Sincaplar Nasıl Avlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Birçok genç avcı, daha kolay yönetilebilen .22 kalibrelik ateşli silahlarla sincap avlayarak işe başlar. Birçok kişi sincap avlamanın kolay olduğunu düşünebilir, ancak sessiz hareketlere ve hassas atışlara yapılan vurgu nedeniyle bir uzman sincap avını 'minyatür geyik avı' olarak bile adlandırmıştır. Doğru lisanslama, hazırlıklar ve taktiklerle eyaletinizin bir sonraki sincap avı sezonuna hazırlanabilirsiniz.

Adımlar

Av için Hazırlık

  1. adım 1 küçük bir av ruhsatı alın.
    Bir küçük av ruhsatı alın. Sincaplar çoğu eyalette küçük av hayvanı olarak kategorize edilir (ilginç bir şekilde Birleşik Krallık'ta haşarat olarak sınıflandırılır) ve bu nedenle küçük av hayvanlarının avlanmasına ilişkin kanunlara tabidir. Herhangi bir eyalette küçük av ruhsatı almak için genellikle adresiniz, ehliyet numaranız ve diğer bilgilerinizi içeren bir form doldurmanız ve küçük bir ücret ödemeniz gerekir.
    • Küçük av ruhsatları genellikle düzenlemeye tabi olmamakla birlikte, birçok eyalet her yıl yalnızca belirli sayıda belirli ruhsat türlerini vermektedir, bu nedenle eyaletinizin yıl için ruhsat başvurularını kabul etmeye başladığı tarihe dikkat etmek isteyebilirsiniz.
    • Ruhsatlandırma, mevsimler, limitler vb. ile ilgili sorularınız için eyaletinizdeki ilgili yönetim organına başvurun. Her eyaletin avcılık düzenleme departmanı da farklı bir isimle anılır. Örneğin, Nevada'da Nevada Yaban Hayatı Departmanı bulunurken, New York'un eşdeğeri New York Eyaleti Çevre Koruma Departmanı'dır.
  2. adım 2 hangi sincapları avlayabileceğinizi araştırın.
    Hangi sincapları avlayabileceğinizi araştırın. Birçok eyalet, herhangi bir sezonda avlayabileceğiniz belirli sincap türlerini ayrıca düzenler. Örneğin Güney Carolina'da gri sincapları avlayabilirsiniz, ancak birçok bölgede tilki sincaplarının avlanmasına izin verilmez.
    • Bu özel düzenlemeler, mevcut popülasyonlara bağlı olarak eyaletlere ve bölgelere göre değişir.
    • Birçok eyalet ayrıca lisans gerektiren sincap türleri arasında da ayrım yapabilir. Örneğin, Kaliforniya Balık ve Oyun Kanunu yer sincaplarını avlanamayan memeliler olarak sınıflandırır ve ekinlere ya da mülklere zarar vermeleri halinde ruhsatsız avlanabilirler; ancak eyaletteki tüm ağaç sincapları küçük av hayvanları olarak sınıflandırılır ve uygun ruhsat gerektirir. Evinize veya mülkünüze zarar verdikleri için kendi mülkünüzde sincap avlamak istiyorsanız, ayrıntılar için eyaletinizin düzenleyici departmanına danışın. Bu durumda cinsi belirlemek için bir profesyonelden yardım almanız da gerekebilir.
  3. adım 3 uygun avlanma mevsimlerini gözlemleyin.
    Uygun avlanma mevsimlerini gözlemleyin. Sincap avı söz konusu olduğunda her eyalet ayrıca geniş ölçüde değişen mevsimler gözlemleyecektir. Örneğin, Virginia'da sincap avı sezonu Eylül ayında başlarken, Missouri'de çok daha erken, Mayıs ayının sonunda başlar.
    • Ayrıca, köpeklerle sincap avlayabileceğiniz, ancak üzerinizde ateşli silahla yakalanmanın yasa dışı olduğu 'ateşli silahsız' sezonlara özellikle dikkat edin.
  4. adım 4 torba limitleri hakkında bilgi edinin.
    Avlanma limitleri hakkında bilgi edinin. Ne zaman avlanacağınıza ek olarak, eyaletler ne kadar avlanabileceğinizi de düzenler. Çanta limitleri genellikle günlük limitler olarak ilan edilir ve bunlar da eyalete göre değişir. Örnek olarak, New York ve Virginia eyaletlerinde günlük avlanma limiti altı sincap iken Missouri'de günlük avlanma limiti on sincaptır.
  5. adım 5 silahınızı seçin.
    Silahınızı seçin. Sincap avı için uygun birkaç farklı seçenek vardır; ancak, eyaletiniz kullanabileceğiniz silah türünü düzenleyebilir ve ayrıca lisans başvurunuzda silah türünüzü belirtmenizi isteyebilir. Sadece rahat olduğunuz, kullanma lisansına sahip olduğunuz ve güvenli bir şekilde nasıl kullanacağınızı bildiğiniz silahları kullandığınızdan emin olun. Sincap avı için seçenekler şunlardır:
