Balık Nasıl Oltaya Takılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Balık yakalamak çok kolay gibi görünebilir, ancak başarılı olmak istiyorsanız bunu yapmanın doğru bir yolu vardır. Doğru yemi seçmek ve kullanmak, balık yakalama şansınızı artırmanıza yardımcı olacaktır. Bir balık yeminizi ısırdığında, kancayı hızlı ve düzgün bir şekilde takmanız gerekir, böylece balığın dudağını yakalayabilir ve kaçmasını önleyebilirsiniz. Balığı sudan çıkarabilmeniz için kancaya takılı kalmasını sağlamak amacıyla doğru şekilde makaraya sarmanız da önemlidir.

Adımlar

Doğru Yemi Kullanmak

  1. adım 1 bir balık ısırdığında görebilmek için yüzen bir yem seçin.
    Bir balık ısırdığında görebilmek için yüzen bir yem seçin. Topwater veya yüzen yemler, kullanabileceğiniz en popüler ve en kolay yemlerdir. Parlak renkleri suda görülmelerini kolaylaştırır ve balıkları kendilerine çekerler, böylece tek yapmanız gereken onları atmak ve balıkların yemi almasını beklemektir.
    • Sinek balıkçılığında kullanılan sinekler gibi bazı yüzen yemler su yüzeyinde durur.
    • Yüzen yemler genellikle hafiftir, bu nedenle çok fazla batmazlar, bu da onları uzun mesafelere atmayı zorlaştırabilir.

    İpucu: Bir yemi su yüzeyine yakın bir yerde yüzer halde tutmak istiyorsanız bir bobber kullanabilirsiniz. Ayrıca bir balık ısırdığında bobber'ın su yüzeyinin altına girdiğini de görebilirsiniz.

  2. adım 2 bir yem balığını taklit etmek için askıda duran bir yem kullanın.
    Bir yem balığını taklit etmek için askıda duran bir yem seçin. Daha büyük balıklara kolay bir yemek gibi görünen bir yem sunarak onları cezbetmek için askıda duran bir yem seçin. Askıda duran bir yem, su yüzeyi ile dip arasında gezinir ve daha büyük balıkları onu yemeye ikna etmek için yem balığı gibi davranır.
    • Yaygın asılı yemler arasında krank yemler, kesik yemler ve jerk yemler bulunur.
    • Askıdaki yemler levrek gibi tatlı su balıklarının yanı sıra kırmızı balık gibi tuzlu su balıklarını yakalamak için de kullanışlıdır.
    • Soğuk havalarda daha yavaş hareket eden balıkları çekmek için askıda duran bir yem kullanın.
  3. adım 3 daha büyük balıkları çekmek için yüzey altı yemleri makaraya sarın.
    Daha büyük balıkları çekmek için yüzey altı yemlerini kendinize doğru sarın. Bir yüzey altı yem su yüzeyinin hemen altında yüzer ve suda hareket eden bir balığa benzemek için sürekli olarak makaraya sarılması gerekir. Yemin su içindeki sesi ve hareketi daha büyük balıkları kendisine çekecektir.
    • Yırtıcı balıklara gerçekçi görünmesi için yemi sabit, yavaş bir hızda sarın.
    • Birçok yüzey altı yem, yaralı yem balıklarını taklit etmek için tasarlanmıştır, bu da onları daha büyük balıklar için kolay bir hedef gibi gösterir.
    • Yüzey altı yemlerle kefal, levrek, kırmızı balık ve davul gibi hem tatlı hem de tuzlu su balıklarını yakalayabilirsiniz.
  4. adım 4 daha büyük tatlı su balıklarını yakalamak için batan bir yem seçin.
    Daha büyük tatlı su balıklarını yakalamak için batan bir yem seçin. Jig olarak da bilinen batan yemler, suya atar atmaz batmaya başlar. Makarayla çektiğinizde yem suda daha düşük bir seviyede kalacaktır, bu da daha büyük balıkların olma olasılığının daha yüksek olduğu yerdir.
    • Büyük levrekleri ve diğer büyük tatlı su balıklarını yakalamak için batan yemler kullanın.
  5. adım 5 oltanızı balık olması muhtemel bir alana atın.
    Oltanızı balık olması muhtemel bir alana atın. Oltayı baskın elinizle tutun ve makara makarası serbest bırakma düğmesine basın. Ardından, oltanızı atmak için başparmağınızı makaradan çekerken oltayı omzunuza doğru yukarı ve geri getirin ve önünüzde ileri doğru süpürün. Yem suya düştüğünde, artık misinanın çıkmasını önlemek için düğmeyi klik sesi duyulana kadar ileri doğru çevirin. Balıkların yüzdüğü veya toplandığı bir alanı hedefleyin, böylece yeminizi göreceklerdir.
    • Ne zaman oltanızı atınYemi, oltanın ucundan yaklaşık 12 inç (30 cm) sarkacak şekilde sarın.
    • Kütükler, büyük kayalar veya yapılar veya hareketli sudan uzak küçük kanallar gibi balıkların yanında toplanmak isteyeceği engellerin olduğu alanları arayın.
    • Oltanızı atarken yanlışlıkla arkanızdaki ağaçlara veya çalılara takılmamaya dikkat edin.

