Örümceklerin Yaşam Süresi: Bilmeniz Gereken Her Şey

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yaban arıları evinizin ve arka bahçenizin etrafında vızıldıyor, bu da doğal olarak merak etmenize neden oluyor: Yaban arıları ne kadar yaşar? Sadece bekleyip ölmelerine izin verebilir misiniz? Muhtemelen, bu böceklerin etrafınızda çok uzun süre dolaşmasını istemezsiniz. Yaban arılarının ne kadar yaşadığını, bir koloninin tipik olarak ne kadar süre etrafta kaldığını ve gelecekteki yaban arısı yuvalarının oluşmasını önlemek için neler yapabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Adımlar

Yaban arıları ne kadar yaşar?

  1. adım 1 bir işçi yaban arısı ortalama 12-22 gün arasında yaşar.
    Bir işçi yaban arısı ortalama 12-22 gün arasında yaşar. Bu, yaban arısının türüne ve yaşadıkları ortama bağlı olarak biraz değişir. Dişi işçi yaban arıları doğumdan sonra en kısa süreyi yaşarken, erkek yaban arıları nadiren çiftleşme mevsimlerini geçirirler. Yalnız yaşayan eşek arıları, cinsiyetleri ne olursa olsun, nadiren tek bir mevsimden sonra yaşarlar.
    • Yalnız yaşayan yaban arıları tek başlarına yaşarlar ve yaygın olmalarına rağmen insanların yaban arısı denince aklına genellikle bunlar gelmez. Yuvalar inşa ettikleri ve kraliçelere hizmet ettikleri için akla gelenler, sarı prensesler ve kağıt eşek arıları gibi sosyal eşek arılarıdır. Bu iki türün ne kadar uzun yaşadıklarını etkileyebilecek farklı üreme döngüleri vardır.
    • Sosyal eşek arıları aslında yalnızlıktan ölebilir! Yaşamak için gerekli olan enerji seviyesini korumak için kolonilerinin etrafında olmaları gerekir. Kovanından ayrılan bir sosyal yaban arısı sadece birkaç gün içinde ölebilir. Neredeyse onlar için biraz kötü hissedeceksiniz!
  2. adım 2 yaban arısı kraliçeleri bir yıla kadar yaşayabilir.
    Yaban arısı kraliçeleri bir yıla kadar yaşayabilir. Yuvanın sağladığı koruma ve onu koruyan tüm işçiler, kraliçe yaban arısının yaban arıları arasında en uzun ömürlü olmasını sağlar. Ancak bu, yuvanın verimliliğine bağlı olarak onları erken bir ölüme karşı tamamen bağışık hale getirmez.
  3. adım 3 gelişmiş bir yaban arısı kolonisi üç ila dört ay sürebilir.
    Gelişmiş bir yaban arısı kolonisi üç ila dört ay sürebilir. Yiyecek mevcudiyeti ve hava durumu da dahil olmak üzere ne kadar uzun süre yaşayacağı konusunda birçok faktör devreye girer. Genel olarak konuşmak gerekirse, ilkbaharın sonlarında ve yaz boyunca dayanırlar, işçiler sonbaharda enerji kaybetmeye başlarlar.
    • İnsanlara saldırmak için kendi yollarından çıkmayacak olsalar da (popüler inanışın aksine), eşek arıları keşfedildiklerinde yuvalarını korkusuzca koruyacaklardır. Çoğu sokma olayı yuvanın saklandığı yerde tesadüfen görülmesiyle gerçekleşir.

Yaban arıları iç mekanlarda ne kadar yaşar?

  1. adım 1 yalnız yaşayan yaban arıları iç mekanda kapana kısıldıklarında çabucak ölürler.
    Yalnız yaşayan eşek arıları iç mekanda kapana kısıldıklarında hızla ölürler. Uygun bir besin kaynağı (özellikle yemek için avlanma eğiliminde olduklarından) veya suya erişimleri olmadığında, birkaç günden fazla yaşamaları pek olası değildir. Bu nedenle, etrafta vızıldayan tek bir tane varsa, eski ayakkabıyı bir kenara koyabilir ve doğanın kendi akışına bırakabilirsiniz.
  2. adım 2 yaban arısı yuvaları iç mekanlarda hızla ölür.
    Yaban arısı yuvaları iç mekanlarda hızla ölür. Koloni yaban arıları beslenmek için genellikle şekere ve tozlaşmaya ihtiyaç duyar. Şekere hızlı bir şekilde erişemezlerse, koloni ölmeye başlayacaktır. Sonuç olarak, tamamen iç mekandaysa bir yaban arısı yuvasını kendi haline bırakmak mümkündür, ancak yaban arıları ayrılmıyor veya ölmüyor gibi görünüyorsa yuva göz ardı edilmemelidir. Bu, bir yerlerde yiyecek ve suya erişimleri olduğu anlamına gelebilir.
    • Bazı eşek arıları aslında bir süre yiyeceksiz hayatta kalabilir! Türlere ve mevsime göre değişir, metabolizmaları onları normalden daha uzun süre ayakta tutacak kadar yavaş olabilir. Yeni yemek yemiş ve sonbahara girmiş bir işçi yaban arısı, yiyecekten mahrum bırakılırsa biraz daha uzun yaşayacaktır.
    • Kış uykusundaki bir kraliçe yiyecek olmadan birkaç hafta yaşayabilir. Bu dönemde metabolizmaları son derece yavaştır, bu nedenle sonbaharda yedikleri genellikle daha uzun süre dayanır. Bununla birlikte, sıcaklık aniden yükselirse, bu onları kış uykusundan erken çıkarabilir ve bu da açlıktan ölmelerine neden olabilir.
  3. adım 3 hem içeride hem de dışarıda oluşan bir yuva aylarca sürebilir.
    Hem içeride hem de dışarıda oluşan bir yuva aylarca sürebilir. Yaban arıları yuvalarını yırtıcılardan korunmak için yüksek yerlere kurmayı severler. Çatıların ve olukların köşeleri popüler noktalardır ve türler ahşap çiğneme hayranıdır, duvarlarda yuva oluşturabilir. Bu yuvalar gerçekten sorunlu olabilir, çünkü eşek arıları içeri ve dışarı girmek için kolay bir araca sahiptir ve sert sıcaklıklardan korunurlar.

