Balıkçılık Turnuvası Nasıl Düzenlenir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bazen balıkçılık turnuvaları veya balıkçılık derbileri olarak da adlandırılan balıkçılık turnuvaları, bireysel olta balıkçılarının veya takımların belirli bir süre içinde en fazla ağırlıkta balığı yakalayarak para ve/veya ödül için yarıştığı yarışmalardır. Eğlence için veya kuruluşlar veya hayır kurumları için bağış toplama amacıyla düzenlenebilirler. Bir balıkçılık turnuvasına ev sahipliği yapmak ulusal bir balıkçılık organizasyonuna üye olmayı gerektirmez, ancak planlama ve organizasyon becerileri gerektirir. Bir balıkçılık turnuvasına nasıl ev sahipliği yapacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.

Adımlar

Turnuvaya kimlerin katılabileceğine karar verin.

  1. bu genellikle etkinliği düzenleyen kuruluşa bağlıdır.
    Bu genellikle etkinliği düzenleyen kuruluşa bağlıdır.
    • Bir balıkçılık kulübü veya profesyonel balıkçılık organizasyonu tarafından düzenlenen bir balıkçılık turnuvası için, girişler genellikle organizasyonun iyi durumdaki üyeleriyle sınırlıdır. Bazı organizasyonlar, üye adaylarının organizasyona katılmalarına ve aynı zamanda ilk turnuvalarına katılmalarına izin verebilir.
    • Bir gençlik balıkçılık turnuvası için, girişler belirli bir yaştaki çocuklarla sınırlıdır, ancak daha küçük çocuklar bir yetişkin veya daha büyük bir kardeşle ortak olabilir veya yardımcı olabilir.

Hangi balık türünü avlayacağınızı belirleyin.

  1. bu özellikle bir tür veya birçok tür olabilir.
    Bu özellikle bir tür veya birçok tür olabilir. Balıkçılık turnuvaları, tek bir balık türü, ilgili bir tür grubu veya turnuvanın yapıldığı yerde yakalanabilecek herhangi bir yasal av balığı için düzenlenebilir.
    • Bununla birlikte, profesyonel balıkçılık dernekleri tarafından düzenlenen balıkçılık turnuvaları genellikle kendilerini tek bir tür veya balık ailesi ile sınırlandırır. Örneğin, B.A.S.S. tarafından düzenlenen turnuvalarda yarışmacılar büyük ve (bazen) küçük ağızlı levrek avlamaktadır. Walleye Federasyonu (TWF) tarafından düzenlenen turnuvalarda yarışmacılar walleye için avlanırlar.
    • Belirli bir balık türüne bağlı olmayan amatör balıkçılık dernekleri tarafından düzenlenen balıkçılık turnuvalarında avlanacak türler daha özgürce seçilebilir. Bazı durumlarda, avlanacak en iyi türler, turnuvanın düzenleneceği sularda uygun bir avcı/av dengesini korumak için hangi türlerin avlanmaya en çok ihtiyaç duyduğuna göre belirlenebilir. Diğer durumlarda, olta balıkçısının olgunluğu baskın rol oynamalıdır; ergenlik öncesi veya özel ihtiyaçları olan çocuklar için bir turnuva muhtemelen avlanan sulardaki herhangi bir yasal balık için olmalıdır.

Turnuvayı nerede düzenlemek istediğinize karar verin.

