Kum Piresi Nasıl Yakalanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

'Kum piresi' bir böceği değil, bu makalede diğer adlarının yanı sıra kum yengeci veya köstebek yengeci olarak da adlandırılan 10 bacaklı küçük bir kabuklu hayvanı ifade eder. Pompano, kırmızı balık ve koyun balığı gibi türler için tuzlu su balıkçılığında yem olarak kullanılır.

Adımlar

Arma Kurulumu

  1. adım 1 misinanıza biraz cezbedici boncuk koyun.
    Oltanıza cezbedici boncuklar takın. Kum piresi yumurtaları turuncu renktedir; birçok balıkçı bu yumurtaların balıkları kum pirelerini yemeye çektiğine inanır. Bu nedenle kancayı takmadan önce misinalarına turuncu plastik boncuklar geçirmeyi severler.
    • Küçük floresan turuncu bobinler de boncuklarla aynı amaca hizmet edebilir ve yemi dipten uzak tutma avantajı sağlar.
  2. adım 2 kısa bir monofilament lider takın.
    Kısa bir monofilament lider takın. Hafif misinayla (10 ila 15 pound test/5 ila 7 kg sınıfı) balık tutmayı seviyorsanız, yaklaşık 18 inç (45 cm) daha ağır bir monofilament lider (25 pound test/12 kg sınıfı) kullanın. Kancaları/kulakları değiştirmeyi kolaylaştırmak için misinaya bir çıtçıtlı fırdöndü takabilirsiniz.
    • Daha fazla döküm ağırlığı için küçük bir split shot da kullanmak isteyebilirsiniz.
  3. adım 3 misinaya biraz ağırlık ekleyin.
    Misinaya biraz ağırlık ekleyin. Bazı balıkçılar ilave atış ağırlığı için sadece küçük bir bilye kullanırken, diğerleri nerede avlandıklarına ve hangi türün peşinde olduklarına bağlı olarak 4 onsa (114 g) kadar platin kullanırlar.
  4. adım 4 doğru kancayı seçin.
    Doğru kancayı seçin. Kum pirelerini kancalamak için yaygın olarak kullanılan iki kanca stili vardır:
    • Pompano balıkçıları, kanca ucunu kanca şaftının ortasına doğru yönlendiren geniş, yuvarlak bir kıvrıma sahip olan Kahle kancasını tercih eder. Diğer dairesel tarzdaki kancalar da aynı derecede iyi çalışabilir.
    • Koyunbaş balıkçıları, tipik olarak yaklaşık 1 numara olan uzun saplı bir kanca kullanmayı tercih ederler.
  5. adım 5 kum piresini gövdesinden hafifçe kancalayın.
    Kum piresini hafifçe gövdesinden geçirin. Ucunu telson (kürek benzeri kuyruk bölümü) ve göbek kesesinin üstündeki gövdeden başa doğru geçirin, kabukluların siz onu alırken yumurtalarını dağıtabildiğinden emin olun. İdeal olarak, kanca yeterli bir açıyla geçirilecektir, böylece yemi geri çektiğinizde kabuklu yan tarafa çekilecektir.
    • Bazı balıkçılar dikeni kabuğun içinden geçirmeyi tercih ederken, diğer balıkçılar sadece kanca ucunu kabuğun içinden geçirmeyi tercih eder. Kum piresini bu şekilde hafifçe kancalamak, deniz yosunlarına veya kayalara takılma olasılığını azaltır.
    • Bazı balıkçılar kum piresinin sert dış kabuğunu tamamen çıkarmayı tercih eder.

Balıkçılık Stratejileri

  1. adım 1 gelgit sırasında sahile gidin.
    Gelgitin düşük olduğu zamanlarda sahile gidin. Bu, kum pirelerinin yaşadığı alanları ortaya çıkarır.
  2. adım 2 küçük deniz kabukları ve kayaların yakınında kum üzerinde v şeklinde alanlar arayın.
    Küçük kabukların ve kayaların yakınında kum üzerinde V şeklinde alanlar arayın. V işaretleri, kum pirelerinin kendilerini kazdıkları yerlerdir. Kendilerini gömme sürecinde olan birkaç kum piresi de görebilirsiniz.
  3. adım 3 bir grup kum piresi toplayın.
    Bir grup kum piresi toplayın. Bunu yapmanın en kolay yolu ellerinizle, kum küreğiyle veya kum tırmığıyla yapmaktır, ancak bazı balıkçılar bunun yerine kum pirelerinin olduğu yere ince bir ağ koyar, kumu tekmeleyerek gevşetir ve ardından gelgitin yerinden oynayan kum pirelerini ağa sürüklemesine izin verir.