    • Yay ve Ok - Okçuluk en çok beceri gerektiren avlanma tekniğidir. Yay kullanmayı öğrenmek kolay bir iş değildir ve bu konuda ustalaşmak çok büyük miktarda özveri ve pratik gerektirir. Okçuluk zor olabilir ama aynı zamanda sincap avlamanın en iyi yollarından biridir. Neredeyse sessizdir, hatta havalı tüfeklerden bile daha sessizdir, bu nedenle genellikle farkına varmadan bütün bir sincap ailesini avlayabilirsiniz. Oklar, siz kırmadığınız sürece genellikle yeniden kullanılabilir ve uçları çok modülerdir. Kullanabileceğiniz birkaç farklı ok türü vardır. Düz kol, genellikle ev yapımı veya genç okçuluk bölümlerinde bulunan düşük güçlü bir yay türüdür. Recurve, çok isabetli ancak çekmesi ve geri tutması daha zor olan daha yüksek güçlü bir yay türüdür. Bileşik yaylar çok yüksek güçlüdür, geride tutması kolaydır ve isabetleri cezalandırıcı olabilir, ancak çok pahalıdırlar, çok fazla bakım gerektirirler ve şok hasarına karşı çok hassastırlar (hırpalanmaktan hoşlanmazlar).
    • Havalı Tüfek - Havalı tüfekler ucuzdur ve iyi bir isabetle ateşlendiğinde etkilidir. Ayrıca çok sessizdirler, bu da onu banliyö sincaplarından nefret edenler için tercih edilen silah yapar. Basit bir .177 papatya pelet tüfeği Walmart'tan veya bazı silah mağazalarından yaklaşık 50,00 dolara satın alınabilir ve daha kaliteli olanlar size çok daha fazlasını geri verebilir. Her iki şekilde de, silahınızın en doğru şekilde vurduğu saçma türünü bulmak için denemeler yapmalısınız, çünkü hassas saçma yerleşimi, saçma penetrasyonu veya genişlemesindeki küçük farklılıklardan daha önemlidir.Pelet tüfekleri avcının üst düzey atış yapmasını gerektirir, çünkü yaralı bir sincap genellikle hala bir ağaca tırmanabilir. Saçmalı tüfekler genellikle bunun için daha iyi çalışır.
    • .22 kalibre ateşli silah - .22 kalibre muhtemelen sincap avı için en yaygın kullanılan fişektir. Küçük boyutu, çok fazla eti yok eden aşırı öldürmeyi önler. Uzun menzili ve yüksek isabet oranı, sincapları havalı tüfeklerden, av tüfeklerinden ve okçuluktan çok daha uzaktan vurma yeteneği verir. Birçok .22 kalibrelik silah aynı zamanda otomatik doldurulabilir ve gerektiğinde hızlı bir takip atışı yapabilmenizi sağlar. Ancak, her ateşli silah gibi (ya da herhangi bir mermi fırlatma aleti gibi) sadece nişangahın arkasındaki atıcı kadar iyidir. Etki noktası sadece .22 inçtir. Doğruluk çok büyük bir önem taşır, ancak bu insanları bu spora çeken zorluğun bir parçasıdır.
    • Av Tüfeği - Arzu ettiğiniz şey daha geniş bir yayılma ise, avınıza .22'nin sizi ulaştırabileceğinden daha yakın olmanız gerekmesine rağmen, av tüfeğinden daha uzağa bakmayın. Av tüfeği ile avlanmayı seçerseniz, 28' veya 30' namlu uzunluğuna sahip bir av tüfeğinde önerilen saçma boyutu 5 veya 6'dır. Av tüfeği fişekleri diğer cephanelerden daha pahalı olma eğilimindedir ve ekipmanınızda çok fazla yer kaplarlar. Büyük geri tepme, daha küçük yapılı bazı avcıları da dayanıklılık açısından sınırlayabilir. Av tüfekleri ayrıca .22'liklerden ve havalı tüfeklerden daha gürültülü ve kaba ses çıkarır, bu da bölgedeki sincapları ürkütme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.
  6. adım 6 tüm uygun güvenlik önlemlerini alın.
    Tüm uygun güvenlik önlemlerini alın. Hangi silahı seçerseniz seçin, onunla avlanmaya çalışmadan önce güvenli ve kontrollü bir ortamda bol bol pratik yaptığınızdan emin olmalısınız. Her silahın emniyet ayarını öğrenin ve atışa hazır olduğunuz zamanlar dışında her zaman açık olduğundan emin olun.
    • Ayrıca, atışa hazır olduğunuz zamanlar dışında silahınızı omuzda veya parmağınız tetik korkuluğunun dışında olacak şekilde yere dönük tutun.
    • Ateş etmeye niyetiniz yoksa asla silahınızı bir şeye doğrultmayın.
    • Bir okun da bir mermi kadar tehlikeli olabileceğini unutmayın, bu nedenle yay ile de tüm güvenlik önlemlerini alın.
    • Silah güvenliği hakkında daha fazla bilgi için bkz: Ateşli Silahlar Nasıl Güvenle Kullanılır?

