Geyik Kenesi Nasıl Teşhis Edilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kuzey Amerika'da aktif olan 80'den fazla kene türü arasında, ısırığı yoluyla insanlara hastalık bulaştırabilen sadece yedi tür vardır. Geyik kenesi veya kara bacaklı kene (Ixodes scapularis) Lyme hastalığını ve diğer hastalıkları konakçılarına bulaştırabilir. Keneler en kolay yetişkin evrelerinde tespit edilebilir, ancak hastalık nimf evresinde de bulaşabilir. Bir kene sizi ısırırsa veya giysinize yapışırsa, bunun bir geyik kenesi olup olmadığını tespit edebilmeniz önemlidir, böylece gerekirse derhal tıbbi yardım alabilirsiniz.

Adımlar

Kenenin İncelenmesi

  1. adım 1 gerekirse keneyi konakçısından çıkarın.
    Gerekirse keneyi konakçısından çıkarın. Keneyi çıkarmanın en iyi yolu, sivri uçlu cımbız kullanmak ve kenenin başının gövdeyle birlikte çıkarıldığından emin olmak için uçlara açı vermektir. Vazelinle ıslatmak veya etkilenen bölgeyi ojeyle boyamak gibi eski moda yöntemlerden kaçınılmalıdır, çünkü bunlar keneyi travmatize eder ve daha sonra mide içeriğini (bakteriler dahil) köpeğin kan dolaşımına kusabilir.
    • Kenenin tamamını çıkardınız mı? Keneyi çıkarırken sarsmış veya bükmüşseniz, ağız parçaları kopabilir ve deride kalabilir. Temiz bir cımbız kullanarak ağız parçalarını ayrı ayrı çıkarabilirsiniz. Ağız parçaları olmadan da keneyi tanımlayabilmeniz gerekir.
    • Keneyi bir şişeye veya kapaklı bir kavanoza koyun ya da bir parça beyaz kağıdın üzerine yerleştirin ve üzerini kapatmak için bir parça şeffaf bant kullanın.
  2. adım 2 bunu onaylayın's a tick.
    Kene olduğunu doğrulayın. Kaç tane bacağı var? Keneler, diğer araknidler gibi, nimf ve yetişkin evresinde sekiz bacağa sahiptir, ancak larva evresinde sadece altı bacağı vardır.
    • Keneyi bir kavanoz veya şişeye koyduysanız, hareket etmesini izleyin. Eğer bu bir keneyse, sürünecek, ancak uçamayacak veya zıplayamayacaktır.
    • Keneler büyümenin tüm aşamalarında yassılaşmış, gözyaşı şeklinde vücutlara sahiptir. Tıkandığında kenenin vücudu yuvarlaklaşır ve rengi daha açık olur.
    • Geyik keneleri, benzerleri olan köpek ve yalnız yıldız kenelerinden daha küçüktür. Geyik kenesi nimfleri tipik olarak 1 ila 2 mm (.039 ila .078 inç) çapında bir haşhaş tohumu büyüklüğündeyken, yetişkinler 2 ila 3,5 mm (.078 ila .137 inç) arasında değişir ve kabaca bir susam tohumu büyüklüğündedir. Tıkanmış bir kene yaklaşık 10 mm uzunluğunda olabilir.
    • Geyik kenesi gibi sert kenelerin vücudu kaplayan bir skutum veya kalkanları vardır. Yumuşak keneler bu özelliğe sahip değildir.
  3. adım 3 keneyi inceleyin's
    Kenenin 'scutum 'unu veya kalkanını inceleyin. Erişkinlik öncesi dönemdeki keneler oldukça küçük olduğundan bir büyüteç yardımcı olabilir.
    • Scutum, kenenin başının arkasındaki sert bölümdür. Bir geyik kenesi düz renkli bir skutuma sahipken, diğer kenelerin kalkanı desenlidir.
    • Scutum, kenenin cinsiyeti hakkında da bilgi verebilir: Yetişkin bir erkeğin scutumu vücudun büyük bir kısmını kaplarken, dişininki çok daha küçük olacaktır.
    • Kene tıkanmışsa (beslendikten sonra) diğer özelliklerinden tanımlamak zor olabilir. Tıkanmış bir geyik kenesi pas veya kahverengi-kırmızı renkte olurken, diğer tıkanmış kenelerin rengi soluk gri veya yeşilimsi gri olabilir. Bununla birlikte, skutum değişmeden kalacaktır.

