Örümcek Isırığı Nasıl Anlaşılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

ABD'de binlerce örümcek türü vardır, ancak bunların büyük çoğunluğunun dişleri ya çok kısa ya da insan derisine nüfuz edemeyecek kadar kırılgandır. Bir örümcek ısırığı alsanız bile, ölümcül bir reaksiyon olasılığı düşüktür: ABD'de yılda sadece üç ölüm örümcek ısırıklarına bağlanmaktadır. Ancak, örümcek ısırıkları zehirleri nedeniyle kesinlikle can yakabilir ve bazen sistemik reaksiyonlara yol açabilir. ABD'de endişe edilmesi gereken en tehlikeli iki tür karadul örümceği ve kahverengi münzevi örümcektir. Bu örümceklerin ısırıklarını diğer örümcek ve böceklerden ayırt edebilmek, ciddiyet derecesini ve tıbbi yardım almanız gerekip gerekmediğini ölçmenizi sağlayacaktır.

Adımlar

Yaygın Örümcek Isırıklarının Tanımlanması

  1. adım 1 i̇ki çeneli bir delinme yarası arayın.
    İki dişli bir delik yarası arayın. A kara dul ısırığı genellikle
    hemen acı verici
    ve diğer örümcek ve böcek ısırıklarından ayırt edilebilir.
    iki delinme izi
    deri üzerinde yapar. Her ne kadar ağrısız olsa da, örümceğin uzun ve keskin dişleri olduğu için genellikle karadul ısırığı en azından orta derecede acı vericidir. İki dişli delici yara daha sonra kızarmaya başlar, iltihaplanır ve
    bir nodül oluşturur.
    Isırık bölgesindeki hassasiyet bir saat içinde artma ve yayılma eğilimindedir.

    Karadul Isırığı Hızlı İpuçlarıIsırık şekli: İki dişli delinme yarası Tipik reaksiyon: Isırık bölgesinde hassasiyet ve ardından bir saat içinde yayılan ağrı. Yara iltihaplı bir nodüle dönüşür.Ciddi yan etkiler: Şiddetli kas krampları (özellikle karında), ısırık izinin etrafında aşırı terleme, mide bulantısı, baş ağrısı, sayıklama, titreme ve yüksek tansiyon. Bunların hepsi örümceğin nörotoksik zehrine karşı oluşan reaksiyonlardır. Evet, ısırık şiddetli ağrı ve semptomlara neden oluyorsa kullanılabilir. Genellikle uyluğa enjekte edilir veya bir tıp uzmanı tarafından damar yoluyla (intravenöz) verilir, ancak anti-venom, zehir semptomlarından daha kötü olan ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir: Karadul örümceği parlak, yuvarlaktır ve karnında kırmızı bir elmas (veya kum saati) şekli vardır.Konum:Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Güney Afrika, Güney Avrupa, Güney Asya, Güney Amerika dahil olmak üzere ılıman bölgeler

  2. adım 2 bir
    'Boğa gözü' ısırık yarası arayın. Bir ısırık kahverengi münzevi örümcek genellikle ağrısızdır veya
    hafif batma hissi
    sivrisinek ısırığına benzer. Ancak yaklaşık 30 - 60 dakika içinde ısırık bölgesi kızarır ve 'boğa gözü' lezyonu adı verilen merkezi bir yara ile iltihaplanır. Merkezi yara büyüdükçe, kanla doldukça, yırtıldıkça ve ardından bir yara bıraktıkça sekiz saat içinde kızarıklık ve yoğun ağrı gelişir.
    çok hassas ülser.
    Bu aşamada, ısırığın etrafında genellikle kırmızı bir halka ile koyu mavi veya mor bir alan oluşur. Tıbbi müdahale genellikle sadece ülser oluşması ve birkaç haftadan uzun sürmesi halinde gereklidir.

    Kahverengi Münzevi Isırığı Hızlı İpuçlarıIsırık şekli: Boğa gözü. Tipik reaksiyon: Isırıktan sonra 30-60 dakika içinde iltihaplanma ve kızarıklık. Yaranın kanla dolması ve yırtılarak hassas bir ülser bırakması nedeniyle sonraki 8 saat boyunca şiddetli ağrı Ciddi yan etkiler: Yoktur, ancak bağışıklık sistemi zayıfsa kurbanın tamamen iyileşmesi birkaç ay sürebilir. Bu durum genellikle çocuklarda ve yaşlılarda görülürTedavi:Yarayı yumuşak sabun ve suyla temizleyin. Ağrıyı ve iltihabı azaltmak için soğuk paketler uygulayın ve bölgeyi yükseltin. Gerektiğinde reçetesiz ağrı kesiciler (asetaminofen) veya antienflamatuarlar (ibuprofen) alın. Genellikle ülser birkaç hafta içinde kabuk bağlayacak ve pul pul dökülecektir.Anti-venom? Hayır, anti-zehir yoktur. Kahverengi münzevi örümceğin zehri nekrotizandır, yani çevredeki dokuyu öldürür ve siyah veya maviye çevirir.Kahverengi münzevi örümceği tanımlama: kahverengi münzevi örümcekler kahverengi veya sarımsıdır. Uzun cılız bacakları, başlı ve oval karınlı bir gövdeleri vardır. Genellikle başlarında keman şeklinde bir leke vardır.Konum:Güney ve Orta Batı Amerika Birleşik Devletleri

