Çitten Nasıl Atlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Çitler ve diğer bel yüksekliğindeki engeller koşarken sizi yavaşlatabilir. Ancak pratik yaparak ve doğru atlama tekniğini kullanarak kısa sürede çitlerin üzerinden geçebilirsiniz. Bir daha asla bir çitin üzerinden beceriksizce tırmanmak zorunda kalmayacaksınız!

Adımlar

Güvenlik Kasası Yapmak

  1. adım 1 emniyetli atlama yapılıp yapılmayacağını belirleyin.1Güvenlik atlayışı yapıp yapmayacağınızı belirleyin. Adım atlama olarak da adlandırılan emniyetli atlama, yeni başlayanlar için en iyi atlama tekniğidir. Bu atlayış sabit, yürürken ya da koşarken yapılabilir. Çite doğru koşma fikri gözünüzü korkutuyorsa, atlayışı yürüme veya ayakta durma pozisyonundan yapın.
    • Bu atlayış en iyi bel yüksekliğindeki engellerde işe yarar. Çit çok yüksekse takılabilir veya çiti aşmakta zorlanabilirsiniz.
    • Çitin etrafındaki tüm kalıntıları temizleyin. Enkazın üzerine düşerseniz bileğinizi burkabilirsiniz.
  2. 2Bir veya iki elinizi çitin üzerine koyun. Yeni başlayanlar iki elini kullanmalıdır. Kendinizi çitin üzerinden geçirebilecek kadar güçlü olduğunuzdan eminseniz, tek elinizi kullanın. Ağırlığınızı kollarınızla destekleyerek öne doğru eğilin.
    • Çitin üzerinden atlama konusunda gerginseniz, birkaç saniye boyunca kendinizi tutarak kendinizi test edin. Bu, kendi gücünüzü ölçmenize yardımcı olacaktır.
  3. 3Havaya zıplayın ve ayağınızı çitin tepesine koyun. Önce havaya zıplayın. Havadayken ayağınızın topunu çitin tepesine yerleştirin. Bu ayak dengenizi sağlamanıza yardımcı olacak ve kendinizi çitin üzerinden itmenizi sağlayacaktır.
    • Çite ne kadar hızlı yaklaşırsanız, bu ayak denge için o kadar önemli olur.
  4. adım 4 diğer bacağınızı çitin üzerine getirin.4Diğer bacağınızı çitin üzerine getirin. Serbest bacağınızı vücudunuza doğru kıvırın ve dizinizi göğsünüze doğru çekin. Denge için dış ayağınızı kullanarak ayağınızı çitin üzerinden geçirin. Bacağınızı hareket ettirirken, bacaklarınıza en yakın elinizi çitten uzağa kaldırın. Bu size bacaklarınızla manevra yapmak için daha fazla alan sağlayacaktır.
    • Hareket ederken omuzlarınızı ve başınızı aşağıda tutun. Aksi takdirde ayaklarınız çitin kenarına takılabilir ve düşebilirsiniz.
  5. 5Yumuşakça inin. Kendinizi çitten uzaklaştırmaya yardımcı olmak için duran ayağınızla hafifçe itin. Önce serbest ayağınız, ardından da dinlenen ayağınız yere çarpacaktır. Mümkünse, yaralanma riskini azaltmak için ayaklarınızın topları üzerine inin.
    • Yere inerken ayaklarınızı ve dizlerinizi öne doğru çevirin. Bunu yapmazsanız bileğinizi burkabilirsiniz.
    • İnerken dizlerinizi bükün. Bu diz sakatlanmalarını önlemenize yardımcı olacaktır.

Hızlı Atlayış Yapmak

  1. adım 1 hızlı atlayış yapıp yapmayacağınızı belirleyin.1Hızlı atlayış yapıp yapmayacağınızı belirleyin. Hızlı atlama orta ve ileri seviyedeki atlayıcılar arasında popülerdir çünkü momentumu korurlar. Engellerin üzerinden yavaşlamadan veya durmadan yüksek hızda atlayabilirsiniz. Ancak, emniyetli atlayış yapma konusunda zaten rahat değilseniz bu atlayışı denemeyin.
    • Atlayacağınız alanın enkazdan arındırılmış olduğundan emin olun. Aksi takdirde kötü bir iniş yapabilir ve kendinizi yaralayabilirsiniz.
  2. 2Çite doğru koşun. Bu atlama tekniği sizi çitin üzerine taşımak için momentumunuzu kullanır. Bu nedenle, ne kadar hızlı koşarsanız, bu teknik sizin için o kadar iyi çalışacaktır. Bu atlayışı denemek konusunda gerginseniz, çite koşmak yerine tempolu bir koşuyla yaklaşın.
    • Çite tam karşıdan yaklaşın. Eğer açılı bir şekilde yaklaşırsanız çiti geçemezsiniz.
  3. adım 3 baskın elinizi çitin üzerine yerleştirin.3 Baskın elinizi çitin üzerine koyun. Bu sizin 'destek kolunuz' ya da sizi çitin üzerine taşıyan kolunuz olacaktır. Elinizi çitin üzerine vurmayın yoksa momentumunuzu kaybedersiniz. Bunun yerine, koşarken elinizi nazikçe ve sıkıca yere koyun.
  4. 4. Bacaklarınızı yana doğru açın. Dış bacağınızı havaya kaldırarak hızla zıplayın. Dizlerinizi yukarı ve yana doğru birbiri üzerine sürün. Vücudunuz doğal olarak çite paralel olarak yana doğru eğilecektir.
    • Zıplarken omuzlarınız öne baksın.
    • Atlarken baskın kolunuzu düz tutun. Kolunuz kavisliyse vücudunuzu destekleyemeyebilirsiniz.
  5. 5Dik bir pozisyonda iniş yapın. Önce iç bacağınızla inin ve dış bacağınızla takip edin. Darbeyi azaltmak ve eklemlerinizi yaralanmalardan korumak için inerken dizlerinizi hafifçe bükün. Momentumunuz sizi ileriye taşırken eliniz çitten kendiliğinden ayrılacaktır. Göğsünüzü önde tutun ve koşmaya devam edin.