  1. balıkçılık turnuvaları göllerde, rezervuarlarda, akarsularda veya okyanusta düzenlenebilir.
    Balıkçılık turnuvaları göllerde, rezervuarlarda, akarsularda veya okyanusta düzenlenebilir. Turnuvayı nerede düzenleyeceğiniz çeşitli faktörlere bağlıdır:
    • Avladığınız balık türlerinin mevcudiyeti. Genel olarak, B.A.S.S. ve TVF'nin turnuvalarını düzenlediği göller, levrek ve walleye popülasyonları ile olta balıkçıları arasında tanınmaktadır.
    • Yarışacak olta balıkçıları için erişilebilirlik. Kanada'daki birçok uzak göl, walleye popülasyonlarıyla dikkat çekerken, Güney Dakota'daki Oahe Gölü gibi bir rezervuar, walleye olta balıkçılarının çoğu için daha erişilebilir ve dolayısıyla daha iyi bir turnuva alanıdır.
    • Mekan büyüklüğü. Genellikle, balıkçılık turnuvalarına ev sahipliği yapan göller ve yapay rezervuarlar, katılabilecek olta balıkçılarının sayısını karşılamak için orta ila daha büyük boyutlu göllerdir.
    • Organizasyonu düzenleyen grupla ilişki. Çoğu durumda, gruplarının adında bir eyalet veya başka bir yetki alanı bulunan kuruluşlar, yukarıdaki kriterlerin karşılandığını varsayarak, balıkçılık turnuvalarını bu yetki alanı sınırları içinde düzenlemek isteyecektir. Nebraska Walleye Derneği turnuvalarını Nebraska'daki Merritt Reservoir, Lewis and Clark Lake ve Lake McConaughy gibi walleye ile tanınan yerlerde düzenler; ancak Nebraska B.A.S.S. Federasyonu turnuvalarının çoğunu Nebraska dışında düzenler, çünkü Nebraska'da bir turnuvaya ev sahipliği yapacak kadar büyük birkaç bas noktası vardır.

Turnuva için bir tarih veya tarihler seçin.

  1. çoğu balıkçılık turnuvası hafta sonları düzenlenir.
    Çoğu balıkçılık turnuvası hafta sonları düzenlenir. Hem Cumartesi hem de Pazar günlerini içerebilirler. En iyi hafta sonları, söz konusu su kütlesinin turnuva dışı balıkçıların ve diğer açık hava meraklılarının yoğun kullanımı altında olmadığı hafta sonlarıdır.
    • Turnuvada avlamayı planladığınız türün o dönemde yumurtlayıp yumurtlamadığını göz önünde bulundurun. Bazı yargı bölgeleri belirli sularda yumurtlayan balıklar için balık avlamayı yasaklar ve bazı kuruluşlar yumurtlayan balıklar için balık avlamayı etik dışı olarak değerlendirir.

İlgili balıkçılık ve tekne yönetmeliklerini öğrenin.

  1. bunlar, turnuvayı düzenlemeyi planladığınız yargı yetkisine bağlı olacaktır.
    Bunlar, turnuvayı düzenlemeyi planladığınız yargı yetkisine bağlı olacaktır. Turnuvanız için başka hangi kurallara sahip olmayı planladığınıza bakılmaksızın, balıkçılık turnuvasının düzenlendiği eyalet veya diğer yargı yetkisi için torba ve bulundurma limitlerine ve diğer düzenlemelere ve ayrıca balık yakalamak için yasal yöntemlere uymalısınız. Bu bilgileri o ülkenin balık ve yaban hayatı departmanının web sitesinde bulabilirsiniz. (Departmanın gerçek adı yargıdan yargıya değişebilir; örneğin Doğal Kaynaklar Departmanı veya Oyun ve Parklar Komisyonu olarak biliniyor olabilir).
    • Torba limitleri günlük yakalanabilecek balık sayısını ifade eder. Birçok durumda, turnuvalar çok günlük bir turnuvada günlük yakalanan balık sayısını yetki alanının limitinden daha az balıkla sınırlar.
    • Bulundurma limitleri, bir olta balıkçısının herhangi bir zamanda, ister oltada, ister sahadaki bir soğutucuda veya evdeki bir dondurucuda olsun, elinde kaç balık bulundurabileceğini ifade eder. Canlı balıkların tartıldıktan sonra suya geri gönderildiği turnuvalar için bulundurma limitleri bir sorun teşkil etmez, ancak yarışan olta balıkçılarının yakaladıkları balıkların herhangi birini veya tamamını tutmalarına izin verilirse, bu olabilir.
    • Bazı türler, tüm olta balıkçıları için uygun bir popülasyon sağlamak amacıyla devlet tarafından uygulanan minimum veya maksimum uzunluklara veya ağırlıklara sahiptir. Bazı durumlarda, sürdürülebilir bir balıkçılık sağlamak için belirli bir göl veya akarsuda veya yumurtlama mevsiminde daha sıkı boy ve ağırlık sınırları uygulanır.
    • Tekne düzenlemeleri tipik olarak teknede bulunan her kişi için can yeleği, gece kullanımı için ışıklar ve belirli bir beygir gücü veya daha yüksek dıştan takma motorlar için bir durdurma düğmesi gibi gereklilikleri içerir. Turnuvanın düzenleneceği gölün içme suyu kaynağı olarak kullanıldığı yoğun nüfuslu bölgelerdeki bazı yargı mercileri, o göldeki teknelerin buharla temizlenmesini ve bunu kanıtlayan bir etiket taşımasını zorunlu tutabilir.