Sincap Avı

  1. adım 1 avlanmak için iyi bir zaman seçin.
    Avlanmak için iyi bir zaman seçin. Sincaplar en çok gündüz saatlerinde aktiftir ve hem sabah hem de öğleden sonra geç saatler sincap avlamak için çok verimli zamanlar olabilir. Birçok sincap avı sezonu yaz sonu veya sonbahar başında başlar, bu nedenle yılın zamanı da bir rol oynar. Henüz dökülmemiş yaprakların hışırtısını ağaçlardaki sincapları bulmanıza yardımcı olması için kullanabilirsiniz, ancak konumlarını ele veren aynı yapraklar onları kamufle etmeye de yardımcı olur.
  2. adım 2 avlanmak için doğru alanı seçin.
    Avlanmak için doğru alanı seçin. Sincaplar özellikle meşe palamudu, arı fıstığı ve cevizleri sever. Meşe, kayın ve ceviz ağaçlarını arayarak, kendinizi daha yüksek aktivite alanlarında bulma olasılığınız çok daha yüksektir.
  3. adım 3 kesim kanıtlarına bakın ve dinleyin.
    Kesilme kanıtlarına bakın ve dinleyin. Kesme, bir sincabın yediği fındıkların kabuklarını kestiğinin kanıtı olarak duyacağınız öğütme sesini ifade eder ve bunu aynı kabukların tipik olarak ağacın yaprakları arasından düşüp yere çarpmasıyla oluşan eşleştirilmiş ses takip eder. Sincap kesiminin kanıtlarını arayıp dinleyerek, dükkanınızı kurup beklemek için harika bir yer seçebilirsiniz.
  4. adım 4 beklemek ya da takip etmek arasında seçim yapın.
    Beklemek ya da takip etmek arasında seçim yapın. Sincap avı için iki ana kamp, bekleme oyununu oynayanlar ve sincapları takip etmeye karar verenlerdir. Kurulmak için doğru noktayı seçerseniz, beklemek verimli olabilir; ancak birçok uzman, sincap kesiminin işaretlerini takip edebildiğiniz için takip yaklaşımını benimsemekte daha şanslıdır.
    • Yaklaşımınız ne olursa olsun, oyunun adı sabırdır. Eğer takip etmeyi seçerseniz, yine de çok yavaş ve sessizce hareket etmelisiniz. Bir seferde sadece iki ya da üç adım atın ve ardından hareketleri dinlemek için duraklayın.
  5. adım 5 yer kamuflajı kullanın.
    Yer kamuflajı kullanın. Kamuflaj kıyafetleri çok kullanışlıdır. Eğer bir kamuflaj kıyafeti alabiliyorsanız ya da yapabiliyorsanız daha da iyi olur. Ancak arkasına saklandığınız bir kütük bile olsa, bir çeşit perde çok değerlidir. Ormanda yaşayan sincaplar son derece utangaçtır ve bir tanesine 15 yarda (13,7 m) yaklaşabilirseniz, son derece iyi iş çıkarmış olursunuz. Bu nedenle, sincaplara yaklaşmak için kolayca kamufle edebileceğiniz bir alana yerleşmeniz gerekecektir. Etrafınızdaki alanı mümkün olduğunca az rahatsız ederek atış pozisyonuna geçebilmek isteyeceksiniz. Eğer bir av arkadaşınız varsa, birkaç metre ötede durup sizi beklerken ve atış pozisyonuna geçerken fark edip edemeyeceklerini görmelerini sağlamalısınız.
  6. adım 6 sincap seslerini taklit edin.
    Sincap seslerini taklit edin. Sincaplar tanımadıkları sesler duyduklarında, potansiyel tehlikenin geçmesini beklemek için ağaçlarında uzun süre duraklama eğilimindedirler. Yemek yiyen diğer sincapların sesini taklit ederek, yakındaki donmuş sincapları işlerine devam etmelerinde bir sakınca olmadığına ikna edebilirsiniz.
    • Sincapların kesme sesini taklit etmenin kolay bir yolu, biri düz ve diğerinin yivli kenarı ona karşı olmak üzere iki çeyreklik almak ve bunları biraz basınçla birbirine sürtmektir. Bu, sincap kesiminin öğütme sesini çok benzer şekilde taklit eder.
    • Sincap sesini taklit etmenin ikinci bir yolu da elinizi bir meşe ağacının altındaki çöplerin içine sokmak ve oradaki yaprakları rastgele aralıklarla hışırdatmaktır. Bunu başka hiçbir ses çıkarmadan tekrarlayın.
