Canlı Minnow ile Oltaya Yem Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Balıkçılar için 'minnow', minnow ailesinin üyelerinden biri olabilecek veya olmayabilecek yem için kullanılan herhangi bir küçük balığı ifade eder. Minnowlar levrek, bluegill, crappie, kahverengi alabalık, walleye, kuzey turnası ve muskellunge gibi türler için popüler bir yem balığıdır. Minnowlar doğru şekilde kancalandıklarında yem olarak en etkili balıklardır; bir minnowu kancalamanın doğru yolu onu nasıl avlamayı planladığınıza bağlıdır.

Bilmeniz Gerekenler

  • Kancayı alt ve sonra üst dudaktan geçirerek dudaklardan bir minnow kancalayın. Bu yüzmesine ve nefes almasına yardımcı olur.
  • Ya da kancayı minnow'un sırtına, sırt yüzgecinin hemen arkasına takın. Bu yöntem hareketsiz balıkçılık için harikadır ve genellikle minnow'u daha uzun süre canlı tutar.
  • Alternatif olarak, minnow'u kuyruğundan kancalayın. Bu, ağırlık veya bobber kullanmadığınızda en iyi sonucu verir.

Adımlar

Minnow'a Kanca Atmak

  1. Trol yaparken veya tekrar tekrar atıp geri çekerken bir minnow'u dudaklarından kancalayın. Bir minnow'u bu şekilde kancalamak, suda çekilirken doğal bir şekilde yüzmesini sağlar.
    • Dudak görünümlü minnow'ları gerektiren düzenekler arasında kayan ağırlık veya drop-shot düzeneği gibi canlı yem düzeneklerinin yanı sıra bir platin ve bobber bulunur. Yemi 'tatlandırmak' için bir jig kafasına bu şekilde bir minnow da takabilirsiniz.
    • Bir minnow'u dudaklarından kancalarken, kancayı önce alt, sonra üst dudaktan geçirin. Kanca yukarı döneceğinden, bu minnow'un dik yüzmesine izin verecektir.
    • Bir minnow'un dudaklarından kancalanması, suyun ağzına girmesini ve solungaçlarından çıkmasını engelleyerek sonunda ölmesine neden olur. Bu şekilde kancalanmış canlı minnowları sık sık kontrol edin ve ölme belirtileri gösterdiklerinde değiştirin.
  2. Hala avlanırken bir minnow'u sırtından kancalayın. Bir minnow'u sırt yüzgecinin hemen arkasından arkadan kancalamak, suyun altında tutmak için bir platin ve çok uzağa gitmesini önlemek için minnow'un yaklaşık 18 inç (45 cm) önünde bir bobber altına takıldığında daha doğal yüzmesini sağlar.
    • Bu yöntem aynı zamanda buzda balık avlarken minnowları yem olarak kullanmak için de tavsiye edilir.
    • Sırtından kancalanan bir minnow, dudaklarından kancalanan bir minnowdan daha uzun süre hayatta kalabilir. Ancak, bu şekilde kancalarken minnow'un omurgasını delerseniz, onu felç edersiniz.
  3. Herhangi bir ağırlık veya bobber olmadan avlanırken bir minnow'u kuyruğundan kancalayın. Bu, minnow'un kancanın ağırlığı dışında herhangi bir ağırlık çekmediği zaman mümkün olduğunca serbestçe yüzmesini sağlar.
    • Ağırlıksız bir misinayla minnow avlamak, belirli bir hedefe atarken veya ağaçlarda ya da bir tekne iskelesinin yakınında asılı balıkları avlarken en iyi sonucu verir.
    • Bazı olta balıkçıları, misinada çok hafif bir platin kullanırken kuyruk kancası yöntemini de kullanır.

Minnow Balıkçılığı İçin Takımlar ve Teçhizatlar

  1. Doğru kancayı seçin. Kullandığınız kancanın boyutu, avladığınız minnowların ne kadar büyük olduğuna bağlıdır.
    • 3 inç (7,5 cm) altındaki minnowlar için 4 veya 6 numara kanca en iyi sonucu verir.
    • 4 ila 5 inç (10 ila 12,5 cm) veya daha büyük minnowlar için 2, 1/0 veya hatta 2/0 boyutuna kadar çıkabilirsiniz.
  2. Doğrudan bağlayın. Çıtçıtlı fırdöndüler kancaları ve yemleri değiştirmeyi kolaylaştırsa da, minnow'un yüzme hareketini bozabilecek ekstra ağırlık da ekler.
    • Bununla birlikte, kancanın biraz ilerisine bir fıçı fırdöndü veya üç yollu fırdöndü takarak kayan platin (fıçı fırdöndüyü durdurucu olarak kullanarak) veya dipsey platin veya split shot (üç yollu fırdöndü ile) ile balık tutabilirsiniz.
  3. Berrak suda daha ince misina kullanın. Berrak nehir veya göllerde avlanırken 6 ila 8 pound test (3 ila 4 kg sınıfı) misinalar tavsiye edilir.