Bir yaban arısı yuvasının oluşmasını nasıl önlersiniz?

  1. adım 1 pencere ve kapıları yaban arısı istilasına karşı emniyete alın.
    Pencere ve kapıları yaban arısı istilasına karşı emniyete alın. Böceklerin evinize uçmadığından emin olmak harika bir önleme tekniğidir. Bunu yapmanın en kolay yolu, çoğu böceğin içeri girmesini engelleyecek olan böcek perdeleridir.
    • Duvarlarınızda bir yaban arısı yuvası olduğundan şüpheleniyorsanız evinizdeki delikleri kapatmaktan kaçının. Giriş noktalarını keserseniz, yeni bir çıkış yolu bulmaya çalışırken daha da içeri girebilirler.
  2. adım 2 çöp kutularını ve diğer kapları kapalı tutun.
    Çöp kutularını ve diğer kapları kapalı tutun. Yuvalar, yırtıcılardan saklanmak ve koloninin duvarlarını daha kolay inşa etmek için korunaklı yerlerde oluşma eğilimindedir. Çoğu yüksekte olsa da, konteynerlerin dibinde oluşmaları nadir değildir. Özellikle açık çöp kutuları, leş yiyen işçi eşek arılarını çekebilir. Kolonilerin büyümesini önlemek için bu ve diğer kapların kapaklarını sıkı tuttuğunuzdan emin olun.
  3. adım 3 yaban arısı yuvalarını bulduğunuzda öldürün.
    Yaban arısı yuvalarını bulduğunuzda öldürün. Bir yuvanın oluşmaya başladığını görürseniz veya oluşma eğiliminde oldukları yerleri biliyorsanız, özellikle eşek arıları ve eşek arıları için bir böcek ilacı ile püskürtebilirsiniz. Yeniden çoğalmayı önlemek için aktif olmayan yuvaları kaldırın (eşek arıları genellikle aynı yuvaları kullanmaz.) Aktif yuvalara yaklaşırken çok dikkatli olun - mümkün olduğunca fazla cildi kaplayan koruyucu giysiler giyin.

Yaban Arısı Yaşam Döngüsü

  1. adım 1 yumurtalar
    Yumurtalar Kraliçe yaban arıları kıştan sonra, bir önceki yıl çiftleşerek döllenmiş halde kış uykusundan çıkarlar. Ya da döllendikleri ilkbaharda bir koloni kurarlar. Yuva bulmak ve kurmak için gereken enerjiyi elde etmek amacıyla yemek yer. Kraliçenin yumurtalarını bırakması için yuva içinde yumurta bölmeleri inşa edilir.
  2. adım 2 larva
    Larva Yumurtalar çatladığında, küçük, ampul şeklindeki larvalar yuvanın hücrelerini işgal edecektir. Bu larvalar, steril işçi arılar tarafından kendilerine getirilen şekerlerle beslenmeye devam eder. Bu larvalar önümüzdeki iki hafta boyunca derilerini büyütmeye devam edeceklerdir.
  3. 3. adım pupa
    Pupa İki haftalık beslenme süresi geçtikten sonra larva kendini kağıt inceliğinde bir kozaya saracak ve bir hafta daha büyüyecektir.
  4. 4. adım yetişkin
    Yetişkin Kozalarından çıktıktan sonra yetişkin eşek arıları yuvanın bakımını üstlenir, larvaları besler ve çiftleşmek için uçarlar. Kışın tüm işçi eşek arıları ölecek ve yeni döllenmiş bir kraliçe arı, ilkbaharda döngü yeniden başlayana kadar kış uykusuna yatacaktır.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Yaban arılarını evinizden nasıl uzaklaştırırsınız?
    Bir feromon tuzağı alın ve arazinizde bir yere yerleştirin. Eşek arıları tuzağa çekilecek ve ölecek ve sizi rahatsız etmeyeceklerdir.

İpuçları