Geyik Kenelerini Diğer Kenelerden Ayırt Etmek

  1. adım 1 keneyi işaretlerinden tanımlayın.
    Keneyi işaretlerinden tanıyın. Beslenmemiş yetişkin dişi geyik keneleri, siyah skutumu çevreleyen benzersiz parlak turuncu-kırmızı bir gövdeye sahiptir. Yetişkin erkekler koyu kahverengiden siyaha kadar değişen renktedir.
    • 'Ağaç kenesi' adı, geyik kenesi, yalnız yıldız kenesi ve Amerikan köpek kenesi de dahil olmak üzere bir dizi farklı kene için kullanılır. Her üç kene de ormanlık veya yeni temizlenmiş alanlarda yaşama eğilimindedir ve yerden yukarı doğru sürünürler. Onları birbirinden ayırmak için işaretlerine bakmanız gerekir.
    • Kahverengi köpek kenelerinin kabuklarında geyik kenelerinde olmayan benekli kahverengi ve beyaz işaretler bulunur. Yalnız yıldız kenesinin ise skutumunda beyaz yıldız benzeri belirgin bir işaret bulunur.
    • Geyik kenesi, hem beslenmeden önceki durumunda hem de tıkandığında kahverengi köpek kenesinin yaklaşık yarısı büyüklüğündedir.
    • Kahverengi köpek keneleri nadiren insanlara yapışır. Bununla birlikte, bir evi istila edebilen birkaç keneden biridir. Adından da anlaşılacağı gibi, sıklıkla köpekler tarafından taşınırlar ve köpek kulübelerinde, veteriner ofislerinin çevresinde ve enfekte hayvanların sıkça bulunduğu açık alanlarda bulunabilirler.
  2. adım 2 kenenin uzunluğuna bakın's mouthparts, or
    Kenenin ağız parçalarının veya 'kapitulum 'unun uzunluğuna bakın. Bir kafa gibi görünebilir, ancak bu, kenenin beslenmek için konağa bağlanan kısmıdır. Bir konağın varlığını tespit eden iki bacak benzeri duyusal yapı, kenenin deriyi kesmesini sağlayan bir çift bıçak benzeri yapı ve bu açıklığa giren tek bir dikenli yapıdan ('hipostom') oluşur.
    • Geyik kenesinin kapitulumu, köpek kenesi gibi diğer yaygın kenelere göre çok daha uzundur. Kapitulum öne doğru konumlandırılmıştır ve yukarıdan görülebilir.
    • Dişi geyik kenesi, erkek geyik kenesine göre daha büyük bir kapituluma sahiptir. Yetişkin erkek geyik keneleri beslenmez.
  3. adım 3 keneyi nerede bulduğunuzu düşünün.
    Keneyi nerede bulduğunuzu düşünün. Geyik keneleri özellikle Doğu ve Yukarı Ortabatı Amerika Birleşik Devletleri boyunca iyi yerleşmiştir, ancak Teksas'ın güneyine ve Missouri, Kansas ve Oklahoma'nın bazı bölgelerine kadar bulunabilir.
    • Geyik keneleri en çok ilkbahar, yaz ve sonbaharda aktiftir. Bununla birlikte, sıcaklık donma noktasının üzerinde olduğunda da aktif olabilirler. Köpek kenesi gibi diğer kene türleri genellikle sadece ilkbahar ve yaz aylarında aktiftir.
    • Geyik kenesinin yetişkin formu ağaçlık, çalılık habitatlarda yaşar. Ağaçları değil, alçak çalıları tercih ederler.
    • Batı Kara Bacaklı Kene, Pasifik Kıyı bölgeleri boyunca bulunan bir başka geyik kenesi türüdür. Özellikle Kuzey Kaliforniya'da aktiftir. Bu kene türü nadiren insanlara yapışır.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Kene neye benzer?
    Keneler küçük tohumlara (haşhaş tohumu gibi) veya küçük kahverengi-kırmızı yassı oval böceklere benzeyebilir.
  • Soru
    Kene tarafından ısırıldıktan ne kadar süre sonra belirtiler ortaya çıkar?
    Bu, hastalığa göre değişir. Bazen belirtiler 24-48 saat içinde ortaya çıkar; bazen 10 gün veya daha uzun sürebilir.
  • Soru
    Geyik kenelerini görebilir misiniz?
    Geyik kenelerini görebilirsiniz, ancak geyik keneleri çok çok küçük olma eğilimindedir ve bu nedenle gözden kaçmaları kolaydır.

Video

İpuçları

Uyarılar

  • Geyik kenesi ısırığından şüpheleniyorsanız, tedavi için derhal bir doktora görünün. İki hafta içinde yakalandığında Lyme hastalığı için tedavi genellikle başarılıdır.
  • Hastalık en yaygın olarak nimf evresindeki geyik kenelerinden alınır. Nimfler yetişkin kenelerden çok daha küçük olduklarından, yakalanma ve hızlı bir şekilde çıkarılma olasılıkları daha düşüktür.