  3. 3. adım cildinizde iğne benzeri tüyler olup olmadığına dikkat edin.
    Cildinizde iğne benzeri tüyler olup olmadığına dikkat edin. Tarantulalar tartışmasız en korkutucu görünen örümceklerden bazıları olsa da, Kuzey ve Güney Amerika'ya özgü türleri zehirli değildir ve nadiren ısırırlar. Bununla birlikte, bu 'Yeni Dünya' tarantulaları tedirgin olduklarında veya tehdit edildiklerinde iğneye benzer siyah tüyler fırlatır veya çıkarır. Afrika ve Orta Doğu'ya özgü tarantula türlerinin iğneye benzer tüyleri olmadığını, ancak daha saldırgan olduklarını ve zehir ürettiklerini unutmayın.

    Tarantula Kılı Hızlı İpuçlarıNeye benziyor? Cildinize saplanmış küçük iğne benzeri tüylerTipik reaksiyon: İlk batma hissi Ciddi yan etkiler: Kurdeşen, şişme ve solunum güçlüğüne neden olan anafilaksiTedavi: Anafilaksi için epinefrin kalem enjeksiyonu.Konum: Güneybatı Amerika Birleşik Devletleri, Güney ve Orta Amerika

  4. adım 4 diğer örümcek ısırıklarını belirleyin.
    Diğer örümcek ısırıklarını tanımlayın. Kara dul ve kahverengi münzevi örümceklerin ısırıkları, çoğunlukla en güçlü zehre sahip olmaları ve tipik olarak en fazla belirtiye neden olmaları nedeniyle en tanımlanabilir olanlardır. Bununla birlikte, diğer örümcek ısırıkları daha yaygındır ve ağrı ve şişmeye de yol açabilir. Örneğin Hobo, kahverengi sırtında sarı işaretler bulunan büyük, hızlı koşan bir örümcektir. İnsanları ısırdıklarında nörotoksik zehir enjekte ederler, bu da çevredeki bazı derilerin ölmesine neden olabilir, ancak kahverengi recluse zehirinin yaptığı ölçüde değildir.
    • Hobo ve Sac örümceklerinin ısırıkları, arı veya yaban arısı sokmasını taklit eden rahatsızlık ve yaralara neden olur, ancak bu örümceklerin dişleri arı / yaban arısı kadar büyük veya güçlü olmadığı için başlangıçtaki ağrı çok daha azdır.
    • Sahip olduğunuz örümcek ısırığının türünü belirlemeye yardımcı olmak için,
      örümceği yakalayın veya telefonunuzla fotoğrafını çekin
      ve yerel bir kliniğe götürün (birisi bunu tanımlayabilir) veya internette araştırın. Çoğu örümcek ısırığı zararsızdır ya da sadece birkaç gün sonra kaybolan hafif bir rahatsızlığa neden olur.
    • Örümcek ısırıklarını antiseptik jel, buz ve reçetesiz satılan ilaçlarla tedavi etmek genellikle gereken tek şeydir.
    • Genel olarak örümcekler sadece savunma amacıyla, özellikle de cildinizle başka bir şey arasında ezilirken ısırırlar.