Maymun Kasası Yapmak

  1. adım 1 maymun tonozu yapıp yapmayacağınızı belirleyin.1Maymun atlayışı yapıp yapmayacağınızı belirleyin. Bu atlayış yeni başlayanlar için tavsiye edilmez. Çitin diğer tarafında dik bir düşüş varsa atlarken kendinizi yaralayabilirsiniz. Benzer şekilde, bir engelin üzerinden atlamadan önce zeminde enkaz olmadığından emin olun. Aksi takdirde yere indiğinizde bileğinizi burkabilirsiniz.
    • Maymun tonozu bel yüksekliğindeki çitlerden ve engellerden atlamak için iyidir. Ancak, çit çok yüksekse, bu atlayışla onu aşmakta sorun yaşarsınız.
  2. 2Kollarınızı uzatarak çite doğru koşun. Kendinizi çitin üzerinden taşımak için momentumunuzu kullanacaksınız. Çite doğru koşmak gözünüzü korkutuyorsa, kendinize güveniniz gelene kadar emniyetli atlayış gibi daha kolay bir atlayış yapın.
  3. 3Her iki elinizi de çitin üzerine koyun. Çitten yaklaşık bir adım uzaklaştığınızda, her iki avucunuzu da çitin üzerine sıkıca yerleştirin. Elleriniz omuz genişliğinde açık olmalıdır. Ellerinize doğru öne eğilin ve başınızı aşağı eğin.
    • Ellerinizi çitin üzerine vurmayın. Bunu yaparsanız momentumunuzu kaybedersiniz.
  4. 4Çitin üzerinden atlayın. Göğsünüz öne baksın ve atlarken dizlerinizi göğsünüze doğru çekin. Altınızda bacaklarınız için yeterli alan bırakmak için başınızı ve omuzlarınızı eğin. Atlarken sırtınız yere paralel olacaktır. Bu size ayaklarınızı altınızda ve çitin üzerinde hareket ettirmek için alan sağlayacaktır.
    • Ayak parmaklarınızı çite sıkıştırmamaya dikkat edin. Başınız yeterince alçakta değilse bu olur ve düşmenize neden olur.
    • Bazı insanlar ayakları çitten kurtulduktan sonra kollarıyla iterek daha fazla yükselmeyi tercih eder.
  5. 5Dikkatlice inin. Her iki ayağınızın üzerine aynı anda veya birbiri ardına inebilirsiniz. İnerken, bacaklarınızın yaralanma riskini azaltmak için dizlerinizi hafifçe büktüğünüzden emin olun. Benzer şekilde, ayak bileklerinizi korumaya yardımcı olmak için ayak toplarınızın üzerine inmeye çalışın. Bu aynı zamanda dizlerinizi inerken esnemeye zorlayarak korumaya yardımcı olacaktır.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruÇivili bir çitten nasıl atlanabilir? Çivili bir çitin üzerinden atlamak iyi bir fikir değildir. Atlarken ellerinizi koyacak bir yeriniz olmaz. Bunun yerine, çite tırmanın veya bir kapı arayın.
  • SoruYa boyum kısaysa? Bir çitten atlamak için yeterince uzun olmadığınızdan endişeleniyorsanız, düz yukarı doğru atlama alıştırması yapın. Bu, kaslarınızın gelişmesine ve daha yükseğe zıplamanıza yardımcı olacaktır.
  • SoruHızlı atlayış yapamıyorum çünkü yeterli yüksekliği alamıyorum ve sonunda takılıp düşüyorum. Ne yapabilirim? Daha küçük engelleri atlamayı deneyin ve daha büyük engellere doğru ilerleyin. Ne kadar çok pratik yaparsanız, o kadar çok yükseklik elde edebilirsiniz.

Video

İpuçları

  • Bir çitin üzerinden atlamaya çalışmadan önce ısının.
  • Atlama alıştırması yapın. Ne kadar çok pratik yaparsanız, o kadar kolay olacaktır.

Uyarılar

  • Kıyafetinizin çitlere takılmadığından emin olun.
  • Bunu kimsenin umursamadığı bir yerde yaptığınızdan emin olun yoksa polis çağırabilirler.
  • Dikkatli olun. Düşüp başınızın üzerine düşerseniz kendinizi yaralayabilirsiniz.