Somon Yumurtaları Yem Olarak Nasıl Kullanılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Somon yumurtaları, somon, çelikbaş ve alabalık dahil olmak üzere çok çeşitli balıkları cezbedebilen harika bir balıkçılık yemidir. Somon yumurtalarını yem olarak kullanmayı planlıyorsanız, yumurtaların yüzüp gitmemesi için bir çuval veya karaca torbası oluşturmanız gerekir. Bunu yapmak için, bir balıkçı dükkanından özel örgü levhalar satın almanız ve torbaları elle oluşturmanız gerekecektir. Bundan sonra, somon yumurtalarınızı özel bir düğüm kullanarak kancanıza sabitleyebilirsiniz.

Adımlar

Karaca Torbası Bağlama

  1. adım 1 bir yumurtlama ağını düz bir yüzeye yerleştirin.
    Düz bir yüzeye bir yumurtlama ağı yerleştirin. Yumurtlama ağlarını veya 4 x 4 inç (10 cm x 10 cm) gözenekli tabakaları internetten veya bir balıkçı dükkanından satın alabilirsiniz. Bu yapraklar yumurtaları yem olarak tutmak için özel olarak üretilmiştir ve genellikle 25 veya 50'lik paketler halinde gelir.
    • Bulanık suda balık avlıyorsanız sarı yapraklar daha iyidir.
    • Berrak suda avlanıyorsanız kırmızı yapraklar balıklar için daha çekicidir.
  2. adım 2 örgü tabakanın ortasına 6-20 yumurta koyun.
    Ağ yaprağının ortasına 6-20 yumurta koyun. Her bir karaca torbasına ne kadar çok yumurta koyarsanız, yeminiz o kadar büyük olacaktır. Alabalık gibi daha büyük balıklar için avlanıyorsanız, onları daha iyi çekmek için karaca torbasını daha büyük yapmak istersiniz. Güneş balığı gibi daha küçük balıklar için avlanıyorsanız, karaca torbasını ağızlarına sığacak kadar küçük yapın.
    • Somon yumurtası yemini bir balıkçı dükkanından veya internetten satın alabilirsiniz.
  3. adım 3 yumurtaların üzerine 3 ila 5 küçük yem şamandırası yerleştirin.
    Yumurtaların üzerine 3 ila 5 küçük yem şamandırası yerleştirin. Yem şamandıraları, daha güçlü akıntılarda karaca torbasının suda yüzmesini sağlayacak küçük plastik toplardır. Bu küçük yem şamandıralarını karaca torbasına eklemek, dibe sürtünmesini önleyecek ve yeminizin kayalara takılmasını engelleyecektir.
    • Yem şamandıraları somon yumurtalarınızla yaklaşık aynı boyutta olmalıdır.
  4. adım 4 örgü tabakanın dört köşesinden tutun ve üst kısmını bükün.
    Örgü tabakanın dört köşesinden tutun ve üst kısmını bükün. Ağın dört köşesini dikkatlice tutun ve yumurtaların üzerinde toplayın. Ardından, ağın üst kısmını bir yumurta çuvalı oluşturacak şekilde bükün. Çuvalı yerine sabitlemek için 2-3 kez daha çevirin.
    • Yumurtaları sıkmayın yoksa patlatabilirsiniz.
  5. adım 5 torbanın üst kısmını iplikle bağlayın.
    Torbanın üst kısmını iplikle bağlayın. Bir parça ipliği torbanın üst kısmının etrafına 5-7 kez sarın. Ardından, yumurtaları yerinde tutmak için ipliğin ucunu bir düğümle bağlayın.
    • Düğüm atmaya gerek kalmadan torbayı yerinde tutacak Tackle Spider Konu adı verilen özel bir ip türü kullanabilirsiniz.
  6. adım 6 torbanın üst kısmındaki fazla ağı kesin.
    Torbanın üst kısmındaki fazla ağı kesin. Bir makas kullanarak iplikten 2-3 santimetre (0,79-1,18 inç) keserek torbanın üst kısmındaki fazla fileyi çıkarın. Artık yem olarak kullanabileceğiniz sıkı bir yumurta torbasına sahip olmalısınız.
    • Torbaları hemen kullanmayı planlamıyorsanız, buzdolabında 3 aya kadar saklayabilirsiniz.
    • Çoğu karaca torbası 1-2 inç (2,5-5,1 cm) çapındadır.
    • Eğer karaca torbaları zamanla beyazlaşır ya da renk değiştirirse, bu onların bozulduğu anlamına gelir ve yeni torbalar oluşturmanız gerekir.

