Bir Eşek Arısı Nasıl Teşhis Edilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Vespa cinsine ait olan eşek arıları, eşek arısı ailesinin (Vespidae) en büyük ve en agresif üyeleridir ve en büyük türleri 2,2 inç (5,5 cm) uzunluğundadır. Bununla birlikte, Avrupa eşek arısı saldırgan değildir ve kendisine veya yuvasına saldırmadığınız sürece sokma olasılığı düşüktür. Yanlışlıkla eşek arısı olarak etiketlenen birçok böcek olsa da, aslında dünyada sadece yaklaşık 20 tür gerçek eşek arısı vardır. Onları kendi sınıflarına koyan şey sadece saldırganlıkları değil, aynı zamanda Asya dev eşek arısı gibi bazı eşek arılarının zehirlerinin sadece son derece acı verici değil, aynı zamanda ölümcül olabilmesidir. Sokulmaktan kaçınmanın en iyi yolu, ya yuvalarını ya da gerçek eşek arısını görerek tanımlayarak eşek arılarının varlığında olup olmadığınızı bilmektir.

Adımlar

Eşek Arısı Yuvalarını Tanıma

  1. adım 1 kağıttan yapılmış gri, oval şekilli bir nesneyi gözlemleyin.1Kağıttan yapılmış gri, oval şekilli bir nesne gözlemleyin. Aslında kağıt olmasa da, eşek arısı tükürüğü ve ahşaptan yapılmış kağıt benzeri bir maddedir. Yuva yumurtaları barındırır ve eşek arıları hem evlerini hem de yumurtalarını çok korurlar. Bu nedenle, sizi bir tehlike olarak görmemeleri için yuvalarının yakınında yakalanmak istemezsiniz.
    • Küçük, bal peteği görünümlü bir nesne olarak başlarken, koloni büyüdükçe yuva futbol topu, sarkıt veya ters gözyaşı damlasına benzeyen oval bir şekle genişler.
    • Bu, sadece yapıyı tanımlamanın böcek komşularınızı daraltmanıza yardımcı olabileceği, ancak tam olarak ne tür bir böcek olduklarını belirlemediği anlamına gelir.
    • Kağıt eşek arıları da kağıt benzeri bir yapı malzemesi kullanır, ancak yuvalarında yuvayı örten ve koruyan kağıt bir zarf yoktur.
  2. adım 2 yuvayı dışarıda ve yüksekte kapalı bir alanda arayın.2Yuvayı dışarıda ve kapalı bir alanda yüksekte arayın. Eşek arıları yuvalarını açık alanlarda ve genellikle ağaçlar, elektrik direkleri veya kalın çalılar gibi yerden yüksek yerlerde yaparlar. Ayrıca çatıların saçaklarına ve güvertelerin altına da yuva yaparlar.
    • Sonbaharda yapraklar dökülüp yuvalar ortaya çıkana kadar genellikle yuvalarını göremezsiniz. Bu zamana kadar eşek arılarının çoğu ölmüş ya da ölmek üzere olacak ve sadece kraliçe kış uykusuna yatıp kış boyunca yaşayacaktır.
    • Buna karşılık, sarı ceket yuvaları genellikle yere yakın, yer altında veya bir evin iç ve dış duvarları arasında veya hatta eski bir yatağın içinde bulabildikleri herhangi bir gevşek yapının içinde bulunabilir.
    • Yerden yüksekte yuva yapan bazı yaban arıları yanlışlıkla eşek arısı olarak adlandırılır. Kuzey Amerika kel yüzlü eşek arısı (Dolichovespula Maculata) aslında bir eşek arısı türüdür, Avustralya eşek arısı (Abispa ephippium) ise çömlekçi eşek arısının bir alt türüdür.
  3. adım 3 sayıyı tahmin edin.3Sayıyı tahmin edin. Eşek arısı kolonilerinin 700 kadar üyesi olabilir. Eğer yuva çok daha büyükse, yani binlerce üyesi olduğunu düşünüyorsanız, büyük ihtimalle bir sarı ceket yuvasına bakıyorsunuz demektir. Bu nedenle, uzaktan yakından gözlemek, eşek arısı mı yoksa sarı ceket mi olduklarını anlamanın anahtarıdır.
    • Yuva ister küçük ister büyük olsun, yuvayla başa çıkmanın yolu profesyonelleri çağırmaktır. Bu kişilerin yuvanın ne kadar büyük olduğunu bilmeleri gerekecektir, bu nedenle onlara ne kadar çok bilgi verebilirseniz o kadar iyi donanımlı olacaklardır.