Turnuva kurallarını belirleyin.

  1. bir balıkçılık turnuvası için kurallar aşağıdakilerden herhangi birini veya tümünü kapsayabilir:
    Bir balıkçılık turnuvası için kurallar aşağıdakilerden herhangi birini veya tümünü kapsayabilir:
    • Puanlama. Turnuvalar genellikle turnuva sırasında yakalanan balıkların toplam ağırlığına göre bir kazanan belirler. Beraberlik durumunda, yakalanan en büyük balığın ağırlığını eşitliği bozucu olarak kullanabilirler.
    • Hangi takımlar kullanılabilir. Takımlar genellikle olta ve makaralarla sınırlıdır ve olta ve makara türüne (sinek balıkçılığı turnuvalarında olduğu gibi) ve hatta olta uzunluğuna göre sınırlandırılabilir. Katılımcıların belirli bir zamanda kaç olta kullanabilecekleri de kısıtlanabilir.
    • Hangi balıkçılık yöntemleri kullanılabilir. Turnuvaya bağlı olarak bu, trolle avlanmaya, balık yakalamaya veya canlı yem kullanımına izin verilmemesi anlamına gelebilir.
    • Katılımcıların tek başlarına mı yoksa bir partnerle mi balık tutacakları. Katılımcıların kıyıdan balık tuttuğu balıkçılık turnuvaları, katılımcılarının yalnız balık tutmasına izin verme eğilimindeyken, katılımcıların teknelerden balık tuttuğu turnuvalar genellikle olta balıkçılarını eşleştirir, böylece her biri diğerinin eylemlerine tanık olabilir.
    • Balık tutmaya kapalı alanlar. Bazı turnuvalarda yarışmacıların balık tutarken birbirlerine ne kadar yakın olabileceklerine ve ev sahibi marinadan minimum mesafeye ilişkin kurallar vardır.
    • Balıkçılık rehberlerinin katılımı/kullanımı. Bazı turnuvalar, turnuva sırasında ve öncesinde bir süre için diğer katılımcılardan herhangi biri tarafından işe alınmamaları koşuluyla, rehberlerin normalde rehberlik yaptıkları göl ve akarsulardaki turnuvalarda yarışmalarına izin verebilir.
    • Turnuvadan önce balık tutma pratiğine izin verilmesi, böylece katılımcıların sıcak noktalar için gölde keşif yapabilmeleri. Çoğu turnuva buna izin verir, ancak etkinlikten önce kısa bir süre için izin vermeyebilirler. (Bassmasters Classic, ilk yıllarında turnuva alanını turnuvanın hemen öncesine kadar gizli tutmuş, böylece pratik balıkçılığı etkili bir şekilde yasaklamıştır).
    • Balığın taşınması/korunması. Birçok tatlı su balıkçılığı turnuvası, yarışmacıların balıklarını tartılana kadar canlı tutmalarını gerektirir, genellikle tekne içi canlı kuyu veya benzer bir yöntemle ve birçoğu balığın tartımdaki durumuyla ilgili ödüller veya cezalar içerir. Canlı balıklar genellikle tartıldıktan sonra suya geri bırakılır; ölü balıklar ise evsizler barınağı gibi bir hayır kurumuna sakinlerinin beslenmesi için bağışlanabilir.
    • Katılımcıların davranışları. Bu, iyi sportmenlik beklentisini içerir ve ayrıca turnuvadan önce bir noktaya yem balığı yerleştirmeye, sıcak noktalara erişimin engellenmesine ve alkol veya diğer uyuşturucuların yasaklanmasına karşı kuralları da içerebilir.
    • Yasal konular ve anlaşmazlıklar. Turnuvalar, kendi teknelerini kullanan yarışmacıların kendileri ve yolcuları için sorumluluk sigortası yaptırmalarını ve bunu kanıtlamalarını şart koşabilir. Ayrıca başvuru için bir zaman sınırı ve ortaya çıkan anlaşmazlıkların çözümü için bir yöntem öngörebilirler.