Diğer Böcek Isırıklarından Ayırt Etme

  1. 1. adım unutmayın ki birçok...
    Unutmayın ki birçok böcek ısırıkları örümcek ısırıklarından daha acı vericidir. Örümcek ısırıkları genellikle hastalar tarafından yanlışlıkla şüphelenilir çünkü örümceklerin gerçekte yapabileceklerinden daha fazla zarar verebileceklerini varsayarlar. Örneğin, aşağıdaki gibi böcekler Arılar ve eşek arıları deride yaralar açmak için güçlü iğneler kullanır ve bu da örümceklerin küçük dişlerinden çok daha fazla ilk hasar verir. Bir arı iğnesini deride bırakır ve kısa bir süre sonra ölür, oysa eşek arıları (eşek arıları ve sarı ceketler dahil) sizi defalarca sokabilir.
    • Arı ve yaban arısı sokmalarına verilen tepkiler, küçük cilt şişmesi ve kızarıklıktan (küçük bir çürük veya morluk gibi) hassas kişilerde ciddi bir alerjik reaksiyona (anafilaksi) kadar değişebilir - tıbbi müdahale gerekli olabilir. Arılar ve eşek arıları zehir enjekte etmezler ancak tedavi edilmeyen anafilaksi reaksiyonları nedeniyle her yıl örümceklerden çok daha fazla insanı öldürürler.
    • Anafilaksi genellikle epinefrin (adrenalin) enjeksiyonları ile kontrol altına alınır
      Vücudun alerjik tepkisini azaltır. Enjeksiyon doktorunuz tarafından yapılabilir veya bir epinefrin 'kaleminiz' varsa evde uygulanabilir.
    • Arı/eşek arısı sokmalarıyla en sık karıştırılan örümcek ısırığı türü Hobo ve Sac örümcekleridir. Kara dul ısırıkları benzer ciddi semptomlara neden olabilir, ancak iki dişli delici yaraları arı / yaban arısı sokmasına benzemez.
  2. adım 2 ağrılı olup olmadığına dikkat edin...
    Ağrılı olup olmadığına dikkat edin akrep sokmaları. Akrepler yengeç benzeri kıskaçlara sahip olmalarına rağmen, çimdiklemek veya ısırmak yerine kuyruklarıyla sokarlar. Akrep sokmaları genellikle ağrılıdır ve lokal kızarıklık ve iltihaplanmaya neden olur, ancak nadiren ciddidir ve genellikle tıbbi müdahale gerektirmez. Bununla birlikte
    kabuk akrebi potansiyel olarak ölümcül sokmalara neden olabilir
    Çünkü güçlü bir nörotoksik zehir üretir.
    • Akreplerin sokma izleri karadulların iki dişli delme yaralarından çok daha farklı görünse de, her iki tür de nörotoksik zehir ürettiği için ağrı ve diğer semptomlar oldukça benzer olabilir.
    • Bir antivenin (Anascorp) mevcuttur, ancak Amerika'nın düşük ölüm oranları nedeniyle ABD'de yaygın olarak kullanılmamaktadır.
    • Çoğu örümcek sokmasında olduğu gibi, akrep sokmalarının büyük çoğunluğu antiseptik jel, buz ve reçetesiz satılan ilaçlarla tedavi edilebilir.
    • Kabuk akrebi Arizona, New Mexico ve Kaliforniya'nın bazı bölgelerine özgüdür.
  3. adım 3 don't confuse tick bites as spider bites.
    Kene ısırıklarını örümcek ısırıklarıyla karıştırmayın. Kene ısırıkları bazen kahverengi münzevi örümcek ısırıklarıyla karıştırılır (veya tam tersi) çünkü bunlar da boğa gözüne benzeyen bir cilt reaksiyonu oluşturabilir. Bazıları
    keneler (geyik keneleri gibi) Lyme hastalığı taşıyabilir
    Bu yüzden hafife alınmamalıdır. Lyme hastalığı taşıyan bir kene ısırığından kaynaklanan semptomlar arasında, bir aya kadar sonra ortaya çıkan eşmerkezli halkalar halinde deri döküntüsünün yanı sıra ateş, yorgunluk, baş ağrısı ve kas ve eklemlerde ağrılar yer alır.
    • Kahverengi münzevi örümcek ısırığından temel farkları, kene ısırıklarının başlangıçta acı vermemesi ve ısırığı çevreleyen deride asla ülserasyona (nekroz) yol açmamasıdır.
    • Diğer bir fark ise kenelerin genellikle konakçıya bulaşmadan önce derinin içine girmesidir, bu nedenle bazen onları derinin üst tabakasının altında görebilirsiniz. Buna karşılık örümcekler insanların içinde ya da üzerinde yuva yapmazlar.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

  • Örümcek ısırıklarından kaçınmak için bahçe kulübelerini, garajları, bodrumları, tavan aralarını ve karanlık tarama alanlarını temizlerken uzun kollu gömlekler, şapkalar, eldivenler ve botlar giyin. Böceklerin giriş noktalarını en aza indirmek için gömlek ve pantolon paçalarını eldiven ve çorapların içine sokmayı unutmayın.
  • Bir süre kullanılmayan bahçe eldivenlerini, botları ve giysileri her zaman kontrol edin. Giymeden önce iyice silkeleyin.
  • Giysilere ve ayakkabılara böcek kovucu püskürtmek örümcekleri caydırabilir.

Uyarı

  • Örümcekler tetanos hastalığına yakalanabilir ve ısırdıklarında bu hastalığı bulaştırabilirler, bu nedenle tetanos aşılarınızı her 10 yılda bir güncel tutun.