Eşek Arısını Görerek Tanımlama

  1. adım 1 ayırt edici özellikleri gözlemleyin.1Ayırt edici özellikleri gözlemleyin. Eşek arısı, eşek arısı gibi, göğüs kafesi ile karın bölgesi arasında ince bir bele sahiptir. Bu fiziksel özellik 'eşek arısı belli' olarak bilinir. Bu özellik onları, göğüs kafesi ve karın bölgesi arasında kalın bir bele sahip olan arı ailesinden ayırır.
  2. adım 2 siyah ve beyaz renklere bakın.2Siyah ve beyaz renklere bakın. Kahverengimsi sarı ve siyah renge sahip arıların ve parlak sarı ve siyah renge sahip sarı ceket ve çamur sümbülü gibi eşek arısı ailesinin diğer bazı üyelerinin aksine, eşek arılarının çoğu siyah ve beyazdır.
    • Ancak sarı eşek arısı ve Avrupa eşek arısı gibi bazı türler farklı renklere sahiptir, bu nedenle böceğin 'beline' de bakmak önemlidir.
  3. adım 3 eşek arısı ve eşek arısı arasındaki boyut farkının farkında olun.3Eşek arısı ve eşek arısı arasındaki boyut farkının farkında olun. Eşek arısı ile yaban arısı arasındaki temel farklardan biri, yakından ya da uzaktan kolayca fark edilebilen boyuttur. Örneğin, ABD ve Kanada'daki tek gerçek eşek arısı, yaklaşık 1-1,5 inç uzunluğunda büyüyen Avrupa eşek arısıdır. Bir kağıt yaban arısı veya sarı ceket için maksimum boyut 1 inçtir ve genellikle bundan daha küçüktürler.
    • Eşek arıları gibi eşek arılarının da altı bacağı ve iki çift kanadı vardır.
  4. adım 4 diğer eşek arısı vücut özelliklerini ayırt edin.4Diğer eşek arısı vücut özelliklerini ayırt edin. Eşek arısı ailesinin diğer üyelerinden farklı olarak, karın bölgesinin göğüs kafesine en yakın olan ve gaster adı verilen bölümü, eşek arılarında diğer eşek arılarına göre daha yuvarlaktır. Bu, bir yaban arısına mı yoksa eşek arısına mı baktığınızı daha fazla netleştirmeniz gerektiğinde bakmanız gereken ilk alan yapar.
  5. adım 5 gözlerin arkasındaki başın daha geniş olduğuna dikkat edin.5Gözlerin arkasındaki başın daha geniş olduğuna dikkat edin. Tepe noktası olarak adlandırılan bu bölüm, eşek arısı ailesinin diğer üyelerine kıyasla eşek arılarında genel vücut boyutu açısından daha geniştir.
  6. adım 6 kanatların vücutlarının uzunluğu boyunca katlanıp katlanmadığına bakın.6Kanatların vücutlarının uzunluğu boyunca katlanıp katlanmadığına bakın. Eşek arısı ailesinin diğer bazı üyeleri dinlenirken kanatlarını vücutlarının uzunluğunca aşağı doğru katlarken, bu bir eşek arısına mı yoksa eşek arısına mı baktığınızı daraltmanıza yardımcı olacak başka bir göstergedir.
  7. adım 7 i̇ğne üzerinde diken bulunmadığına dikkat edin.7İğnede diken bulunmadığına dikkat edin. Arı iğneleri dikenlidir, bu da hedef sokulduğunda arının karnından yırtılmasına neden olur ve bu da arının canını alır. Buna karşılık, eşek arıları, eşek arısı ailesinin diğer üyeleri gibi, dikensiz iğnelere sahiptir, bu da iğnelerini kaybetmeden tekrar tekrar sokmalarına izin verir.
    • Bu durum eşek arısı ya da yaban arısı ile arıyı birbirinden ayırmaya yardımcı olsa da, eğer bu kadar yakındaysanız sessizce uzaklaşmak isteyebilirsiniz.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Sarı eşek arıları bir arı türü DEĞİL, yerde yuva yapan bir eşek arısı türüdür.
  • Bir eşek arısı yuvasını, işi onu genişletmek olan işçi eşek arılarını doğuran tek bir kraliçe kurar. Sıcak enlemlerde, işçi ve erkek arılar sonbaharın sonlarına doğru ölür ve geriye kış boyunca hayatta kalması için sadece kraliçe arı kalır.
  • Eşek arısı yuvaları açık bir petek şeklindedir ve bir çıkıntı, bir dal, bir aydınlatma armatürü veya hatta toprak gibi eşek arılarının yer bulabileceği her yerde bulunabilir. Kağıt kaplamaları olmayacaktır.

