Yengeç Örümceği Nasıl Tanımlanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yengeç örümcekleri büyük Thomisidae araknid ailesinin bir parçasıdır ve bu aile içinde 3.000'den fazla farklı yengeç örümceği türü bulunmaktadır. Yengeç örümcekleri olarak adlandırılırlar çünkü ön tarafları arkaya göre daha uzun olan düzensiz bacaklara sahiptirler, bu da onlara bir yengeç görünümü ve hareketleri verir. Bir yengeç örümceğini görünüşüne ve yaşam alanına göre tanımlamayı öğrenmek, bir Thomisidae örümceğini tespit etmenize yardımcı olabilir. Ayrıca, bir yengeç örümceği bulmanız durumunda onunla nasıl başa çıkacağınızı bilmenize de yardımcı olabilir.

Adımlar

Yengeç Örümceğini Tanımlama

  1. adım 1 örümceği not edin's legs.
    Örümceğin bacaklarına dikkat edin. Bir yengeç örümceğinin en dikkat çekici özelliği, ön dört bacağı arka dört bacağından daha uzun olan bacaklarıdır. Bazen bu ön bacaklar diğer bacaklardan farklı görünür ve arkadaki benzerlerinden daha koyu ya da tüylüdür. Bir yengeç gibi, yengeç örümceğinin ön 2 bacağında da avlarını yakalamak için kullandıkları inanılmaz güçlü pençeler vardır.
  2. adım 2 örümceğin hareketini izleyin.
    Örümceğin hareketini izleyin. Yengeç örümceğinin bacakları bir yengecinkine benzese de, onları adaşlarına en çok benzeten şey aslında yürüyüşleri ve hareketleridir. Bir yengeç örümceğini nazikçe kışkırtırsanız, sahildeki bir yengeç gibi yana doğru hareket ettiğini göreceksiniz. Bunun nedeni, bacaklarının 'laterigrade bacak oryantasyonu' denilen bir şeye sahip olmasıdır; bu, bacaklarının tabanda döndürüldüğü ve yengeç gibi yanlara doğru hareket etmelerine neden olduğu anlamına gelir.
  3. adım 3 örümceğin rengini gözlemleyin.
    Örümceğin rengini gözlemleyin. Kahverengi münzevi örümcek gibi bazı örümcek türlerinin aksine, yengeç örümceklerinin renklerinin ortak özelliği inanılmaz derecede çeşitli olmasıdır. Kahverengi münzevi örümcekte olduğu gibi her tarafa yayılan bir renk ya da karadul örümceğinin kendine özgü siyah ve kırmızı rengi yerine, yengeç örümcekleri çevrelerine uyum sağlamak için abartılı bir şekilde renklendirilir. Yengeç örümcekleri kendilerini kamufle edebildikleri için bir çiçek ya da meyve gibi parlak ve canlı renklere sahip olabilirler ya da ağaç dallarına veya yapraklara karışmak için çok renkli olabilirler.
  4. adım 4 örümceğin büyüklüğüne dikkat edin.
    Örümceğin büyüklüğüne dikkat edin. 3.000'den fazla yengeç örümceği türü olduğundan, bu örümcek türüne standart bir boyut atamak zordur. Bununla birlikte, bu türlerin büyük çoğunluğu yaklaşık 4 - 10 mm arasında değişir (bu, bacakları içermeyen vücut uzunluğudur). Dişi yengeç örümcekleri her zaman erkeklerden daha büyüktür, özellikle de yüzlerce yumurta kesesi depoladıklarında ve bazı erkek yengeç örümcekleri dişi meslektaşlarının sadece 1/4 ila 1/3'ü büyüklüğündedir. Örümceğin karnının boyutuna ve şekline de bakmalısınız, çünkü yengeç örümcekleri tipik olarak diğer örümcek türlerine göre çok daha şişkin ve yuvarlak karınlara sahiptir.
  5. adım 5 örümceğe bakın's eyes.
    Örümceğin gözlerine bakın. Bir örümceğe gözlerini kontrol edecek kadar yaklaşma ihtimali bazıları için sinir bozucu olsa da yengeç örümceklerinin belirgin gözleri vardır. Diğer böceklerden farklı olarak örümceklerin, golf topunun dışı gibi çok sayıda yüzeye sahip iki bileşik göz yerine yuvarlak ve pürüzsüz sekiz gözü vardır. Yengeç örümceklerinin normalde iki büyük ön gözü vardır ve mükemmel görme yeteneğine sahiptirler. En yaygın yengeç örümceği türlerinin bu iki ön gözünün etrafı parlak renklidir veya bu gözlerin altında 'clypeal carina' adı verilen belirgin bir çıkıntı vardır.

