Golf Arabası Aküsü Ne Kadar Dayanır (Ve Ne Zaman Değiştirilmelidir)

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Golf arabanızın aküsü eskisi kadar uzun süre dayanmıyor mu? İster golf sahasında ister başka bir büyük arazide sürüş yapıyor olun, akünüzün şarjlı ve iyi durumda olduğundan emin olmanız mahsur kalmanızı önler. Neyse ki, akünüzün ne zaman bozulmaya başladığını anlamak için dikkat etmeniz gereken bazı erken uyarı işaretleri vardır. Golf arabanızın aküsünün ne kadar süre iyi durumda kalacağını ve genel kullanım ömrünü hangi faktörlerin etkileyebileceğini öğrenmek için okumaya devam edin.

Bilmeniz Gerekenler

  • Golf arabası aküleri kurşun-asit ise yaklaşık 4-5 yıl veya ortalama bir lityum-iyon akü için yaklaşık 10 yıl dayanır. Tek bir şarjla 8-10 saat bekleyin.
  • Yavaş şarj, zayıf hızlanma, sürüş süresinde azalma ve akü sızıntıları akünüzün kötüleştiğinin işaretleridir.
  • Golf arabanızın aküsünün daha uzun süre dayanmasını sağlamak için aküyü şarjlı tutun, terminalleri temizleyin ve sürüş sırasında tepelerden kaçının.

Adımlar

Golf Arabası Akü Ömrü

  1. 4-10 yıl
    4-10 yıl Eski golf arabalarında genellikle kurşun-asit aküler bulunurken, yeni modellerde daha verimli lityum-iyon aküler bulunur. Standart kurşun-asit aküler bozulmaya başlamadan önce genellikle 4-5 yıl dayanır. Lityum-iyon akülerle, daha az verimli çalıştıklarını fark etmeden önce normalde en az 10 yıl kullanım elde edersiniz.
    • Lityum iyon aküler uygun bakımla 20 yıla kadar dayanabilse de, genellikle bundan daha kısa sürede yıpranırlar.

Bir golf arabası aküsünün şarjı ne kadar sürer?

  1. 8-10 saat
    8-10 saat Golf arabanızın akü ömrünü etkileyen birçok faktör olsa da, golf sahasında bir gün geçirmek veya birkaç saat dolaşmak için yeterli olacaktır. Golf arabanızı sürekli olarak kullanıyorsanız, genellikle tek bir şarjla 25-45 mil (40-72 km) gidebilirsiniz.
    • Golf arabanızın aküsünü tamamen boşaltmaktan kaçının çünkü bu, tekrar tamamen şarj olmasını engelleyen hasara neden olacaktır.

Kullanım Ömrünü Etkileyen Faktörler

  1. adım 1 aşırı şarj
    Aşırı şarj Akünüzü tamamen şarj olduktan sonra prize takılı bıraktığınızda, içindeki metal plakalar daha hızlı aşınmaya başlar. İç plakalar hasar gördüğünden, daha fazla şarj tutmazlar ve daha hızlı boşalabilirler.
    • Özgül ağırlık değerini kontrol etmek için akünün üst portlarından birinin içine bir hidrometre daldırarak akünün şarjını test edin. Okunan değeri akünün etiketinde belirtilen değerle karşılaştırın.
  2. adım 2 sık kullanım
    Sık kullanım Golf arabanızı her gün dolaşmak için kullanıyorsanız, akü golf oynarken haftada sadece bir kez kullandığınız kadar uzun ömürlü olmayacaktır. Arabanızla çok fazla yolculuk yapıyorsanız, akünüzün ömrünün daha kısa olmasını bekleyin.
  3. adım 3 zorlu arazilerde sürüş
    Zorlu arazilerde sürüş yaparken golf arabanızı sürün Bir tepeyi tırmanırken, araba dik araziye tırmanmak için daha fazla güce ihtiyaç duyduğundan aküye daha fazla yük bindirir. Akü, hızınızı korumak ve tepeyi aşmak için fazla mesai yaptığından, normalden daha hızlı yanabilir.
  4. adım 4 soğuk sıcaklıklar
    Soğuk havalar Sıcaklıklar 32 °F'nin (0 °C) altına düşmeye başladığında, golf arabanızın aküsünün içindeki elektrolitler donabilir ve akü kutusuna zarar verebilir. Akünüz hasar gördükten sonra, şarjı düzgün bir şekilde tutmaz ve golf arabanızın performansında bir değişiklik fark edebilirsiniz.
  5. adım 5 araba aksesuarları
    Golf arabası aksesuarları Golf arabanızda farlar, radyo veya başka elektronik cihazlar varsa, bunları sürekli çalıştırmak akü ömrünüzü azaltır. Aksesuarlar çok fazla güç kullanmasa da, yanlışlıkla açık bırakırsanız akünüzü tüketme potansiyeline sahiptirler.