Yumurta Halkası Düğümü Bağlama

  1. adım 1 misinayı kancanın gözünden geçirin.
    Misinayı kancanın gözünden geçirin. Misinayı kancanın bükülmüş kısmına ulaşana kadar kancanın gözünden çekin. Sonraki adımlara geçerken misinayı yerinde tutmak için parmaklarınızı kullanın.
  2. adım 2 misinanın diğer ucunu kancanın etrafına 10-12 kez sarın.
    Misinanın diğer ucunu kancanın etrafına 10-12 kez sarın. Misinanın uzun ucunu alın ve kancanın etrafına ve misinanın diğer tarafına sarın. Sarmaya başlarken kancanın gözüne yakın bir yerden başlayın ve kancadan aşağı doğru ilerleyin.
    • Bunu yaparken misinayı olabildiğince sıkı tutun yoksa misinanız çözülür.
  3. adım 3 misinanın serbest ucunu gözün karşı tarafından geçirin.
    Misinanın serbest ucunu gözün karşı tarafından geçirin. Başlangıçta kancanın gözünden geçirdiğiniz misinayı tutmaya devam ederken, diğer ucu veya etiket ucunu alın ve gözün içinden geçirin. Etiket ucunu, gözün diğer tarafından 2-3 inç (5,1-7,6 cm) misina çıkacak şekilde itin.
    • İpiniz şimdi büyük, gevşek bir halka oluşturmalıdır.
  4. adım 4 etiket ucunu kancaya doğru tutun.
    Etiket ucunu kancaya doğru tutun. Hareket etmemesi için etiket ucunu kancaya doğru tutun. Bu, sonraki adımlara geçerken ilmeğinizi yerinde sabitleyecektir.
    • Eğer misinanın etiket ucunu kancaya doğru tutmazsanız, sonraki adımlara geçerken ilmeğiniz çözülecektir.
  5. adım 5 misinayı kancanın etrafına 10-12 kez daha sarın.
    Misinayı kancanın etrafına 10-12 kez daha sarın. Misinanın alt kısmını kancanın etrafına ve misinanın her iki ucuna sarın. Sarmaya devam edin ve her şeyi yerine sabitlemek için sıkıca çekin.
  6. adım 6 düğümü sıkmak için etiket ucunu çekin.
    Düğümü sıkmak için etiket ucunu çekin. İlmekleri yerinde tutmaya devam ederken ipin etiket ucunu çekin, ipin geri kalanı gözden geçecek ve düğümü sıkılaştıracaktır. Sargıyı daha da sıkılaştırmak için ipin her iki serbest ucunu çekin.
    • Düğümün daha düzgün görünmesi için etiket ucundaki fazla ipi kesebilirsiniz.

Karaca Torbasının Misinaya Bağlanması

  1. adım 1 gevşetmek için ilmek düğümünün üst kısmını çekin.
    Gevşetmek için ilmek düğümünün üst kısmını çekin. Düğümün üst kısmını yukarı doğru çekerek karaca torbanızın boyutundan biraz daha büyük bir ilmek oluşturun. Yerine sabitlemek için misinayı karaca torbasının etrafında sıkacaksınız.
    • Yumurta ilmeği düğümünüzü doğru bağladıysanız, düğümün üst ilmeğinin çekilmesi kolay olmalıdır.
  2. adım 2 kanca ile karaca torbasının ortasını delin.
    Kanca ile karaca torbasının ortasını delin. Kancanın sivri ucunu karaca torbasının ortasına yerleştirin. Kancanız ağın her iki tarafından da geçecek şekilde torbayı sonuna kadar delin. Artık karaca torbasını kancanızdan yukarı ve aşağı kaydırabilmeniz gerekir.
  3. adım 3 halkayı karaca torbasının etrafına sabitleyin.
    Halkayı karaca torbasının etrafına sabitleyin. Karaca torbasını mümkün olduğunca göze yakın olacak şekilde kancaya doğru kaydırın. Ardından, yumurta ilmeği düğümünüzün üstündeki ilmeği alın ve karaca torbasının ortasına sarın.
    • Yumurta ilmeği düğümü kullanmak, balık tutarken karaca torbanızın kopmasını ve yüzerek uzaklaşmasını önleyecektir.
  4. adım 4 torbanın etrafındaki ilmeği sıkılaştırmak için misinanın serbest ucunu çekin.
    Torbanın etrafındaki ilmeği sıkmak için misinanın serbest ucunu çekin. İlmeği karaca torbasını yerinde tutacak kadar sıkın. Artık balık tuttuğunuzda karaca torbanız hem kancanıza hem de misinanıza bağlı olacaktır.
    • Misinanın serbest ucunu çok sert çekmeyin, aksi takdirde karaca torbanızı ikiye ayırırsınız.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

İhtiyacınız Olan Şeyler

Karaca Torbası Bağlama

  • Yumurtlama ağları
  • Somon yumurtası
  • Küçük yem şamandıraları
  • Thread
  • Makas

Karaca Torbasının Hatta Takılması

  • Olta kancası
  • Olta misinası
  • Karaca çantası