Tavşan Nasıl Avlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yabani tavşan avı, yeni başlayanlar için avlanmaya başlamanın mükemmel bir yoludur ve işi düzgün bir şekilde yapmak için sabır, beceri ve zeka gerektirir. Avınızın yasal, güvenli ve verimli olduğundan emin olmak için tavşan avı ile ilgili doğru prosedürleri ve adımları öğrenmek önemlidir. Lisans almanın doğru yolunu, gerekli tüm malzeme ve ekipmanı edinmeyi ve gerçek avınızı nasıl yöneteceğinizi öğrenerek, başarılı bir hasat için kendinize daha iyi bir şans vermenize yardımcı olacaksınız.

Adımlar

Avcılık için Hazırlanmak

  1. adım 1 avcılık lisansı alın.
    Bir avcılık lisansı alın. Tavşan avcılarının avlandıkları eyaletten lisans almaları gerekir. Bu genellikle Yaban Hayatı Dairesi ya da Balık ve Oyun Dairesi'ne online başvuru yapılarak gerçekleştirilebilir. Bazı bölgelerde, tavşan avlamak için lisans almadan önce bir av güvenliği veya silah güvenliği kursunu veya bir sınavı geçmeniz gerekebilir.
    • Güncel ve yasal olduğunuzdan emin olmak için her yeni av sezonundan önce lisansınızı güncelleyin. Birçok bölgede, 14 yaşın altındaki çocukların lisanssız avlanmasına izin verilmektedir. Reşit değilseniz, bölgenizdeki yerel kuralları öğrenin ve yalnızca yetişkin gözetiminde avlanın.
  2. adım 2 uygun sezona kadar bekleyin.
    Uygun mevsime kadar bekleyin. Yaşadığınız yere bağlı olarak, tavşan hasadı belirli bir mevsimle sınırlı olabilir. Genellikle tavşan sezonu sonbaharın sonlarından başlayıp kış boyunca devam eder, ancak Kaliforniya gibi bazı bölgelerde tavşanlar yıl boyunca avlanabilir.
    • Ayrıca, belirlenmiş alanlarda tavşan avlamanıza izin verilip verilmediğini de öğrenmeniz iyi olacaktır. Genellikle, tavşan avı eyalet veya milli parklarda yasa dışı iken, diğer bölgelerde belirli alanlarda avlanmaya izin verilir. Aklınızda bir yer varsa, avlanmayı düşündüğünüz yılın zamanında orada avlanmanın yasal olduğundan emin olun.
  3. adım 3 bölgenizdeki avlanma limitleri hakkında bilgi edinin.
    Bölgenizdeki avlanma limitleri hakkında bilgi edinin. Genellikle, bir seferde altıdan fazla tavşan almanıza izin verilmez. Ancak bazı yerlerde sülün, tavşan ve diğer hayvanlar da dahil olmak üzere küçük av hayvanları için herhangi bir sınırlama yoktur. Emin olmak için bölgenizdeki yönergeleri kontrol edin.
  4. adım 4 avladığınız tavşanları tanımayı öğrenin'll be hunting.
