup gitmemesi için onu nasıl ağırlaştıracağınızı bulmanız gerekecektir. Neyse ki çadırınız için ucuz, ev yapımı ağırlıklar yapmak için birden fazla seçeneğiniz var. Bunlar arasında su veya kum kovalarıyla yapılan ağırlıklar, mağazadan satın alınan çadır ağırlık torbaları, kül blokları veya PVC boru yer alır.

Bilmeniz Gerekenler

  • Çadır ağırlıkları, kül blokları veya egzersiz ağırlıkları gibi hızlı bir çözüm kullanın.
  • 5 galonluk kovaları kum, çakıl, su veya betonla doldurun ve bungee kordonlarıyla çadıra bağlayın.
  • PVC boruları betonla doldurup üzerlerini kapatarak ve bungee kordonlarıyla çadıra bağlayarak çadır ağırlıkları oluşturun.

Adımlar

Quick-Fix Çadır Ağırlıklarının Kullanımı

  1. adım 1 kolay bir seçenek için çadır ağırlık torbaları satın alın.
    Kolay bir seçenek için çadır ağırlık torbaları satın alın. Özellikle gölgelik çadırlar için üretilen ve pazarlanan çadır ağırlık torbaları vardır. Genellikle bunları kumla doldurmanız ve ardından çadırınızın iskeletine ve ayaklarına takmanız gerekir. Bunlar ev yapımı seçeneklerden daha pahalı olabilir, ancak size zaman kazandıracaktır.
    • Çadırınızı halka açık bir etkinlikte kullanıyorsanız, tam çadır ağırlık torbalarının ağırlığının etkinliğinizin ağırlık gereksinimini karşıladığından emin olun. Ağırlıkların dolu halde ne kadar ağırlığa sahip olduğunu görmek için çadır ağırlık ambalajını kontrol edin ve tüm talimatlara uyduğunuzdan emin olun.
  2. adım 2 çadır ağırlığı olarak kül bloklarını deneyin.
    Çadır ağırlığı olarak kül bloklarını deneyin. Tipik bir cüruf bloğu yaklaşık 28 pound (13 kg) ağırlığındadır ve çadır ağırlığı olarak kullanışlı olabilir. Kül bloğunun etrafına bir ip bağlayın ve ipi çadır çerçevenizin üst köşesinde düğümleyin. Kül bloğunu ip veya bungee kablosu kullanarak çadır ayağına bağlayabilir ve ipi üst çerçeveye tutturmaya devam edebilirsiniz.
    • Bazı halka açık etkinliklerde kül bloklarının çadır ağırlığı olarak kullanılmasına izin verilmez, çünkü bunlar takılma tehlikesi yaratabilir, bu nedenle kullanmadan önce etkinlik koordinatörünüze danışın.
    • Kül blokları evde çadırlarınızı ağırlaştırmak için uygun bir yöntem olabilir. Bunları eski havlu veya çarşaflarla örtmeyi düşünün, böylece insanlar bunlara çarptıklarında kendilerini sıyırmazlar.
  3. adım 3 maliyetleri düşürmek için egzersiz ağırlıkları kullanın.
    Maliyetleri düşürmek için egzersiz ağırlıklarını kullanın. Evde egzersiz ağırlıklarınız varsa, bunları çadırınız için ağırlık olarak da kullanabilirsiniz. Seçtiğiniz ağırlıklardan birkaçını çadırınızın ayaklarının yanına, delikleri hizalayarak dizin. Deliklerden ip geçirin, ağırlıkların etrafına bir düğüm atın ve ardından çadır çerçevenizin üst kısmına bir düğüm daha atarak ağırlıkları ona bağlayın.
    • Çadırınızı halka açık bir etkinlikte kullanıyorsanız, egzersiz ağırlıklarını çadır ağırlığı olarak kullanmadan önce etkinlik koordinatörünüze danışın.