  7. adım 7 sincap için bir tuzak kurun.
    Sincap için bir tuzak kurun. Sincaplar için de çeşitli tuzaklar ve yakalama yöntemleri mevcuttur; ancak eyaletler de sincap yakalama yöntemlerini büyük ölçüde düzenlemektedir, bu nedenle eyaletinizde hangi yakalama yöntemlerine -varsa- izin verildiğini öğrenmek için eyaletinizin düzenleyici departmanıyla iletişime geçin.
  8. adım 8 güvenli atışlar yapın.
    Güvenli atışlar yapın. Bir sincap için ağaca ateş etmek her zaman yukarı doğru ateş etmek anlamına gelir, bu nedenle güvenli atışlar yaptığınızdan emin olmak istersiniz. Iskalarsanız merminin ağaca isabet etmesini sağlayacak şekilde nişan almak istersiniz.
    • Ayrıca, takip ederken güneşi her zaman arkanızda tutarsanız, güvenli ve hassas atışlar yapmak için daha kolay bir zamanınız olacaktır.
  9. adım 9 başa nişan alın.
    Kafasına nişan alın. Sincabı tek atışta öldürmek ve mümkün olduğunca çok eti korumak için kafasına nişan almak istersiniz. Sincaplar sincaptır ve birini başından başka bir yerinden vurmak, siz ikinci atışınızı yapmadan önce ağaca ya da bir deliğe girmesi için ona zaman kazandırabilir.
  10. 10. adım sabırlı olun.
    Sabırlı olun. Özellikle yeni bir avcıysanız, sincapları beklemek ve atış yapmak için zaman ayırın. Çok hızlı hareket etmek daha fazla gürültü çıkarabilir ve çok hızlı ateş etmek atışınızı kaçırmanıza neden olabilir. Kaçırdığınız atışlar ve çıkardığınız herhangi bir gürültü sincabı korkutup kaçırabilir. Bir atıştan sonra, bir sincabın saklandığı yerden çıkması için yarım saat kadar beklemeniz gerekebilir.
  11. adım 11 öldürdüklerinizi temizleyin.
    Öldürdüklerinizi temizleyin. Bir sincabı başarıyla avladıktan sonra, eti korumak için derisini yüzmeniz ve bağırsaklarını çıkarmanız gerekecektir. Bir sincabı temizleme süreci hakkında her şeyi şu adresten öğrenebilirsiniz: Sincap Nasıl Temizlenir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bir sincabı doldurmak istiyorsam nereye ateş etmeliyim?
    İdeal olarak göğsünden, çünkü bu minimum hasar yaratacaktır ve deliği kolayca dikebilirsiniz. Kafadan vurmak kafaya zarar verir ve onarılması zor olur.
  • Soru
    800 fps'lik bir havalı tüfek bir sincabın kafatasını delebilir mi?
    Yaklaşık 10 ila 20 fitte 800 fps iş görür, ancak daha ileride 1000 fps öneririm.
  • Soru
    Ateş ettiğim sincap kuyruğunu salladı ve kaçtı. Bu onu vurduğum anlamına mı geliyor?
    Şart değil, sincap sadece silah sesinden ürkmüş olabilir. Eğer sincap ağaçta olsaydı, vurduğunuzda düşerdi.

İpuçları

  • Ateş ederken çömelmeyi deneyin. Ayakta durmaktan daha fazla isabet sağlar ve uzanmaktan daha sessizdir.
  • İyi bir sporcu olun. Ne avlamayı seçerseniz seçin, sadece yemek istediklerinizi, tarıma veya mülke zarar verenleri veya kendinizi savunmak için öldürün. Hiçbir şey sebepsiz yere ölmeyi hak etmez.
  • Iskalar ya da sessiz günler cesaretinizi kırmasın. Unutmayın, buna 'avlanmak' denir, 'öldürmek' değil.

Uyarılar

  • Okçuluk ekipmanlarının ateşli silahlar kadar tehlikeli olduğunu unutmayın.
  • Avcılık en güvenli sporlardan biri olsa da, bunu bu hale getiren avcıların sorumlu davranışlarıdır. Avcılık çok tehlikeli olabilir.
  • Güvenli ateşli silah kullanma kurallarının farkında olun ve bunlara uyun. Ateş etmeye hazır olana kadar parmağınızı daima tetikten uzak tutun ve silahı asla öldürmek ya da yok etmek istemediğiniz bir şeye doğrultmayın.
  • Birleşik Krallık'ta Kızıl Sincapları vurmak yasa dışıdır.