    Avlayacağınız tavşanları tanımayı öğrenin. Birden fazla tavşan türü vardır ve hepsi avlanmamalıdır. Örneğin Meksika Volkan Tavşanları son derece tehlike altındadır ve normal pamuk kuyruklu tavşanlara çok benzeseler de asla hasat edilmemelidirler. Avınızı yasal ve güvenli tutmak için avlayacağınız uygun tavşan türlerini tanımlamayı öğrenmeniz önemlidir. Genel olarak, bu tavşan türleri son derece sağlıklı popülasyonlara sahiptir ve yaban hayatının korunmasında 'en az endişe verici' kategorisindedir:
    • Beyaz veya pamuk kuyruklu tavşanlar en yaygın avlanan tavşanlardır ve görünüşleri biraz farklı olan birkaç çeşit bölgesel pamuk kuyruklu tavşan vardır. Örneğin çöl tavşanları son derece büyük kulaklara sahipken, bataklık tavşanları tavşandan çok kemirgenleri andıran daha küçük, keskin yüzlere sahiptir. Bununla birlikte, pamuk kuyruğuna özgü olan kahverengimsi siyah kürkü ve kendine özgü bulut beyazı kuyruğudur. Eğer kuyruğunu görürseniz, onun bir kır kuyruğu olduğundan emin olabilirsiniz.
    • Tavşanlar, dik duran ince kulaklarıyla ayırt edilirler. Siyah ve beyaz kuyruklu tavşanlar çöl bölgelerinde yaygındır ve sıklıkla avlanırlar. Uzun bacakları vardır ve oldukça büyük boyutlara ulaşırlar, bu da onları bazı bölgelerde avlanmak için ideal hale getirir.
  5. adım 5 uygun boyut ve tarzda bir av tüfeği kullanın.
    Uygun boyutta ve tarzda bir av tüfeği kullanın. Tavşanlar genellikle av tüfekleri, av tüfekleri, tabancalar ve hatta yay ve ok teçhizatları ile avlanır. Birçok avcı için .22'lik bir av tüfeği tavşan avlamak için mükemmel derecede etkilidir, ancak deneyimsiz avcılar için .22'lik bir tüfekle isabetli atışlar yapmak zor olabilir. Tavşanlar hızlıdır, bu da daha küçük kalibreli bir av tüfeğini bazen bu iş için en iyi araç haline getirir.
    • Eğer bir av tüfeği kullanıyorsanız, 20 kalibreden daha ağır bir tüfek kullanmayın. Tavşanlar küçüktür, yani daha güçlü bir silah aşırıya kaçmak anlamına gelir.
    • 6 veya 7,5 numara çelik saçmalı fişekler kullanın. Tavşanlarınızı yemeyi planlıyorsanız, saçmaları çıkardığınızdan ve sadece çelik kullandığınızdan emin olun, asla kurşun kullanmayın.
  6. adım 6 bölgenizde tuzakla avlanmanın yasal olup olmadığını öğrenin.
    Bölgenizde tuzakla avlanmanın yasal olup olmadığını öğrenin. Tarihsel olarak, tavşanlar en yaygın olarak tavşanı yaralamak ve daha sonra hasat edilmek üzere bir yerde tutmak için kullanılan yemli tuzaklar kullanılarak avlanırdı. Günümüzde, tavşanları yaylı tuzaklarla veya diğer tuzak çeşitleriyle avlamak birçok bölgede yasa dışıdır. Tavşanları tuzaklarla değil ateşli silahlarla avlamak en yaygın yöntemdir.
    • Canlı tuzaklarla tavşan yakalamak kendi arazinizde tamamen yasaldır. Eğer bir tavşan yakalayacaksanız, canlı bir tuzak kullanın.