Büyük Kovaları Kum, Çakıl veya Su ile Doldurma

  1. 1. adım 4-8 adet 5 us gal (19 l) kova alarak're setting up your tent.
    Çadırınızı kuracağınız yere 4-8 adet 5 US gal (19 L) kova götürün. Kova ağırlıkları kullanmanın faydası, ihtiyacınız olana kadar onları boş tutabilmenizdir. Bu, özellikle etkinlik yerinizde su, kum veya çakıl olacağını biliyorsanız kullanışlıdır. Ağırlıkları çadırınıza bağlamak için kolayca ip bağlayabileceğiniz bir yere sahip olmanın rahatlığı için kulplu kovalar kullanın.
  2. adım 2 kovalarınızı gereken miktarda dolgu maddesi ile doldurun.
    Kovalarınızı gereken miktarda dolgu maddesi ile doldurun. Sanat festivalleri gibi çadırlı halka açık etkinliklerde genellikle her çadır ayağı için bir ağırlık gereksinimi vardır. En yüksek gereksinim genellikle ayak başına 40 pound (18 kg) civarındadır. Hangi dolgu maddesini kullanmak istediğinize bağlı olarak farklı miktarda dolgu maddesine ihtiyacınız olacaktır.
    • Dolgu maddesi olarak su kullanmak için, her birinde 40 pound (18 kg) elde etmek için kovalarınızı sonuna kadar doldurun.
    • Kum için 3,2 galona (12 L) ihtiyacınız olacaktır. Bunu elde etmek için kovalarınızı yaklaşık 2/3 oranında kumla doldurun.
    • Tam 5 US gal (19 L) çakıl kovası kolayca 75 pound (34 kg) ağırlığındadır, bu nedenle bu seçeneği kullanmak için çakıl dolu bir kovanın sadece yarısından biraz fazlasına ihtiyacınız olacaktır.
  3. adım 3 kalıcı ağırlıklar için kovaları betonla doldurun.
    Kalıcı ağırlıklar için kovaları betonla doldurun. Bazı insanlar kova ağırlıklarını betonla yapmayı tercih eder. Kuru çimentoyu çimento torbasının paket talimatlarına göre suyla karıştırın ve kovaları yarıya kadar betonla doldurun. Bunlar elbette işiniz bittiğinde boşaltılamayacaktır, ancak ihtiyaç duyduğunuzda kalıcı olarak kullanılabilir ağırlıklar olarak hizmet edebilirler.
  4. adım 4 her bir kovanın sapına bir bungee kordonu ya da ip bağlayın.
    Her bir kovanın sapına bir bungee kordonu veya ip takın. Her bir kova sapına bir bungee kordonu klipsleyin ya da iple sağlam bir düğüm atın. Eğer halat kullanıyorsanız, halatın kanopinizin üst çerçevesine ulaşacak kadar uzun olması ve oraya bir düğüm atılması gerekir. Bir bungee kordonunun da bu kadar uzağa esneyebilmesi gerekecektir.
  5. adım 5 kordon veya ipin diğer ucunu çadır çerçevenize bağlayın.
    Kordon veya ipin diğer ucunu çadır çerçevenize bağlayın. İpinizi veya kordonunuzu çadır çerçevenizin ayağa yakın köşesine bağlayın, böylece kova yere yakın veya yerde asılı kalacaktır. Kova asılı duruyorsa, çadır ayağına tutturmak için başka bir ip veya bungee kablosu kullanın. Bu, kovanın sallanmasını ve dökülmesini ya da oradan geçen insanlar için takılma tehlikesi yaratmasını önleyecektir.
    • Kovanız varsa üzerine bir kapak koymayı deneyin.
    • Dolgu maddesi olarak su kullandıysanız, çok fazla su dökülmesini önlemek için kovayı takarken yerde tutun ya da çadırınızın bulunduğu noktada doldurun.