Kancayı Ayarlama

  1. adım 1 bir balık ısırdığında hissedebilmek için gevşekliği sarın.
    Bir balık ısırdığında hissedebilmek için gevşekliği sarın. Misinadaki gevşekliği gidermek için makaranızdaki düğmeyi yavaşça çevirin. Misinanın ucundaki yem suda hareket ederken veya yüzerken hissedebileceksiniz. Gergin bir misina, bir balık kemirdiğinde veya ısırdığında hissetmenizi sağlar, böylece kancayı ne zaman takacağınızı bilebilirsiniz.
    • Eğer yeminiz suda hareket ederse ve misina gevşerse, misinayı tekrar gergin hale getirmek için yavaşça sarın.
  2. adım 2 oltanızı sabit tutun ve balığın yeminizi kemirmesine izin verin.
    Oltanızı sabit tutun ve balığın yemi kemirmesine izin verin. Balıklar gürültüden veya ani hareketlerden kolayca ürkerler, bu nedenle bir balığın yeminizi kemirmeye başladığını hissederseniz, makarayı sarmayı bırakın ve balığın yemi almasına izin vermek için olabildiğince hareketsiz kalın.
    • Küçük çarpmalar veya ısırıklar balığı başarılı bir şekilde kancalamak için yeterli olmayabilir, bu nedenle küçük bir ısırık hissettiğiniz anda oltanızı ayarlamaya çalışmayın.
  3. adım 3 balık yeminizle birlikte yüzerek uzaklaşmaya başlayana kadar bekleyin.
    Balık yeminizle birlikte yüzerek uzaklaşmaya başlayana kadar bekleyin. Oltanızın hareket ettiğini gördüğünüzde bir balığın yeminizi gerçekten ısırdığını anlayacaksınız. Güçlü bir çekiş hissedene kadar bekleyin ve ardından bir balığın yeminizi tamamen aldığına dair bir işaret için misinanızın hareket edip etmediğine bakın.
    • Eğer bir bobber kullanıyorsanız, bobberin tamamen su yüzeyinin altına indiğini görene kadar bekleyin.

    İpucu: Bazı balıklar yeminizi alma konusunda endişeli olabilir ve onu kemirerek veya ona çarparak test edebilir. Kancanızı takmak için oltanızda bir balığın sürekli çekişini hissedene kadar bekleyin.

  4. adım 4 kancayı balığın ağzına takmak için oltayı havaya kaldırın.
    Kancayı balığın ağzına yerleştirmek için oltayı havaya kaldırın. Oltadaki yemi alan balığın büyük çekişini hissettiğiniz anda oltayı yukarı ve tekrar havaya doğru sallayın. Kanca balığın dudağına takılacak ve balık kaçmak için mücadele etmeye başlayacaktır. Balığı yavaşça sarmaya başlayın, ancak misinayı çok fazla zorlamayın yoksa kopabilir.
    • Kancayı birden fazla kez takmaktan kaçının, aksi takdirde balığın ağzından çekip çıkarabilirsiniz.
    • Kancayı takmak için birden fazla sarsma hareketi yerine 1 kez takma hareketi kullanın.