Tavşan Bulma

  1. adım 1 bölgenizde tavşanların ne yediğini ve nerede yediğini öğrenin.
    Bölgenizde tavşanların nerede ve ne yediklerini öğrenin. Tavşanlar her türlü habitatta yaşar ve çeşitli ortamlarda gelişip yuva yapabilirler. Avlandığınız bölgede tavşanları en iyi nerede bulabileceğinizi öğrenmek için, güvenli avlanma bölgeleri olabilecek yoğun trafik alanlarını anlamak için bazı yerel avcılarla konuşun. Genel olarak, tavşanları genellikle aşağıdaki alanlarda veya çevresinde yataklanmış olarak bulabilirsiniz:
    • Uzun otlar
    • Yonca
    • Geniş yapraklı tarlalar
    • Soya, buğday ve yonca
    • Bahçeler
  2. adım 2 mülkte avlanmak için izin alın.
    Mülkte avlanmak için izin alın. Nerede avlanmayı seçerseniz seçin, avlanmak için izin aldığınızdan ve yanlışlıkla özel mülkte dolaşmadığınızdan emin olmanız gerekir. Birinin arazisinde silahla dolaşmak garip bir tartışmaya girmek için iyi bir yoldur, yani bu tür karışıklıklardan kaçınmak için özel dikkat göstermelisiniz. Sınırlarınızı bilmeniz için mülk sahiplerinin sizi gezdirmesini sağlayın veya yanlışlıkla mülk dışına çıkmadığınızdan emin olmak için bölgenin ayrıntılı bir haritasını alın.
    • Eyalet parklarında ve doğa rezervlerinde avlanmak da ekstra önlem gerektirir. Tetikten hoşlanan avcılar trafiğin yoğun olduğu alanlardan kaçınmalıdır.
  3. adım 3 sabah erken saatlerde veya gün batımında avlanın.
    Sabah erken saatlerde ya da gün batımında avlanın. Yabani tavşanlar en çok sabahın erken saatlerinde ve güneş batarken aktif olurlar. Birçok hayvan gibi tavşanlar da güneş doğarken veya batarken en az ışıkta beslenirler, bu da en çok o zamanlarda aktif olacakları anlamına gelir. Yumuşak ışık bazen tavşanları bulmayı zorlaştırabilir, ancak tavşanları yaşam alanlarında bulmak için gözünüzü doğru yönde eğitmeyi öğrenebilirsiniz.
  4. adım 4 onları dışarı çıkarın.
    Onları dışarı çıkarın. Tavşan avlamanın en yaygın yolu yavaşça dolaşmak ve ormanda yürürken çıkardığınız sesin onları korkutmasına izin vermektir. Mutlak sessizlik gerektiren geyik avının aksine, tavşanların sizi duyabilmesini istersiniz. Hareketleri dinleyebilecek kadar sessiz olmanız gerekir, ancak mutlak sessizlik konusunda endişelenmeyin.
    • İyi bir yürüyüş tarzı 10 eşit adım atmak, sonra durmak ve 30 saniye beklemektir. Muhtemel tavşan yuvası adaylarına yere bakın ve hareket belirtilerini yakından izleyin.
    • Çoğu zaman, bir tavşanı korkutacak olan şey, yürüdükten ve gürültü yaptıktan sonraki sessiz bekleme süresidir. Sabırlı olun.
    • Başkalarıyla birlikte avlanıyorsanız, adımlarınızı kademelendirin, böylece hepiniz aynı anda yürümemiş olursunuz. Hareket etmeye başlamadan önce arkadaşınızın durakladığını görene kadar bekleyin. Tavşanları diğerine doğru ürkütmeye yardım ederek onları dışarı atabilirsiniz.
  5. adım 5 i̇z arayın.
    İzleri arayın. Kar, çamur veya diğer ıslak koşullarda tavşan izlerini aramak, daha fazla keşif yapılması gereken genel bir alanı bulmak için harika bir yol olabilir. Çeşitli taze tavşan izleri görürseniz, bölgeye geri dönün veya tavşanın 'form' adı verilen yuvasını bulup bulamayacağınızı görmek için izleri takip etmeyi düşünün.
    • Formlar genellikle sığ alanlara veya çanaklara inşa edilir, daha sonra çimen, yaprak ve tavşanların kendi kürkleriyle kaplanır. Bunları fark etmek zor olabilir, bu nedenle tavşanların kendilerine göz kulak olmak genellikle daha etkilidir.
  6. adım 6 etrafta bir sıçrayış.
    Etrafından dolaşın. Bir zamanlar tavşanlarla dolu olan geniş tarlalar ve diğer avlanma bölgeleri giderek daha zor avlanma alanları haline geliyor. Günümüzde bazı avcılar, seçtiğiniz yerde birkaç tavşanı korkutacağınızı varsaymak yerine, daha geniş bir alanı kapsayacak şekilde daha hızlı hareket ederek birkaç farklı alan arasında atlamayı tercih ediyor. Sabırlı olmaya çalışın ama aynı zamanda yürüyüşçülerin ya da diğer insanların yoğun olduğu alanların tavşanlar için iyi bir yaşam alanı olamayacağını da unutmayın.
  7. adım 7 gözlerine bakın.
    Gözlerine bakın. Pamuk kuyruklar ve diğer tavşanlar son derece iyi kamufle olurlar. Eski tüfekler ve deneyimli avcılar, tavşanın tamamını görmeye çalışmak yerine parlayan gözlerine bakmayı bilirler. Tavşan sizi görmeden onu görmek, tavşan havalanmadan önce silahınızı hazırlamanıza ve eğitmenize yardımcı olabilir.
    • Bazen, özellikle de hava karlıysa, koyu renkli göz arka planda göze çarpabilir. Tavşanın gözündeki koyu parıltıya dikkat edin.
  8. 8. adım yardım isteyin...
    İyi bir av köpeğinden yardım alın. Dört ayaklı av dostları, tavşanları korkutmak ve size doğru kaçmalarına yardımcı olmak için mükemmeldir. Özellikle Beagle cinsi köpekler mükemmel tavşan avı köpekleridir ve bir grup tavşanı korkuttuklarında yüksek sesle, delici ulumalar çıkarırlar. Eğer bir köpek insanıysanız, bir av köpeğinden yararlanmayı düşünün.
    • Köpekler ayrıca yaralı tavşanların izini sürmek ve onları geri getirmek için de kullanılabilir. Tavşan avında köpek kullanmak tüm süreci daha az yorucu ve çok daha kolay hale getirir. Doğru eğitilmiş bir av köpeği av miktarınızı büyük ölçüde artırabilir.