Giriş ücretini belirleyin.

  1. giriş ücreti, çekmeyi beklediğiniz katılımcı sayısına göre belirlenmelidir.
    Giriş ücreti, çekmeyi beklediğiniz katılımcı sayısına göre belirlenmelidir. Bu ücret genellikle idari ve tanıtım masraflarınızı karşılamanızı sağlayacak şekilde hesaplanır. Muhtemelen ev sahibi marinaya ve muhtemelen bir devlet kurumuna bir ücret ödeyeceksiniz; ayrıca turnuva sonrası bir akşam yemeği düzenlemek isteyebilirsiniz.
    • Turnuva için sponsor arayarak masrafların bir kısmını erteleyebilirsiniz, örneğin turnuva alanına yakın işletmeler, büyük spor malzemeleri mağazaları ve olta takımı üreticileri.

Etkinliğin tanıtımını yapın.

  1. balıkçılık turnuvanızı başarılı kılmak için'll need to promote it effectively.
    Balıkçılık turnuvanızı başarılı kılmak için etkili bir şekilde tanıtmanız gerekir. Pazarlama planınız aşağıdakilerden herhangi birini veya tümünü içerebilir:
    • Ev sahibi marina, turnuva sponsorları ve etkinlikten yararlanan hayır kurumları ile ortak reklamlar.
    • Yerel gazeteler ve balıkçılık dergileri için açık hava yazarlarıyla iletişime geçmek ve bu yayınlar için basın bültenleri göndermek.
    • Etkinlikten önce Facebook ve Twitter gibi sosyal medya araçları ve sonraki etkinliklere ilgi çekmek amacıyla etkinlikten sonra fotoğraf paylaşmak için Pinterest.
    • Spor malzemeleri mağazalarında, yerel işletmelerde ve ilgili etkinliklerde posterler ve el ilanları.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Turnuvayı düzenleyen kişiler kazançları ödemeyi reddederse ne olur?
    Eğer bir sözleşme imzalandıysa, sözleşmede kazançları neden ödemeyeceklerine dair özel bir koşul bulunmadığı sürece kanunen ödemek zorundadırlar. Ancak, ev sahipliği yapılan ve sponsor olunan bir turnuvaysa ve herhangi bir sözleşme yoksa ve sadece katıldıysanız ve kazandıysanız, size ödeme yapmak zorunda değiller. Ancak bu iş için kötü bir durumdur, bu durumda olay çıkarabilir veya bunu kamuya açık bir şekilde yayınlayabilirsiniz.
  • Soru
    Tahsis edilen her bir balıkçılık pozisyonunun adı nedir?
    Ev sahipliği yapılan balıkçılık turnuvasında tekne başına iki kişi varsa, tekne sahibi, sürücüsü, daha yüksek seviyede balıkçılık yapan, daha yüksek atama satın alan veya iki ortak arasında takımın lideri olarak kararlaştırılan kişi tekneci olarak adlandırılır. Tekne sahibi ile aynı teknede balık tutan, ancak tekne sahibi olarak belirlenmeyen kişiye ortak balıkçı (co-angler) denir.
  • Soru
    Turnuvayı düzenleyenler ücretsiz mi balık tutuyor yoksa giriş ücreti mi ödüyorlar?
    Tipik olarak, turnuvayı düzenleyenler, tartıda çatışmaya neden olabileceğinden turnuvada balık tutmazlar. Yürüttüğünüz turnuvayı kazanma şansınız varsa, bu çok fazla gereksiz karışıklığa neden olacaktır.

Video

İpuçları

  • Balıkçılık turnuvanızı organize ederken, yetki alanınızdaki balık ve vahşi yaşam departmanındaki yetkililerle ve turnuva alanındaki ev sahibi marina veya pansiyonla düzenli olarak iletişim kurmak iyi bir fikirdir.
  • Destek organizasyonunuzu oluşturmak ve ilk balıkçılık turnuvanızı düzgün bir şekilde planlamak için kendinize yeterli bir süre tanıyın. Planladığınız turnuva tarihinden bir yıl öncesinden başlamak iyi bir fikirdir; bunu yıllık bir etkinlik haline getirmeyi düşünüyorsanız, 2 yıl öncesinden başlamak daha iyi olabilir.