Karides Nasıl Oltaya Takılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Ölü ya da diri, taze ya da dondurulmuş karides, kıyı tuzlu su balıkçılığı için en iyi yemlerden biridir. Siyah davul, kemik balığı, pisi balığı, orfoz, jackfish, pompano, kırmızı balık, snook, deniz alabalığı, sheepshead, tarpon ve mezgit bu kabuklu ile yakalayabileceğiniz türler arasındadır. Karidesi canlı ya da ölü olarak avlamanıza ve nasıl sunduğunuza bağlı olarak karidesi oltaya takmanın da çeşitli yolları vardır.

Adımlar

Canlı Karides Donatımı için Yöntemler

  1. adım 1 döküm veya trol yaparken karidesi kafasından kancalayın.
    Döküm veya trol yaparken karidesi kafasından kancalayın. Birçok balıkçı karideslerini kafadan kancalamayı sever. Bunu yapmanın iki yolu vardır.
    • Kancayı karidesin kafasının altından sokun ve hayati organlardan kaçınarak dikeni üstten dışarı itin. Bu yöntem yemi dipten avlarken tercih edilir.
      adım 1 döküm veya trol yaparken karidesi kafasından kancalayın.
    • Kancayı karidesin kafasının üst kısmından geçirin, ucu hayati organların altından geçirdikten sonra kafanın üst kısmında başka bir yere itin. Bu yöntem dip balıkçılığı için tercih edilir.
      adım 1 döküm veya trol yaparken karidesi kafasından kancalayın.
    • Karidesi kafasından kancalamanın bir dezavantajı vardır: kancadan düşme olasılığı daha yüksektir.
      adım 1 döküm veya trol yaparken karidesi kafasından kancalayın.
  2. adım 2 sürüklenme balıkçılığı veya şamandıra oltası için karidesi kabuğundan çapraz olarak kancalayın.
    Sürüklenme balıkçılığı veya şamandıra oltası için karidesi kabuğundan çapraz olarak kancalayın. Kancayı mide ve pankreastan kaçınarak kabuk ucunun hemen altından geçirin. (Bunlar karidesin vücudunda koyu lekeler olarak görünür.) Bu, karidesin yüzme hareketinden yararlanır.
    • Ayrıca karidesi başının hemen altından kancalayabilir ve kancayı karidesin kabuğunun ortasından hayati organlarının arasından çıkacak şekilde geçirebilirsiniz. Bu, daha uzağa atmanızı ve karidesi daha kolay geri almanızı sağlar, ancak karides, kabuğundan çapraz olarak kancalandığından daha çabuk ölecektir.
      adım 2 sürüklenme balıkçılığı veya şamandıra oltası için karidesi kabuğundan çapraz olarak kancalayın.
  3. adım 3 seyir halindeki balıkları avlamak için karidesi kuyruğundan kancalayın.
    Seyir halindeki balıkları avlamak için karidesi kuyruğundan kancalayın. Bu yöntem, karidesin ağırlığının çoğunun bulunduğu kafası, karidesin gövdesini kancadan koparmadan yemi daha uzağa iteceğinden, daha da uzağa atmanıza olanak tanır. Karidesin kuyruk pervanesini koparın, ardından kancayı gizlemek için kuyruk merkezinden geçirin ve karides gövdesinin kanca gözünü kapatmasına yetecek kadar kuyruğun alt tarafından dışarı doğru sokun.
    • Karidesin kuyruğunu yerinde daha iyi tutmak için sapında dikenler olan bir baitholder kanca kullanmak isteyebilirsiniz.
      adım 3 seyir halindeki balıkları avlarken karidesi kuyruğundan kancalayın.
    • Karidesin kuyruk pervanesini koparmak balıkları cezbeden bir koku yayar.
      adım 3 seyir halindeki balıkları avlamak için karidesi kuyruğundan kancalayın.
    • Karidesi kuyruğunun ucundan çapraz olarak da kancalayabilirsiniz. Bu yöntem, yabani otlar dışındaki ağır dip takılmalarıyla uğraşırken tercih edilir.
      adım 3 seyir halindeki balıklar için atış yaparken karidesi kuyruğundan kancalayın.
  4. adım 4 kancayı karidesin içine gömün's body when fishing in a lot of weeds.
    Çok fazla yabani otun içinde avlanırken kancayı karidesin gövdesine gömün. Bu karides takma yöntemi, levrek balıkçılarının plastik solucan avlarken kullandıkları kendinden otlu takma yöntemine benzer. Kuyruk pervanesini kırın, ardından ucu kuyruğun ucundan tamamen geçirin. Sapını dışarı çekin ve kancayı, ucu karidesin alt tarafına bakacak şekilde döndürün ve ardından ucu kuyruğun etli kısmına gömün.
    • Bu kendinden otlu düzenek bir Carolina teçhizatında avlanabilir. 1/4 ons (7,09 g) kayan platini misinanıza geçirin, ardından bir fırdöndü bağlayın. Diğer uca 6 ila 12 inç (15 ila 30 cm) lider ve kancanızı bağlayın, ardından bir karidesle yemleyin. Ağırlık, yemlenmiş kancanızı dibe çekerken, fırdöndü kancaya kadar kaymasını önleyecek ve lider, yeminizin dipten hemen yükselmesine izin verecektir.
    • Bu düzenlemeyi 3 yönlü bir fırdöndü ile de kullanabilirsiniz. Misinanızı fırdöndünün bir ucuna, yeminizi ve liderinizi ikinci bir uca ve 1/4 ila 2 ons (7.09 ila 56.7 g) çan veya dipsey platini üçüncü uca takın.