Güvenle Avlanmak

  1. adım 1 uygun güvenlik ekipmanını kullanın.
    Uygun güvenlik ekipmanlarını kullanın. Ne zaman ava çıksanız, son derece dikkatli olmanız ve her zaman kendinizin ve av partinizdeki herkesin güvenliğini bir numaralı önceliğiniz haline getirmeniz gerekir. Tavşan avına her çıktığınızda yanınızda aşağıdakileri getirdiğinizden emin olun:
    • Alev turuncusu giysiler. Av malzemelerinize biraz kamuflaj katmak isteseniz bile, grubunuzdaki diğer avcılardan ve tavşan aramaya çıkmış olabilecek diğer gruplardan farklı olmanız gerekir. Alev turuncusu şapkalar, yelekler ve diğer ekipmanlar spor malzemeleri satan mağazalarda yaygın olarak bulunur ve her av gezisi için gereklidir.
    • Kulak tıkaçları ve güvenlik gözlükleri her atış yaptığınızda takılmalıdır. Her birinden iyi bir çift alın ve ateşli silah kullandığınız her seferde bunları kullanın.
    • Ağır giysiler, uzun gömlek kolları ve pantolonlar sizi dış etkenlerden ve arazide karşılaşabileceğiniz keskin dikenlerden veya diğer engellerden korumak için iyidir.
    • Bol miktarda su, bazı acil durum malzemeleri ve ilk yardım malzemeleri getirin, özellikle de arazide çok uzaklara seyahat edecekseniz veya birkaç gün boyunca avlanacaksanız.
  2. adım 2 av arkadaşlarınızla birlikte dağılın.
    Av arkadaşlarınızla birlikte dağılın. Bir grup halinde avlanıyorsanız, av partinizin diğer tüm üyelerini takip etme konusunda özellikle dikkatli olmanız gerekir. Av kazaları yaygındır, ancak uygun güvenlik önlemleri ve zihin açıklığı, trajedilerin bir sonraki avınızın bir parçası olmasını önleyecektir. Bir grupla avlandığınız her zaman, aşağıdaki yönergeleri aklınızda bulundurun:
    • Herkes birbirinden en az 50 fit (15,2 m) uzakta olmalı, izin verilen alanda güvenli ve isabetli atışlar yapmak için yeterince uzak, ancak birbirini görebilecek kadar yakın olmalıdır.
    • Etkili iletişim kurun. Dışarıdayken konuşmaya devam edin veya birbirinize etkili bir şekilde işaret verin. Bir atış yapacaksanız, 'Benim' diye bağırarak veya belirlenmiş başka bir işaret kullanarak bunu belirtmeniz gerekir.
    • Asla yere paralel ateş etmeyin. Tavşanlar yerdedir, bu da silahınızın namlusunun her zaman aşağıya dönük olması gerektiği anlamına gelir. Birini yaralamak istemiyorsanız, hiçbir koşulda silahınızı havaya veya yere paralel olarak ateşlememelisiniz. Bunu yapmayın.
  3. adım 3 hastalık belirtilerini tanımayı öğrenin.
    Hastalık belirtilerini tanımayı öğrenin. Ne yazık ki tavşanlarda bakteriyel enfeksiyonlar ve hastalıklar yaygındır, bu da avlandığınız bölgedeki salgınlardan haberdar olmanız ve özellikle de topladığınız tavşanları yemeyi planlıyorsanız, bozuk et belirtilerini tanımayı öğrenmeniz gerektiği anlamına gelir.
    • Küçük av hayvanları popülasyonlarını etkileyen yaygın bir hastalık olan Tularemi ile enfekte olan tavşanlar garip davranacaktır. Tavşanlar tembel görünecek ve garip davranacak, yavaş yürüyecek ve gecikmiş tepkiler verecektir. Bu durum aşırı sıcak havalarda daha yaygındır.
  4. adım 4 tavşanlarınızı tarlada giydirin...