Balıkçılık Sırasında Minnowların Bakımı

  1. Serin bir sıcaklık sağlayın. Minnoşlar en iyi soğuk suda veya avlandıkları suyun sıcaklığından daha yüksek olmayan bir sıcaklıktaki suda gelişir.
    • Daha soğuk su, daha sıcak suya göre daha fazla oksijen tutar. Minnow kovanızı doğrudan güneş ışığından uzak tutmak suyu daha serin tutacaktır.
    • Minnow kovasındaki su çok ısınma tehlikesiyle karşı karşıyaysa, az miktarda buz ekleyebilirsiniz. Ancak bir kerede çok fazla buz, suyu çok hızlı soğutacak ve minnowları şoka sokarak sonunda onları öldürecektir.
    • Balık tuttuğunuz suyun sıcaklığı minnow kovasınınkinden keskin bir şekilde farklıysa, kovaya yavaş yavaş dışarıdan su ekleyerek kova suyunu temperleyin. Bazı minnow kovaları balık avladığınız suya daldırılmak üzere tasarlanmış olsa da, suyu kademeli olarak temperlemeden önce bunu yapmak minnowları şok edecek ve öldürecektir.
  2. Suyu temiz tutun. Tıpkı akvaryumdaki balıkların bakımında olduğu gibi, minnow kovanızdaki minnowları uzun süre tutarken suyu filtrelemeniz ve değiştirmeniz gerekir.
    • Minnow kovanızın suyu şehir musluğundan geliyorsa, suda bulunan kloru gidermek için birkaç damla klor giderici solüsyon ekleyin.
    • Kova suyu bulanıklaşırsa, balıkların atık dışkılarından oluşan amonyağı gidermek için hemen değiştirin.
  3. Bir havalandırıcı düşünün. Taşınabilir havalandırıcılar minnow kovasındaki suya oksijen ekleyerek minnowlarınızın daha uzun süre canlı kalmasına yardımcı olabilir. Havalandırıcılar genellikle pille çalışır, ancak bazıları 12 voltluk bir pile bağlamak için adaptörler içerebilir.
    • Bazı havalandırıcılar suya verdikleri oksijen seviyesini ayarlamanıza izin verir. Genel olarak, daha fazla oksijen taşıyan ve balıkları daha büyük kabarcıkların itebileceği şekilde itmeyen küçük kabarcıkların çıkışını korumak istersiniz.
    • Balık tutarken sizi rahatsız etmemesi için mümkün olduğunca sessiz çalışan bir havalandırıcı seçin.
  4. Minnowlarınızı aşırı kalabalıklaştırmayın. Çok küçük bir kovada çok fazla yem balığı, sudaki mevcut oksijen için rekabetin artmasına ve atık amonyak miktarının artmasına neden olur.
    • 1 galonluk (3,79 l) bir minnow kovasına 6 düzine kadar 3/4 ila 1 inç (19,1 ila 25 mm) fathead minnow, 4 ila 5 düzine 2 ila 3 1/2 inç (50 ila 88,9 mm) shiner minnow ve 1 ila 1 1/2 düzine 3 1/2 inç (88,9 mm) veya daha büyük chub yerleştirilebilir.
    • Çok büyük yem balıkları için, örneğin 10 ila 18 inç (25 ila 45,72 cm) emiciler, 5 galonluk (18,93 l) bir kova tavsiye edilir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Minnowları nereden bulabilirim?
    Kınkanatları yem dükkanlarında bulabilir veya bir minnow tuzağında kendiniz yakalayabilirsiniz.

İpuçları

  • Balık tuttuğunuz bölgeyi yeterince iyi biliyorsanız, bir gırgır ağı ile kendi minnowlarınızı yakalayabilirsiniz. Bu, gökkuşağı alabalığı avlamak için iyi bir yoldur. Bunu yapmaya karar vermeden önce, balıkçılık yaptığınız yetki alanının minnowları yakalamak için sahip olduğu düzenlemelerden haberdar olun.
  • Minnow'u sırtından kancalarsanız, çok derinden kancalamamaya dikkat edin, aksi takdirde omurgaya çarpacak ve minnow'u felç edip öldüreceksiniz. Bu, canlı bir minnow'un sağlayacağı herhangi bir hareketi ortadan kaldıracaktır. Bunu kazara yaparsanız, yeni bir minnow takın.

Uyarılar

  • Birçok ülkede, viral hemorajik septisemi gibi virüslerin varlığı nedeniyle minnow ve diğer yem balıklarının kullanımı, taşınması ve imhası ile ilgili düzenlemeler bulunmaktadır. Minnows ile balık tutmayı planladığınız eyalet, il veya diğer yetki alanlarının doğal kaynaklar departmanına danışarak yönetmeliklerini öğrenin ve bunlara uyun.