Ölü veya Dondurulmuş Karides Takma Yöntemleri

  1. adım 1 cesedi parçalara ayırın.
    Cesedi parçalayın. Canlı karidesler balıkları ne kadar iyi yüzdüklerine göre vurmaya ikna ederken, ölü karidesler balıkları kokularına göre çekerler. Bu nedenle, vücudun geri kalanını kancaya takmadan önce başını, ayaklarını ve kuyruk fanını kırabilirsiniz - ve bazı olta balıkçıları bu adımı atma zahmetine bile girmez.
  2. adım 2 kafa ucundan veya kuyruk ucundan iplik geçirin.
    Baş ucundan veya kuyruk ucundan geçirin. Her iki yöntem de geçerlidir; sadece kancanın tüm sapının kaplandığından emin olmanız gerekir.
  3. adım 3 jiginizi ölü karides ile tatlandırın.
    Jiginizi ölü karides ile tatlandırın. Ölü karides, ister etekli ister yumuşak plastik gövdeli olsun, bir jig'e gerçek kabuklu testi eklemek için harikadır. Eğer jiginizi uçlandırmaya karar verirseniz, karidesi bir bıçakla kanca sapı uzunluğunda parçalar halinde kesin. Bu, yemin doğru uzunlukta olmasını sağlayacak ve kırmak yerine keserek etin daha sıkı ve kancada daha uzun süre kalmasını sağlayacaktır.
    • Özellikle etli ölü karides parçaları için, balığın yemi almamasını ve kancayı kaçırmamasını sağlamak için bir römork kancası eklemek isteyebilirsiniz.
    • Bazı olta balıkçıları kuyruk pervanesini ve üzerindeki eklemi sıkıştırmayı tercih eder, ardından karides kuyruğunu önce jig kafasına geçirir ve kanca gövdeden itildiğinde karides gövdesinin düz durduğundan emin olur.

Canlı Karides Saklamak

  1. adım 1 kovanızı akıllıca seçin.
    Kovanızı akıllıca seçin. Canlı karidesleri tek katmanlı bir kovada ya da iki katmanlı bir minnow kovasında tutabilirsiniz. İki katmanlı bir minnow kovası, gerektiğinde suyu değiştirmeyi kolaylaştırır.
    • Bazı rehberler 5 ila 15 galonluk (18,9 ila 56,8 l) kovalar kullanır.
  2. adım 2 kovanızın ne kadar alabileceğini bilin - ve't overfill it.
    Kovanızın ne kadar alabileceğini bilin - ve aşırı doldurmayın. Suda çok fazla karides olması, bazılarının ölmeye başlayacağı anlamına gelir - ve bazıları öldüğünde, diğerleri de yakında onu takip edecektir.
  3. adım 3 suyu serin tutun.
    Suyu serin tutun. Sıcaklığı düzenli olarak kontrol edin ve korumak için gerektiğinde buz ekleyin. Karidesleri serin ve temiz suda tutmak için suyu sık sık değiştirin.
  4. adım 4 oksijen verin.
    Oksijen verin. Diğer tüm deniz canlıları gibi karidesler de hayatta kalmak için oksijen kaynağına ihtiyaç duyar. Bunu sağlamanın iki yolu vardır:
    • Bir havalandırıcı kullanın.
      adım 4 oksijen verin.
    • Oksijen salan bir tablet kullanın. Bu ürünlerin her ikisi de minnow kovalarında kullanılabilir ve karideslerde de işe yarayacaktır.
      adım 4 oksijen verin.