PVC Boru Çadır Ağırlıkları Yapımı

  1. adım 1 bir nalburdan pvc boru ve diğer malzemeleri satın alın.
    Bir nalburdan PVC boru ve diğer malzemeleri satın alın. Bu seçenek için 8 adet 4 inç (10 cm) çapında PVC kapağa, elektrikli matkaba, göz korumasına, eldivenlere, 16'şar adet somun, cıvata ve pullara ihtiyacınız olacak. 5⁄8 inç (1,6 cm) boyutunda ve 4 adet delikli cıvata 5⁄8 inç (1,6 cm) boyutunda olmalıdır. Ayrıca 4 adet 36 inç (91 cm) PVC boru, biraz PVC astarı ve yapıştırıcı, en az 50 pound (23 kg) hızlı kuruyan çimento, su, çimento karıştırmak için bir kap ve ip veya bungee kordonuna ihtiyacınız olacak.
    • Bittiğinde bu ağırlıkların her biri yaklaşık 40 pound (18 kg) ağırlığında olacaktır. Ayrıca 3 inç (7,6 cm) çaplı borudan 2 fit (61 cm) daha kısa parçalar kullanarak daha küçük ağırlıklar yapma seçeneğiniz de vardır.
    • Bazı insanlar taşımayı kolaylaştırmak için her biri yaklaşık 20 pound (9,1 kg) olan 8 küçük ağırlık yapmaktan hoşlanır.
  2. adım 2 pvc boru kapaklarınızdan 4 tanesine delik açın.
    PVC boru kapaklarınızdan 4 tanesine delik açın. Boru kapaklarınızın ortasına kalıcı kalem kullanarak bir işaret koyun. Bir 5⁄8 inç (1,6 cm) matkap ucunu elektrikli matkabınızda kullanarak kapakların 4 tanesinin ortasına bir delik açın.
    • Elektrikli aletleri kullanırken daima koruyucu gözlük ve eldiven kullanın.
  3. adım 3 5⁄8 inç (1,6 cm) delikli cıvataları somun ve cıvatalarla kapaklara takın.
    Takın 5⁄8 inç (1,6 cm) delikli cıvataları somun ve cıvatalarla kapaklara bağlayın. Açtığınız her deliğe 1 delikli cıvata yerleştirin. Çevirin bir 5⁄8 inç (1,6 cm) somunu gözlü cıvatayı sıkıştırmak için kapağın her iki tarafındaki gözlü cıvataya takın, iç uca bir pul yerleştirin ve ardından sabitlemek için bu uca bir cıvata bükün.
  4. adım 4 delikli cıvatalı kapakları pvc boruların üzerine yapıştırın.
    Delikli cıvatalı kapakları PVC boruların üzerine yapıştırın. Çoğu PVC yapıştırıcısının kutusunun içinde bir fırça vardır ve yapıştırıcıyı fırçalamadan önce yapıştırıcının yanında satılan mor bir astar sıvısı kullanmanızı gerektirir.
    • Yapıştırıcıyı fırçalarken PVC yapıştırıcı üzerindeki tüm talimatları izleyin ve her bir borunuzun üst kısmına kapakları takın. Yapıştırıcı talimatlarında belirtilen süre boyunca yapıştırıcınızın kurumasını bekleyin.
  5. adım 5 biraz beton karıştırın ve her bir boruyu doldurun.
    Biraz beton karıştırın ve her bir boruyu doldurun. Kuru çimentonuzu çimento paketinizin talimatlarına göre suyla karıştırmak için 5 US gal (19 L) bir kova kullanın. Çimentonun hızla sertleşmeye başladığını unutmayın, bu nedenle hızlı çalışmanız gerekecektir. Her bir boru dolduğunda, betonun kuruması için delikli cıvata üzerinde bir duvara dayayın.
    • Bu adımda bir arkadaşınızın yardımından faydalanabilirsiniz. Beton karıştırıldığında, 1 kişi boruları küçük bir mala ile doldururken, diğer kişi boruyu dik tutabilir ve betonun dibe doğru hareket ettiğinden emin olmak için ara sıra yere vurabilir.