Yengeç Örümceği Yaşam Alanlarını Tanıma

  1. adım 1 bölgenizde yengeç örümceklerinin yaşayıp yaşamadığını öğrenin.
    Bölgenizde yengeç örümceklerinin yaşayıp yaşamadığını öğrenin. 3.000'den fazla yengeç örümceği türüyle, bu örümceklerin dayanabileceği oldukça geniş bir iklim bölgesi aralığı vardır. Dünyanın birçok yerinde yengeç örümcekleri görülmüş olsa da, en yaygın olarak şu bölgelerde bulunurlar:
    • Kuzeybatı Avrupa
    • Kuzey ve doğu Avustralya
    • Kuzey Amerika
  2. adım 2 yengeç örümceklerini nerede arayacağınızı bilin.
    Yengeç örümceklerini nerede arayacağınızı bilin. Yengeç örümceklerinin yaygın olarak bulunduğu bir bölgede yaşıyorsanız, bir yengeç örümceğini tanımlamanın bir sonraki adımı tercih ettikleri ortamları tanımaktır. Yengeç örümcekleri çevrelerine uyum sağlayarak avlandıklarından, en iyi uyum sağladıkları yeri kendilerine yuva edinirler. Bu habitatlar yengeç örümceğinin türüne göre değişiklik gösterse de, en yaygın olarak yuva yaptıkları yerler şunlardır
    • Meyve demetleri
    • Bitkilerin yaprakları
    • Çim çalılıkları
    • Çiçekler, özellikle parlak renkli çeşitler
    • Polen üreten bitkiler
  3. adım 3 örümceğin nasıl avlandığını izleyin.
    Örümceğin nasıl avlandığını izleyin. Yengeç örümcekleri avcı örümcekler olarak kabul edilir; ancak yengeç örümceklerinin büyük çoğunluğu aktif avcı değildir. Bu, aktif olarak av peşinde koşmak yerine çoğu yengeç örümceğinin, şüphelenmeyen bir av çok yaklaşana kadar günlerce veya haftalarca yuvalarında kamufle olarak oturduğu anlamına gelir. Yengeç örümceğinin pençeli ön bacakları inanılmaz derecede güçlüdür ve bu bacakların ek uzunluğunu uzanıp böcekleri yakalamak için kullanırlar. Daha sonra avlarını ön bacaklarıyla çekip hareketsizleştirici zehir enjekte ederler ve avlanırken vücutlarını ya da daha kısa olan arka bacaklarını nadiren hareket ettirirler.
  4. adım 4 örümceğin nasıl davrandığına dikkat edin.
    Örümceğin nasıl davrandığına dikkat edin. Diğer bazı örümcek türlerinin aksine yengeç örümceği agresif olmayan bir örümcektir. Yengeç örümcekleri sadece avlanırken pasif olmakla kalmaz, aynı zamanda inanılmaz derecede çekingen ve avcılardan korkarlar. Eşit olmayan bacak uzunlukları onları diğer örümceklere kıyasla oldukça koordinasyonsuz kılar ve bu da onları avlarına karşı savunmasız bırakabilir. Yengeç örümcekleri bir avcıya saldırmak yerine yuvalarının diğer tarafına kaçar ya da yakınlarda bir avcı görürlerse yuvalarını tamamen terk ederler.
  5. adım 5 yumurta keselerini arayın.
    Herhangi bir yumurta kesesi arayın. Yengeç örümcekleri, diğer türler gibi ağ oluşturmadıkları için benzersizdir. Bunun yerine, yengeç örümcekleri yumurtalarını kendilerini kamufle ettikleri yüzeye bırakır ve yumurtaları ipekleriyle yüzeye sabitler. Düz görünen ve ortada birleşmiş ipek yumurta keseleri görürseniz, büyük olasılıkla bir yengeç örümceği yuvası tespit etmişsinizdir. Dişi yengeç örümceklerinin, onları siz de dahil olmak üzere yırtıcılardan korumak için genellikle bu yumurta keselerinin yakınında kalacağını unutmayın!