Ölü ve Dondurulmuş Karideslerin Saklanması

  1. adım 1 ölü karidesleri domuz kabuğu gibi muhafaza edin.
    Ölü karidesleri domuz kabuğu gibi muhafaza edin. Ölü karidesler salamurada muhafaza edilebilir ve tatlı su balıkçılarının olta kutularında domuz kabuğu taşıdıkları gibi küçük kavanozlarda taşınabilir. Bu prosedürü takip edin:
    • 1/2 ila 1 pound (226,8 ila 453,6 g) taze karides alın.
      adım 1 ölü karidesleri domuz kabuğu gibi muhafaza edin.
    • Kabuklarını, başlarını ve kuyruklarını çıkarın.
      adım 1 ölü karidesleri domuz kabuğu gibi muhafaza edin.
    • Onları canlı olarak avlayacağınız boyutun iki katı büyüklüğünde parçalara ayırın.
    • Küçük bir kavanozun dibine bir kat tuz koyun.
      adım 1 ölü karidesleri domuz kabuğu gibi muhafaza edin.
    • Tuzun üzerine bir parça kesilmiş karides yerleştirin.
      adım 1 ölü karidesleri domuz kabuğu gibi muhafaza edin.
    • Kesilmiş karidesin üzerine bir kat tuz koyun.
    • Tuzlanmış karidesin üzerine başka bir parça kesilmiş karides yerleştirin.
    • Kavanoz dolana kadar tuz ve karides katmanları arasında dönüşümlü olarak tekrarlayın. Tuz karidesi koruyacak ve sertleştirerek kancada daha uzun süre kalmasını sağlayacaktır.
  2. adım 2 kullanılmamış donmuş karidesleri yeniden dondurun.
    Kullanılmayan dondurulmuş karidesleri yeniden dondurun. Kullanılmayan dondurulmuş karidesler, bozulmadıkları sürece başka bir balık avında kullanılmak üzere paketlenebilir ve yeniden dondurulabilir. Bunu yapmak için en iyisi sevgilinize danışmak ve dondurulmuş karides paketlerini dondurulmuş gıda maddelerinden dikkatlice ayırmak ve dondurulmuş yem karidesi olarak etiketlemektir.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Bunun için en uygun kanca türü hangisidir?
    Yem için karides avladığınızda, J tarzı kancalar kesinlikle bunun için en iyisidir!
  • Soru
    Karidesin kancadan uçmasını nasıl önleyebilirim?
    Biraz dikiş ipliği kullanın ve karidesi kancaya sarın, böylece atış sırasında uçup gitmez. İpliğin rengi karidesin rengine uygun olmalıdır-turuncu benim kullandığım 1 numaralı renktir.
  • Soru
    Karides kullanarak nasıl daha fazla balık çekebilirim?
    Çapa atıldıktan sonra teknenin önüne koşun ve üzerinde karides olan oltanızı atın. Bırakın dibe çöksün, çaparinin oluşturduğu enkaz bulutu nedeniyle çok sayıda balık orada olacaktır.

Video

İpuçları

  • Canlı karides avlarken, karidesin mümkün olduğunca uzun süre serbestçe yüzmesine izin vermek için peşinde olduğunuz balık türü için alabileceğiniz en küçük, en hafif kancayı kullanın. Genel olarak, balığın ağzı ne kadar sert olursa, kancanın o kadar büyük ve güçlü olması gerekir ve bu gibi durumlarda tek bir kanca yerine üçlü bir kanca da tercih edebilirsiniz. Genellikle, 3/0 veya 4/0 kancadan daha büyük bir şey kullanmanız gerekmeyecektir.
  • Balık tutmayı planladığınız bölgede karides yemi satan yem dükkanları olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca karidesin yem olarak kullanılmasına ilişkin herhangi bir düzenleme olup olmadığını da kontrol edin.