    Tavşanlarınızı hasattan sonraki birkaç saat içinde tarlada giydirin. İçinde bulunduğunuz duruma, ortama ve topladığınız tavşan sayısına bağlı olarak, tavşanı hemen giydirmek ya da eve veya kampa dönene kadar beklemek isteyebilirsiniz. Soğuk havalarda (yaklaşık 50 F derece) tavşanlar birkaç saat boyunca iyi olacaktır. Çoğu tavşan mevsimi yılın bu zamanlarında olduğundan, tavşanları giydirmek için daha sonraya kadar beklemek en yaygın olanıdır.
    • Bir tavşanı sahada giydirmek için keskin bir av bıçağına ve ellerinize ihtiyacınız olacaktır. Tavşanın ayaklarını çıkarmak için 'bilek' kemiklerinin etrafında küçük kesikler açarak başlayın, ardından tavşanın sırtında küçük bir yarık açın. Kürkü sıkıca kavrayın ve ters yönlere doğru çekerek kürkü bir ceket gibi kaydırın. Oldukça kolay çıkması gerekir.
    • Kürk tavşanın boynuna dolandığında, kafasını çıkarmak için bıçağınızı kullanabilir veya sıkıca çevirip atabilirsiniz. Tavşanın kasıkları ile göğüs kafesi arasında küçük bir kesik açmak için bıçağınızı kullanın, boşluğu delmemeye dikkat edin.
    • Tavşanı ayakları aşağı bakacak şekilde tutun ve bağırsakları dışarı ve aşağı doğru kancalamak için parmağınızı kullanın. Kolayca düşmeleri gerekir.
    • Tavşanın boşluğunu yıkayın ve iyice kurulayın. Et oda sıcaklığına kadar soğutulduktan sonra, mümkün olan en kısa sürede 50 F'nin altında soğutulmalıdır. Et bir haftaya kadar saklanabilir.
  5. adım 5 gerekirse av müdürü ile görüşün.
    Gerekirse av müdürü ile görüşün. Avlandığınız yere bağlı olarak, eve götürmenize izin verilmeden önce kürkün bir kısmını güvene almanız veya tavşanların bir kısmını inceleme için sağlam bırakmanız gerekebilir. Tam uyumluluğu sağlamak için bölgenizdeki düzenlemelere aşina olduğunuzdan emin olun.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Kokumu nasıl gizleyebilirim?
    Geyik veya büyük av hayvanlarının aksine, koku ile çok fazla ilgilenmezsiniz. Unutmayın, tavşanları sifonlamak istiyorsunuz. Mümkünse, siz gelmeden önce saklanan tavşanlardan kaçınmak için rüzgara doğru yürüyün veya sifonu çekin. Onları ürkütmek istersiniz.
  • Soru
    Başlamak için kaç yaşında olmalıyım?
    Avlanmaya başlamak için belirlenmiş bir yaş yoktur. Eğer yaşınız küçükse, yanınızda bir ebeveyn veya vasi bulundurmanız gerekir.
  • Soru
    Ok ve yay ile tavşan avlayabilir miyim?
    Evet. Yay gerginliği en az 40 pound olmalıdır ve tavşanlar için aşırıya kaçtıkları için büyük, geniş başlıklar kullanmayın. Ok ve yay ile tavşan avlamanın ülkenizde yasal olmayabileceğini unutmayın. Örneğin, Birleşik Krallık'ta tavşanları (ve diğer tüm türleri) ok ve yayla avlamak yasa dışıdır. Yasallık bulunduğunuz ülkeye göre değişir.

İpuçları

  • Avlanırken turuncu bir şapka ve yelek giyin, böylece yanlışlıkla vurulmazsınız.
  • Kolluk kuvvetleri merkezinizi ziyaret edin.
  • Av tüfekleri için iyi bir dürbüne yatırım yapmayı düşünün.

Uyarılar

  • Düşük hızlı .22 kalibrelik bir silah bile ölümcül bir yara açabilir.
  • Bölgede avlanıyor olabilecek diğer insanlar tarafından görülebilmeniz için mutlaka turuncu kıyafetler giyin.
  • Birilerine gündeminizi ve nerede avlanmayı planladığınızı bildirin.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Bir silah
  • Reşit değilse bir yetişkin
  • Bir avcılık lisansı
  • Cephane
  • Tavşan leşini taşımak için bir çanta
  • Acil durum malzemeleri
  • Yiyecek ve su