Kum Piresi Depolama

  1. adım 1 kum pirelerini nemli kum dolu bir kovada tutun.
    Kum pirelerini nemli kum dolu bir kovada tutun. Kum pirelerinin solungaçlarını ıslak tutmak için yeterli neme ihtiyaçları vardır, bu yüzden nemli kum kullanırsınız. Ancak onları suya batırmak istemezsiniz, çünkü boğulurlar.
    • Hava özellikle sıcaksa, nemli kumu nemli bir bezle örtün. Bezi ve altındaki kumu serin tutmak için bezi buz parçalarıyla kaplamak da isteyebilirsiniz.
  2. adım 2 pireleri boşaltın' waste daily.
    Pirelerin atıklarını günlük olarak boşaltın. Kum pireleri bir kova nemli kumda 3 ila 4 gün kalabilir, ancak bu süre zarfında, boğulmalarını önlemek için çıkarılması gereken sarı renkli bir atık üretirler.
  3. adım 3 kum pirelerini daha sonra kullanmak üzere dondurmayı düşünün.
    Kum pirelerini daha sonra kullanmak üzere dondurmayı düşünün. Kolayca kum piresi bulamıyorsanız veya tek bir gezinti sırasında kullanabileceğinizden daha fazlasını bulursanız, kum pirelerini daha sonra kullanmak üzere dondurup saklamak isteyebilirsiniz. Bunu yapmak için önce pireleri haşlayın ve sonra dondurun. Dondurulmuş kum pireleri 3 ila 4 ay saklanabilir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Kum pirelerini yakalamak için kullanabileceğim en iyi şey nedir?
    Kum pireleri küçük yumrular ve v şekilleriyle tanımlanabilir, bu nedenle bir koloni tespit ettiğinizde büyük bir avuç kum alın ve bir kova kapağının üzerine koyun. Kum pireleri için kumu eleyin, ardından onları kovanızda toplayın - bu kadar basit!

İpuçları

  • Kum pireleriyle avlanırken, turuncu olan kum piresi yumurtalarıyla aynı renkte veya yumurta rengine benzer bir pembe tonunda jiglerle de avlanabilirsiniz. Birçok pompano balıkçısı kum piresi yumurtalarının renginin balıkları kum piresine çektiğine inanır.
  • Canlı kum piresi ile avlanırken kancalarınızı keskin tutun. Balıklar yemi genellikle kanca ucunu ağızlarına sokacak şekilde vuracaklardır; kancayı takmanıza gerek yoktur. (Eğer yaparsanız, yemi balıktan uzaklaştırabilirsiniz).
  • Kum piresi yerine yapay bir yem tercih ederseniz, kum piresine benzeyecek şekilde kalıplanmış yapay bir yem kullanabilirsiniz. Kancalayın ve doğal bir kum piresi ile aynı şekilde avlayın.

Uyarılar

  • 'Kum piresi' aynı zamanda Kuzey Pasifik'te bulunan ve kıyı şeridinden oldukça uzakta yaşayabilen ve evcil hayvanlar ve diğer hayvanlar üzerinde otostop yaparak evlere getirilebilen parazitik bir kabuklu hayvanı da ifade edebilir. Bu tür bir kum piresinin yem olarak kullanılması amaçlanmamıştır.
  • Burada kullanılan 'kum piresi' adı, 'Anomura' alt takımına ait 'Emerita' cinsi kabukluları ifade eder. 'Kum piresi' aynı zamanda 'Talitridae' familyasından karides benzeri bir kabukluya veya daha doğru bir ifadeyle kum sineği olarak adlandırılan bir böceğe de işaret edebilir.