Uyarılar

  • Etrafınızda bir eşek arısı varsa, uzaklaşın. Ona vurmayın ya da herhangi bir şekilde onu kışkırtmayın. Saldırıya uğradığını hissederse, geri saldıracak ve yuvadaki diğerlerine de saldırmaları için sinyal gönderecektir.
  • Feromonlar aracılığıyla iletişim kuran eşek arıları, bir hedefi toplu halde sokma yeteneğine sahiptir ve bu da onları zorlu ve korkutucu bir düşman haline getirir.
  • Eşek arıları insan terinden ve koşmaktan etkilenir. Bu yüzden onlardan kaçarsanız, sizi kovalarlar ve büyük olasılıkla diğerlerinin de sizi kovalaması için bir feromon sinyali gönderirler.
  • Bir eşek arısını öldürmeniz gerekiyorsa, bunu yuvasından mümkün olduğunca uzakta yapın ve bunu yaptıktan sonra yuvasından uzak durun. Eşek arılarının saldırıya uğradıklarında yaydıkları alarm feromonu muhtemelen cildinize veya giysilerinize geçebilir ve yıkanana veya yıpranana kadar diğer eşek arılarını size çeker.
  • Arı sokması zehrine karşı alerjiniz olması, otomatik olarak eşek arısı veya eşek arısı zehrine karşı da alerjiniz olduğu anlamına gelmez; şüpheniz varsa eşek arılarının sık görüldüğü bir bölgeye girmeden önce eşek arısı zehrine karşı alerjik reaksiyon testi yaptırın.
  • Eşek arıları yaban arısı ailesinin bir üyesi olduğundan, yaban arısı sokmalarındaki zehre alerjiniz varsa, eşek arısı sokmalarındaki zehre de alerjiniz olacaktır. Eşek arılarının olduğunu bildiğiniz bir bölgede bulunacaksanız, yanınıza EpiPen gibi bir epinefrin (adrenalin) enjektör kiti alın ve sokulduktan sonra mümkün olduğunca çabuk hastaneye gidin.
  • Ağrılı veya tehlikeli sokmalar, asetilkolinin büyük yüzdesinden kaynaklanmaktadır.
  • Bir eşek arısı yuvasına yaklaşmayın ya da eşek arılarını tehdit etmeyin. En iyisi onları yalnız bırakmaktır.