    • Çimentonuzu 2 ayrı partide karıştırmayı düşünün, böylece priz almaya başlamadan önce tüm çimentoyu bir kerede tüketmek için acele etmezsiniz.
  6. adım 6 alt kapakların her birine küçük bir delik açın.
    Alt kapakların her birine küçük bir delik açın. Borularınızın alt kapakları, kapakları yapıştırırken havanın çıkmasını sağlamak için küçük bir deliğe ihtiyaç duyacaktır. Koruyucu gözlük ve eldiven giyerek, bu düz kapaklara delik açmak için küçük bir matkap ucu kullanın.
  7. adım 7 betonun kurumasını bekleyin ve her bir uca bir kapak altlığı yapıştırın.
    Betonun kurumasını bekleyin ve her bir uca bir kapak altlığı yapıştırın. Borularınızın içindeki betonun tamamen kuruması için birkaç saat bekleyin. Takılmamış kapak altlarını, PVC yapıştırıcınızı ve astarınızı alın ve bu kapakları borularınızın alt kısımlarına yapıştırın. Tutkal talimatlarına göre kurumalarını bekleyin.
    • Ağırlıklarınız artık tamamlandı. Monte edilmiş çadırınız için ihtiyacınız olana kadar bunları asın.
  8. adım 8 her bir ağırlığı bungee kordonu veya halat ile çadır çerçevenize bağlayın.
    Her bir ağırlığı bungee kordonu veya ip ile çadır çerçevenize bağlayın. Ağırlıklarınızı monte edilmiş çadırınıza bağlamak için bungee kordonunu klipsleyin veya halkaların etrafına bir ip bağlayın. Diğer ucu alın ve çadırınızın ayağına yakın üst köşedeki çadır çerçevesine klipsleyin veya bağlayın, ağırlığın yere yakın veya yerde asılı kalması için kordon veya ipe yeterli uzunluk verin. Bunu çadırınızın 4 köşesine de yapın.
    • Bazı kişiler ağırlıkları yere yakın bacaklara ip veya Velcro şeritlerle bağlamayı da sever, böylece sallanmazlar veya takılma tehlikesi yaratmazlar.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Üçüncü adımı anlamadım. Cıvatayı ne yapacaksın?
    Yöntem 3, adım 3'te '5⁄8 inç (1,6 cm) delikli cıvataları somun ve cıvatalarla kapaklara takın' denmektedir. Açtığınız her deliğe (kapaklara) somun ve cıvata kullanarak bir delikli cıvata yerleştirin. Sağlam oldukları sürece başka bir şekilde takmanızda sakınca yoktur.

İpuçları

İhtiyacınız Olan Şeyler

Hızlı Düzeltme Ağırlıkları

  • Mağazadan satın alınan çadır ağırlık torbaları
  • Kül blokları
  • Egzersiz ağırlıkları
  • Halat veya bungee kordonu

Kova Ağırlıkları

  • 4-8 5 galonluk (19 L) kovalar
  • İstediğiniz dolgu maddesi
  • Halat veya bungee kordonu

PVC Ağırlıklar

  • 8 4 inç (10 cm) çapında PVC kapaklar
  • Elektrikli matkap, koruyucu gözlük, eldiven
  • 5⁄8 inç (1,6 cm) somun, cıvata ve pullar (her birinden 16 adet)
  • 4 5⁄8 inç (1,6 cm) delikli cıvatalar
  • 4 adet 36 inç (91 cm) PVC boru
  • PVC astar ve yapıştırıcı
  • Hızlı kuruyan çimento - en az 50 pound (23 kg)
  • Su
  • Çimento karıştırmak için konteyner
  • Halat veya bungee kordonu