Nasıl Engel Atlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Engelli koşu genellikle farklı etkinliklerde yapılır: 60 metre engelli, 80 metre engelli, 100 metre engelli, 110 metre engelli, 300 metre engelli ve 400 metre engelli. Engelli koşucular, ortaokul etkinliklerinden Olimpiyatlara kadar neredeyse tüm atletizm yarışlarında yarışırlar. Engelli koşu, iyi bir kondisyon, esneklik, üst vücut gücü ve en önemlisi azim ve kararlılık gerektiren harika bir spordur.

Adımlar

Etkinlikten Önce

  1. adım 1 gerin....
    Gerinmek. Eğer esnemezseniz, ciddi şekilde sakatlanabilirsiniz. (Hamstring çekme yaygındır).
  2. Birkaç engelli koşu antrenmanı yapın. Yarış başlamadan önce öncü ve takipçi bacaklarınızı belirlediğinizden emin olun. Ön bacak, vücudunuzdan önce uzatılarak engelin üzerinden geçen bacaktır.
    • Ön bacak genellikle insanların düşerken kendilerini yakalamak için kullandıkları bacaktır. İnsanlar kendileri için hangi bacağın mantıklı olduğunu bulmak için öne doğru takılabilir veya birinin onları itmesini sağlayabilir. Birçok kişi de bacaklar arasında ileri geri geçiş yapabilir, bu da bir olasılıktır.
  3. Adımlarınızı sayın. Atacağınız adım sayısı parkurun uzunluğuna, kişinin boyuna, kilosuna, hızına, atlayış yüksekliğine, atlayış uzunluğuna ve hatta her zamanki sprint adım uzunluğuna bağlı olacaktır. İlk engelden önce 60 metrelik bir parkurda 4-5 adım, 100 metrelik bir parkurda ise 6-8 adım atabilirsiniz.
    • Aradaki adımlar her kişi için farklı olacaktır. Ancak dikkat edilmesi gereken bir husus, engeller eşit aralıklarla yerleştirilmişse, her engel arasında aynı miktarda adım atmanız gerektiğidir. Üç büyük adım ve ardından sekiz küçük adım atmamalısınız... Bunun yerine 6 normal adım atabilirsiniz.
    • Kendinizi engelin bir santim ötesine geçerken hayal edin. Mümkün olduğunca alçalmaya çalıştığınızda, hızınızı artırırken atlayışı bol miktarda aştığınızı fark edebilirsiniz. Pratik yapmak gerçekten de mükemmelleştirir! Ve öne doğru eğilmek yepyeni bir hız dünyasının kapılarını açar.

Etkinlik Sırasında

  1. Yarışa bir sprint. İlk engele ulaşmadan önce oldukça hızlı gidiyor olmak istersiniz ve ilk engele doğru hızda ulaşarak tercih ettiğiniz ayağınızı öne atmış olmak istersiniz.
  2. İlk engelde yavaşlamayın: sizi taşıyacak olan şey momentumunuzdur. Engelden yaklaşık 1 ila 2 fit uzaktayken, yerde olmayan ayağınızı (öncü bacak) poponuza doğru getirin ve ardından hızla engelin üzerinden yukarı doğru uzatın.
  3. adım 3 öndeki bacak üzerinden geçtikten sonra arkadaki bacağı engelin yan tarafına doğru sürükleyin.
    Öndeki bacak geçtikten sonra arkadaki bacağı engelin yan tarafına doğru sürükleyin. Ayak bileği ve dizin yerden aynı mesafede olması gerekir. Ayak bileği ve diz arasındaki incik/baldır boyunca uzanan düz çizgi yere paralel olmalı ve engele paralel olmalıdır.
  4. Aşağıdakileri yapmaya çalışarak yarışa devam edin hızlanmak sonuna doğru. Son engeli aşmak zor olabilir, ancak kendinizi çok fazla zorlarsanız sorun olmaz, ancak sonunda canınız yanabilir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Engellerin üzerinden atlamaktan korkuyorum, korkumu yenmek için ne yapabilirim?
    Engeli kolayca aşabileceğinizi fark etmek için yanına atlamayı deneyin. Sonra üzerinden atlamayı deneyin ve sonunda derin bir nefes alıp üzerinden atlayın, sorun yok! Engellerin, başaramazsanız düşmeniz için yapıldığını unutmayın, bu sizin için her şeyi daha güvenli kılar ve koşmaya devam etmenizi sağlar.
  • Soru
    Onlarda iyiyim ama insanların önünde performans sergilerken çok korkuyorum. Ne yapmalıyım?
    Her şeyden önce, orada diğer insanlar için yarışmıyorsunuz; kendiniz için yarışıyorsunuz. Her şeyi berbat etseniz bile ertesi gün kimse bunu hatırlamayacaktır. Bunun zaman, pratik ve azim gerektirdiğini unutmayın. Stres yapmayın -- antrenörleriniz yapamayacağınızı düşünselerdi sizi o etkinliğe sokmazlardı.
  • Soru
    Engel atlama hızımı nasıl geliştirebilirim?
    Daha uzun adımlar atın ve engelden önce adımınızı takılmadan atmaya çalışın. Ayrıca, koşarken kendinizi zamanlamayı ve her seansta zamanınızı geçmeyi düşünün. Örneğin, 35,2'lik bir süreniz varsa, fazladan 5 saniyeyi traşlamaya çalışın ve bununla devam edin.

Video

İpuçları

  • Engelli koşu bir atlama etkinliği olarak kabul edilir, bu nedenle birçok kişi teknik olarak bir kişinin bir engeli atladığını veya atladığını söyleyecektir. Ancak koçlar genellikle engelli koşu yapılmasını söyler. Bunun temel nedeni, bir kişi engelli koşuda başarılı olduğunda, artık engelleri aşmak için zıplamasına gerek kalmamasıdır. Yeni başlayanlar genellikle engeli aşmak için büyük bir sıçramaya ihtiyaç duyarlar.
  • 'Saatinizi kontrol etmeyi' unutmayın. Doğru kol formu, öndeki bacağın karşısındaki kolu saatinizi kontrol ediyormuş gibi önünüze getirmektir. Diğer kol nötr olacaktır, sadece normal koşu formu.
  • Düşme ihtimaline karşı ilk birkaç kez çimlerin üzerinde yapın.

Uyarılar

  • Bir engeli aştıktan sonra yere inerken, ayaklarınızın belirlenmiş kulvarınızın içinde olduğundan emin olun. Yanınızda kimse olmasa bile diskalifiye edilirsiniz.
  • Bir yarışmada engelli koşarken, engeli aşarken kollarınızı doğru hareket ettirdiğinizden emin olun. (öndeki bacağın karşısındaki kol göğsünüze doğru bükülür, bir kolunuzla kollarınızı katlar gibi ve diğer kolunuz da aynı şekilde arkanızda bükülür) Bunu yapmazsanız ve kollarınızın gelişigüzel sallanmasına izin verirseniz, yanınızdaki kulvardaki engelli koşucuya çarpabilir ve muhtemelen onu yaralayabilirsiniz.
  • Hangi bacağınızın baskın/önde olduğu, bloklarda hangi ayağınızın önde olduğu, ilk engelden önce ve engeller arasında kaç adım atabileceğiniz ve teknik dahil olmak üzere engelli koşunun temellerini bildiğinizden emin olun.
  • Engelli koşu, kas çekilmesi veya düşme gibi yaralanmalara neden olabilir.