Kötü Akü İşaretleri

  1. adım 1 daha uzun şarj süreleri
    Daha uzun şarj süreleri Golf arabanızın aküsü eskidikçe verimliliğini kaybeder ve artık şarjı çok iyi tutmaz. Golf arabanızın tamamen şarj olması yaklaşık 8-10 saatten daha uzun sürüyorsa, akü bitmeye başlıyor olabilir.
  2. adım 2 azalan güç ve mesafe
    Azalan güç ve mesafe Sürüş sırasında golf arabanızın hızlanmayı ve tepeleri aşmayı ne kadar iyi idare ettiğine dikkat edin. Golf arabası eskisi kadar hızlı gitmiyorsa veya güç kaybetmeden önce o kadar uzağa gidemiyorsanız, aküyü değiştirme zamanı gelmiş demektir.
  3. adım 3 akü sızıntıları
    Akü sızıntıları Golf arabanız bir süre durduktan sonra altında sıvı birikintileri olduğunu fark ettiniz mi? O zaman akü hasar görmüş ve sızıntı yapıyor olabilir. Kurşun-asit akülerin düzgün çalışması için içlerinde sıvı olması gerekir, bu nedenle kendi kendilerine boşalmaya başladıklarında değiştirilmeleri gerekir.
  4. adım 4 çarpık veya şişkin akü
    Çarpık veya şişkin pil Bir pil hasar görürse veya aşırı sıcaklıklara maruz kalırsa, iç kısım genişleyebilir ve kasanın kenarlarına doğru itilebilir. Akünüzde bir şişkinlik veya kasanın etrafında çatlaklar oluştuğunu fark ederseniz, bu onların bozulduğunun bir işaretidir.
  5. adım 5 sönük ışıklar veya aksesuar sorunları
    Sönük ışıklar veya aksesuar sorunları Akünüz şarj tutmuyorsa veya verimli çalışmıyorsa, golf arabanızdaki diğer elektronik cihazlara yeterli güç sağlayamayabilir. Farlar kararmaya başladıysa veya radyo net bir şekilde gelmiyorsa, bunlar akünüzün düzgün çalışmadığının işaretleri olabilir.