Bölgenizdeki Yengeç Örümcekleriyle Mücadele

  1. adım 1 yengeç örümceği ısırığını tanımlayın.
    Yengeç örümceği ısırığını tanımlayın. Herhangi bir örümcek ailesinden gelen örümcek ısırıkları iki farklı delinme izi gibi görünür. Bu delinme izleri, tüm örümceklerin avlarına zehir enjekte etmek için kullandıkları içi boş dişlerden kaynaklanır. Bir yengeç örümceğinin ısırığı insanlar için tehlikeli değildir çünkü zehir yeterince güçlü değildir ve çoğu yengeç örümceği dişleriyle deriyi kıracak kadar büyük değildir. Ancak dev yengeç örümceği (Olios giganteus) gibi bazı türler deriyi delebilecek kadar büyüktür ve daha büyük yengeç türlerinin ısırığının oldukça acı verici olduğu söylenmektedir.
  2. adım 2 i̇ç mekanda bulunduğunda yengeç örümceklerini yönetin.
    İç mekanda bulunduğunda yengeç örümceklerini yönetin. Yengeç örümceğinin tercih ettiği yaşam alanı nedeniyle, bu tür örümcekleri içeride bulmak pek olası değildir. Yine de içeride bir tane bulursanız (ve çok korkmuyorsanız!), örümceği bir kaba koyarak nazikçe yakalamanız, üzerini örtmeniz ve dışarı bırakmanız önerilir. Örümcekler insanlar için zararlı değildir ve arılar, eşek arıları, sivrisinekler ve sinekler gibi diğer böceklerin popülasyonunu kontrol etmek için harika bir yoldur. Evinizdeki yengeç örümceklerinin sayısını azaltmak için diğer bazı ipuçları şunlardır:
    • Tüm çiçek ve bitkileri, özellikle de bahçeden yeni koparılmış çiçekleri içeri sokmadan önce yengeç örümceklerine karşı kontrol edin.
    • İçeride dolaşan örümcekleri yakalayıp atın ya da yerlerini değiştirin çünkü hızla çoğalırlar.
    • Evin içindeki saksı bitkilerini ve çiçekleri çıkarın ya da düzenli olarak kontrol edin çünkü yengeç örümceğinin iç mekanda bulunması en muhtemel nokta burasıdır.
  3. adım 3 dış mekanda yengeç örümcekleriyle başa çıkın.
    Yengeç örümcekleriyle açık havada başa çıkın. Yengeç örümcekleri insanlar için zararsızdır, bu nedenle aşırı bir istila olmadığı sürece onları açık alanınızdan yok etmeniz tavsiye edilmez. Yengeç örümceklerini evinizi arılardan, eşek arılarından, sivrisineklerden, sineklerden ve diğer sinir bozucu böceklerden uzak tutmaya yardımcı olarak görmeye çalışın. Bununla birlikte, açık alanınızdaki yengeç örümceklerinin sayısını azaltmayı tercih ederseniz, şunları yapabilirsiniz:
    • Çıra yığınları, çim kırpıntıları veya malç gibi tüm bitki kalıntılarını kaldırın.
    • Evinizin yakınındaki çimenlik alanları kısa tutun.
    • Polen üreten bitkileri dikmekten kaçının.
    • Yengeç örümceği yuvalarını periyodik olarak bir süpürge veya sert bir su spreyi ile temizleyin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Malezya'da yengeç örümcekleri var mı?
    Evet, Malezya'da yengeç örümcekleri vardır, düz renkli bacakları vardır ve yuvarlaktırlar.
  • Soru
    Yengeç örümceği ısırıklarının iyileşmesi ne kadar sürer?
    Tamamen iyileşmesi birkaç hafta sürebilir.
  • Soru
    Yengeç örümcekleri tropikal bölgelerde yaşar mı?
    Evet, yengeç örümcekleri dünyanın birçok yerinde bulunabilir. Çöl, tropikal ve orman habitatlarında yaşarlar.

Video

İpuçları

Uyarılar

  • Bir örümcek tarafından ısırılırsanız (yengeç örümceği türü veya başka bir tür) ve iki delinme izini çevreleyen alan kırmızı, ağrılı veya şişmiş hale gelirse, tıbbi yardım alın. Mümkünse örümceği yanınızda getirin ya da doktora tarif edebilmek için neye benzediğini hatırlamaya çalışın.