Kancalı Balığı Sarmak

  1. adım 1 makara yaparken oltanızın ucunu yukarıda tutun.
    Makara yaparken oltanızın ucunu yukarıda tutun. Oltayı çevirmekten ve balığı olabildiğince hızlı sarmaktan kaçının, aksi takdirde oltanızı patlatabilir veya balığı kaybedebilirsiniz. Bunun yerine, oltanızı yukarıda tutarken balığın yorulmasına izin verin. Oltayı bir yandan diğer yana hareket ettirerek misinanın balığı takip etmesini sağlayın, böylece çok fazla gerginlik oluşmaz.
    • Oltayı ucu yukarı bakacak şekilde yaklaşık 45 derecelik bir açıyla tutmak misinanın çok fazla sürüklenmesini önler.
  2. adım 2 misinanın sıkı kaldığından emin olun, böylece balık't escape.
    Balığın kaçmaması için misinanın sıkı durduğundan emin olun. Balıkla mücadele ederken misinayı gergin tutun. Balığın suda hareket etmesiyle oluşan herhangi bir gevşekliği sarın. Gevşek bir misina kancanın balığın ağzından kaymasına ve kaçmasına neden olabilir.
    • Misinayı zorlamayın yoksa kopabilir.
    • Balığın kendini yorana ve misinada kolayca sarabileceğiniz bir gevşeklik oluşmaya başlayana kadar mücadele etmesine izin verin.
  3. adım 3 balığı sudan yakalayabileceğiniz kadar kendinize yaklaştırın.
    Balığı sudan yakalayabileceğiniz kadar kendinize yaklaştırın. Zamanla balık yorulacak ve sizin için onu sarmak daha kolay hale gelecektir. Balığı, uzanıp misinayı yakalayabileceğiniz kadar yaklaşana kadar sarmaya devam edin.
    • Balık görebileceğiniz kadar yaklaştığında, yorgun görünüp görünmediğini ve yan yatıp yatmadığını kontrol edin. Sudan çıkarmak daha kolay olacaktır.

    İpucu: Bir tekneden balık tutuyorsanız, balığın altınıza girmesine izin vermemeye dikkat edin, aksi takdirde misina teknenin yanından kopabilir.

  4. adım 4 balığı sudan çıkarmak için misinayı tutun.
    Balığı sudan çıkarmak için misinayı tutun. Aşağı uzanın ve oltayı suyun hemen üzerinden sıkıca tutun. Balığı sudan çıkarmak için 1 yumuşak hareket kullanın. Balık muhtemelen sarsılmaya ve mücadele etmeye devam edecektir, bu nedenle kaçmaması için hemen bir ağa, tekneye veya sudan uzakta karaya yerleştirin.
    • Balığı bir elinizle aşağıda tutun ve diğer elinizle kancayı ağzından çekin.
    • Balığı tutmayı düşünmüyorsanız, kancayı çıkardıktan sonra yavaşça suya geri bırakın.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Bir yem nasıl seçilir?
    Bir yem seçerken, o bölgedeki balıkların normalde yediklerini taklit eden bir şey istersiniz. Bu şekilde bir ısırık alma olasılığınız daha yüksektir.
  • Soru
    Nasıl misina seçersiniz?
    Balık tuttuğunuz alan için doğru misinayı kullandığınızdan emin olun. Örneğin tuzlu su balıkçılığı, tatlı su balıkçılığından farklı bir misina türü gerektirecektir.
  • Soru
    Balığa çıkmak için en iyi zaman nedir?
    Bu nerede balık tutacağınıza bağlı. Öncelikle nereye gitmek istediğinizi bilmeniz gerekir. Bu bir yol haritasına sahip olmak gibidir. Örneğin tatlı su balıkçılığı için en iyi zaman, tuzlu su balıkçılığından çok daha farklıdır. Bu aynı zamanda avladığınız türe de bağlıdır. Balık tutacağınız yer hakkında önceden araştırma yapmanızı tavsiye ederim.

İpuçları