Akü Bakımı

  1. adım 1 düz ve kolay bir arazide sürün.
    Düz, kolay arazide sürün. Arabanızı ister golf sahasında, ister kamp alanında ya da başka bir yerde kullanıyor olun, aküyü daha az zorlamak için en düz arazide sürmeye çalışın. Yolları veya patikaları takip edin ve mümkünse tepelerin etrafında bir yol bulmaya çalışın. Yokuş yukarı çıkmanız gerekiyorsa, dik bir alan yerine hafif eğimli bir yer bulmaya çalışın.
    • Golf arabanızı yokuş aşağı sürmenizde bir sakınca yoktur çünkü hızlanmak için aküyü zorlamazsınız. Sadece hızınıza dikkat ettiğinizden emin olun, böylece aracın kontrolünü elinizde tutabilirsiniz.
  2. adım 2 aşağıdaki durumlarda aküyü şarj edin're done using your golf cart.
    Golf arabanızı kullanmayı bitirdiğinizde aküyü şarj edin. Akünüzün tamamen bitmesine izin vermek yerine, golf arabanızı sürmeyi bitirdiğinizde şarj cihazınıza bağlayın. Akü tam şarja ulaştığında, aşırı şarj olmaması ve hasar görmemesi için fişini çekin.
    • Golf arabanızın aküsünü kısmen boşalmış halde bırakırsanız, akünüz yavaş yavaş güç kaybedebilir. Akünüzü tam olarak şarj ettiğinizde, bunun yerine şarjı tutacaktır.
  3. adım 3 korozyonu önlemek için akü terminallerini temizleyin.
    Korozyonu önlemek için akü terminallerini temizleyin. Akünüzü temizlemeye başlamak için kabloları terminallerden ayırın. Ardından akü kutup başlarına karbonat serpin ve üzerlerine biraz su püskürtün. Yüzeyde kalan pas veya korozyonu parçalamak için terminalleri eski bir diş fırçası veya sert kıllı bir fırça ile fırçalayın.
    • Paslanmayı daha da önlemeye yardımcı olmak için kabloları yeniden takmadan önce terminallere ince bir tabaka vazelin sürün.
  4. adım 4 kurşun-asit aküleri ayda bir kez damıtılmış su ile doldurun.
    Kurşun-asit aküleri ayda bir kez damıtılmış su ile doldurun. Kurşun-asit aküleriniz varsa, bunları tamamen şarj ederek başlayın. Akünün üst kapağını çıkarmadan önce koruyucu gözlük ve lastik eldiven takın. Akülerinizi, içindeki metal plakalar tamamen suya batana kadar damıtılmış su ile doldurun.
    • Akülerde genellikle doldurulacak 3-4 su kuyusu vardır, bu nedenle her birinin seviyesini kontrol ettiğinizden emin olun.
    • Akünüze zarar verebilecek kusurlar içerdiğinden musluk suyu kullanmaktan kaçının.
    • Golf arabanızı çalıştırdıkça su, şarjı tutmak ve korumak için akü asidiyle karışır. Siz sürdükçe su doğal olarak buharlaştığından veya hidrojen gazına dönüştüğünden, seviyeler doğal olarak kendiliğinden düşer.
  5. adım 5 golf arabanızı depolama moduna geçirdiğinizde're not using it.
    Kullanmadığınız zamanlarda golf arabanızı depolama moduna geçirin. Golf arabanızı sezon için kaldırıyorsanız veya kullanmayı düşünmüyorsanız, akü bölmesinin yakınında bir anahtar arayın. Anahtar 'Çalıştır' olarak ayarlanmışsa, aküden güç çekebilecek tüm elektronik cihazları kapatmak için anahtarı 'Depolama' olarak değiştirin.
    • Golf arabanızı 60-90 gün içinde kullanmayı planlamıyorsanız, aküyü bir şarj cihazına bağlayın. Bu şarj cihazı, aküyü aşırı şarj etmeden yavaşça korumak için yalnızca küçük bir akım kullanır.
  6. adım 6 golf arabası aküleriniz bozulmaya başladığında değiştirin.
    Golf arabanızın aküleri bozulmaya başladığında değiştirin. Golf arabanızın gücünü kapatın. Elektrik kablolarını en çok bağlantıya sahip ana negatif ve pozitif terminallerden ayırın. Ardından, kalan tüm kabloları diğer akülerden ayırın. Tüm aküleri golf arabanızdan çıkarın ve aynı voltaja sahip yeni aküler takın. Ana pozitif ve negatif terminallerle biten tüm kabloları yeniden takın.
    • Golf arabalarında genellikle 4-8 akü bulunduğundan ve hepsini aynı anda değiştirmek en iyisi olduğundan, bir dizi kurşun-asit akü için 800-1.500 USD arasında veya lityum-iyon aküler için 2.000 USD veya daha fazla ödeme yapmayı bekleyin.
    • Kötü aküler her an bozulabilir, bu nedenle golf arabanızı kullanırken arızalanmak veya yolda kalmak istemiyorsanız aküleri değiştirmeniz önemlidir.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları